Olipa kerran satu ja sen luki joku muu

Olen äänikirjafani ja äänimuotoisten tarinoiden suurkuluttaja. Lapset ovat näköjään ottaneet minusta mallia: he viihtyvät äänikirjasatujen parissa todella hyvin. Esikoinen ja kuopus jakavat tällä hetkellä huoneen, ja koska esikoinen saa valvoa vähän pikkusiskoaan pidempään, hän kuuntelee luureilla ennen nukahtamista sängyssään Spotifystä, Storytelistä ja Bookbeatista isommille lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja. Pampula on vielä sen verran pieni, että hänen kanssaan äänisadut kuunnellaan yhdessä.

satusaapas lapsille satuja netissä

Luulenpa, että tähän äänitettyjen satujen kuunteluun on kannustanut sekin, että muksut ovat tottuneet kuuntelemaan iltasatuja pienestä asti. Vaikka meillä kuunnellaan lasten äänikirjoja ja äänisatuja lähes päivittäin, emme ole silti unohtaneet kirjaa. Joka ilta lapsille luetaan – minun iltoina suomeksi, isän nukuttamisiltoina islanniksi. Nämä lasten äänikirjat ja äänisadut ovat perinteisen kirjan oheen ihan loistava lisä!

Ääneen luetut sadut ovat mahtava tapa saada liikkeiltään vilkas Pampula-papupata rauhoittumaan ja istumaan hetken hiljaa paikallaan. Äänisadun alkaessa hän istuu paikoillaan kuin suolapatsas eikä häärää tai huseeraa mitään. Hän tosissaan keskittyy kuuntelemaan.

Lasten äänisatupalveluja on olemassa monenlaisia. Valikoimaa alkaa olla jo aika tavalla maksuttomista kuukausimaksullisiin ja kertamaksettaviin. Tutustuin netissä hetki sitten Satusaapas-sovellukseen, joka tarjoaa kokoelman ääneen luettuja suomalaisen satukirjailijan, Päivi Tuulikki Koskelan kirjoittamia satuja. Päivi julkaisi Suomen satavuotisjuhlavuonna kaikki kirjoittamansa sadut suomalaisten lasten luettavaksi netissä. Minäkin muistan, kuinka silloin luin noita satuja pädin näytöltä lapsille. Nyt nuo tarinat on luettu ääneen, ja ne löytyvät Satusaapas-sovelluksesta.

satuja lapsille netissä

Luulenpa, että nelivuotias Pampula on tarinoiden ydinkohderyhmää. Hänestä on mukavaa painaa Satusaapas-sovelluksen kukkaa nenästä ja kuunnella satu, joka kertoo pähkinöitä nyysivästä oravasta tai kolmesta kirahvista, joiden kaulat menivät solmuun. Jaiks! Sadut ovat hyväntuulisia, ja etenkin kaikki luonnossa eläviin eläimiin liittyvät tarinat ovat olleet meillä suosiossa. Karhun ja oravien kaveruudesta kertova satu on kuunneltu jo kymmeniä kertoja.

satuja lapsille netissä

Muutaman minuutin mittaiset sadut on tarpeeksi hitaasti luettuja, joten pienempikin pysyy mukana juonenkäänteissä. Kertojaääni on mukavan rauhallinen (sadut on lukenut ääneen Päivin puoliso Mikko). Ihana satuhenkinen perheyritys, siis! Satusaappaan lataaminen on muuten mainio tapa jeesata luovan alan pienyrittäjiä – massit menevät sisällöntuottajalle, eikä välikätenä ole kuin sovelluskauppa.

Jos hyväntuuliset sadut kiinnostavat ja teillä on kotona kohderyhmää (suosittelisin satuja sisällön ja pituuden puolesta päiväkoti-ikäisille), kokeile Satusaapasta. Voit aluksi vaikka ladata maksuttoman Satusaapas-testisovelluksen, joka sisältää viisi satua. Sen voi ladata sekä Androidiin että iPhoneen. Kolmenkymmenen sadun setti maksaa kuusi euroa ja Satusaappaaseen saa 150 satua 25 eurolla. Kivoja satuhetkiä!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö