Kuluuko maalla vähemmän rahaa kuin kaupungissa?

Olemme asuneet täällä Ísafjördurin kunnassa reilun kuukauden ajan. Eihän tämä arjelta vielä tunnu: edelleen on sellainen olo, kuin olisimme kivalla pitkällä matkalla. Kirjanpitoa täälläkin tosin pitää tehdä ja kotitalouden laskuja maksella, ja niiden hommien parissa vietin viikonloppua.

Makselin kaikenlaisia kuun lopussa erääntyviä laskuja ja selasin samalla verkkopankin tiliotteita. Huomasin, että penteles! Meillä menee täällä maalla todella paljon vähemmän rahaa kuin kaupungissa ja säästöönkin jää siis enemmän. Miksi näin on?

Ennen niitä syitä ensin hieman taustaa. Muutimme siis Islannin pääkaupungista Reykjavikista tänne Länsivuonoille Ísafjörduriin noin 7 tunnin ajomatkan / puolen tunnin lentomatkan päähän Reykjavikista. Olemme siis pääkaupungista katsoen totaalisen landella. Kyllä syrjemmäksikin pääsisi. On täällä kyliä, jonne ajaa Reykjavikista vähintään yhdeksän tuntia. Kyliä, joihin ei talvella edes pääse kuin veneellä tai moottorikelkalla. Emme ole ihan viimeisen kinttupolun päässä, mutta maaseudulla nyt joka tapauksessa.

Ensimmäinen syy kasvaneisiin käytettävissä oleviin tuloihin on varmasti se, että meidän tulot eivät laskeneet, koska emme joutuneet vaihtamaan työpaikkoja. Pk-seudulla noin keskimäärin maksetaan hieman parempia liksoja kuin maaseudulla, koska esimerkiksi asuminen on kalliimpaa. Toki tästä on poikkeuksia: jos syrjäiseen paikkaan on pakko saada tietyn alan osaajaa, korkeampi palkka on hyvä houkuttelukeino.

Toinen syy tulikin jo mainittua: pääkaupunkiseutua edullisempi asuminen. Elokuussa laitoimme Reykjavikin kodin vuokralle ja vuokrasimme meille kodin täältä maaseudulta. Vuokrataso täällä nykyisessä kotikunnassa on todella paljon alhaisempi kuin pääkaupungin ytimessä. Kun saamistamme vuokratuloista vähennetään juoksevat kulut ja pääomaverot, sillä maksetaan asuntolainan lyhennykset ja iso siivu tätä nykyisenkin kodin vuokraa – joka on todella pieni. Sen hinnalla saisi Reykjavikista noin 20 neliön huoneen jaetulla keittiöllä. Sick.

Ja kolmanneksi: ei täällä maalla ole oikein mitään ostettavaa. Ei ole vaatekauppoja, smoothiebaareja, urheiluvarusteliikkeitä (yksi on, mutta sielläkin on menossa loppuunmyynti), monia leffateattereita (yksi pieni on, en ole vielä ehtinyt käydä), suurta valikoimaa lounasravintoloita (kaksi tai kolme löytyy, vuodenajasta riippuen) tai monta kivaa olutbaaria (pari löytyy, joista toinen panimobaari). Kun ei ole niin paljoa kokeiltavaa ja ostettavaa, ei tule ostettua niin paljoa.

Ihan jo valikoima ruokakaupassakin on paljon suppeampi kuin pääkaupunkiseudulla, mutta ei sekään kyllä haitannut ole. Nimittäin meidän jääkaappikin täällä on alle puolet Reykjavikin kodin jääkaapin suuruudesta, joten ihan kamalasti ei tule kerralla ostettua ruokaa, koska ei se mahtuisi mihinkään. Viikon ruokaostosten arvo on tippunut melkein 50 prosenttia ihan itsestään. Kreisiä!

Edelliseen kohtaan liittyy myös menojen keskittyminen. Kun palveluntarjoajia on vähän, on aika tyypillistä, että yksi yritys pyörittää montaa toimintoa. Se taas tarkoittaa paljousalennuksia. Minä esimerkiksi vuokraan toimistotilaa freelance-yhteisöstä, jonka omistajan perheenjäsen omistaa viereisen kahvilan, lounasravintolan ja kaurahiutaleiden itsepalvelumyymälän. Toimistovuokraajat saavat tuntuvan alen kahvila-ravintola-hiutalemyymälän hinnoista, koska käymme siellä niin usein.

Vaikka syön lounaan ulkona arkisin melkein joka toinen päivä, siihen menee vähemmän rahaa kuin Reykjavikissa, jossa söin ulkona todella harvoin.

Neljäs syy on erilainen elämäntyyli. Maalla autoillaan yleensä paljon enemmän kuin kaupungeissa, koska julkista liikennettä ei juuri ole ja välimatkat ovat pitkiä. Meillä tämä meni ihan päinvastoin. Arkisin meidän ei tarvitse ajaa autolla yhtään minnekään. Ovathan ne välimatkat pitkiä tällä seudulla, missä me nyt asumme, mutta halusimme vuokrata kodin nimenomaan kylän keskustasta, että jokaiseen arkiseen paikkaan (siis uimaan, kouluun, päiväkotiin, töihin, ruokakauppaan ja treeneihin ja kirjastoon) pääsee kävellen.

Käynnistämme auton noin kahdesti viikossa. Yleensä silloin, kun menemme jonnekin maastopyörien kanssa tai suuntaamme vaeltamaan kauemmas kotoa. Tai käymme naapurikylän uimalassa, jossa on lapsille vesiliukumäki. Auton diesel-kulut ovat laskeneet noin 80 %. Luulenpa, että minun kannattaa kohta siirtää auto pois firman nimistä omille nimilleni, koska firman autosta maksettava autoetuvero (onkohan se noin suomeksi?) ylittää reilusti auton todelliset käyttökustannukset.

Suurin osa tutuistamme ja lasten kavereista asuu tässä kävelymatkan päässä. Lapset pääsevät kaikkiin harrastuksiin kävellen tai pyörillä. Oma toimistotilani sijaitsee noin 200 metrin päässä kotiovelta. Puoliso tekee etätöitä kotona.

Lähdimme tänne Länsivuonoille seikkailemaan ja viettämään arkea lähempänä luontoa. Ensisijaisena tavoitteena ollut säästää rahaa, mutta oli kieltämättä todella ilahduttavaa huomata, että me siis tosiaan säästämme seikkailemalla.

Lue myös:
Viisi havaintoa haja-asutusalueelta

15 Comments

 • Anonyymi

  Onko ruoka ja ylipäätään päivittäistavarat kuinka paljon kalliimpia siellä maalla kuin Reykjavikissa? Ainakin Suomessa "kyläkaupoissa", vaikka kuuluisivat K- tai S-ketjuun, on todella kovat hinnat verrattuna hypermarketteihin.

  • Satu Rämö

   Mä en ole huomannut hurjia hintaeroja. Ruokakauppa on meidän kylässä kyllä aika iso, koko Länsivuonojen keskus kuitenkin eli monet pidmepienkin välimatkojen päästä käy meidän lähikaupassa ostoksilla.

 • Laura Jalonen

  Meillä on Kouvolan keskustaan 40km ja aika nopeasti tänne muutettuamme huomattiin sama ilmiö kuluttamisen osalta. Vaikka meillä ei asuminen tai autoilu kompensoi niin rahaa kuluu vähemmän koska nimenomaan smoothiet, noutoruoka, ravintolat yms ovat niin kaukana että niitä tulee harvoin käytettyä. Kaupungissa käydään ehkä kerran kuussa (mä töiden takia pari kertaa mutta ne ei ole shoppailureissuja).

  Välillä kaivataan palveluiden ja ihmisten ilmoille mutta toisaalta sitten pitäisi tinkiä asumismukavuudesta, joka meille tarkoittaa väljää tilaa uudessa talossa.

  • Satu Rämö

   Kyllä, kun ostettavaa on vähemmän sitä tulee ostettua vähemmän, eikä se oikeastaan haittaa ollenkaan. Aikaisemmin ostin treenien jälkeen kymmenen euron smoothien eli niihin meni hurjat parisataa euroa kuussa… Nykyään teen sen smoothien itse omassa keittiössä. Ei se yhtä hyvä ole kuin valmiina ostettu, mutta ihan riittävän hyvän osaan väsätä ja rahaa säästyy iso tukku.

 • KatjaS

  Tosi mielenkiintoinen juttu. Olenkin halunnut kysyä, että minkälainen kauppojen valikoima sinusta on siellä ollut? Onko se riittävä? Olen huomannut, että Reykjavíkin ulkopuolella kauppojen valikoima, varsinkin tuoretuotteiden kohdalla, saattaa olla todella suppea. Miten se vaikuttaa joka päiväiseen elämään? Ihan hyvin näytätte pärjänneen. Itse koin jonkinasteisen shokin, kun palasin Islannissa (tosin Reykjavíkin "laajojen valikoimien" parissa) vietettyjen kuukausien jälkeen kotosuomessa "lähikauppaani" ostoksille joka on isohko Prisma. Olin aivan järkyttynyt kierrellessäni pitkiä hyllymetrejä erilaisia leikkeleitä, muroja, juustoja… Tarvitaanko me oikeasti niin montaa vaihtoehtoa?? No, ei tarvita!

  • Satu Rämö

   Valikoima on täällä maalla musta ihan riittävä. En saa ihan kaikkia tuotteita mihin olin tottunut (esim. Froosh-smoothiet ei kuulu täällä valikoimiin ü) ja tuoretuotteiden osalta valikoima on surkea, mutta Islannissa on jokseenkin aina aika huono. Ja jos on hyvä, se on niin kallis että en osta. En suostu maksamaan mangosta 8 euroa 😀

   Mutta ne perushedelmät ja vihannekset kuten omput, banaanit, kiivit ja avokadot saa. Salaatit, kurkut, tuoreyritit ja tomaatit on aina kotimaisia eli niitä on saatavilla yllin kyllin. Se on mahtava juttu!

 • Kaisa

  Mua jäi nyt mietityttämään kovasti, että miten se kaurahiutaleiden itsepalveluautomaatti oikein toimii ja miksi ihmeessä siellä on kaurahiutaleita sillä tavalla myynnissä 😀

  • Satu Rämö

   Ihana kysymys! Mun työhuoneen vieressä olevalla kahvila/lounasravintolalla on niin ihanat omistajat. He yrittävät panostaa paikallistuotantoon ja muovittomuuteen. Niinpä he laittoivat kahvilaan itsepalvelumyymälän, josta voi omiin rasioihin ostaa esim. kaurahiutaleita, suolaa, pähkinöitä jne. Tuotteet punnitaan kassalla.

 • Anonyymi

  Ruuan hinta kiinnostaisi- onko kalliimpaa kuin pääkaupungissa?
  Itse asuimme useamman vuoden ulkomailla kaupungissa, jonne lähes kaikki elintarvikkeet kuljetettiin laivoilla tai lentokoneilla. Kallista oli, ja välillä joku tuote muutenkin melko suppeasta valikoimasta hävisi kaikkien kauppojen hyllyiltä useiksi viikoiksi. Pian opimme sen, että kun jotain herkullista löytyi kaupasta, kannatti sitä välittömästi hamstrata kaappiin enemmän.

  • Satu Rämö

   Mun mielestä ruokakaupassa ei ole niin kovin paljoa kalliimmat hinnat kuin Reykjavikissa; hintaeroa saattaa jonkin verran olla mutta ei niin paljoa että olisin siihen kiinnittänyt huomiota. Meillä kuluu niin paljon vähemmän nykyään rahaa ruokaan, että vaikka yksittäisen tuotteen hinta olisikin kalliimpi, säästöä tulee.

 • Anonyymi

  Näitä teidän Isafjördur-juttuja on ihana lukea! Itsekin tekisi mieli muuttaa maalle tuollaiseen pikkukylään! 🙂
  Muuten, minua on jäänyt kamalasti kaduttamaan etten ostanut aikoinaan Islannin reissulta villapaitaa. Onko tämä sivu sinulle tuttu, https://icelandicstore.is/ myyvätkö ihan oikeita villapaitoja? Kiitos jos jaksat vastata!

  T. Sanna

  • Satu Rämö

   Kiitos Sanna! Kävin katsomassa tuota sivustoa, ei ollut mulle entuudestaan tuttu. Vaikea sanoa sivua katsomalla mistä paidat ovat peräisin; jos siellä sanotaan käsinneulottuja islantilaisesta villasta niin kyllä ne sitä varmaan silloin ovat. Kannattaa kysäistä vaikka heidän asiakaspalvelusta ennen ostosten tekoa.

   Toinen villapaitoja myyvä paikka on handknit.is
   Islannin käsityöyhdistyksen oma myymälä, heillä on muutamia kauppoja myös Reykjavikn keskustassa ja näemmä verkkokaupassakin valikoimaa.

 • Anonyymi

  On kiva lukea näitä juttuja uudesta asuinpaikastanne. Itsekin vähän haaveilen jostain vastaavasta, mutta toteuttaminen tuntuu ihan mahdottomalta. Vaikka ei sitä todellakaan ole.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *