Ekologinen pyykinpesuaine – tuoksumuistoja metsästä

Mainos: Ecokoti

Ekologinen pyykinpesuaine on nykyään vakkarituote pyykkituvassamme. Vaan eipä ole ollut aina. Olen vannoutunut luonnonkosmetiikkafani. En halua putsata ihoani millään, missä on muovikemikaaleja tai laittaa iholle synteettistä kaunistajaa. Minulta kesti nolon pitkään havahtua samaan asiaan kotona. Miten pesen pyykit? Kuinka tiskaamme astiat? Tajusin ekologisten pesuaineiden olemassaoloon viime vuonna, kun Varkaudesta kotoisin oleva yritys Ecokoti otti yhteyttä ja kysäisi, haluaisinko kokeilla heidän tuotteitaan. He tiesivät sen, mitä minä en vielä ollut tajunnut edes ajatella: kodista saa puhtaan, nätin ja hyväntuoksuisen täysin myrkyttömillä puhdistusaineilla. Ekologiset pesuaineet säästävät myös kodinkoneita.

ekologinen pyykinpesuaine ecokoti verkkokauppa

Viime talvesta asti ekologinen pyykinpesuaine on ollut meillä vakkarissa käytössä. Saamme lakanapyykkiin ihanan tuoksu pyykkietikan avulla. Ja nyt kun meillä taas vihdoin on tiskikone (viime talven vuokrakodissamme ei tiskokone mahtunut keittiöön…), voin käyttää Ecokodin sydämenmuotoisia konetiskitabletteja, joissa ei ole yhtäkään myrkyllistä ainesosaa.

Terveisiä uuden kodin pihalta

Tosiaan, nyt meillä on tämä uusi kotipesä! Ostimme kodin maailman laidalta. Siitä, mihin kylä päättyy ja aallot lyövät rantaan, vaikka pihan ja meren väliin onkin rakennettu tuollainen kivivalli. Kovalla pohjoistuulella aallot tulevat omalle pihalle asti. Myrskyllä on pakko pitää pohjoispuolen ikkunat kiinni, ettei meri tule sisään. Luonto on täällä toden totta läsnä. Ikkunoista näkyy meressä uivia lintuja ja joskus hylkeitäkin. Aamulla ei tarvitse kuin avata silmät ja katsoa vuorille, seikkailu alkaa saman tien. Onkohan vuorilla lunta jo? Tai ehkä yöllä on satanut paljon vettä. Silloin vuoret ovat tummemmat kuin tavallisesti. Kovalla tuulella vuoret näyttävät ihan pörröisiltä. En tiedä, meneekö se kaikki pieni nöyhtä, mitä vuorenseinämillä kasvaa – varvut, vaivaiskoivut, heinä – tuulessa pörhöiseksi. Ehkä se on vain omaa mielikuvitustani. Mutta onpahan kuitenkin.

ekologinen pyykinpesuaine ecokoti

Talossamme on kolme kerrosta. Ylimmässä on makuuhuoneet ja pieni kylpyhuone. Keskikerroksessa on iso kylppäri suihkuineen, keittiö ja olohuone sekä eteinen ja eteisestä ovi ulos ja rappuset alas kellariin. Kellari on iso ja siellä on hyvä huonekorkeus, mutta ei ikkunoita. Niinpä kellari on kotimme logistiikkakeskus ja kodinhoitokerros. Siellä varastoimme kesäisin talvivaatteet ja talvisin kesäkamppeet. Kaikki urheilukamat, pyörät ja muut pulkkaa isommat asiat pidetään pohjakerroksessa.

Pyykkituvassa on pesukone ja pyykkinaruja pyykinkuivaukseen niille päiville, kun ulkona sataa liikaa eikä pyykkiä voi ripustaa ulos tuolle sympaattisesti ikääntyneelle pyykkitelinevanhukselle, joka pyörii tuulessa kuin hyrrä. Olemme miettineet, pitäisikö hankkia kuivausrumpu tai kuivauskaappi talvea vasten, mutta emme nyt ainakaan vielä ole päätöstä tehneet. Kesällä käytettiin ahkerasti ulkona olevaa telinettä. Kun talvi lähenee ja myrskyt sen myötä lisääntyvät, ei ulos naruille voi enää jättää mitään kuivumaan. Niin voimakkaita pyykkipoikia ei ole tullut vastaan, jotka voisivat laittaa pohjoistuulelle vastaan. Se on yksi henkäys, ja tuuli puhaltaa pyyhkeet hetkessä Atlanttiin.

ekologinen pyykinpesuaine

Kodissamme tehdään parhaillaan remonttia ja yksi pieni pyykkäykseen liittyvä yksityiskohta on erityisenä haaveenani. Olisi ihanaa, että pääkerroksen kylppäristä saisi putken suoraan kellarikerrokseen. Mitein nastaa heittää pyykit kuiluun ja ne tipahtaisivat suoraan pyykkikoriin pyykkikoneen viereen. Saattaapa hyvinkin toteutua tämä haave! Puolisoni on jo koputellut lattiaa ja etsinyt sopivaa sahauksen paikkaa…

Kun keittiönikkunaa pyyhkivät välillä aallot ja ulkona meri tuoksuu ja kaikkialla on puhdasta, tykkään että puhtaus kodin sisällä tuoksuu siltä ihan samalta. Luonnolta! Ei kemikaalituoksupilveltä. Ekologinen pyykinpesuaine on siitäkin syystä fiksu valinta.

Ekologinen pyykinpesuaine – tuoksulla tai ilman

Ecokodin tuotteista meillä käytetään eniten Ecokodin pykkipulveria. Pistän sitä vajaan ruokalusikallisen pesuainelokeroon ja käynnistän koneen. Ekologinen pyykinpesuaine  sisältää vain luonnon omia raaka-aineita, ei lainkaan synteettisiä kemikaaleja. Ei fosfaattia, ei väri- ja säilöntaineita. Ecokodin tuotteet ovat myös vegaanisia.

ekologiset kodinpuhdistusaineet

Ekologinen pyykinpesuaine pesee pyykin, mutta ei jämähdä koneen putkistoihin, koska pyykinpesuaine ei sisällä monien synteettisten pyykkipulvereiden tapaan keinosavea. Ja kyllä: puhdasta tulee myös kolmessakympissä ja yhdellä ruokalusikallisella pulveria. Jos koneessa on kuraleikkien jälkeiset ulkovaatteet, kannattaa pulveria laittaa pikkuisen enemmän.

Ecokodin pyykkipulveria saa täysin hajusteettomana tai laventelilla, piparmintulla tai sitruunaruoholla höystettynä. Laventeli, piparminttu ja sitruunaruoho ovat peräisin 100 % eteerisistä öljyistä. Pyykkipulveria saa sekä lasipurkeissa että täyttöpusseissa. Jos kotona on valmiiksi katsottu kannellinen rasia pyykkipulverille, kannattaa ostaa saman tien tuo täyttöpussi ja mittalusikka. Kevyempi on kivempi ja menee pienempään tilaan kuljetuksessa.

Täysekologinen pyykkietikka kirkastaa ja raikastaa

En aikaisemmin käyttänyt pyykinpesussa mitään huuhteluaineita, koska vierastin niiden voimakasta omomaistuoksua ja sitä ylitsevuotavaa pehmeyttä, jonka huuhteluaineet toivat pyykkiin. Minä kun tykkään laittaa sukat karkeina jalkaan ja ottaa kaapista pyyhkeen, joka puhtaana vähän rapisee käsissä. Sitten kokeilin Ecokodin pyykkietikkaa ja no terve vaan, sillä tiellä ollaan edelleen.

Käytän pyykkietikkaa etenkin hikisten treenivaatteiden pesussa. Lorautan sitä erityisen mielelläni likaisten ja tunkkaiselta tuoksahtavien keittiöpyyhkeiden ja tiskirättien ja pannulappujen pesuun. Ei tuoksu enää yhtään rasva tai tunkkaisuus, vaan raikas metsä – tai piparminttu! Valkoisia lakanoita pestessä huomasin, että pyykkietikka vähän kirkastaa lakanoiden alkuperäistä väriä. Nukkuessa ihmisen kehosta irtoaa lakanoihin kaikenlaista hikeä, nöyhtää ja ihonpalasta, jotka käytön myötä tummentavat lakanoiden väriä. Se on ihan normaalia. Ecokodin pyykkietikalla olen saanut valkoisiin vanhoihin lakanoihin takaisin alkuperäistä kirkkautta.

Täysekologinen pyykinpesuaine

Pesuaineen valinta vaikuttaa pyykkikoneen toimintaan

Ecokoti opetti minulle myös sen, että pyykkietikan käyttö tekee erittäin hyvää pyykkikoneelle. Katsokaas tämä Ecokodin IG-päivitys, jossa kerrotaan pyykkikoneen hoidosta, todella kiinnostavaa tietoa! Pyykkikoneen elinkaarta pystyy pidentämään hyvällä hoidolla. Pesukoneen röörit ja systeemit voi pestä pyykkietikalla. Pyykkietikkaa ja mahdollisesti myös sitruunahappoa tyhjään koneeseen, kuumin ohjelma päälle ja kone käymään tyhjänä. Puhtaalla pyykkikoneella tulee puhdasta pyykkiä. Tämä pesu kannattaa tehdä kuulemma noin kerran kuukaudessa.

Innostuin noiden Ecokodin pyykinpesukoneen hoitovinkkien kautta kaivelemaan vähän enemmän pyykinpesuaineen ja pyykinpesukoneen välistä ystävyyttä. Ekologinen pyykinpesuaine ei sakkaannu pesuainelokeroon eikä rumpuun, koska se ei sisällä keinotekoista savea eli veteen liukenematonta zeoliittia (sitä löytyy monesta synteettisestä pyykinpesuaineesta). Jos pyykit pesee jatkuvasti zeoliittia sisältävällä pyykinpesuaineella, zeoliitti voi alkaa kertyä pesukoneen rakenteisiin. Sinne jämähtäessään se alkaa kerätä vaatteista irronnutta likaa ja pesukone alkaa tuoksahtaa pahalle. Ilkeintä zeoliitissa on se, että se saattaa tukkia pesukoneen putkistoja ja antureita ja jopa aiheuttaa pesukoneen rikkoutumisen. Ekologinen pyykinpesuaine hulahtaa koneen läpi eli se ei jää matkan varrelle tukkeita tekemään. Ekologinen pyykinpesuaine maksaa perinteisiä pulvereita enemmän, mutta sen käyttö maksaa itsensä takaisin moneen kertaan, kun pesukoneen käyttöikä pitenee.

täysekologinen pyykinpesu

Tuoksumuistoja eteerisillä öljyillä

Ecokodin pyykkietikkaa saa täysin tuoksuttomana, mutta tuoksunystävä löytää suosikkinsa varmasti näistäkin: piparminttu, metsä, sitruunaruoho ja laventeli. Metsän tuoksu on tämän syksyn uutuustuoksu ja minähän tilasin sitä. Rakastan metsän tuoksua. Se on tuoksu, jota täällä Islannissa asuessa kaipaa. Meillä kun ei Islannissa pahemmin metsiä ole. Täällä Isafjördurissa on yksi pieni plänttinen ja siellä käyn välillä lenkillä. Jos hölkkää, metsä kestää noin 3 minuuttia. Kävellen hitaasti polusta voi nauttia melkein 10 minuuttia. Onneksi meillä tuoksuu metsä nyt myös pyyhkeissä ja lakanoissa, niin ei tarvitse siellä metsässä juosta päätä pyörälle. Jos on tuoksuherkkä, kannattaa valita täysin neutraali tuoksuton vaihtoehto. Eteerinen öljy kun voi herkemmille aiheuttaa ihoärsytystä tai allergisen reaktion.

ecokoti

Me käytämme pesuaineita arjessa lähes joka päivä. Etenkin lapsiperheissä pyykkikone käy tiuhaan, tiskikone samoin. Omien hyvien kokemusten myötä minun tekisi mieli huutaa ihan kaikille, että vaihtakaa pyykkipulverit ja konetiskiaineet ekologisiin. Ne ovat parempia ympäristölle, säästävät kodinkoneita, pesevät ja puhdistavat hyvin, ne eivät ole myrkyllisiä (erittäin tärkeä pointti etenkin jos jaloissa pyörii pieniä lapsia) ja tuoksuvaihtoehdon valitessaan saa kaupan päälle tuoksumuistoja arjesta.

Ekopesuaineet Suomesta ja hintavertailu

Ecokoti on suomalainen perheyritys, joka valmistaa tuotteensa itse käsin Varkaudessa. Ostaja voi luottaa siihen, että myyjä tietää, mitä myy. Raaka-aineluetteloita on nasta lukea, koska ne ovat niin lyhyitä. Esimerkiksi Ecokodin hajusteettomassa pyykinpesuaineessa on vain neljää asiaa: natriumkarbonaattidekahydraattia (eli soodaa), natriumbikarbonaattia (arkisemmin soodaa tämäkin), magnesiumsulfaattia (arkikielessä tästä käytetään esim. nimitystä karvassuola) ja merisuolaa.

Toimivan ei tarvitse olla vaikeaselkoinen tai monimutkainen – vaan se taitaa itse asiassa olla jopa päinvastoin. Synteettisen kosmetiikan ja pesuainepurkkien raaka-aineluettelot ovat välillä aivan piinaavaa luettavaa. Tuotteisiin on saatettu pistää kaikenlaista roinaa, millä ei ole itse tuotteen tehoon välttämättä mitään vaikutusta, mutta se saa tuotteen näyttämään mukavalta purkissa tai siihen saadaan tietynlainen muka-tehokkuudesta kielivä koostumus.

ecokoti verkkokauppa

Päivittäistavaroissa hintakin tietysti kiinnostaa. Onko ekologinen pyykinpesuaine kallis? Noh, se riippuu miten hintaa katsoo. Ecokodin pyykkipulverin täyttöpakkaus maksaa 22,90 € ja se riittää noin 40 koneelliseen. Pyykkietikka maksaa 13,50 € (metsän tuoksu 14,50 €) ja meillä tuo yksi pyykkietikkapullo kesti pari kuukautta ja käytin sitä kyllä aika usein. Reilu korkillinen koneellista kohti. Synteettiset pesuaineet ovat kyllä edullisempia, mutta niitä ei valmisteta käsin kotimaassa, niiden raaka-aineet eivät ole ekologisia ja ne ovat pesukoneelle kovempi pala kuin ekologiset pesuaineet. Ympäristön ja ihmisen hyvinvoinnille on kinkkistä laittaa hintalappua, mutta pesukoneen hinta on helppo konkretisoida. Jos pyykinpesukoneen käyttöikää pystyy ekologisilla tuotteilla pidentämään edes vähän, ekotuotteet maksavat itsensä takaisin nopeasti.

ecokoti pyykkäys täysekologinen

Ecokodin valikoimassa on pyykinpesuaineiden ja pyykkietikan lisäksi myös mm. täysekologista konetiskiainetta, kodin yleispuhdistusaineeksi sopivaa yleispesutiivistettä ja paljon muita tuotteita.

Nyt käyn laittamassa pyykit koneeseen ja pyrähdän lenkille, sen minimetsän kautta tietty menen, jos yön pakkanen on jo häippäissyt polulta. Heipat!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Kuivattuja yrttejä

Syyskuussa toistuu joka vuosi sama traditio: alan lukea uudestaan Reko Lundanin tuotantoa. Tähän liittyy yksi sentimentaalinen muisto yli kymmenen vuoden takaa. Asuin yliopisto-opiskelijana Helsingissä ja

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö