Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Voiko Islantiin matkustaa eli koronatilanne matkailijan näkökulmasta

Niin, voiko Islantiin matkustaa. Arvatkaas vaan, onko tätä asiaa jauhettu meillä kotona väsymiseen asti viimeisen parin kuukauden aikana. Jäätikköopaspuolisolla ei juuri nyt ole oman alansa töitä, ja minullakin on mennyt monta juttua töissä uusiksi matkailualan täydellisen pysähtymisen takia. Ihanaa kuitenkin, kun olette kyselleet minulta niin paljon Islantiin matkustamisesta ja siitä, milloin tänne voi taas tulla ja kuinka pian tänne taas pääsee. Tosi mielelläni vastailen kysymyksiin, joihin osaan vastata. Voiko tulla kesällä issikkavaellukselle? Pitääkö roadtrip jäätikkömaisemiin perua? Tässä postauksessa kerron sen mitä tällä hetkellä tiedän Islantiin matkustamisesta. Aina kun uutta tietoa tulee, käyn päivittämässä tätä postausta. Päivystän tämän jutun kanssa ainakin kesäkuun loppuun asti.

islannissa vaeltamassa

Islannin rajat auki ETA-maille

Islannin rajat ovat tällä hetkellä suljettuja muilta paitsi Euroopan talousalueen (EU + Norja + Liechtenstein + Sveitsi + Britannia) sisältä matkustavilta. Esimerkiksi Suomesta voi siis tällä hetkellä matkustaa Islantiin. Voiko Islantiin matkustaa käytännössä? No eipä oikein – eikä nyt sitä paitsi edes ole aika reissata. Lentoja tulee todella harvakseltaan, eikä Suomesta suoria lentoja ole tällä hetkellä lainkaan. Islannin rajat ovat suljettuja ETAn ulkopuolelta tuleville ainakin 15. toukokuuta asti.

Islannin maahanmuuttoviraston sivuilla on kattavasti tietoa koronaviruksen aiheuttamista maahantulorajoituksista. Tällä hetkellä tilanne on se, että kaikki Islantiin tulevat – sekä islantilaiset että ei-islantilaiset – joutuvat kahden viikon karanteeniin saapuessaan maahan. Karanteeni tarkoittaa suljetuissa tiloissa pysyttelyä ja julkisten liikennevälineiden käyttökieltoa (taksit ovat ok). Ravintoloihin, kauppaan tai edes apteekkiin ei sovi mennä. Eli: ei tänne tosiaankaan kannata juuri nyt matkustaa. Jos joudut tulemaan töiden tai vaikka opiskelupaikan takia, ja haluat tarkempia tietoja karanteenista Islannissa, tsekkaa tämä valtion terveysviranomaisen tiedote (enkuksi).

Kesäkuun 15. päivä Islantiin voi matkustaa ilman karanteenia – koronatestiin lentokentällä

Voiko Islantiin matkustaa myöhemmin kesällä ilman kahden viikon karanteenia? Kyllä, mutta ei vielä varmasti tiedetä, milloin. Tänään hallituksen infossa kerrottiin, että viimeistään 15. kesäkuuta lentokentällä on mahdollista tehdä koronatesti. Jos se näyttää negatiivista, välttää karanteenin. Myös todistus siitä, että on juuri käynyt koronatestissä ulkomailla ja tulos on ollut negatiivinen, on lupalippu maahan ilman karanteenia.

Islannissa korona on saatu aika hyvin hallintaan. Meillä ei ole ollut uusia todettuja tartuntoja viiteen päivään. Se on valtavan hieno juttu ja siitä näkökulmasta matkustusrajoitusten ylläpitämisen ymmärtää. Hyvin kehittymään lähtenyttä tilannetta ei haluta vasaroida palasiksi lisäämällä ihmisten liikkumista saman tien.

perheretki vesiputouksen ääressä

Hesarissa uutisoitiin tällä viikolla Islannin Suomea löyhemmistä rajoituksista, mutta lehden tiedot eivät ihan kokonaan pitäneet paikkansa. Täällä Islannissa on sellaisilla alueilla, joilla todettiin runsaammin tartuntoja ja joissa terveydenhuollon kapasiteetti on todella pieni (kuten esimerkiksi täällä meidän kotiseudulla), koulut ja päiväkodit ovat olleet kiinni. Tämän viikon maanantaina koulunkäynti jatkui normaalisti ja päiväkotiin pääsivät kaikki lapset (myös he, joiden vanhemmat eivät työskentele kriittisillä aloilla). Lasten urheilu- ja kulttuuriharrastukset jatkuvat entiseen malliin. Koulujen ulkopuoliset punttisalit, joogasalit, crossfitit ja uimahallit eivät kuitenkaan aukea vielä ainakaan viikkoon.

islanti ja korona voiko islantiin matkustaa

Islannin matkailu toivottavasti toipuu syksyllä

Järjestän kesäisin niitä mahdottoman ihania islanninhevosvaelluksia. Kesäkuun matkan olemme jo joutuneet siirtämään elokuulle ja tottakai toivon kovasti, että matkustusrajoitteet purettaisiin ennen sitä ja reissu voitaisiin järjestää. Tästä ei kuitenkaan ole vielä mitään varmuutta. Eikä mitään matkoja tietenkään järjestetä, jos koronatilanne on vielä päällä.

Olen muutamilta islantilaisilta matkailualan toimijoilta kuullut, että aikaisintaan elokuussa tai syyskuussa täällä näkee taas ulkomaalaisia turisteja enemmän. Kesä-heinäkuussa Islantiin tulijoita voi olla tavallista vähemmän jo ihan lentoliikenteen vähäisyyden takia. Siihen asti ollaan hissukseen ja toivotaan, että paikalliset turistit pitävät hotelleja, retkijärjestäjiä ja kylpylöitä hengissä. Ravintolat ja kahvilat ovat auki, mutta erityisjärjestelyin. Me olemme perheen kanssa suunnitelleet useampia minireissuja tälle kesälle Islannin sisälle. Ulkoilureissuja, telttailua (heh, ehkä, jos on tarpeeksi lämmin), vaeltamista, pyöräilyä ja hotellilomia. Se on samalla materiaalinkeruuta tuleviin kirjoihin ja verkko-oppaisiin. Jee!

Suomesta lensi Islantiin normaalina aikana kaksi lentoyhtiötä: Icelandair ja Finnair. En tiedä, onko näille tiedoille tässä kohtaa mitään käyttöä, mutta mainitsenpa nyt kuitenkin. Icelandair tarjoaa kaikille matkaa suunnitteleville mahdollisuuden muuttaa matkalippua veloituksetta yhden kerran. Jos lennot ostaa ennen toukokuun loppua, matkustuspäivämäärät saa vaihtaa yhden kerran maksutta, kunhan matka tapahtuu ennen ensi vuoden tammikuuta. Finnair ei lennä Islantiin ainakaan ennen kesäkuun loppua. Finnair tarjoaa lipun ennen 30.4. ostaneille maksuttomia lentopäivämäärien vaihtoja kesäkuun loppuun asti. Tankasta pääsee Itä-Islantiin myöskolmen päivän mittaisella laivamatkalla – ja reissun aikana alus pysähtyy myös Färsaarilla – mutta samat rajoitukset koskevat tällä hetkellä myös aluksella matkustavia: mars kahden viikon karanteeniin. Vielä ei tosin tiedetä, tuleeko Seydisfjördurin sataamaankin koronatestauspiste maahantulijoita varten.

Lapset pelaavat viikinkipalikkaa Islannissa - voiko islantiin nyt matkustaa

Suunnitelmissa siintää Länsivuonot paradise -reissu ensi vuodelle

Lyhyen reissun aika ei siis ole juuri nyt, mutta ehkä jo kesäkuun puolivälissä! Harvaan asuttu luontokohde on koronan jälkeisessä ajassa varmasti kiehtovampi tai ainakin turvallisemman tuntuinen matkakohde kuin täyteen ahdettu suurkaupunki. Kaikki on kuitenkin vielä niin kovin epävarma, että arvauksia islantilaisen matkailun tulevaisuudesta on mahdotonta tehdä. Omaa tilannetta ajatellessani olen iloinen, että en laittanut kaikkia munia yhteen baskettiin. Matkailualan työt jäivät pois, mutta viestintä, sisällöntuotanto, koulutushommat ja muut projektit ovat täyttäneet tyhjennyttä tilauskirjaa. Ja onneksi puolisoni on ammatiltaan myös biologi ja laivakokki, joten eiköhän jotain töitä hänellekin jossain kohtaa löydy.

Minä laitan hevosreissut hyllylle siihen asti, kunnes matkojen järjestäminen on järkevää ja mahdollista. Olen muuten viime aikoina myös suunnitellut uudenlaista matkapakettia tänne Länsivuonojen rauhaan. Sellainen ultimate-luontoreissu, jonka aikana yövyttäisiin saaressa, erämaamökissä, käytäisiin issikkareissulla (ajatella, että täällä meidän kylässä on suomalaisen omistama issikktalli, jee!), uimassa, pyöräilemässä ja, ja ja…. Minähän ihan innostun! Länsivuono paradise -reissun aika ei ole vielä, mutta ehkä ensi kesänä.

Niin, ja yksi juttu vielä! Jos tulet Islantiin muissa aikeissa ja kahden viikon karanteeniaika on vielä ookoo (töihin, vaihto-opiskelijaksi tai muista pitkäaikaisemmista syistä), lataa covid19-applikaatio puhelimeesi.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

15 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kiva ja informatiivinen artikkeli. Saattaa olla, että jos ja kun EU:n ulkopuolelle matkustus tulee olemaan hankalaa pidemmän aikaa, mekin suunnataan Islantiin ensimmäistä kertaa.

  Miten tuo lentokentällä testaaminen käytännössä mahtaisi tapahtua? Ensinnäkin kuulostaa siltä, että lentokentällä joutuu viettämään hyvinkin pitkän aikaa ja toisaalta, eihän vielä ole kehitetty mitään pikatestejä? Eikö tulosten tulemisessa kestä päivä tai pari?

  • Satu Rämö

   Käytännön infoa tuosta testamisesta tulee pian. En usko, että he itsekään vielä tietävät ihan tarkalleen, kuinka testausolosuhteet järjestetään, mutta lentokentällä joka tapauksessa. Eilen kuulin radiouutisissa haastattelun, jossa kerrottiin että testin jälkeen saisi jatkaa matkaa yöpymispaikkaan ja jos testitulos on positiivinen, siitä ilmoitetaan heti. Eli kentälle ei tarvitse jäädä odottamaan (ja mahdotonta se olisikin, ei ole sellaisia tiloja…). Päivitän tätä juttua heti kun saan lisää tietoa käytännönjärjestelyistä 🙂

   • KatjaS

    Tämä oli hieno uutinen mutta tosiaan edelleen aika epäselvä. Ei aikaisemmin kuin 25.5. mutta viimeistään 15.6. olisi testaus kentällä mahdollista ja sitä kautta mahdollisuus päästä maahan. Aika paljon jäi vielä kysymyksiä. Miten testaus käytännössä hoidetaan ja mitä se maksaa? Millainen lähtömaassa tehdyn testi tulee olla jotta se hyväksytään? Tuntuu nimittäin aika isolta riskiltä lentää sinne ja saada positiivinen testi Islannissa ja jäädä karanteeniin koko loman ajaksi. Pääseekö sieltä edes kesken pois jos karanteeni on 14vrk ja lomaa on vaikka viikko?

    • Satu Rämö

     Kaikki tämä on vielä epäselvää… Mä päivitän heti blogitekstiä kun tulee lisää tietoa. Aika moni täälläkin nimittäin miettii noita samoja asioita ja sitä, kuinka infota esim. matkan jo ostaneita ja matkaa suunnittelevia.

 • Miia

  Moi! Saako kysyä, että minkä niminen talli siellä teidän kylässä on? Ja kiitos artikkelista!

  • Satu Rämö

   Joo ilman muuta, se on Fosshestar. Talli on aika pieni ja retket ovat max muutaman tunnin mittaisia, eli pitkille viikkovaelluksille ei täältä pääse. Mutta onpa kyllä upeat maisemat täällä päiväretkillekin, voi mahdoton! 😀
   Tässä on tuon tallin osoite: https://fosshestar.is/

 • Kata

  Olen haaveillut jo pari vuotta issikkavaelluksesta, ja nyt tämä matkan siirtyminen elokuun alkuun natsaisi omiin aikatauluihin ihan älyttömän hyvin! Olisi aivan ihana päästä kesällä reissuun, mutta koronatilannetta kun ei pysty ennustamaan niin reissuja ei oikein uskalla tällä hetkellä varata… Osaatko sanoa mikä on ns. viimeinen dedis vaellukselle mukaan ilmoittautumiseen? Olettaen siis, että vaelluksella olisi vielä paikkoja jäljellä.
  Kiitos paljon vastauksesta 🙂

  • Satu Rämö

   Tässä on aika monta jos-tekijää, mutta yritän summata:
   – Jos matka päätetään järjestää (eli lennot ovat ok ja koronatilanne sallii ja ilmottautuneita on tarpeeksi), mukaan ehtii ilmoittautua vaikka vielä heinäkuussakin.
   – Jos tilanne alkaa kuitenkin näyttää siltä että koronatestaaminen rajalla tuottaa liikaa säätöä ja epävarmuutta ja jos käy niin että lentoja ei olekaan (kun sitäkään ei vielä tiedetä tarkalleen, mikä yhtiö lentää ja kuinka usein), se perutaan.
   – Jos käy niin että matka järjestetään mutta ilmoittautumisia ei tule tarpeeksi kesäkuun alkuun mennessä, matka joudutaan perumaan. Nämä reissut ovat olleet loppuunmyytyjä jo monta vuotta, mutta nyt on tietysti kaikilla ihan uusi tilanne edessä, kun on epävarmuutta matkustamisesta, töistä ja ihan kaikesta arjessa.

   Kannattaa lukea myös matkatoimiston oma tiedote ja olla yhteydessä sinne, jos varauksen ym. suhteen on kysyttävää: https://sagamatkat.fi/tietoa-koronaviruksesta/

   🙂

 • Emmie

  Minusta on vain positiivista, jos matkailu vähenee. Nimenomaan lentäminen on tuhonnut maapallomme ilmakehää jo kohtuuttoman paljon, nyt annamme tilaisuuden toipua.

 • KatjaS

  Hiukan huolestuneena seuraan uutisointia Icelandairin tilasta. Miten mahtaa käydä suorien lentojen Suomesta Islantiin?Tai Icelandairin minkään lentojen??? Finair ei viimeisimmän uutisoinnin mukaan lennä tänä kesänä Islantiin, jatko lienee auki. Turismin käynnistymisen edellytyksenä on, että lentoja olisi saatavilla. Tosin onhan Bostonista, Heathrowilta ja Arlandasta nytkin ollut lentoja lähes päivittäin. Ehkä niistä saadaan sisään tarpeellinen määrä turisteja. Tulee iso koukkaus jos pitää Tukholman tai Köpiksen kautta lentää, suorat lennot ovat olleet ihan parhautta.

  • Satu Rämö

   Icelandairilla on ollut nyt paljon irtisanomisia ja ne on leikanneet ainakin väliaikaisesti tarjontaa, mutta ei valtio anna tuon mennä konkurssiin. Oli elinehto tälle maalle, että on oma lehtoyhtiö. Aasia-Yhdysvallat-liikenteessä Suomi on Icelandairille tärkeä liikenteen solmukohta. Toki tässä voi mennä aikaa ennen kuin tarjonta palaa lähelle vanhaa normaalia, mutta en huolestuisi liikaa tässä kohtaa ainakaan. 🙂

 • Miia

  Täällä jännitetään vielä, että miten on kesäkuun puolivälin jälkeen lentojen tilanne ja korona-testaus kentällä. Tullaan Islantiin, mikäli se on mahdollista. Omalla asuinseudulla varsin hiljainen tartuntatilanne ja eletään turvaetäisyydet säilyttäen. Toivottavasti tämä tilanne säilyy.

  • Satu Rämö

   Tämän viikon lopussa pitäisi tulla lisää tietoja tuosta testausmahdollisuudesta rajalla. Päivitän heti blogiin, kun asioita varmistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *