Syöpävakuutus auttaa vastatuulessa

Mainos Vakavan sairauden turva / If

Sen jälkeen kun äitini sairastui syöpään, olen lukenut aika paljon kaikenlaisia syöpäsairauteen liittyviä juttuja ja päättänyt, että syöpävakuutus pitäisi olla.  Kirjoja, blogeja, lehtijuttuja, lekureiden haastatteluita. Välillä kun olen isommassa porukassa yhteisessä tilassa, mieleeni juolahtaa joskus Syöpäjärjestöjen sivulta lukemani lause: joka kolmas sairastuu syöpään. Yksi, kaksi…

syöpävakuutus vakavan sairauden turva if

Vittu. Se on sysipaska sairaus. Minulla leikkaa moottori heti kiinni, kun luen jostain, miten TAISTELIN SYÖPÄÄ VASTAAN JA VOITIN SEN. Syöpä ei ole mikään punnerruskilpailu, jossa reippaimmin harjoitellut voittaa. Eikä sitä paranneta positiivisilla ajatuksilla, pukeutumalla värikkäisiin vaatteisiin tai vähähiilarisella ruokavaliolla. Rajuinta tilastotiedettä: osa sairastuu, osa ei. Sairastuneista osa selviää, osa ei.

Hyvät uutiset ovat, että yhä useampi kuitenkin nykyään paranee syövästä. Tässäkin asiassa suomalaiset ovat  todella onnekkaita: meillä syövän hoitotulokset ovat kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa. Jokainen saa Suomessa syöpähoitoa, oli syöpävakuutus tai ei.

Ja ihan kuten siinä sijoitusasiassa, olen myös tässä poiminut ainakin ajatustasolla rusinat pullasta. Olen syöpähoitoja sekä täällä että Suomessa seuranneena päättänyt, että jos minä tai joku perheestämme sairastuu vakavasti, muutamme saman tien Suomeen.

syöpävakuutus vakavan sairauden turva if

”No nyt ei enää tarvitse huolehtia. Lasten elämä meni hyvin”, tokaisi eräs ikivanha islantilaismummo minulle, kun hänen elossa olevista lapsistaan nuorin pääsi eläkkeelle.

Niinpä. Jokainen toivoo kuolevansa vasta tosi vanhana. Mielellään vasta sitten, kun omat lapset ovat alkaneet saada kuukausieläkettä ja lapsenlapset ovat saaneet hiuksiin iän tuomaa harmautta.

Elämä ei kuitenkaan oikein koskaan mene kuten toivoo. Tulee hyviä yllätyksiä ja sitten niitä huonompia.

syöpävakuutus vakavan sairauden turva if

Vakavan sairauden turva tekee arjesta pikkusen helpompaa

Jos syöpä tai joku  muu vakava sairaus tulee, sitten se tulee. Etukäteen siitä ei kannata mieltään pahoittaa, koska etukäteishuolehtimisesta ei ole mitään hyötyä. Etukäteishuolehtimista voi saada aisoihin varautumalla niihin synkimpiinkin skenaarioihin.

Minulla on henkivakuutus, oikeusturvavakuutus, matkavakuutus, irtaimistovakuutus, palovakuutus, kiinteistövakuutus, sairausvakuutus (että voin soittaa yksityiselle ajavaraukseen ja päästä heti hoitoon, jos tarve on), autovakuutus. Vakuutus ei estä onnettomuuksia tai sairastumista, mutta sen avulla voi minimoida vaurioita ja jatkaa elämää tilanteeseen nähden mahdollisimman tavallisesti.

Minulla on myös vakavan sairauden turva. Eli jos sairastun johonkin vakavaan sairauteen, kuten syöpään, saan vakuutusyhtiöltä kertakorvauksen.

Syöpähoidothan voivat olla tosi rankkoja ja ne saattavat kestää pitkään. Oma vointi voi olla mitä tahansa välillä pikkuisen väsynyt tai täysin katkipoikki. Tilanteet eroavat sairauden, potilaan, hoitovaiheen ja monen muun tekijän osalta. Osa käy hoitojen ohessa töissä, osa ei. Osa jaksaa normiarkea, osalle kaupassakäynti on fyysisestikin mahdotonta. Kun sairaus tulee osaksi elämää, normiarki menee telakalle ainakin joksikin aikaa.

Suomessa on hyvä erikoissairaanhoito, eikä hoitoa saadakseen tarvitse olla vakuutusta. Vakavan sairauden turvan ideana on turvata se kaikki muu sairauden yllättäessä. Totta kai sairastunut saa sairaslomaa ja siihen liittyviä tukia, mutta riittävätkö ne? Miten turvata lasten hoito ja kodinpyöritys, jos on itse sairaana ja toipuminen kestää positiivisimmassakin tapauksessa kuukausia?

syöpävakuutus vakavan sairauden turva if

Syöpävakuutus on kertakorvaus

Olen ajatellut omalla kohdalla tämän niin, että tuo veroton kertakorvaus mahdollistaisi esimerkiksi jatkuvan siivous-, lastenhoito-, ruoanlaitto- ja pyykkäysavun kotona. Se auttaisi asumiskuluista selviämisessä. Ehkä voisin toivuttuani tarpeeksi tehdä jonkun kivan matkan yhdessä perheen kanssa tai vain viettää heidän kanssaan kotona aikaa tekemättä yhtään mitään muuta. Vakavan sairauden turva jeesaisi pitämään arjen mahdollisimman lähellä sitä, mitä se oli ennen sairastumista.

Ifin vakavan sairauden turvaa kutsutaan usein syöpävakuutukseksi, mutta se kattaa muutakin, yhteensä kymmenen sairautta ja vammaa. Ne eivät sulje toisiaan pois, eli jos käy niin onnettomasti, että sairastuu vakavasti kahteen eri sairauteen, voi saada korvaukset esim. syövästä ja sydäninfarktista.

syöpävakuutus vakavan sairauden turva if

On muuten hyvä ottaa huomioon, että tämän Ifin vakuutuksen saadakseen vakuutetun kotipaikan pitää olla Suomessa ja hänellä pitää olla suomalainen KELA-kortti. Minulla on samantyylinen vakuutus, mutta täällä nykyisessä kotimaassa.

Tein silti tuon Ifin laskurilla  arvion vakuutuksen kuukausimaksusta. Valitsin korvaussummaksi korkeimman mahdollisen (50 000 €) ja minun ikävuosilla kuukausimaksuksi muodostui noin 25 euroa. Pikkuisen edullisempi kuin extra larege Tropicana-pitsa ilman valkosipulia.

Kuukausisumma vaihtelee iän ja valitsemasi korvaussumman mukaan. Voit tsekata oman kuukausimaksun suuruuden Ifin laskurissa.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

17 Comments

 • Joksu

  Meillä sairastui syöpään lapsi puolitoista vuotta sitten. Siinä tilanteessa olimme onnellisia, että olimme tajunneet ottaa hänelle vakuutuksen, johon kuului kertakorvaus vakavassa sairaudessa.

  Syöpähoitojen ja kymmenien (ehkä yli sadan, en laskenut) osastolla vietettyjen päivien jälkeen maksan myös veroni oikein mielelläni ja valittamatta, sillä hoito on hyvää ja potilaalle lähes ilmaista, ihan kaikille. Jossain muualla olisi lähtenyt asunto alta vähintään hoitojen maksuihin. Lapsi kun maksaa esim osastohoidosta vain 7 päivästä vuodessa, oli niitä päiviä sitten kuinka paljon vain.

  • Satu Rämö

   Oon tosi pahoillani, että teidän perhettä kohtasi sairaus, ja vielä lapsella. Ihan hirveää…
   Ja kyllä, samaa mieltä siitä että veroja maksan oikein mielelläni, kun ajattelee miten hyvää julkista palvelua sitä saa tällaisissa tapauksissa (ainakin siis Suomessa).

 • Katja

  Vakuutukset on hyvä asia, mutta toisinaan luo turhaa ja harhaanjohtavaa turvallisuuden tunnetta. En tiedä, päteekö näissäkin se, että huonoista kokemuksista pidetään kovempaa ääntä kuin hyvistä kokemuksista, mutta tiedän monta tyyppiä, jotka eivät ole saaneet korvauksia vakuutuksistaan. Vakuutusyhtiöt osaavat käyttää kaikki mahdolliset porsaanreiät, osaavat pitkittää käsittelyitä yms. yms. Siinä on tavan ihminen aika heikoilla. Oli kyseessä mikä tahansa tragedia, sairastuminen/kodin menetys tulipalossa/whatever, niin eihän siinä välttämättä paljon voimia ole taistella. Jos lähdetkin taistelemaan tai joku läheisistä lähtee sun puolesta, niin saat varautua jopa vuosien kulumiseen ennen kuin asiaan saadaan lopullinen ratkaisu. Ja 9/10 tietämistäni tapauksista vastapuolena on ollut IF.

  • Satu Rämö

   Se voi olla, että korvausten saamisesta ei sillä tavalla riemuita julkisesti kuin mitä kielteisistä päätöksistä kerrotaan. Mutta tämä nyt vain arvailua…

  • Joksu

   Meillä oli vastapuolena nimenomaan If ja kaikki on tähän mennessä lapsen sairaskulujen ja tuon kertakorvauksen osalta mennyt mainiosti.

  • Mirva

   Hei,

   Olen Katjan kanssa samaa mieltä. Kokemuksesta tiedän, että vaikka sairastutaan niin pahasti että koko loppuelämä muuttuu, niin korvausta harvemmin saa. Summa on vakuutusyhtiöille suuri eikä sitä haluta mukisematta maksaa. Aina tuntuu että vakuutusehtoihin on sisällytetty porsaanreikä. Itse irtisanoin vakuutuksen. Miksi maksaa turhaan kun varmuutta sillä ei saa? Pahimmassa tapauksessa ei mitään apua paitsi huonoon elämäntilanteeseen lisästressiä ja surua.

   • If Vakuutus

    Ifin vakavan sairauden turvasta korvaus maksetaan lääkärin antaman diagnoosin jälkeen, kun diagnoosi on ehdoissa korvattavien diagnoosien joukossa. Niistä tarkemmat tiedot löytyvät ehdoista, jotka suosittelemme aina lukemaan ennen vakuutuksen ottamista, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Vakuutetulta pyydetään myös terveysselvitys ennen vakuutuksen myöntämistä ja siinä kysytään aiemmat sairaudet ja oireet. Vakuutettu saa tämän jälkeen (terveysselvityksen täyttämisen jälkeen) tiedon mahdollisista rajoitusehdoista aiempien sairauksiensa osalta.

    Terveisin, If

 • Lotta

  Hei! Mistä sulla on toi ”syöpävakuutus”? Mä oon kauhistellut kuinka ihmisiltä menee talot ja autot jos käy paskaflaksi syöpäbingossa.

  • Satu Rämö

   Laita mulle vaikka privaviestiä, niin kerron tarkemmin millainen vakuutuspaketti meillä on. Tällä hetkellä TM.

  • Joksu

   Puolentoista vuoden lapsisyöpäpotilasperhekokemuksella ei ole tullut vastaan tapauksia, joissa olisi ihan noin huonosti mennyt talouden suhteen, vaikkei vakuutusta olisi ollutkaan. Pieneneehän tulot toki, kun toinen vanhempi joutuu jäämään omaishoitajaksi, mutta sairaalakulut ovat kohtuullisia ja niissäkin on katto kuten on lääkekuluissakin. Ja sairaskuluissa muuten saa yhdistää vanhemman ja lapsen kulut, kun sitä kattoa lasketaan. Meillä esim tuli viime vuonna katto täyteen vasta lokakuussa, vaikka vietettiin n. 8 viikkoa osastolla keväällä.

   Aikuisella voi olla eri juttu, jos maksuja on enemmän. Tiedän kyllä vähävaraisten eläkeläistenkin niistä silti selvinneen.

 • Ananasa

  Kiinnostaisi tietää, millainen summa rahaa sulla menee kuukausittain eri vakuutuksiin yhteensä?

  Itse sairastuin nuorena työttömänä syöpään, sellaiseen, jonka aikana ei voinut edes kuvitella tekevänsä mitään muuta kuin toivoa kuolevansa. Eikä todellakaan ollut mitään vakuutuksia. Syöpäyhdistykseen liittymällä sai kyllä pientä avustusta hoitojen ajan ja nuorena potilaana lisäksi sai alkuun kertakorvauksen, joka muistaakseni oli silloin ( reilu 15 vuotta sitten) joitakin satasia. Sairaalapäiviä tuli niin paljon, että maksukatot paukkuivat jo alkuvuodesta, mutta sehän yllättäen ei tarkoita, että loppuvuosi olisi maksutonta. Osastohoidosta sai sen jälkeen puolet hinnasta pois, toisin sanoen 2 päivää yhden hinnalla. Kaikki se maksoi niin paljon, että jos vanhemmillani ei olisi ollut rahaa ja halua auttaa, sossun luukulle olisi pitänyt mennä. Enää en tietenkään saisikaan syöpävakuutusta, joten täytyy vaan toivoa, että terveenä pysytään loppuelämä.

  • Satu Rämö

   Oon tosi pahoillani sun puolesta. Hurjasti toivoa siihen, että sairaus ei uusi! Mun on vähän vaikea laskea henkilökohtaista kuluosuutta per kuukausi, koska monet jutut ovat perhekohtaisia, autokohtaisia, talokohtaisia jne. Jos jaan kaikki perheemme vakuutukset kahden aikuisen kesken maksettaviksi (ei sisällä yritykseni vakuutuksia), kyllä se varmasti yli 200 euroa on per henkilö.

 • Onneli Winter/onnelin elämää

  Syöpä vei äidin, syöpä on myös työssäni lähes päivittäin läsnä. Olen samaa mieltä Suomalaisesta hoitotasosta, se on hyvää. Syöpä vain on niin arvaamaton, soluttautuja ja elämän imijä. En toivo pahimmalle vihamiehellenikään sitä.

 • seppojaakko

  Katsoin teeveestä vahingossa EX onnellisia.”pertiltä”poistettiin jalasta luomi.ONNEKSI hyvänlaatuinen.Mutta jos se olisi ollut paikallinen leikkauksella poistettava melanooma? joka saatiin leikkauksella pois ,,niin mitä IF,, olisi korvannut syöpävakuutuksen ottaneelle ”Pertille”.Max korvaussumma 50.000€.Selvä vastaus kiitos.(Ei mitään lue mitä korvataan juttuja)

  • Satu Rämö

   Moikka! Mä en osaa sanoa yksittäistapauksista (milloin vakuutus on otettu jne.), tätä täytyy kysyä vakuutusyhtiöltä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *