Näin saat basilikan kasvamaan

Monenlaista voi tämän vihreän hyväntuoksuisen nirsokkaan kanssa kokeilla, mutta mistään ei välttämättä ole yhtään mitään hyötyä. Kaupasta ostetun ruukkubasilikan kanssa elämä on vähän vaikeaa.

Ostatteko tekin välillä ruokakaupassa sen basilikakasvin ruukussa sen sijaan, että hankkisitte nipullisen valmiiksi katkottua basilikaa? Minä teen niin aika usein. Ruukku on yleensä noin euron verran basilikanippua kalliimpi, mutta silti useimmiten hankin ruukun. Uskottelen itselleni, että se ruukkubasilika kestää pidempään ja jos hyvin käy, se antaa ainakin kolme kertaa enemmän basilikaa kuin se pieni muovilaatikkoon pakattu basilikanippu.
Ja joka ikinen kerta toiveajatus nuupahtaa keittiön pöydälle. Velttona ja nuhruisena. Olen mielestäni yrittänyt jo ihan jokaista vinkki viitosta, jolla ruukkubasilikan elinkaari kuulemma pitenee. Turhaan. Esittelin Instagrammin puolella tätä uusinta samana päivänä ryppyyn mennyttä basilikahankintaani ja ihmettelin, mikä kumma voi olla vikana. Kasvi oli kaupassa terhakka kuin perhonen mutta kotona lerpsahti kuin ilmapallo, josta on päästetty ilmat pihalle.
Sain teiltä lukijoilta monia vinkkejä ruukkubasilikan hoitoon ja tässä ne kootusti myös teille, vaikka todennäköisesti tekin olette jo kokeilleet näitä kaikkia:
Basilika ei kestä kylmää. Jos kasvi on saanut vahingossa kylmähoitoa matkalla tukusta ruokakauppaan tai ruokakaupasta kotiin, se kuolee nopeasti. Jos ostaa ruukkubasilikan Suomessa keskikesän ulkopuolella tai ei satu asumaan Guadeloupella, viilenemisvaara on olemassa. Intohimoinen basilikanystävä kääräisisi ruukkukasvin pyyhkeeseen kotiinkuljetuksen ajaksi. 
Basilika tarvitsee lämpimän ja aurinkoisen paikan. Varjossa se delaa, samoin vetoisassa paikassa. Parasta olisi aurinkoinen paikka ikkunalaudalla. Ikkunasta ei saisi kuitenkaan vetää.
Basilika tarvitsee himmeän määrän vettä. Kasvi kannattaa laittaa mukiin tai kulhoon, jonka pohjalle kaadetaan vettä usein ja paljon.
Basilikalle ei saa antaa liikaa vettä, ettei se tukehdu. Daa.
Ruukkubasilikan ympäriltä pitää poistaa pakkausmuovisuoja. Vaikka muovin pohjassa olisi rei’ät, se ei silti välttämättä riitä turvaamaan vedensaantia.
Jos yllämainitut eivät riitä, voit kokeilla järeämpiä keinoja:
Osta multaa ja siirrä basilika tilampaan ruukkuun.
Hanki basilikantaimia puutarhalta ja kasvata reuhut itse.
Hanki moderni yrtinkasvatuspaikka keittiöön. Se avulla on helppo annostella vettä, valoa ja lämpöä.
Tässä kohtaa olet maksanut 2 euron ruukkubasilikasta noin 100 euroa multineen ja kasvukaappeineen. Mutta vielä saattaa joku hullu jaksaa jatkaa!
Jos ei vieläkään natsaa, muista, että teit luultavasti kaiken voitavasi. Pari valveutuneempaa ig-kaveriani nimittäin kertoi, että on ihan mahdollista, että kaupasta ostettua ruukkubasilikaa ei pelastaisi edes säkillinen kasvitietelijöitä.
Häkkibasilikaa? 
Tsemppiä kaikki viherpeukalot, jotka jaksatte vielä yrittää!

8 Comments

 • vaalean vihreää

  Useimmat kaupan basilikoista kai kasvatetaan siten, että kasteluvedessä on myös kaikki ravinteet, siksi se multapaakku on niin pieni ja täynnä juuria. Siemenestä asti kasvatettu basilikalle laitan aina paljon enemmän multaa ja suuremman ruukun, koska se on aika juoppo ja ravinteita vaativa kasvi. Kaupan basilikoja olen saanut pidettyä vaihtelevasti hengissä, ennätys on ollut alle vuosi, jolloin varret alkoivat jo selvästi muuttua puumaisimmiksi. Sato ei enää ollut runsasta ja oli kiire koko ajan nyppiä tulevia kukkanuppuja pois. Suomen sää on basilikalle aika armoton, joten ilman kasvihuonetta Suomen kesässä basilika kasvaa parhaiten aurinkoisella ikkunalaudalla. Jos tietää, että ei ole hoivaamassa kaupasta ostettua basilikaa, suosittelen laittamaan pieneen minigrip tai vastaavaan pussiin kaikki tuoreet ja kiinteät basilikan lehdet ja pakastamaan ne. Sitten pakkasesta ne voi laittaa suoraan jäisenä esim pastakastikkeeseen. Salaattiin en ehkä niitä silloinkaan laittaisi.

 • Katriina

  Minusta näyttää siltä, että kuvan basilikassa olisi tuhohyönteisiä.Kasvihuoneissa kasvatetuissa monokulttuureisaa kasvaneissa kasveissa olen ostanut monesti myös tuholaiset mukana.
  Basilika on periaatteessa siemenistäkin helppo kasvatettava, mutta tarvitsee aurinkoa ja lämpöä (vähintään +20°, ei kuivaa huoneilmaa) ja mullan tasaisen kosteuden. Voi kasvattaa helposti myös pistokkaita,juurtuu nopeasti vesilasissa. Suomessa ja Islannissa olisi kaiketi parasta kasvattaa sitä kasvihuoneessa. Ruokakaupoista ostettu basilika kannattaa istuttaa 2 litran vetoiseen ruukkuun tai jakaa juuripaakku useampaan ruukkuun. Parvekelaatikkokin on sopiva.

 • Anonyymi

  Mä tuon basilikan kaupasta kotiin kylmäpussissa muulloin kuin heinäkuussa. Se toimii niinkin päin 🙂

 • Idris

  Suomesta ei juuri mistään saa leikkobasilikaa, joten vaihtoehdot ovat vähissä.

  Koska basilika ei kuitenkaan selviä hoidossamme kovin kauaa, tähtäämme realistisempan 1-2 viikon elinaikaan. Silloin ei maksa vaivaa uudelleenistuttaa. Kasvi lykätään ruukkuineen Sagaformin yrttiruukkuun, joka on käsittääkseni ihan tätä varten suunniteltu ja erittäin katseenkestävä. Sijoitetaan keittiön ikkunalaudalle ja altakastellaan päivittäin. Selviää talvisin siihem asti, että puskan saa syötyä, ja kesäisin voi jopa kasvaa,joskaan kasvu ei ole yhtä rehevää kuin kaupasta hakiessa.

 • Anonyymi

  Taimi – > monta tainta
  Taimen -> monta taimenta
  Mielikuva kaloista sullottuna yrttiruukkuun hymyilyttää 🙂 Mutta asia on kyllä tosi! Joskus kun harrastin vesiviljelyä, jaoin sen kaupan basilikan latvomisen jälkeen kahteen tai kolmeen osaan.

 • Pia

  Jep, sama vika Rahikaisella. Vielä on kokeilematta, kannattaisko basilika ehkä ostaa täydenkuun aikaan, lukea loitsu kirjasta nurinperin ja samalla kuperkeikka tehden, vai kenties laulaa sille… vaikeeta on 😀

 • Anonyymi

  Olen säästänyt varmaan jo satasia kun ostin muutama vuosi sitten pienen pöytäpuutarhan (Tregren, entinen Indoor Garden, käytettynä muistaakseni 50e). Basilika rehottaa siinä iloisesti viikkotolkulla, ja samalla saamme itse kirkasvalohoitoa ja laite tuo ihanaa vihreyttä etenkin talven pimeyteen. Olen ollut todella tyytyväinen tuohon investointiin. Tosin pienenä miinuksena että juuri mitään muuta yrttiä en ole saanut siinä kunnolla viihtymään, paitsi ehkä minttu ja salaatit. Kaveri kasvattaa chilejä. Mutta suosittelen lämpimästi!

 • henna

  Kasvata itse siemenistä. Ei ehkä tule yhtä tuuheaa pensasta (josset laita tajuttomasti siemeniä samaan ruukkuun), mutta tuo kylmälle altistuminen tulee minimoitua. Eikä kestä kovin pitkään ennenkuin ekat taimet puskevat lehteä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *