Verkkokauppa – olisiko sinusta verkkokauppiaan hommaan?

Mainos: Vilkas verkkokauppa

Onko sulla kivijalkakauppa? Oletko yrittäjä, jonka vuoden parhaat myynnit tulee joulun alla tai suurista yleisötapahtumista? Tai ehkä olet päivätöissä jossain ihan muualla, mutta puolivakavana harrastuksena teet käsitöitä, joita myyt joulumarkkinoilla? Olisiko niistä kivaa saada vähän lisätienestiä? Tykkäätkö söpöistä kaneista? Sykkiikö sydämesi eettisesti valmistetulle villalangalle?

Luhran käsityöpaja lankoja verkkokauppa

Jos vastasit yhteenkään kyllä, edes varovasti, luulen, että tämä seuraava juttu saattaisi kiinnostaa sinua. Olen itse perustanut ja ollut mukana perustamassa useampaakin verkkokauppaa. Monta alustaa on tullut tutuksi; osa on toiminut hyvin osa on ollut täyttä painajaista. Näen edelleen välillä hikisiä unia siitä, kuinka syötän 1 000 tuotetta käsin verkkokauppa-alustaan, joka ei tue saman yrityksemme varastojärjestelmää. Ja juuri kun olen tullut riville 999…. koko internet räjähtää, mikään tieto ei tallennu ja minä herään hikisenä! Fökkelssön. Onneksi ne ajat ovat ohi eikä niihin enää palata.

Vilkas verkkokauppa on suomalainen verkkokauppa-alusta

Hyvä uutinen on tämä. Verkkokauppa voi olla todella helppo perustaa. Suomalainen Vilkas verkkokauppa-alusta ei vaadi mitään koodaustaitoja. Edes kaupan ulkoasua ei tarvitse suunnitella itse. Ei tarvitse väsätä otsikkotasoja tai päättää yläpalkin leveyttä: kaikki on jo valmiina.  Silti yksikään kauppa ei näytä toisensa kopiolta, koska verkkokaupan oma logo, oman brändin mukaiset värit ja halutut fontit saa vaihdettua muutamalla klikkauksella.

Verkkokaupasta saa halutun näköisen palikoita siirtelemällä ja lempivärejä yhteen mätsäämällä. Palikoiden sisään laitetaan tuotetekstit ja tuotekuvat. Verkkokauppa-alusta muistuttaa kauppiasta kaikista niistä asioista, joita kauppaan pitää muistaa laittaa verkkokauppaan, ennen kuin se avataan asiakkaille:  tietosuojasäännökset, maksutapavaihtoehdot, toimitusehdot ja niin edelleen. Jos jää jotain kysyttävää, apua saa nopeasti suomeksi.

Verkkokauppa Vilkas

Tästä jutusta alkaa kolmiosainen postaussarja, jossa ihan käytännössä testaan Vilkkaan verkkokauppa-alustaa ja kerron teille, millaista on perustaa verkkokauppa ja mitä kaikkea siinä kannattaa ottaa huomioon. Kerron, mitä tapahtuu ennen kuin voi alkaa myydä. Kerron myös sen, mitä kaikkea kannattaa tehdä sen jälkeen, kun tuotteet ovat valmiina myyntiin ja kauppa toiminnassa.

Luhran Käsityöpajalle verkkokauppa

Halusin tehdä tämän postaussarjan mahdollisimman käytännönläheiseksi, että siitä olisi hyötyä omasta verkkokaupasta haaveileville tai mahdollisesti jo omaa verkkokauppaa pyörittäville. Halusin myös, että tästä olisi konkreettisesti hyötyä jollekin suomalaiselle yritykselle, jolla ei vielä verkkokauppaa ole, mutta joka sellaisen tarvitsisi.

verkkokauppa vilkas verkkokauppaalusta

Käärin hihat ja lähdin etsimään suomalaista yritystä, jolle voisin olla avuksi. Muutaman mutkan kautta löysin Orimattilassa sijaitsevan Luhran Käsityöpajan. Tämä onkin vallan ihana pikkuyritys! Aion tehdä yritykselle verkkokaupan.

Luhran Käsityöpajaa pitävät ystävykset Tuulikki Rönkkö (allaolevassa kuvassa vasemmalla) ja Essi Heikkinen (kuvassa oikealla). Tuulikki viihtyy kotona eläinten ja käsitöiden parissa. Essi rakastaa villapaitoja, talvea ja vanhoja hirsitaloja. Essin päätyö on tällä hetkellä lasten ja nuorten parissa, Tuulikki on kotona vauvan kanssa.

luhran kasityopaja omistajat

Luhran Käsityöpajan tiluksilla asuu suomenlampaita ja angorakaneja. Ja tässä on heidän pienen liiketoimintansa ydin: laadukkaat eettiset villatuotteet ja villan kasvatus.

Kaikki alkoi kiinnostuksesta kehräykseen.

”Kun me kehräämme, me haluamme myös tietää mistä ja minkälaisista oloista villa on peräisin. Lampaiden oston jälkeen Tuulikki alkoi harjotelemaan kehräystä ja jo nopeasti syntyi ensimmäiset langat.”

Essi / Luhran Käsityöpaja

Tuotteet perustuvat luonnonmukaisuuteen ja eettisyyteen ja mahdollisimman läpinäkyvään toimintatapaan.

”Angorakanin villan lämpöarvo on huippuluokkaa ja on ihanan pehmeää. Angorakanin villan tuotannon maine on kuitenkin kärsinyt, sillä kerintätapa muualla maailmassa voi olla hyvinkin julma. Meillä kerintä tapahtuu lempeästi, jolloin kerintä ei aiheuta tarpeetonta stressiä tai kipua eläimelle.”

Essi / Luhran Käsityöpaja

Laatutuote: ekologiset ja lähellä tuotetut villalangat

Kymmenen lampaan ja kolmen angorakanin katraasta riittää villoja ja lankoja myyntiinkin. Kehruukäyttöinen villa keritään saksilla tasalaatuisen villan varmistamiseksi. Sitten villa pestään ja kuivataan. Kuivunut villa karstataan ja kehrätään langaksi perinteisellä puurukilla. Valmis lankavyyhti pestään vielä kerran ja kuivuttuaan vyyhditetään myyntikuntoon.

luhran kasityopaja kehraaminen

Luhran Käsityöpajan langat ovat olleet kysyttyjä käsityöharrastajien keskuudessa. Käsinkehrätyssä langassa villakuituja on enemmän metrillä kun teollisesti tuotetussa villassa. Lanka on siis painavampaa ja sen lämpöarvo on huomattavasti parempi. Käsin kehrätessä langan kierteeseen voi vaikuttaa, jolloin saadaan kuhunkin käyttötarpeeseen paras mahdollinen lanka. Löyhäkierteisessä langassa lämmön ja kosteuden sitomiskyky on maksimaalista kun taas tiukenpikierteinen on kestävämpää. Valmis lanka sisältää hieman lanoliinia, jonka ansiosta langasta valmistettu tuote hylkii likaa ja kosteutta.

Tuulikki ja Essi ovat myyneet tuotteitaan esimerkiksi myyjäisissä ja muissa tapahtumissa. Nyt kun tilanne on koronan myötä mikä on, epävarmuus myyjäisten järjestämisestä huolestuttaa. Voidaanko tämän vuoden jouluna järjestää lainkaan perinteisiä myyjäisiä? Jos voidaan, tuleeko sinne kukaan? Ei kenelläkään ole vastausta näihin kysymyksiin. Ja näitä kysymyksiä moni suomalainenkin yrittäjä tällä hetkellä miettii. Mutta entä jos Luhran Käsityöpajan tuotteilla olisi oma verkkokauppa?

verkkokauppa luhran käsityöpaja

Perinteiset kivijalkakaupat ovat eläneet vaikeita aikoja jo ennen koronaakin, kun ostokset ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon. Yhä useampi kivijalkayrittäjä harmittelee samaa asiaa: kauppaan tullaan yhä enemmän vain kokeilemaan ja sitten tilataan halvemmalla jostain kansainvälisestä verkkokaupasta.  Kuluttaja tietysti etsii itselleen sopivimmat tavat ostaa, kauppiaan tehtäväksi jää mukautua kysyntään – ja ohjata sitä omiin kanaviin! Esimerkiksi tsäppädäppädää: sinne verkkokauppaan.

Tämän syksyn aikana rakennan verkkokaupan Luhran Käsityöpajalle. Tarkoituksena on saada heidän hienot villatuotteensa kaikkien Suomessa asuvien saataville. Kuka tietää, ehkä niitä myydään tulevaisuudessa ulkomaillekin – Vilkas verkkokauppa-alusta kun mahdollistaa myös kansainvälisen verkkokaupan.

Minä, Essi ja Tuulikki parhaillaan rakennamme verkkokauppaa. Essi ja Tuulikki toimittavat minulle kuvia ja tekstejä ja kertova tuotteestaan ja yrityksensä toiminnasta. Minä rakennan sivustoa ja kirjoitan muistiin sellaisia asioita, joita ainakin aion teille tästä matkasta kertoa.

Jos kaikki menee hyvin, lokakuussa verkkokauppa on valmis. Kerron silloin lisää verkkokaupan rakentamisesta ja Luhran Käsityöpajan tuotteista. Marraskuussa katsomme, kuinka myynti on lähtenyt rullaamaan ja millaista verkkokaupan käyttäminen on yrittäjän näkökulmasta.

Haaveissa oma verkkokauppa? Mieti ensin ainakin nämä jutut

Jos mietit verkkokaupan perustamista eli olet samassa tilanteessa kuin minä nyt (ja olen tehnyt tämän saman ainakin neljästi aikaisemmin), muista miettiä nämä asiat, ennen kuin aloitat:

Miksi perustat verkkokaupan?

Haluatko tehdä sivutuloja vai onko tavoitteenasi tehdä verkkokaupasta täyspäiväistä liiketoimintaa? Jos olet päätoiminen yrittäjä, onko verkkokauppa bisneksesi ydin, vai myytkö siellä tuotteita, jotka tukevat jotain muuta bisnestäsi, jolloin verkkokaupalla on iso merkitys, mutta ei niinkään siellä myytävien tuotteiden katteilla vaan näkyvyydellä, jonka brändisi verkkokaupan kautta saa? Tulokulmia verkkokauppabisnekseen on monia.

auli ja alina luhran kasityopaja

Mitä myyt ja miten hinnoittelet?

Myytkö uniikkeja käsitöitä, maalauksia tai ompelutöitä vai massatuotantona tehtäviä printtejä, tarroja tai vaikka koiran talutushihnoja? Mieti tarkkaan, kuinka paljon voit myydä eli miten sinun pitää hinnoitella tuote. Toiminnassa pitää olla bisneksen näkökulmasta järkeä. Nyrkkisääntöni on, että täyspäiväisessä yrittäjyydessä kympillä ei kannata myydä mitään, ellet pysty myymään tuhansia kappaleita. Katteiden pitää olla kunnossa, koska muuten kaikki myyntitoimintaan laittamasi aika menee ihan hukkaan ja käteen jää puoli senttiä plus arvonlisävero, joka tilitetään valtiolle.

Digitaalisten tuotteiden kannalta hinnoittelu on väljempää. Jos myyt digitaalisia tuotteita kuten vaikkapa e-kirjoja, ne täytyy valmistaa vain kerran ja myydä ikuisesti. Haluatko myydä muutaman räätälöidyn digituotteen kalliilla vai massatuotteita monelle ostajalle edullisemmin?

luhran käsityöpaja vilkas verkkokauppa

Pidätkö varaston itse vai hoitaako joku muu varastoinnin puolestasi?

Jos valmistat tuotteet itse, varasto on luultavasti siellä, missä sinäkin. Millaiset mahdollisuudet sinulla on varastoida tuotteita? Jos valmistutat tuotteet jossain muualla, ota selvää, voisiko valmistaja hoitaa myös varastoinnin ja lähetykset puolestasi. Jos myyt digitaalista tuotetta, fyysistä varastoa ei tarvita lainkaan.

Miten tuote toimitetaan kuluttajalle?

Onko sinulla kivijalkakauppa, jolloin voit ohjata verkosta ostajat noutamaan tuotteen halutessaan kivijalkakaupasta, jolloin he voivat jopa sovittaa tuotetta (vaatteiden osalta tämä vaihtoehto on kätevä – vältät palautusrumban)?

Jos myyt digitaalista tuotetta, sen voi toimittaa netin kautta: yksinkertaisimmillaan pdf-tiedosto sähköpostissa.

Jos sinulla ei ole fyysistä noutopaikkaa ja tuotteesi on fyysinen, se pitää lähettää ostajalle. Vilkas tarjoaa valmiita logistiikkakumppanuuksia, joista voit valita sopivimman. Voit valita esimerkiksi Pakettikaupan tai Postin palvelut. Ne on helppo kytkeä osaksi omaa Vilkkaan verkkokauppaa.

Miksi Vilkas verkkokauppa?

Mun silmissä Vilkkaan vahvuus on helppokäyttöisyys, suomalaisuus ja se, että apu on  lähellä.

Vilkas on suomalainen verkkokauppa-alusta, johon pari tuhatta yritystä on perustanut verkkokauppansa. Valmiita ulkoasuteemoja voi muokata ilman teknistä osaamista. Helppokäyttöisyyteen liittyy myös hakukoneystävällisyys. Verkkokaupan pitää löytyä helposti hakukoneista. Jos joku googlaa eettinen angorakanin villa, haluan, että googlaaja löytää tulevaisuudessa Luhran Käsityöpajan verkkokauppaan. Vilkas verkkokauppa-alusta hoitaa hakukonenäkyvyyden automaattisesti. Kauppias syöttää hyvän sisällön, ja kaikki url:t, meta- ja kuvatägit on automaattisesti hakukoneoptimoituja.

verkkokauppa vilkas suomalainen verkkokauppa alusta

Hinta on kilpailukykyinen (tällä hetkellä kampanjahinta on edullisimmassa vaihtoehdossa 9,5 €/kk). Suomenkielinen asiakaspalvelu  kuuluu hintaan.  Vilkas verkkokauppiaat -Facebook-ryhmässä muut verkkokauppiaat ja Vilkkaan asiantuntijat jakavat vinkkejä ja jeesiä verkkokaupan perustamisesta ja pyörittämisestä.

Valitsin Luhran Käsityöpajalle Vilkas verkkokauppa-alustan kevyimmän version eli Vilkas Now -palvelun. Hevimmät vaihtoehdot Vilkas Suite ja Vilkas Go ovat käyttöliittymältään erilaisia Vilkas Now -kauppaan verrattuna. Niissä on enemmän toiminnallisuuksia ja muokkausvaihtoehtoja – sopivat paremmin esimerkiksi isojen, kansainvälistä kauppaa tekevien yritysten tarpeisiin.

Jos tuotteita on verkkokaupassa myynnissä suhteellisen vähän – eli alle 100 kappaletta – paras vaihtoehto on Now. Sen verkkokauppa-alustan hinta on 19 euroa (+ alv) kuukaudessa. Tällä hetkellä tarjouskampanjahinta on puolet normaalista eli 9,5 euroa.

Vilkas Now -palvelun hinnoittelua voi tiirailla tarkemmin heidän verkkosivuillaan.

Ja vielä lopuksi: söpöysvaroitus!

Tässä on kaksi Luhran Käsityöpajan angorakania Emma ja Pörrö. Emma on musta angorakaninaaras ja tietää oman paikkansa. Se tekee kuulemma kaikki jutut oman pään mukaan, mutta on kiltti ja hyvin käsiteltävä. Pörrö on angorakaniuros ja varsin kilttiä sorttia. Kun häkki aukeaa, se olisi salamana tulossa tutkimusmatkalle.

luhran kasityopaja angorakanit
angorakaneja oikealla pörrö takana emma

Jos haluat tutustua Luhran Käsityöpajaan jo nyt, löydät tarinoita heidän Facebook-sivultaan ja Instagramista. Verkkokauppa aukeaa lokakuussa.

Täällä on lisää tietoa Vilkas verkkokaupasta ja samoilla sivuilla voit nähdä esimerkkejä verkkokaupoista, jotka ovat valinneet alustakseen Vilkkaan.

Luhran Käsityöpajan kuvat on ottanut Meri Paaso ja Essi Heikkinen. Kuvat minusta toimistolla Isafjördurissa verkkokaupan kimpussa otti Björgvin Hilmarsson.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Kahdestaan reissuun

Pakkasimme aamulla lasten ja omat kolmen päivä kamat laukkuihin. Lapsille oma laukku, sillä he jäivät muutamaksi päiväksi Islannin-mummolaan. Minun ja puolison isoon yhteiseen säkkiin pakattiin

Lue lisää »
Matkailu

Kokemuksia yöjunasta

Piti sitten melkein ehtiä täyttämään 36 vuotta, ennen kuin sain ensimmäisen kerran kokemuksia yöjunasta. Siihen meni aika pitkä aika kun ottaa huomioon, että rakastan junamatkailua.

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö