Olipa kerran satu ja sen luki joku muu

Olen äänikirjafani ja äänimuotoisten tarinoiden suurkuluttaja. Lapset ovat näköjään ottaneet minusta mallia: he viihtyvät äänikirjasatujen parissa todella hyvin. Esikoinen ja kuopus jakavat tällä hetkellä huoneen, ja koska esikoinen saa valvoa vähän pikkusiskoaan pidempään, hän kuuntelee luureilla ennen nukahtamista sängyssään Spotifystä, Storytelistä ja Bookbeatista isommille lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja. Pampula on vielä sen verran pieni, että hänen kanssaan äänisadut kuunnellaan yhdessä.

satusaapas lapsille satuja netissä

Luulenpa, että tähän äänitettyjen satujen kuunteluun on kannustanut sekin, että muksut ovat tottuneet kuuntelemaan iltasatuja pienestä asti. Vaikka meillä kuunnellaan lasten äänikirjoja ja äänisatuja lähes päivittäin, emme ole silti unohtaneet kirjaa. Joka ilta lapsille luetaan – minun iltoina suomeksi, isän nukuttamisiltoina islanniksi. Nämä lasten äänikirjat ja äänisadut ovat perinteisen kirjan oheen ihan loistava lisä!

Ääneen luetut sadut ovat mahtava tapa saada liikkeiltään vilkas Pampula-papupata rauhoittumaan ja istumaan hetken hiljaa paikallaan. Äänisadun alkaessa hän istuu paikoillaan kuin suolapatsas eikä häärää tai huseeraa mitään. Hän tosissaan keskittyy kuuntelemaan.

Lasten äänisatupalveluja on olemassa monenlaisia. Valikoimaa alkaa olla jo aika tavalla maksuttomista kuukausimaksullisiin ja kertamaksettaviin. Tutustuin netissä hetki sitten Satusaapas-sovellukseen, joka tarjoaa kokoelman ääneen luettuja suomalaisen satukirjailijan, Päivi Tuulikki Koskelan kirjoittamia satuja. Päivi julkaisi Suomen satavuotisjuhlavuonna kaikki kirjoittamansa sadut suomalaisten lasten luettavaksi netissä. Minäkin muistan, kuinka silloin luin noita satuja pädin näytöltä lapsille. Nyt nuo tarinat on luettu ääneen, ja ne löytyvät Satusaapas-sovelluksesta.

satuja lapsille netissä

Luulenpa, että nelivuotias Pampula on tarinoiden ydinkohderyhmää. Hänestä on mukavaa painaa Satusaapas-sovelluksen kukkaa nenästä ja kuunnella satu, joka kertoo pähkinöitä nyysivästä oravasta tai kolmesta kirahvista, joiden kaulat menivät solmuun. Jaiks! Sadut ovat hyväntuulisia, ja etenkin kaikki luonnossa eläviin eläimiin liittyvät tarinat ovat olleet meillä suosiossa. Karhun ja oravien kaveruudesta kertova satu on kuunneltu jo kymmeniä kertoja.

satuja lapsille netissä

Muutaman minuutin mittaiset sadut on tarpeeksi hitaasti luettuja, joten pienempikin pysyy mukana juonenkäänteissä. Kertojaääni on mukavan rauhallinen (sadut on lukenut ääneen Päivin puoliso Mikko). Ihana satuhenkinen perheyritys, siis! Satusaappaan lataaminen on muuten mainio tapa jeesata luovan alan pienyrittäjiä – massit menevät sisällöntuottajalle, eikä välikätenä ole kuin sovelluskauppa.

Jos hyväntuuliset sadut kiinnostavat ja teillä on kotona kohderyhmää (suosittelisin satuja sisällön ja pituuden puolesta päiväkoti-ikäisille), kokeile Satusaapasta. Voit aluksi vaikka ladata maksuttoman Satusaapas-testisovelluksen, joka sisältää viisi satua. Sen voi ladata sekä Androidiin että iPhoneen. Kolmenkymmenen sadun setti maksaa kuusi euroa ja Satusaappaaseen saa 150 satua 25 eurolla. Kivoja satuhetkiä!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

4 Comments

 • Janni

  Kokeilenpa taas vaihteeksi kommentoida, kun oli mielenkiintoinen aihe. Julkaisetko vähemmän kommentteja näillä uusilla sivuilla vai teenkö jotain väärin? Useampaa postausta olen tässä kevään aikana kommentoinut, mutta yhtään kommenttiani ei ole julkaistu.

  Millä laitteella esikoinen iltaisin kuuntelee kirjoja? Omalla älypuhelimella? Tabletilla? Miten varmistutte, että laitetta käytetään illalla vain kirjan kuunteluun eikä esimerkiksi pelaamiseen? Meillä älylaitteet laitetaan pois, kun käydään iltapalalle ja ne otetaan käyttöön seuraavan kerran vasta aamulla.

  • Satu Rämö

   Heippa! Tämä uusi alusta on aiheuttanut mullekin vähän opettelua; käyn hyväksymässä erikseen jokaisen kommentin, ja joskus niitä saattaa livahtaa väärään siiloon ihan mun näppäilyvirheen takia. Inhottavaa, että näin on päässyt käymään… Sellaista turhaa nöyhtää (spämmiä ja trollaamista) on jonkun verran, sen takia olen laittanut tämän käsin hyväksyttävän kommentoinnin päälle.

   Hyviä kysymyksiä! Esikoinen kuuntelee satuja omassa sängyssä mun vanhalla puhelimella (siinä ei ole sim-korttia ja vain muutama applikaatio joita hän voi käyttää, just nämä äänikirjapalvelut ja spotify). Hän ei vielä edes oikein tiedä mikä on instagram, whatsapp tai facebook. Ollaan sovittu että tuolla iltakuuntelulaitteella ei surffata netissä, ja se lupaus on pitänyt hyvin. Nettijuttuja opetellaan yhdessä läppärin kanssa. Meidän lapset ei ole oppinut tietokone/kännypelaamista, joten pelaaminen ei ole ollut meillä koskaan mikään issue. Pikkukakkosen sovelluksessa on joitakin pelinomaisia juttuja joista kuopus tykkää, mutta siitäkään ei ainakaan vielä ole tullut mikään ”pakko saada pelata”. Mä tiedän että monessa kodissa pelaamisen rajoittaminen, ruutuaika jne. on arkipäivää, mutta meillä on jostain syystä käynyt niin, että nuo eivät ole koskaan ole olleet tavattoman kiinostuneita siitä.

 • Sirpa Kaunismäki

  Hei. Minäkin olen laittanut kommentin jonnekin, mutta en löydä sitä nyt kyllä mistään. ???
  Kiinnostaisi Islannin tämänhetkinen koronatilanne? Meillä olis mieheni kanssa Islannin matka varattuna, osin jo maksettunakin,
  20.7. Pelkäämme hirveästi, ettei se toteudu. Suomessa aletaan pikkuhiljaa purkaa rajoituksia. Kuinka on Islannin laita?

  • Satu Rämö

   Täällä puhutaan juuri samasta, maan rajojen avaamisesta. Luulen että aika synkassa menee muiden Pohjoismaiden kanssa. Toukokuun puolivälissä varmasti tiedetään enemmän. Mekin odotamme kovasti Suomessa käymistä kesällä heinäkuussa, joten jännitetään samaa, että päästäänkö matkaan vai ei.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *