Kummi, miten sinulla menee?

Kaupallisessa yhteistyössä Planin kanssa.

Muistatteko, kun kävin pari vuotta sitten Planin kummimatkalla Ugandassa ja tapasin kummilapseni? Täältä blogin arkistoista löydät pari juttua tuolta mieleenpainuvalta reissultamme (Keräsimme rahaa koulukirjoihin ugandalaiseen kouluun ja Ajatuksiani kenttämatkan tärkeydestä). Tapasin tuolla matkalla kummilapseni lisäksi myös monia Planin ugandalaisia työntekijöitä, jotka tekevät siellä töitä niiden ihan samojen tavoitteiden eteen kuin planilaiset ja Planin tukijat täällä Suomessa. Tyttöjen (ja kaikkien lasten) oikeuksien ja tyttöjen koulunkäynnin  puolesta, lapsiavioliittoja ja köyhyyttä vastaan.

kummius-plan-uganda
Kummilapseni.
kummiksi kehitysmaan lapselle
Kummilapseni kodin pihalla kylässä pari vuotta sitten.

Koronatilanne on vaikuttanut todella paljon myös Planin kummilapsitoimintaan ympäri maailmaa. Esimerkiksi kummilapsen kanssa käytävää kirjeenvaihtoa ei ole pystynyt viime kuukausien aikana toteuttamaan, koska kaikki mahdollinen sosiaalinen kanssakäyminen on leikattu aivan minimiin koronatartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Sain kuitenkin mahdollisuuden jutella kesällä Planin ugandalaisten työntekijöiden kanssa. Halusin tietää, miten koronatilanne on vaikuttanut Ugandassa siellä alueella, jossa oma kummilapseni asuu ja jossa Planilla on aktiivista toimintaa.

Ei varmaan yllätä, että tilanne on aivan hirvittävä.

mitä-hyötyä-kummiudesta-on
Koulu, jota kummilapseni käy (koronatilanteen takia koulu on nyt kiinni).

Ugandassa oli rekisteröityjä koronatartuntoja heinäkuun loppuun mennessä hieman reilu 1100. Asukkaita maassa on yli 45 miljoonaa. Vaikka koronaan ei ole tilastojen mukaan sairastunut ugandalaisista kuin hyvin harva, koronan mukanaan tuomat ongelmat ovat silti isoja.

John Bosco Odoi vetää Planin kummitoimintaa Ugandassa. Hän kertoi minulle, että maan kansainväliset rajat ja lentokenttä ovat edelleen kiinni. Kaikki liikenne – siis julkisen liikenteen lisäksi myös yksityisautoilu – maan sisällä oli kiellettyä monta kuukautta. Liikennettä alettiin sallia  uudestaan vasta kesäkuussa.

Muistan kenttäretkeltämme hyvin sen, kuinka syrjässä maaseudun kylät todellisuudessa sijaitsevat ja miten pitkiä välimatkat ovat. Ajomatka Ugandan pääkaupungista Kampalasta kesti kylään monta tuntia, vaikka kartalla etäisyys ei näyttänyt lainkaan pitkältä. Tiet ovat kylissä tavattoman huonokuntoisia eikä niillä pääse liikkumaan kuin kunnon maasturilla.

Koska liikkuminen ei ole ollut mahdollista, osa vakavasti sairastuneista on kuollut. Ei siis koronaan, vaan koska koronatilanne on vaikeuttanut hoidon saamista.

Koska liikkuminen kiellettiin, toimeentulo tyrehtyi. Se ei tarkoita rajoittuneita mahdollisuuksia viettää kesälomaa vaan sitä, että ruokaa ei enää ole. Monet elävät Ugandan maaseudulla kädestä suuhun. Kun toreille ei päässyt myymään ja ostamaan tuotteita, takapihan maatilkusta saatava tulo laski nollaan. Monien peruselintarvikkeiden kuten suolan hinta on noussut tosi paljon kutistuneen tarjonnan takia. Ruoasta on edelleen kova pula ja useimmissa perheissä syödään nyt vain yksi ateria, kertoo Bosco Odoi:

“Iltapäivällä kello kolme syödään puuroa. Viiden maissa sokerijuurikasta, mangoja ja joskus kuivattuja bataatteja.”

Plan uganda kummius koronatilane
Plan on tukenut Ugandan paikallisyhteisöjä taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan.
plan koronatoimenpiteet

Plan on monien muiden kansalaisjärjestöjen tapaan mukauttanut toimintaa koronan takia.  Koska kummilapsitoiminta on ollut koronan takia pysähdystilassa ja koulut ovat olleet ja ovat edelleen suljettuina, Planin varoja on kevään ja kesän aikana käytetty koronatilanteen parantamiseen ja lasten tukemiseen kriisitilanteessa, mikä on tarkoittanut esimerkiksi opiskelun tukemista koulujen sulkutilanteesta huolimatta.

Plan on ollut Ugandassa osana paikallisesti toimivia “iskuryhmiä”, jotka ovat vieneet apua yhteisöihin. Vaikka kaikki tavallinen liikenne oli kevään ja alkukesän aikana Ugandassa kielletty, Planin autot saivat hallituksen erityisluvan liikkumiseen.

”Olimme  esimerkiksi mukana mahdollistamassa paikallisia terveydenhuollon ammattilaisia koronanvastaisessa taistelussa”, Bosco Odoi kertoo.

Käytännössä se on ollut yksinkertaisten mutta koronatilanteessa älyttömän tärkeiden juttujen toteuttamista. Plan toimitti kyliin desinfiointiaineita, käsienpesuasemia, saippuaa, bensaa koronatietoutta jakavien autoihin ja kuukautissuojia eristykseen joutuneille tytöille ja naisille. Plan osallistui ja osallistuu edelleen erityisen vaikeassa tilanteessa oleville perheille jaettavien ruokapakettien hankintaan.

plani uganda kummius koronatilanne
Nämä käsienpesupaikat asennettiin Planin tukemana myös oman kummilapseni yhteisöön (tämä kuva on sieltä).

Korona sulki kaikki koulut, varhaiskasvatuspaikat, kirkot ja moskeijat. Nuorimpien lasten koulut ovat tätä juttua kirjoittaessani edelleen kiinni. Kuten ihan joka puolella maailmaa myös Ugandassa koronan yhteiskunnalliset haittavaikutukset ovat osuneet eniten heihin, joiden asema on muutenkin hutera.

Ugandan maaseudulla ei siis tietenkään ole mitään zoomeja käytössä etäopetusta varten. Maaseudun mökeissä ei ole sähköä. Harvalla kylän perheellä on edes radiota. Se, että koulut ovat kiinni, ei vaikuta vain siihen, että ei edetä matematiikan opinnoissa. Koteihin sulkeutuminen lisää ongelmia kotona: planilaiset ovat huomanneet, että lapsiavioliittojen määrä on noussut.

Plan on alueella reagoinut tähän esimerkiksi pitämällä kenttätyöntekijöiden ja paikallisten vapaaehtoistyöntekijöiden kautta yhteyttä alueen perheisiin kyselemällä säännöllisesti heidän kuulumisiaan ja välittämällä kuulemastaan tietoa Planin alue- ja maatoimistoille. Näin varmistetaan se, että heti kun yhteiskunta avautuu, osataan toiminta kohdistaa juuri oikeisiin paikkoihin, niiden suurimpien ongelmien taklaamiseen.

Planin tukemaa tiedotusta on masinoitu henkilöltä toiselle esimerkiksi kylien yhteisten kaivojen läheisyydessä. Jokaisen pitää hakea juomavetensä kylän kaivolta. Kaivoilla kyläläisille  on välitetty tietoa huolellisen käsienpesun tärkeydestä, liikkumisrajoituksista, kokoontumiskielloista ja ylipäätään tietoa koronasta.

Koska lasten ja erityisesti tyttöjen koulutuksen edistäminen on yksi Planin tärkeimpiä tavoitteita, Plan on koronatilanteen myötä toimittanut lapsille kotiopetukseen sopivia oppimateriaaleja, kertoo Bosco Odoi.

”Myös sinun kummilapsesi Immaculate on saanut kotiopetuspaketin.”

kummitoiminta-hyodyt
Kouluvierailulla kummilapseni koulussa pari vuotta sitten.

Ennen koronatilanteen eskaloitumista Plan oli saanut parin vuoden aikana – eli sen kenttämatkani jälkeen – aikaan paljon edistystä alueella. Tässä pari esimerkkiä noin kolmen sivun mittaisesta listasta, jonka sain Planin Bosco Odoilta.

Kummilapseni käymä koulu sai oman kaivon eli puhdasta vettä koulun yli 900 lapselle. Kaivon myötä koulunkäynnin turvallisuus kasvoi, kun vettä ei tarvitse lähteä hakemaan koulun ulkopuolelta. Kaivon myötä alueen lapset alkoivat osallistua aktiivisesti koulunkäyntiin. Kun vettä ei tarvitse hakea aamuvarhaisella pitkän matkan päästä vaan sitä saa koulusta, kouluun tulee lähdettyä todennäköisemmin.

Ja sitten tämä! Alueen iseille järjestettiin konferenssi Fathers with Children, jonka ideana oli aktivoida perheiden miehiä osallistumaan lastenhoitoon enemmän. Tapahtumaan osallistui 70 miestä. Tuon tilaisuuden jälkeen on kuulemma huomattu, että nykyään useammat isät saattavat lapsensa kouluun ja tekevät iltaisin enemmän kotiaskareita lasten kanssa kuten kertovat lapsilleen tarinoita ja kylvettävät heitä. Saattaa kuulostaa tosi pieniltä teoilta, mutta juuri nämä pienet jutut ovat niitä pieniä arjen juttuja, jotka pitää muuttaa, jotta yhteiskunta pystyy kehittymään tasa-arvoisemmaksi – eli samalla myös lapsiystävällisemmäksi.

kaivo koululla plan
Tätä koulua käy monta Planin kummilasta. Hetki sitten koulun pihalle saatiin asennettua uusi kaivo. Kiitos tästä kaivosta kuuluu myös Planin kummeille!
uusi kaivo kummilapsen koululla
Kun koulusta saa puhdasta juomavettä, lapset käyvät ahkerammin koulua (koska päivittäisten vedenhakumatkojen määrä vähenee).

Toivotaan, että koronatilanne ei ainakaan pahene Ugandassa ja että kaikki tähän asti otetut edistysaskeleet pääsevät kukoistamaan jatkossakin. Heinäkuun lopussa Plan pystyi jälleen tekemään enemmän kenttätyötä perheiden kanssa. Toivotaan, että koulutkin voidaan taas pian avata.

Ja sitten yksi tärkeä juttu, joka koskee etenkin heitä, joilla on kummilapsi Planin (tai jonkun muun kummijärjestön) kautta. Kertokaa kummilapsellenne, että te olette kunnossa. Laittakaa kummipostia, jos vain suinkin ehditte.

Tiedän, että tämä pyyntö tuntuu ihan uunolta. Mutta itse asiassa tämä on heille tosi tärkeä juttu.

uganda koulussa

Kaiken tämän rusentavan huonon kevään ja kesän jälkeen he miettivät MEITÄ. Planin Bosco Odoi kertoi minulle, että Ugandassa yksikään kummilapsi ole saanut koronatartuntaa tai menehtynyt koronaan. Mutta kummilapsilla on huoli heidän kummeistaan: uutiset ulkomailla tapahtuvista koronakuolemista ovat levinneet kylissäkin. Monet kummilapset odottavat  kirjettä kummiltaan ja toivovat kuulevansa, ovatko he kunnossa. Tämä yhden kummilapsen kommentti (Ugandan Plan välitti tämän minulle) oli särkeä sydämen. Laitan sen tähän nimettömänä yksityisyyden suojan takia:

‘Monia ihmisiä on kuollut koronaan esimerkiksi Italiassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa, jossa meidän kummimme asuvat. Me ajattelemme heitä ja toivon että he ovat turvassa.”

Jos olet kummi, laita kummipostia, vaikka poikkeustilanteesta johtuen kummikirjeenvaihdossa sekä vuosiraporteissa on nyt viivästyksiä. Tervehdyksesi toimitetaan eteenpäin heti koronatilanteen parannuttua.

Jos haluat kummiksi, voin tehdä sen täällä.

Jutun kuvat: Plan International Suomessa ja Ugandassa

Teemat
Poimintoja Blogista:
Kirjat

Kynä – kirja kirjoittamisesta

Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta ja sen bestis Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen ovat kirjoittamisen opuksia, jotka ilmestyivät lokakuussa 2020. Miksi kirjoittamisesta pitää kirjoittaa?

Lue lisää »
Yleinen

Ystäväviikonloppu Reykjavikissa

Heipat vaan täältä laavakökkäreeltä! Viikonloppuna myrskysi ihan hulluna. Tiet olivat kiinni kovan tuulen takia ja lunta tyrskysi kuin taivaassa olisi ollut lumivarastosta iso reikä suoraan

Lue lisää »
Yleinen

Kun ehdottomuus laimenee

En tiedä, oletteko muut huomanneet itsessänne samaa, mutta olen tässä viime vuosina muutamankin kerran havahtunut siihen, että en ole enää lainkaan niin samaa mieltä asioista,

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö