Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Voiko Islantiin matkustaa eli koronatilanne matkailijan näkökulmasta

Niin, voiko Islantiin matkustaa. Arvatkaas vaan, onko tätä asiaa jauhettu meillä kotona väsymiseen asti koko kevään ajan. Jäätikköopaspuolisolla ei juuri nyt ole oman alansa töitä, ja minullakin on mennyt monta juttua töissä uusiksi matkailualan täydellisen pysähtymisen takia. Ihanaa kuitenkin, kun olette kyselleet minulta niin paljon Islantiin matkustamisesta ja siitä, milloin tänne voi taas tulla ja kuinka pian tänne taas pääsee. Tosi mielelläni vastailen kysymyksiin, joihin osaan vastata. Voiko tulla kesällä issikkavaellukselle? Pitääkö roadtrip jäätikkömaisemiin perua? Tässä postauksessa kerron sen mitä tällä hetkellä tiedän Islantiin matkustamisesta. Aina kun uutta tietoa tulee, käyn päivittämässä tätä postausta. Tämä juttu on päivitetty viimeksi 30. heinäkuuta.

islannissa vaeltamassa

Islannin rajat auki ETA-maille ja koronatesti rajalla kaikille 19.8. alkaen

Islannin rajat ovat tällä hetkellä suljettuja muilta paitsi Euroopan talousalueen (EU + Norja + Liechtenstein + Sveitsi + Britannia) sisältä matkustavilta sekä ihmisiltä, jotka asuvat näillä alueilla. Esimerkiksi Suomesta voi siis tällä hetkellä matkustaa Islantiin.

Tällä hetkellä tilanne on se, että osa Islantiin tulevista – sekä islantilaiset että ei-islantilaiset – joutuvat kahden viikon karanteeniin saapuessaan maahan tai tekemään kahdenkertaisen koronatestin ja 4–5 päivän karanteenin noiden kahden testin välissä.

Kesäkuun puolivälistä alkaen Keflavikin lentokentällä on mahdollista tehdä koronatesti. Heinäkuun alusta lähtien kaikki matkustajat (sekä islantilaiset että ulkomaalaiset) joutuvat maksamaan testein teosta 11 000 ISK eli noin 70 euroa. Testitulos saadaan vuorokauden kuluessa ja siitä ilmoitetaan joko korona-applikaatiolla (luet tämä juttu lataa covid19-applikaatio puhelimeesi, jos olet tulossa kesällä Islantiin) tai jos ei jostain syystä halua sovellusta puhelimeensa, tiedon saa tekstiviestillä. Jälkimmäinen testi, joka on tehtävä 4–5 päivän kuluttua ensimmäisestä testistä esim. islantilaisissa terveyskeskuksissa, on maksuton.

Vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ei tarvitse tehdä testiä tai mennä karanteeniin. Islannin ulkopuolella tehty testitulos ei kelpaa.

Tarkemmat tiedot löytyvät Islannin hallituksen infosivulta.

Ennen Islantiin saapumista matkustajan täytyy rekisteröityä Islannin koronasivustolla. Rekisteröityminen takaa esimerkiksi sen, että jos joku lentomatkustajista diagnosoidaan, kaikkiin matkustajiin pystytään ottamaan heti yhteyttä.

Islannissa korona saatiin aika hyvin hallintaan alkukesästä. Meillä ei ollut uusia todettuja tartuntoja kesäkuussa kuin muutama ja niistäkin käsittääkseni suurin osa juurikin noissa rajatarkastuksissa. Loppukesästä koronatartunnat tosin alkoivat taas nousta ja niitä on löydetty useampia.

perheretki vesiputouksen ääressä
islanti ja korona voiko islantiin matkustaa

Elokuun alussa Islannissa astuvat voimaan uudet koronarajoitukset

Koska koronatartuntojen määrä on lisääntynyt, rajoituksia päätettiin lisätä saman tien. Heinäkuun viimeisenä päivänä astuu voimaan sääntöjä, joista oltiin kesän alussa luovuttu. Yli sadan ihmisen kokoontumiset kielletään. Joukkoliikenteessä pitää käyttää kasvosuojaa. Ihmisten välillä on säilytettävä kahden metrin turvaväli, eli uimahalleihin tulee uudet kapasiteettirajoitukset, ravintoloista poistetaan osa pöydistä jne. Kampaampoissa, maan sisäisillä lennoilla ja muissa paikoissa, joissa 2 metrin turvaväliä ei voida noudattaa, on käytettävä kasvomaskia.

Nämä uudet säännöt ovat voimassa nyt alkuun kaksi viikkoa, ja jos niiden myötä koronatartuntojen määrä ei laske, sääntöjä kiristetään. Toivon todella, että tämä auttaisi. Jotenkin ajatus kaikkien rajoitusten palaamisesta (puhumattakaan koronatartuntojen yleistymisestä) heti alkusyksystä tuntuu todella keljulta.

Islannin matkailulla tiedossa rankka syksy

Järjestän kesäisin niitä mahdottoman ihania islanninhevosvaelluksia. Kesäkuun matkan olemme jo joutuneet siirtämään elokuulle ja lopulta sekin jouduttiin perumaan. Syyskuun issikkamatka pidetään aikataulujen mukaan. Ellei nyt käy niin, että koronatilanne eskaloituu seuraavina viikkoina uudestaan. Toivon sydämeni pohjasta että tämä reissu onnistuu. Issikkakuumeeni on nimittäin jo ihan huippulukemissa…

Kesä on tähän asti ollut tosi rauhallinen. Ulkomaalaisia turisteja on ollut vain vähän. Paikallinen turistibussiyhtiö kertoi kesällä, että heidän bisnes tippui 99,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Mikään yllätyshän se ei ole: tulijoita on todella paljon vähemmän nyt jo ihan pelkästään karsittujen lentojen takia.

Heinäkuussa islantilaiset lomailivat reippaasti kotimaassaan, eli monet maaseutuhotellit, majatalot ja ravintolat ovat pysyneet pinnalla islantilaisten ansiosta. Elokuussa palataan töihin – tai työttömyyskortistoon kun monen irtisanomisaika on ohi – joten syksy on matkailualalle varmasti supervaikea.

Me olemme perheen kanssa tehneet muutamia minireissuja tänä kesänä Islannin sisällä. Ulkoilureissuja, telttailua, vaeltamista, pyöräilyä ja lyhyitä hotellilomia. Reissaaminen on ollut samalla materiaalinkeruuta tuleviin kirjoihin ja verkko-oppaisiin, eli tavallaan tässä on oltu koko kesä töissä. Välillä kevyemmin, välillä pitkälle iltaan asti.

Suomesta lensi Islantiin normaalina aikana kaksi lentoyhtiötä: Icelandair ja Finnair. Icelandair aikoi aloittaa suorat lennot Suomen ja Islannin välillä elokuun puolivälin tienoilla. Epävarmoja aikoja eletään ja nyt kun tuo koronatilanne taas pahenee, on tosi vaikea sanoa, milloin ne suorat lennot sitten oikeasti taas alkavat.

Tankasta pääsee Itä-Islantiin myös kolmen päivän mittaisella laivamatkalla – ja reissun aikana alus pysähtyy myös Färsaarilla.

Lapset pelaavat viikinkipalikkaa Islannissa - voiko islantiin nyt matkustaa

Suunnitelmissa siintää Länsivuonot paradise -reissu ensi vuodelle

Lyhyen reissun aika ei ole nyt – jatkolennolla tänne toki pääsee Suomestakin, mutta vähän vaivalloista on.
Harvaan asuttu luontokohde on koronan jälkeisessä ajassa varmasti kiehtovampi tai ainakin turvallisemman tuntuinen matkakohde kuin täyteen ahdettu suurkaupunki. Kaikki on kuitenkin vielä niin kovin epävarma, että arvauksia islantilaisen matkailun tulevaisuudesta on mahdotonta tehdä. Omaa tilannetta ajatellessani olen iloinen, että en laittanut kaikkia munia yhteen baskettiin. Matkailualan työt jäivät pois, mutta viestintä, sisällöntuotanto, koulutushommat ja muut projektit ovat täyttäneet tyhjennyttä tilauskirjaa. Ja onneksi puolisoni on ammatiltaan myös biologi ja laivakokki, joten eiköhän jotain töitä hänellekin jossain kohtaa löydy.

Minä laitan hevosreissut hyllylle siihen asti, kunnes matkojen järjestäminen on järkevää ja mahdollista. Olen muuten viime aikoina myös suunnitellut uudenlaista matkapakettia tänne Länsivuonojen rauhaan. Sellainen ultimate-luontoreissu, jonka aikana yövyttäisiin saaressa, erämaamökissä, käytäisiin issikkareissulla (ajatella, että täällä meidän kylässä on suomalaisen omistama issikktalli, jee!), uimassa, pyöräilemässä ja, ja ja…. Minähän ihan innostun! Länsivuono paradise -reissun aika ei ole vielä, mutta ensi kesänä. Ja ehkä jopa kaksin kappalein. Lisää infoja näistä reissuista vähän myöhemmin. Nyt nautitaan tämän vuoden kesästä.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

43 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kiva ja informatiivinen artikkeli. Saattaa olla, että jos ja kun EU:n ulkopuolelle matkustus tulee olemaan hankalaa pidemmän aikaa, mekin suunnataan Islantiin ensimmäistä kertaa.

  Miten tuo lentokentällä testaaminen käytännössä mahtaisi tapahtua? Ensinnäkin kuulostaa siltä, että lentokentällä joutuu viettämään hyvinkin pitkän aikaa ja toisaalta, eihän vielä ole kehitetty mitään pikatestejä? Eikö tulosten tulemisessa kestä päivä tai pari?

  • Satu Rämö

   Käytännön infoa tuosta testamisesta tulee pian. En usko, että he itsekään vielä tietävät ihan tarkalleen, kuinka testausolosuhteet järjestetään, mutta lentokentällä joka tapauksessa. Eilen kuulin radiouutisissa haastattelun, jossa kerrottiin että testin jälkeen saisi jatkaa matkaa yöpymispaikkaan ja jos testitulos on positiivinen, siitä ilmoitetaan heti. Eli kentälle ei tarvitse jäädä odottamaan (ja mahdotonta se olisikin, ei ole sellaisia tiloja…). Päivitän tätä juttua heti kun saan lisää tietoa käytännönjärjestelyistä 🙂

   • KatjaS

    Tämä oli hieno uutinen mutta tosiaan edelleen aika epäselvä. Ei aikaisemmin kuin 25.5. mutta viimeistään 15.6. olisi testaus kentällä mahdollista ja sitä kautta mahdollisuus päästä maahan. Aika paljon jäi vielä kysymyksiä. Miten testaus käytännössä hoidetaan ja mitä se maksaa? Millainen lähtömaassa tehdyn testi tulee olla jotta se hyväksytään? Tuntuu nimittäin aika isolta riskiltä lentää sinne ja saada positiivinen testi Islannissa ja jäädä karanteeniin koko loman ajaksi. Pääseekö sieltä edes kesken pois jos karanteeni on 14vrk ja lomaa on vaikka viikko?

    • Satu Rämö

     Kaikki tämä on vielä epäselvää… Mä päivitän heti blogitekstiä kun tulee lisää tietoa. Aika moni täälläkin nimittäin miettii noita samoja asioita ja sitä, kuinka infota esim. matkan jo ostaneita ja matkaa suunnittelevia.

 • Miia

  Moi! Saako kysyä, että minkä niminen talli siellä teidän kylässä on? Ja kiitos artikkelista!

  • Satu Rämö

   Joo ilman muuta, se on Fosshestar. Talli on aika pieni ja retket ovat max muutaman tunnin mittaisia, eli pitkille viikkovaelluksille ei täältä pääse. Mutta onpa kyllä upeat maisemat täällä päiväretkillekin, voi mahdoton! 😀
   Tässä on tuon tallin osoite: https://fosshestar.is/

   • Beatrice

    Hei Satu!
    Odotan innolla minkälainen tästä Länsivuonoille suunnatusta matkasta on tulossa 😁 – sellaiseen olisi varmaan mahtava osallistua. Meinaatko pistää tämän sitten aikanaan Saga-matkojen kautta myyntiin? Korona pilasi täksi kesäksi varaamani heppamatkan Snæfellsnesiin kun Finnair perui lennot, mutta ensi vuonna toivottavasti pääsisi taas Islannissa käymään.

    • Satu Rämö

     Moikka, joo tämä tulisi Saga-Matkojen kautta myyntiin. Kovasti odotan ensi vuoden matkasesonkia, jos se menisi vähän paremmin kuin tämä 2020…
     Tosi harmillista että heppamatka meni mönkään tilanteen takia.

 • Kata

  Olen haaveillut jo pari vuotta issikkavaelluksesta, ja nyt tämä matkan siirtyminen elokuun alkuun natsaisi omiin aikatauluihin ihan älyttömän hyvin! Olisi aivan ihana päästä kesällä reissuun, mutta koronatilannetta kun ei pysty ennustamaan niin reissuja ei oikein uskalla tällä hetkellä varata… Osaatko sanoa mikä on ns. viimeinen dedis vaellukselle mukaan ilmoittautumiseen? Olettaen siis, että vaelluksella olisi vielä paikkoja jäljellä.
  Kiitos paljon vastauksesta 🙂

  • Satu Rämö

   Tässä on aika monta jos-tekijää, mutta yritän summata:
   – Jos matka päätetään järjestää (eli lennot ovat ok ja koronatilanne sallii ja ilmottautuneita on tarpeeksi), mukaan ehtii ilmoittautua vaikka vielä heinäkuussakin.
   – Jos tilanne alkaa kuitenkin näyttää siltä että koronatestaaminen rajalla tuottaa liikaa säätöä ja epävarmuutta ja jos käy niin että lentoja ei olekaan (kun sitäkään ei vielä tiedetä tarkalleen, mikä yhtiö lentää ja kuinka usein), se perutaan.
   – Jos käy niin että matka järjestetään mutta ilmoittautumisia ei tule tarpeeksi kesäkuun alkuun mennessä, matka joudutaan perumaan. Nämä reissut ovat olleet loppuunmyytyjä jo monta vuotta, mutta nyt on tietysti kaikilla ihan uusi tilanne edessä, kun on epävarmuutta matkustamisesta, töistä ja ihan kaikesta arjessa.

   Kannattaa lukea myös matkatoimiston oma tiedote ja olla yhteydessä sinne, jos varauksen ym. suhteen on kysyttävää: https://sagamatkat.fi/tietoa-koronaviruksesta/

   🙂

   • Kata

    Ok, kiitos paljon informatiivisesta vastauksesta. Mukavaa kevään jatkoa ja tsemppiä koronatilanteeseen!

     • Miia

      Moi! Tähän ei oo tainnut tulla mitään lisätietoa, ei ainakaan ollut missään virallisilla sivuilla. Reissu 23.6, mutta vielä en oo uskaltanut lentoja varata, kun ei tiedä tuosta testaus hommasta. Jännää!

     • Satu Rämö

      Nope, ei mitään virallista tietoa vieläkään… Islantilaiset näköjään tässäkin toimii vähän ”viime tingassa”. Kovasti mäkin kaipaisin kyllä faktaa siitä, kuinka testaus käytännössä toteutetaan ja onko jotain vaatimuksia ei tartuntaa -todistuksesta, jonka on hankkinut lähtömaasta (esim. kuinka tuore sen pitää olla)

  • Tuikku

   Heippa Satu! Siis ihan oikeasti teidän korona tilanne on tuo?! Onkohan Islanti eka pohjoismaa, joka reagoi noin? Tämähän vain antaa suuntaa meille muille, ja hyvä kun teillä reagointi on

   • Satu Rämö

    Nyt on lisääntynyt muutamana päivänä nousseet tartuntamäärät, sen takia rajoitukset tiukennettiin heti. Saapa nähdä 2 viikon pääsä, oliko toimista mitään apua. Toivotaan, että on…

 • Emmie

  Minusta on vain positiivista, jos matkailu vähenee. Nimenomaan lentäminen on tuhonnut maapallomme ilmakehää jo kohtuuttoman paljon, nyt annamme tilaisuuden toipua.

 • KatjaS

  Hiukan huolestuneena seuraan uutisointia Icelandairin tilasta. Miten mahtaa käydä suorien lentojen Suomesta Islantiin?Tai Icelandairin minkään lentojen??? Finair ei viimeisimmän uutisoinnin mukaan lennä tänä kesänä Islantiin, jatko lienee auki. Turismin käynnistymisen edellytyksenä on, että lentoja olisi saatavilla. Tosin onhan Bostonista, Heathrowilta ja Arlandasta nytkin ollut lentoja lähes päivittäin. Ehkä niistä saadaan sisään tarpeellinen määrä turisteja. Tulee iso koukkaus jos pitää Tukholman tai Köpiksen kautta lentää, suorat lennot ovat olleet ihan parhautta.

  • Satu Rämö

   Icelandairilla on ollut nyt paljon irtisanomisia ja ne on leikanneet ainakin väliaikaisesti tarjontaa, mutta ei valtio anna tuon mennä konkurssiin. Oli elinehto tälle maalle, että on oma lehtoyhtiö. Aasia-Yhdysvallat-liikenteessä Suomi on Icelandairille tärkeä liikenteen solmukohta. Toki tässä voi mennä aikaa ennen kuin tarjonta palaa lähelle vanhaa normaalia, mutta en huolestuisi liikaa tässä kohtaa ainakaan. 🙂

  • Miia

   Kiitos näistä neuvoista. Islannin lentokentän korona-testaus kokeiltu. Tässä kuussa tosiaan maksuton vielä. Testauspaikkoja useita ja ei ollut pitkiä jonoja. Vastaus tuli tekstiviestillä. Nopeutti huomattavasti, kun oli rekisteröidytty etukäteen. Meidän lomailu alkoi nyt koronavapaina Islannissa.

 • Miia

  Täällä jännitetään vielä, että miten on kesäkuun puolivälin jälkeen lentojen tilanne ja korona-testaus kentällä. Tullaan Islantiin, mikäli se on mahdollista. Omalla asuinseudulla varsin hiljainen tartuntatilanne ja eletään turvaetäisyydet säilyttäen. Toivottavasti tämä tilanne säilyy.

  • Satu Rämö

   Tämän viikon lopussa pitäisi tulla lisää tietoja tuosta testausmahdollisuudesta rajalla. Päivitän heti blogiin, kun asioita varmistuu.

  • Miia

   Kotiuduimme Islannista viikko sitten. Reissu oli hieno. Olemme olleet Islannissa muutamia kertoja aiemmin eli olemme tykästyneet maahan kovasti.
   Reykjavik oli hiljainen ja osa liikkeistä oli kiinni. Emme kuitenkaan olleet ostosmatkalla eli se ei haitannut meitä.
   Kaikkialla meidät otettiin ystävällisesti vastaan. Hotellissa saimme varaamaamme huonetta paremman huoneen jne. Retkien tarjontaa oli vähemmän, mutta meillä pääpaino oli ratsastuksessa, joka toteutui suunnitellusti. Eldhestarilla oli erityisjärjestelyjä koronan varalta.
   Lentokoneissa ja kentillä edellytetään maskin käyttöä. Käytimme Keflavikista Reykjavikiin myös bussimatkan maskeja, kun korona-testien tulokset eivät vielä olleet tulleet.
   Lennot ovat hankalat, kun suoria lentoja ei ole. Vaivan arvoista oli lentää Kööpenhaminan kautta. Tietenkin suorat lennot ovat mukavammat. Muita suomea puhuvia emme kuulleet kertaakaan reilun viikon aikana Islannissa… Ei ollut suomalaisia ruuhkaksi asti.

   • Satu Rämö

    Kiitos kun laitoit kokemuksia tänne matkailijan näkökulmasta. Tosi hyödyllistä 🙂

 • Susanna

  Hienoa, kun Satu viitsit kirjoittaa asioita blogiin. Matka varattuna 15.6 ja kovan pohdinnan alla, päästäänkö matkaan vai ei. Miten Islannin lentokentän koronatestaus tapahtuu ja onko maksullista. Jos sinulla Satu on jo uutta tietoa, ilolla otetaan vastaan aiheesta?

  • Satu Rämö

   Mitään virallista tietoa tarkoista yksityiskohdista ei vielä ole, ikävä kyllä. Se on varmaa, että joko testi, karanteeni tai sitten todistus lähtömaasta, että tartuntaa ei ole, tarvitaan. Mutta esimerkiksi se, kuinka tuore tuon todistuksen täytyy olla, ei vielä ole tarkempaa tietoa. Mielenkiinnolla odotan…..

 • Anni

  Kovasti haluttaisi tulla Islantiin jos se on mahdollista ja järkeviä lentoja on heinäkuussa. Mietin kuitenkin sitä, että mitä jos lentokoneesta joku/jotkut saa positiivisen testituloksen? Onko sitten koko koneellinen ihmisiä kaksi viikkoa karanteenissa, vai päästetäänkö potentiaalisesti altistuneet levittämään tautia?

  • KatjaS

   Samaa mietin, että jos huono tuuri käy ja joku samalla koneella tullut todetaan positiiviseksi, onko koko kone (tai lähellä istuneet) karanteenissa? Ja se ettei muualla tehtyä testiä hyväksytä, on kyllä aika iso miinus. Aikaisemmin uutisoitiin, että muutamia päiviä ennen lähtömaassa tehty testi kelpaisi. Ei oikein huvittaisi lähteä Islantiin asti toteamaan, että on oireeton kantaja. Kahden viikon karanteeni ei todellakaan houkuta. Tosi asiassa Suomesta Islantiin pääsy näyttää tällä hetkellä kovin hankalalta. Lentoja ei taida olla luvassa…Icelandair kyllä ihan sujuvasti myy lippuja reiteille joita ei ole aikomustakaan lentää. Se on aika kökköä!

   • Satu Rämö

    Aluksi heillä tosiaan oli ajatuksena hyväksyä ulkomailla tehdyn koronatestin negatiivinen tulos, mutta ainakaan nyt heti alkuvaiheessa eli 15.6. lähtien se ei käy. Voi hyvin olla, että tuota käytäntöä myöhemmin muutetaan. Päivitän juttua tänne 🙂

    Jos koneessa olleista joku todetaan sairaaksi, apin kautta saadaan yhteys kanssamatkustajiin ja pystytään järjestämään saman tien testaus.

    Mä itse en matkusta nyt minnekään ennen syksyä just tämän säätövaaran takia… – no ei täältä näillä näkymin suorilla lennoilla pääsekään kuin ihan muutamaan kohteeseen, lisää lentoreittejä julkistetaan varmasti piakkoin.

  • Satu Rämö

   Ei päästetä levittämään tautia – siksi kaikkia kannustetaan laittamaan se appi puhelimeen, että altistuneet tavoitetaan mahdollisimman nopeasti, laitetaan karanteeniin ja testataan. Tätä tämä on ainakin nyt jonkun aikaa, ennen kuin koronatilanne laantuu / rokote keksitään.

 • KatjaS

  Kiinnostaa miten paljon rajalla on jäänyt kiinni positiivisia testituloksia. Jostain kaivoin uutisen, että ekana päivänä löytyi pari. Onko asiasta uutisoitu laajemmin?

   • Elli

    Kiitos informatiivisesta postauksesta! Meidän Finnairin lennot Islantiin heinäkuulta oli peruttu, vaikka vapaa-ajan matkustus nyt sinne onkin sallittua. Nyt pohdin mihin ajankohtaan siirtäisin lennot. Jos kuvitellaan, että koronatilanne pysyy hyvänä tai jopa paranisi, niin suosittelisitko Islantiin matkustamista mielummin myöhempään syksyllä 2020 (syys-lokakuu) vai keväällä 2021 (huhti-toukokuu)? Meillä on siis suunnittella Islannin kiertäminen autolla ja muutama lyhyempi patikkareissu siinä kiertäessä. Erityisesti mietin kumpi vaihtoehto olisi säiden ja turistimassojen välttelyn suhteen parempi ajankohta.
    Kiitos jo etukäteen! 🙂

    • Satu Rämö

     Moikku! Mun mielestä syyskuussa on useammin parempi ilma kuin huhti-toukokuussa. Jotenkin se kesä useammin venyy sinne syksyn puolelle, kun taas talven lähdössä voi kestää. Jos kierrätte saaren ja haluatte vaeltaa ja retkeillä, tulisin itse syyskuussa. Mutta ainahan täällä säät on vähän epävarmoja, eli eihän sitä koskaan tiedä. Puoli seikkailua se sääkin, ei koskaan tiedä mitä seuraavan tunnin aikana tapahtuu 🙂

     Toivottavasti syyskuussa lennot olisivat tuttuun tapaan suoria.

    • KatjaS

     Ehdottomasti syyskuu! Mä olen käynyt viidesti syyskuussa ja on ollut ihan mahtavat ilmat, kaikki tiet ovat olleet auki ja päivässä riittää vielä pituutta. Tänä vuonna turistimäärällä ei ole merkitystä mutta normaalisti syksyllä on ollut myös kesää väljempää ja edukkaampaa. Lokakuussa voi olla upean kirpeitä pakkaspäiviä ja revontuliakin mutta päivä alkaa olla harmillisen lyhyt. Pimeässä ei kannata matkustaa, siinä hukkaa upeat alati vaihtuvat maisemat. Kevään etuna ovat lumiaktiviteetit ja valoisuus.

 • Pia

  Hei
  Varasin AM:n lento ja hotellipaketin Islantiin syyskuun lopulle. Olemme vain pe-ma. Ajattelin sen riittävän ensikertalaisille. Koronatestiasiaan törmäsin vasta varauksen ja maksun jälkeen. Aurinkomatkoilta ei mitään infoa tullut. Lento on suora Finnairin lento. Ovatko nämä koronatestit edellen pakollisia? Ovatko pikatestejä? Riitääisikö testitulos kotimaasta.Täällä nimittäi tehdään jo pikatestejä. Näin lyhyttä lomaa ei haluttaisi viettää hotellihuoneessa.

  • Satu Rämö

   Moikka Pia. Joo, tuo testi on pakollinen kaikille ennen vuotta 2005 syntyneille – siis tämänhetkisen tilanteen mukaan. Voihan olla, että syksyn myötä noita rajoitteita löysätään ja testiä ei enää vaadita. Mutta tällä hetkellä tilanne siis näin. Testitulos muualta ei kelpaa vaan testi pitää tehdä rajalla. Vastauksen saa hyvinkin nopeasti, jopa saman päivän aikana tekstarilla puhelimeen.

 • Silpa

  Hei Satu!
  Kiitos blogistasi ja etenkin tästä kirjoituksesta. Sitä on tullut luettua ahkerasti. Varasimme tammikuussa matkan Islantiin, ja nyt pääsyä maahan on jännätty koko kevät ja kesä. Lento meillä ensi viikon torstaina 20.8 (ellei lentoyhtiö enää muuta varaustamme). Suunnitelmana olla joitakin öitä Rejakvikissä sekä käydä Laugavegurin vaellus. Miten covid-19 vaikuttaa tällä hetkellä Islannin yhteiskunnan toimintaan? Kirjoitat 30.7, että mikäli tiukennetut koronatoimet eivät käännä tartuntojen määrää laskuun, rajoituksia kiristetään. Miten on, onko muutoksia tulossa? Kiitos vastauksistasi!

  • Satu Rämö

   Moikka! Päivittelin tätä juttua tänään; uusia rajoituksia nimittäin julkistettiin iltapäivällä. Pitää noudattaa 2 metrin väliä vieraiden ihmisten välillä, eli esimerkiksi kylpylöissä se aiheuttaa väkimäärän rajoitusta, samoin ravintoloissa. Yli 100 henkilön kokoontumiset ovat kiellettyjä. Matkailijan kannalta suurin muutos on varmasti se, että 19.8. lähtien kaikki Islantiin tulijat joutuvat kaksi kertaa koronatestiin. Ensin maahan tullessaan (pitää maksaa itse), sitten 4-5 päivän karanteeniin ja sen jälkeen toinen koronatestaus islantilaisella terveysasemalla, ja se toinen testi on maksuton. Hankaloittaa vietävästi etenkin matkailijoiden suunnitelmia… Ymmärrän kyllä että rajoitukset ovat tarpeen tässä tilanteessa, mutta onhan tämä tilanne kokonaisuudessaan todella ikävä.

 • Aino

  Moi Satu!

  Kiitos tästä informatiivisesta postauksesta! Pitäisikö sitä päivittää taas?

  Olen ymmärtänyt, että pian suomalaiset pääsevät maahan ilman testejä?

  ”Children born in 2005 or later are exempt from both testing and quarantine as well as passengers arriving outside defined areas with high risk of infection (Greenland, Faroe Islands, Denmark, Norway, Finland, and Germany) given that they have stayed there 14 days or longer.”

  Kts. https://www.government.is/news/article/2020/07/14/Travellers-from-Denmark-Norway-Finland-and-Germany-to-be-exempt-from-screening-and-quarantine-requirements/

  Ymmärsinkö oikein?

  • Satu Rämö

   Moi! Tämä oli tilanne elokuun 19. päivään asti. Nyt säännöt muuttuivat niin, että kaikki joutuvat testeihin kaksi kertaa ja välissä 4-5 pv karanteeni. Ikävä homma…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *