Junalla, bussilla, lautalla ja autolla Euroopassa lasten kanssa

Uijjui, Katja on kirjoittanut mahtavia juttuja heidän perheensä kesälomareissusta Suomesta Kroatiaan maata pitkin. Nuo reissutarinat inspiroivat minuakin kertomaan omasta kesälomareissustamme, jonka toteutuimme puolittaen maanpinnalla pysyen.

Nelihenkisen perheemme yhteiset lomat suuntautuvat aika usein Suomeen, monesta syystä. Yhteisten lomien aikaan suomalainen perheeni kokoontuu yhteen. Suomenkielinen ympäristö on kaksikielisille lapsille tärkeä kieliympäristön takia. Ja kyllä me Suomeen tulemme ihan siksikin, että Suomessa on niin paljon kaikkea mahtavaa! Kesäisin lämpötila on täydellinen ja luonto kaunis (ja nykyään on tämä unelmien kesäpaikka). Talvisin on paljon lunta ja maailmanluokan murtomaahiihtomaastot. 

Tänä kesänä halusimme kuitenkin poiketa pikkuisen myös muualla. Saksalaiset ystävämme viettivät kesäkuussa syntymäpäiviään Baijerissa ja saimme kutsun kemuihin jo talvella. Nämä eräällä jäätikköretkellä tapaamamme ulkoilma-aktivistit ovat käyneet Islannissa vaikka kuinka monta kertaa, mutta me emme kertaakaan heillä. Oli korkea aika korjata tämä epätasapaino.

Ystäväperheemme Islannista muutti vuosi sitten Norjaan Oslon lähelle ja he ovat pyytäneet meitä kylään ihan milloin vain. Lähellä, mutta niin kaukana kuitenkin.


Kesälomasuunnitelmia miettiessämme ajattelimme, että mikä jottei. Mennään sinne synttäreille, käydään Norjassa ja matkustetaan sitten sen jälkeen Suomeen. Ollaan reissun päällä kokonainen kuukausi ja risat.  Jea! Lentäminen Saksaan, sieltä Osloon ja sieltä Suomeen tuntui kuitenkin jotenkin raskaalta. Ja tylsältä. Koska suunnitelmissa oli käydä keskenään aika erilaisissa paikoissa, olisi kerta kaikkiaan upeaa nähdä myös kaikki se, mikä paikkojen välissä on.

Mennään siis junalla ja lautalla. Bussilla ja vuokra-autolla. Trendikkäästi maata pitkin. 


Parasta tässä matkustustavassa oli hitauden suoma raukeus. Meillä oli ihan oikeasti kuukausi aikaa. Ei ollut minnekään kiire, mikään ei ollut yhdestä tai edes kahdesta päivästä kiinni. Paitsi että koimme matkalla kaikkea ihanaa ystäviemme ja perheenjäsentemme kanssa, pystyimme nauttimaan myös niistä siirtymistä. Onpas hauskaa kuulla ruotsin kieltä junan kovaäänisissä. Jännä tämä ruotsalaisen rautatien ravintolavaunu (Suomessa ON muuten paljon parempi). Mehukasta kanelipullaa Göteborgissa. Se tyrmäävän kaunis merinäkymä bussinikkunasta, kun köröttelimme Oslosta Göteborgiin. Tunne, kun iso risteilyalus alitti yhden tanskalaisista silloista. Maisemat Oslon vuonossa. Kylmä valkkari laivan baarissa. Tukholman Södran asemalle ennakkoon tilatun taksin löytämisen riemu. Jukranpujut, se tosiaan tuli meitä vastaan!

Kurkataanpa, mitä matkamme söi.

Islanti-München, lentäen

Lensimme Islannista Etelä-Saksaan. Islannista ei pääse maata pitkin Eurooppaan kuin kolme vuorokautta kestävän risteilijän kyydissä, ja se risteilijä lähtee Itä-Islannin perukoilta ja vie Pohjois-Tanskaan. Ei ihan sopinut reittisuunnitelmaan. Niinpä aloitimme reissumme lentämällä Icelandairilla Keflavikista Saksaan. Lapset tykkäävät lentämisestä (koska tarjoilut, iPadit, nousukiito ja paljon jalkatilaa) ja Icelandairilla on todella mukavaa lentää lasten kanssa. Varmasti muillakin lentoyhtiöillä on, mutta itse olen saanut parhaan huomioimmepikkulastenvanhemmat-palvelun islantilaisen siivillä.

Hinta: Lentoliput neljälle noin 900 € + tukku pisteitä (updgreidasin lomanaloituksen bisnesluokkaan).

München-Kiel, vuokra-autolla

Münchenin lentokentältä vuokrasimme auton. Ystäviemme synttärijuhlat sijaitsivat Baijerin maaseudulla heidän oman vakkarivuoristomajansa pihalle rakennetulla juhlaterassilla. Bileiden jälkeen halusimme kierrellä Baijerin aluetta ja käydä mm. kuuluisalla Franken Juran kalliokiipeilyalueella, joten vuokra-auto oli välttämätön jo ihan tavaroiden kuljetustakin ajatellen.

Saksassa yövyimme pari yötä hotellissa, mutta muutoin ohjelmassa oli telttailua. Tilasin Decathlon-urheilukaupasta netistä meille valmiiksi kesäteltan, kesämakuupussit ja makuualustat, jotka kävimme noutamassa läheisestä myymälästä. Näitä kamppeita tarvitsisimme myös myöhemmin kesämatkallamme Norjassa. Islannista ei ollut mitä tuoda, koska emme käytä täällä koskaan kesäleirintävarusteita. Islannissa kesäkin on talvimakuupussien sesonkia.

Vietimme suurimman osan aikaa Baijerin maaseudulla kiipeillen, vaeltaen ja varjossa lötköttäen. Halusimme kuitenkin nähdä pari vanhaa söpöä kylää pikkuisine baareineen ja suloisine kivitaloineen ja kirkkoineen. Pottenstein ja Betzenstein täyttivät tämän tarpeen erinomaisesti. Kävimme paikallisissa kapakkaravintoloissa syömässä snitselit ja kokeilemassa paikallisia olutlaatuja.

Betzensteinissa yövyimme tunnelmallisessa linnahotellissa  Schlosshotel Betzensteinissa. Huoneita oli alle kymmenen, aamiainen tarjoiltiin upeassa aulassa ja kaksikerroksisen huoneiston ikkunoista näkyi koko pikkuruinen kylä. Tämä on paikka, jonne kaipaan uudestaan – hyvä spotti viikonlopulle aikuisessa seurassa. Toisen hotelliyön nukuimme järven päälle rakennetuissa villoissa, Floating Village Eco Lodges. Nelihenkisen asunnon kaikista ikkunoista näkyi vesi ja terassilta pääsi pulahtamaan viilentävään järveen.

Viimeisen yön vietimme Kielin lähistöllä Airbnb:ssä. En ollut löytää Kielistä meille majapaikkaa. Kaupungin hotellit olivat viiden tähden hinnalla varusteltuja yhden tähden hotelleja tai buukattuja – vilkkaissa satamakaupungeissa usein on, etenkin suuren purjehdustapahtuman aikaan. Matkakuumeen Gia vinkkasi kokeilemaan majoitusta Airbnb:stä yhdeksi yöksi. Hinta-laatusuhde todennäköisesti parempi kuin hotelleissa, olivat itse kokeneet saman reissatessaan Saksaan lautalla. Ja bingo! Löytyi! Yövyimme koko perhe mukavassa asunnossa rauhallisessa ympäristössä kanaalin rannella ja pöytään katetulla aamiaisella alle 100 eurolla. Majapaikasta oli Kieliin noin 20 minuutin ajomatka.

Hinta: Autovuokra viikoksi ja palautus eri paikkaan + polttoaine + lastenistuinvuokra maksoi yhteensä noin 650 €. Hotelleihin upposi noin 450 €, leirintäalueille 150 € ja kesätelttavarusteisiin noin 300 €.

Kiel-Oslo, lautalla, Color Line

Ooh, tajuttoman kaunis risteilijä, erinomainen palvelu, hyvä ruoka ja niin kerrassaan mahtavat maisemat Saksan ja Norjan välillä. Ilta-aurinko lämmitti kannella yhdeksään asti, jotein saimme nauttia merestä, auringonlaskusta ja lämmöstä koko rahan edestä.

Hinta: Ikkunallinen hytti neljälle, hinta noin 450 €.

Oslo, vuokra-autoillenOslossa mietimme ensin junien varaan heittäytymistä. Mutta lämpötila näytti melkein 30 astetta varjossa, meillä oli 8 laukkua (koska telttailukamat) ja ystäviemme koti, jonne olimme matkalla, sijaitsi noin kilometrin päässä lähimmästä juna-asemasta. Sitä paitsi olimme suunnitelleet maastopyöräily- ja kiipeilymatkaa Telemarkiin parin tunnin ajomatkan päähän heidän kodistaan eikä sinne olisi päässyt junalla. Joten otimme taas vuokra-auton viikoksi.

Täsmälleen sama automalli, täsmälleen yhtä pitkä vuokra-aika, täsmälleen sama autovuokraamo (Avis). Täsmälleen 1,5 kertainen loppulasku. No, eipä yllätä. Norjassa on norjalaiset hinnat. Tuntui luottokorttia vinguttaessa ihan Islannin-kotoisalta.

Hinta: Vuokra-auto + bensat (Saksassa ainakin kolme kertaa enemmän ajokilsoja) + lastenistuinvuokra noin 1 100 €.

Oslo-Turku, bussilla, junalla ja lautalla

Viikko ystävien seurassa Oslossa oli mahtavaa aikaa. Grillasimme iltaisin heidän kotinsa takapihalla, lapset leikkivät keskenään, päivät puuhasimme jotain ulkona tai vain lojuimme terassin isolla pehmeällä sohvalla. Telemarkissa oli kaunista ja hyvät kiipeilymahdollisuudet, mutta sen tarkempia matkavinkkejä en täältä osaa antaa.Paitsi että menkää Askeriin meidän kavereiden luo kylään 😀  Teimme vähän, mutta meillä oli hauskaa.

Oslosta tarkoituksemme oli matkata yhdellä suoralla junayhteydellä Tukholmaan, josta pääsisimme Siljan kyydissä yön aikana Turkuun. Mutta eihän niitä suoria junayhteyksiä ollut silloin, kuin olisi pitänyt. Ei edes lähipäivinä. Joten otimme ensin bussin Oslosta Göteborgiin. Reilu parituntinen ja älytöttömän paljon jalkatilaa! Lapset rakastivat bussimatkailua ja olivat yllättyneitä, kun kummallekaan ei tullut huono olo ja jalat pystyi istuessaan suoristamaan. Bussimatkailu yllätti totaalisesti mukavuudellaan.

Göteborgissa juna- ja bussiasema ovat onneksi aivan toistensa vieressä, joten kun bussista saavuimme, raahasimme laukut terminaalikäytävän toiseen päähän ja kävimme kahvilla. Sitten junalaiturille ja sieltä noin kolme tuntia Tukholmaan. Tukholman päärautatieasemalla on käynnissä massiiviset korjaustyöt, joten kaukojunat eivät ainakaan nyt kesällä kulkeneet sinne asti.

Jäimme pois Södran asemalla, ja koska aikaa junan saapumisesta lautan lähtöön oli vain kaksi tuntia ja meidän käsivarret laukkujen kantamisesta venähtäneet ja kämmenet rakkuloilla, varasin etukäteen taksin. Käytin tukholmalaisen ystäväni suosituksesta Taxijakt-appia ja se toimi todella hyvin. Reissun pystyi varaamaan etukäteen, maksaa etukäteen ja varata etukäteen myös auto, jossa oli lastenistuin ja tarpeeksi tilaa meidän laukuille. Auto odotti meitä Södran aseman edessä ja 20 minuutissa olimme Siljan terminaalissa.

Hinta: Bussi- ja junalippu (ne pystyi tilaamaan ja maksamaan yhdessä, tilasin junaliput Norja-Ruotsi täältä) neljälle noin 350 €, risteily 100 €, taksi 40 €.

Maata pitkin, meren yli ja niin me olimme viimein Turussa.  Jeah! Äitini oli meitä aamuvirkkuna terminaalilla vastassa ja kuskasi reissaamisesta nuutuneen porukkamme kotiinsa. Survoimme tavarat autoon, menimme ottamaan päiväunet ja aloitimme Suomen-loman, jonka vietimme mökillä.

Maukas kombo reissun päällä oloa, seikkailua, pientä aikataulustressiä, vaihtuvia maisemia, reissun päällä kirjoitettuja virkkeitä, lukuja ja haastattelujen tekoa. Toimiva 3g, 4g ja wifi. Erinäköisiä asemia vaihtelevine pullavalikoimineen. Ja sen jälkeen täysrentoutus siskon mökillä kesäparatiisissa.

Reissuhien ja lötköttelyn täydellinen balanssi.

19 Comments

 • Anonyymi

  Sun blogissasi perheellä bloggaaminen ei juuri mietitytä, toisin kuin muissa perheblogeissa toisinaan. Nyt tajusin sen johtuvan siitä, että perheesi elää arkeaan eri maassa kuin missä suurin osa lukijoistasi on. Heillä on siellä arkensa yksityisyys.

 • Anonyymi

  Moikka!
  Kiva lukea näitä sun matkaraportteja. (vaikka onkin aika eri budjetin reissut perheellä)
  Oon jo aiemmin todennut lukiessani, että sulla on toi matkan suunnittelu (ylipäätään suunnittelet paljon asioita etukäteen) jotenkin aika hyvin hallussa ja jää fiilis, että koko perhe on tosiaan aina teidän reissuista nauttinut.
  Me myös matkustellaan aika paljon, on tehty useampia autoreissuja, kaukomatkoja, ns. pakettimatkojakin.
  Tänä kesänä kulkupeleinä oli junat ja bussit, myöskin lentokone.
  Yleensä reissun suunnittelut alkaa sillä et haarukoidaan ajankohta ja mahdolliset kohteet, sitten buukkaillaan lennot ja tämän jälkeen majoitus tarpeiden mukaan.
  En osaa sen kummemmin käyttää mitään appeja tms. eri kohdemaissa ja yleensä meitä vie enemmänkin sattuma kuin suunnitelma. Ja siksipä päädytäänkin esim. sympaattisten saksalaiskylien sijaan motarien varsien rahtaribaareihin lounaalle tms. Heh!Tai ajamaan hulppeimpien maisemien ohi vahingossa yön pimeimpinä tunteina.
  Myös lasten isot ikäerot aiheuttaa sen, että koko perheen tekemistä on toisinaan vaikea löytää ja toistaiseksi reissuissa on aina mukana joku joka kiukuttelee vähintään olemassa olon vaikeutta, vaikka tottuneita reissaajia ovatkin.
  Pysyykö teidän lapset hyvillä mielin myös matkoilla? (Juuri äsken raahaasin v-käyrä tapissa lasta eteenpäin, kun keskelle katua nyt ei vaan voinut jäädä istumaan)
  Pointsit omille lapsille toisaalta myös siitä, että ovat hemmetin kovia kävelemään ilman valitusta (helteistä huolimatta ollaan menty n. 15-20 km päivässä)
  Pähikinänkuoressa kysymys:
  Olisko sulla jotain hyvää reissun suunnittelun ja esivalmistelujen abc:tä, mitä huomioit, miten ja mitkä varaukset teet etukäteen jne. Miten huomioit myös kaikkien toiveet jne. Kaikenlainen knoppitieto kiinnostaa. 🙂

  Mukavaa kesän jatkoa!

  Sylvia

  • Satu Rämö

   Moikka! Mahtava kysymys, kiitos! Tässä olisi aihetta ihan omaan blogijuttuun, sellaisen voisikin tehdä. Mutta tässä eka lyhyesti omaa pohdintaa.

   Tän reissun budjetti vähän levähti – yleensä ei tonneja poltella tätä rataa. Me laitettiin meidän asunto Airbnb-vuokralle matkamme ajaksi ja ajateltiin että ei jaksa nyt laskea edullisimpia mahdollisia tapoja, vaan tehdään tämä reissu kesän vuokratuloilla – kesäloman tulot ja kesäloman kulut. Aika rennnoin rantein mentiin.

   Mä luulen – ja tää on nyt vain mun omasta näkökulmasta, puolisoni voisi olla eri mieltä – että suurin joustaja näissä reissuissa olen minä. Mulla ei ole mitään harrastuksia, joita olisi pakko päästä tekemään reissussa, asioita joita olisi pakko nähdä tai ravintoloita, joinne olisi pakko päästä – kun siis reissataan lasten kanssa. Teen mielelläni ihan mitä vaan, kunhan ei tarvitse säätää tai istua hyttysten syötävänä. Kunhan ehdin pikkaisen lukea kirjoja. Nauttia yhden kylmän bissen tai matkaviinilasillisen. Ja kirjoittaa pikkuisen itse. Pysyn iloisena.

   Puolisolle on tärkeitä nuo kiipeilyt, pyöräilyt ja telttailut. Lapset ovat oppineet tykkäämään niistä, kun ovat pienestä pitäen olleet mukana ja molemmat palvovat isäänsä näissä ulkoiluhommissa, koska se osaa kaikkea sellaista jännää, mikä ei äitiä kiinnosta samalla tavalla. Nillä on myös vähän sellainen yhteinen läppä, että ne ovat ne meidän perheen ulkoilusissit ja äiti on tollainen vähän hassu nössö. Tuo läppä yhdistää nuo kolme kivasti toisiinsa ja saa lapsetkin innostumaan, mä olen ihan mielelläni siinä hassun roolissa ja jään puun alle lukemaan kirjaa.

   Lapset jotenkin vaan tulevat mukana tässä kombossa. Isot pisteet kyllä esikoiselle siitä, että hän on niin tunnollinen ja iloinen tunnelmanluoja, että ottaa pikkiksen mukaan leikkeihin ja seikkailuihin. Jos esikoinen olisi lyhytpinnaisempi, tunnelma olisi varmasti kovin erilainen ja yhteinen matkustaminenkin erilaista.

   Google Mapsia käytän paljon, Tripsteriä (tietty, pakko mainita ü) silloin jos kohteesta on tehty opas ja paikallisilta kavereilta kyselen majoitusvinkkejä.

 • Anonyymi

  Kielipoliisista päivää, suomessa Saksan kolmanneksi suurinta kaupunkia kutsutaan saksalaisittain Müncheniksi, englanninkieliset käyttävät sovinnaisnimeä Munich. Muoto Münich koetaan ilmeisesti paikallisten keskuudessa lähinnä huonoksi vitsiksi.

  • Satu Rämö

   Hupsista s**tana, kävipä moka. Kiitos kun huomasit, korjaan 😀 (Tässä menee kielet näköjään itsellä sekaisin, kun yrittää suomeksi, islanniksi ja enkuksi puhua paikasta.)

  • Satu Rämö

   Kiitos <3 He ovat kyllä niin kympillä aina mukana kuvissa; saavat itse päättää mitä kuvissa tekevät ja sitten itse valita, mikä kuva valitaan käyttöön.

 • Mari Jalava

  Kiva reissu. Niitä, joita lapset aikuisena muistelevat lämmöllä, luulisin. Aikanaan reissattiin autolla paljonkin lasten kanssa ja paljon muistellaan niitä reissuja vieläkin. Takapenkkiläiset nyt jo aikuisia.

  • Satu Rämö

   Kyllä, juuri tätä toivon <3 Tästä jäi itsellekin kamalan hyvät muistot, ei palanut käämit kertaakaan eikä ollut sellaista reissustressiä, vaikka puoliso unohtikin lompakon kolmesti, puhelimen kerran ja kaikenlaista pikkukamaa etsittiin sieltä ja täältä matkan varrelta. 🙂

 • Inka / Ollaanko jo perillä?

  Vitsit kun haluaisin kovasti myös tehdä pidemmän reissun maata pitkin täällä Euroopassa. Harmi, etteivät elämän muut aikataulut voi juuri nyt pysähtyä kuukaudeksi. Ensi kesänä voisi ehkä olla hyvä sauma juna/bussi/auto reissulle! 🙂
  Teidän reissu vaikuttaa oikein onnistuneelta, sopivassa määrin rentoutumista ja maisemien vaihteluita!

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Tosi paljon olette kuukaudessa ehtineet. Kun meneee maata ja merta pitkin, näkee todellakin enemmän ja siinä myös itse matkanteko on osa nautintoa, no ehkä ajoittain tuskaakin. Mulle mieluisin kulkuneuvo on laiva, mutta ei mikään loistoristeilijä, vaan autolautta Kreikan saarilla. Sininen meri, auringon kimallus, horisontissa häämöttävä saari, tuulentuiverrus hiuksissa. Se vapaudentunne on juovuttavaa.

  • Satu Rämö

   Ooh, Kreikka ja ne lautat, niissä oli niin matkanteon tunnelmaa. Muistan, kuinka muutaman kerran tuli Pireuksesta Haniaan, meren tuoksu ja lämmin tuuli. Ihania muistoja!

 • Ihana Ahvenanmaani

  Olipa kiva, kun tuossa ylemmässä kommentissa avasit tuota harrastamista näillä reissuilla. Mieheni on eräopas (myös, tekee muutakin, ja sitä itse asiassa nyt vähemmän) ja lapset touhuaa hänen kanssaan myös aina. Äiti on iloinen, kun vaan saa räpsiä kuvia. 🙂
  Ihanaa elokuun jatkoa!

  • Satu Rämö

   Heh, ihan sama homma meillä. Olen ottanut aika lungisti, käyn välillä lenkillä lomalla mutta aika rennoin rantein menen muutoin, arjessa liikunta on aina osana mutta lomalla en jaksa aina järkätä aikatauluja niin, että ehtisi varmasti myös urheilla.

 • Anonyymi

  Hienosti on eurot laskettu, mutta entäs hiilijalanjälki? Tänä päivänä se kiinnostaisi ihan yhtä lailla, ellei enemmänkin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *