Tiramisulettukakku, makoisa jälkiruoka

Tiramisulettukakku meni kotonamme tämän pääsiäisen leipomusten ykköseksi suhahtamalla. Bongasin taannoin islantilaisen kaverini facebookista järjettömän hyvännäköisen jälkkärin. Siinä oli kasa lettuja, täyteläisen näköistä kastiketta ja otsikossa tiramisu. Wohoo! Pyysin saman tien reseptiä ja nyt pääsiäispyhinä kun on ollut aikaa kokkailla, laitoin lettupannun kuumaksi. Voi että mikä herkku sieltä syntyikään…

tiramisulettukakku

Tiramisulettukakun runko on samettinen ja paksu lettutaikina, johon on lorautettu vähän kuumaa kahvia. Tämä ei ole yhtään vaikea tai erityisen työläs jälkkäri, mutta aikaa sen tekemiseen pitää varata. Lettujen paistamiseen menee noin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen lettujen pitää antaa jäähtyä. Läähtyneiden jettujen (ü) väliiin kasataan muutama ruokalusikallinen täytettä ja päällimäisen letun päälle siivilöidään runsaasti kaakaojauhoa ja sokeria. Koko komeus laitetaan sen jälkeen tunniksi jääkaappiin – ja sitten leikataan palaset!

Lasten mielestä oli erityisen hauskaa syödä lettuja hassusti siivuina. Meidän aikuisten mielestä tämä oli ihan täydellinen jälkkäri kahvin tai kermaliköörin kera. Puolitin taikinan, mutta tätä tuli silti ihan järjettömän paljon. Tämä allaoleva resepti riittää nelihenkiselle porukalle ainakin kolme tarjoilukertaan.

Niin hyvää!

Tiramisulettukakku, ohje

 • Hieman reilu 4 dl vehnäjauhoja
 • Hieman alle 1 dl sokeria
 • 0,5 tl ruokasoodaa
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • pikkuinen ripaus suolaa
 • 1 tl vaniljasokeria (vai vaniljatippoja, jotka ovat täällä Islannissa suosittuja leivonnassa)
 • 1 muna
 • 4,25 dl maitoa
 • 0,75 dl kuumaa kahvia
 • 50 g sulatettua voita

Tee näin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita maito, kahvi, muna ja mahdolliset vaniljatipat keskenään. Sekoita kuivat aineet maito-kahvi-munaseokseen ja kun sekoitus on tasaista, kippaa mukaan sulanut voi. Anna taikinan nousta vähän aikaa (odottelin itse noin vartin). Paista letut. Tästä satsista sain aikaiseksi parikymmentä lettua. Jätä lettupino jäähtymään ja valmista seuraavaksi täyte.

 • 225 g tuorejuustoa (voi olla esim mascarponea, mutta tavallinenkin tuorejuusto käy)
 • 2,5 dl kuohukermaa vispattuna
 • muutama vaniljatippa (tai 1/2 tl vaniljasokeria)
 • 2 rkl vahvaa kahvia
 • 200 g tomusokeria
 • koristeluun: kaakaota ja sokeria

Vatkaa kuohukerma. Vatkaa toisessa kulhossa sulatejuustoa ja tomusokeri. Sekoita varovasti kuohukerma juustosokeriseokseen ja lisää kahvi ja vaniljasokeri/vaniljatipat seokseen. Lettujen jäähdyttyä levitä 2–3 ruokalusikallista täytettä jokaisen lettukerroksen väliin, mutta jätä päällimmäinen lettu ilman täytettä. Ripottele päällimmäisen letun päälle kaakaota ja sokeria. Jos lettupino tuntuu huteralta, upota pari pitkäteräistä veistä lettupinon läpi (tai grillitikkuja, pitkiä puutikkuja, mitä ikinä keittiöstä nyt löydätkään…), jotta komeus pysyy kasassa. Siirrä lettukakku jääkaappiin tunniksi. Juustotäyte kovettuu jääkaapissa, eli torni pysyy hyvin kasassa jääkaappihoidon jälkeen.

Jääkaapista pöytään ja leikkamaan! Varoituksen sanana: tämä on ihan järkyttävän hyvää, pitäkää varanne että ette syö kerralla liikaa 🙂

Täällä on lisää islantilaisilta herkkusuilta nyysimiäni reseptejä.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Hölmistymmekö me?

Minusta on alkanut viime aikoina tuntua siltä, että olemme tyhmistymässä. Esimerkkejä ainakin putoaa syliin aivan liikaa.  Otetaanpa pari tuoretta keissiä.  Liikennemerkki”kohu”. Liikennemerkkejä uusitaan tietyin väliajoin.

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö