Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Miksi en luota Tripadvisoriin

Pari sanaa siitä, miksi en matkaillessa luota Tripadvisoriin, Booking.comin tähtiluokituksiin tai mihinkään muuhunkaan ”suuren yleisön” antamaan keskiarvoarvioon. En luota keskiarvoihmiseen.

En luota keskiarvoihmiseen siitä yksinkertaisesta syystä, että keskiarvoihmistä ei ole olemassa. Yleinen mielipide harvoin on yksi yhteen oman mielipiteeni tai kenenkään muun mielipiteen kanssa.

Yksinkertainen esimerkki. Joku rakastaa pehmeitä sänkyjä. Hotelli, jossa on ekstralölleröt patjat, saa löllöjen patjojen ystäviltä 9 pistettä kymmenestä. Minä taas en voi sietää pehmeitä sänkyjä. Yhdeksän pisteen hotelli on minulle täysi painajainen, siis uneton yö.

Ravintola-asiakkaista osa fanittaa pieniä jaettavia annoksia. Minä taas en ravintolassa syödessäni tykkää siitä, että joudun laskemaan ovatko kaikki saaneet jo yhden retiisin saati siitä, että joudun kestämään sen epäreiluuden että joku muu söi vahingossa minun retiisit. Minä saattaisin antaa ravintolalle yhden tähden, joku toinen kymmenen. Lopputulos on taskulämmin keskiarvo, joka ei kerro totuudesta hiekanmurusta enempää.

Seuraavaksi pari esimerkkiä omilta matkoilta, jolloin olen sortunut uskomaan yleisöarvioita. Ja pettynyt.

Tokion matkaa suunnitellessani etsin teppanyaki-ravintolaa hotellimme lähistöltä. Googlasin ja googlasin, mutta löysin vain arviot Tripadvisorista. Hmm. Pitäisiköhän varata, mietiskelin. Neljä tähteä ja risat päälle… Missään muualla ravintolasta ei ollut arvioita. Otin riskin ja varasin pöydän. Ja tottakai siinä kävi niin kuten vähän osasinkin odottaa: petyin. Se oli ainoa ravintola koko reissumme aikana, jossa ruoan taso ei vastannut hintaa, ja elämys oli yhdellä sanalla kuvailtuna ”rosso”.

Olimme pari päivää puolison kanssa Pietarissa (matkarapsajuttu tulee blogiin vähän myöhemmin). Halusin mahdollisimman mutkattoman siirtymän juna-asemalta hotellille, joten etsin Google mapsin avulla juna-asemalta alle 30 minuutin kävelymatkan päässä olevia hotelleja. Löytyikin yksi Booking-varauspalvelussa 9 pistettä saanut paikka. Ja vielä edullinenkin: 2 hh vain 60 euroa yö ja aamiainen kuului hintaan. Bookingissa moni oli jättänyt kehuja ystävällisestä palvelusta ja kivasta majapaikasta. Muita arvosteluja en löytänyt, mutta tein kuitenkin varauksen. Olihan se nyt kuitenkin saanut yli 9 pistettä kymmenestä.

Käykääpäs huviksenne katsomassa Bookingin ilmoituksessa, millaisilla kuvilla kyseistä majapaikkaa kuvaillaan. Nättejä puutarhakuvia, eh? Tässä on totuus:

En odottanut tällä hinnalla luksusta tai edes erityisen mukavaa hotellia, vaan tärkeintä oli sijainti. Mutta tämä paikka oli kyllä aika kaamea. En ymmärrä, kuka on voinut antaa hotellille kiitettävän arvosanan? Sukulaiset? Maksetut arvioijat? Mitä ihmettä.

Hotellin sängyt olivat hirveän vanhat, kuluneet ja notkolla. Aamiainen oli kuppi kädenlämpöistä kahvia ja mikrossa lämmitetty munakas. Äänieristys oli olematon ja vessapaperi loppui kesken pari kertaa. Hotellin aula oli pölyinen ja täynnä rojua.

Yhdeksän pistettä? Keskiarvoihmisen mielipide.

Kun haluan suosituksia hotelleista, matkakohteista, harrastuksista, ruokapaikoista tai ihan mistä tahansa, minä luotan siihen, kun joku henkilö kertoo asiasta omana itsenään. Kun tiedän, minkälaisesta ihmisestä on kyse, pystyn samastumaan hänen arvioonsa paljon paremmin.

Mielestäni parasta suunnitteluapua ennen matkalle lähtöä saa lukemalla matkablogeja (muutamia omista suosikeistani ovat esimerkiksi Veera Bianca, Matkakuume, Walleni.us, Cocoa etsimässä), matkalehtien tekemiä juttuja (Mondo on Suomessa laadukkain vain matkailuun erikoistunut lehti) ja kuuntelemalla kaverien suosituksia (Project Mama -blogin matkavinkkijutut osuvat aina kohdalle). Ja tästä pääseekin hauskalla aasinsillalla myös siihen omaan matkailumediaan: Tripsteriin. Meillähän on siis matkaopaskirjasarja, matkailuapplikaatio ja verkko-oppaita kymmenistä eri kohteista.

Tripsterin ylläpitämisessä yksi kaikkein työläimpiä asioita on hyvän sisällön luominen. Tripadvisorin ”sisällön” luovat random-ihmiset (+ maksetut arvioijat). Lopputulos on satojen ihmisten ajatuksista syntynyt keskiarvo. Tripsterissä sisällön luovat ne, jotka oikeasti tuntevat kohteen ja tietävät, mikä siellä on erityisen kivaa, erityistä ja miksi. Tripadvisor on eittämättä paaaaaljon kannattavampi bisnes, koska sisällön synnyttämiseen ei mene rahaa, vaan se syntyy itsestään käyttäjien kautta. Yritys voi keskittyä mainosmyyntiin ja matkailupalvelujen välittämiseen eli siis rahan tekemiseen. Meillä rahallinen kasvu on luonnollisesti hyvin paljon hitaampaa, koska ensin pitää luoda sisällöt ja vasta sitten se rahavirta. Olisin todella mielelläni Tripsadvisorin osakkeenomistaja ja käärisin rahat – mutta palvelun käyttäjäksi en kyllä enää aio.

Olen nyt vuoden aikana antanut kaksi kertaa periksi näille suuren yleisön reittausarvioille ja olen joutunut pettymään reissuilla tasan kaksi kertaa.

Keskiarvoihmisen mielipide ei kiinnosta minua, koska keskiarvoihmistä ei ole olemassa.

14 Comments

 • Tumppi

  Kyllähän Tripadvisor ja muut ajaa asiansa, kunhan jättää noi tähtien kyttäilyt väliin ja poimii kommenteista (10-15kpl riittää) tärkeimmät pointit. Ei tarvi olla mikään ruudinkeksijä saadakseen kohteesta varsin hyvän kuvan. Paljon oon matkaillu, paljon oon esim. Tripadvisoria käyttäny ja todella harvoin joutunu pettymään. Toki ihan jees mainospuhe Tripsterille 😉 Jotenkin alkanut tuntumaan näitä matkablogeja lukiessa, että vain blogaajat tietävät matkailusta. Itse en ole löytänyt vielä yhdestäkään blogista mitään itselle mielenkiintoista. Onneks me ollaan kaikki erilaisia

  • Satu Rämö

   Vaihtoehtoja on monia – ja siis onhan ihan mahtavaa jos Tripadvisor toimii sulle, mahtava juttu. Onhan sen käyttöliittymä ihan ylivoimaisen hyvä.

   Ikävä juttu jos sulle tuli tästä jutusta fiilis, että "vain matkabloggaajat muka tietää". Mä en ole matkabloggaaja, ja vaikka olenkin tehnyt matkailutoimialalla duunia eri rooleissa viimeiset 10 vuotta, en tosiaankaan väitä tietäväni "kaikkea". Mahdotontahan se on, kun vaihtoehtoja on niin paljon. Mä itse luotan sellaisten ihmisten suosituksiin, jotka tunnen, olivat he sitten bloggaajia tai kavereita tai matkailutoimittajia tai muulla tavalla tuttuja. Mulle sellainen vinkki antaa enemmän kuin keskiarvo sellaisten ihmisten mielipiteistä, joita en lainkaan tunne.

 • Leela

  Mä en luota Tripadvisoriin tai Booking.com arvioihin, mutta osaan kyllä hyödyntää niitä. Oon meidän perheen "hotellivastaava", siis se joka jaksaa kahlata läpi Booking.comin potentiaalisia kämppiä/hotelleja ja niiden arvioita (käytän myös muita lähteitä, mutta näppituntumalla osaan pelkän booking.comin avulla kertoa tykätäänkö majoituksesta vai ei). Mä tiedän meidän perheen tarpeet ja mieltymykset ja sen mitä halutaan maksaa näistä (esim. blogikehuja saaneet mahti-ihanat majoituspaikat on usein yli meidän budjetin, joten niistä harvemmin on mulle iloa). Meidän perhe iloitsee kauniisti (yleensä skandinaavisesti) sisustetusta huoneistohotellista hyvällä sijainnilla, mielellään hyvällä aamiaisella ja erillisellä makkarilla skidille. Parveke (aikuisille) ja kylpyamme (lapselle) on plussaa. Näillä kriteereillä oon onnistunut löytämään viimeisen viiden vuoden aikana vaan majoituksia joista on tykätty kovasti. Ainut kerta kun majoitus oli kehno, oli se kun annoin appivanhempien valita. Niin ja tosiaan arvioita pitää tarkastella omien tarpeiden suhteen. Etenkin kritiikki on aina suhteellista (esim. meitä hissin puute ei haittaa ja ilmastoinnin puutteenkin kestämme jos muuten majoitus on toppen, esim. viime kesän yli 30 asteen helteelllä majoitus Tukholmassa 1600-luvulta olevan pienen hotellin sviitissä ilman ilmastointia ei ollut pettymys, vaan on muistoissa onnistuneena löytönä).

 • Espanjaan

  En minäkään luota keskiarvoihin, en numeroihin, enkä pisteisiin. Tripadvisoriin luotan paljon vähemmän kuin esim. Booking.comiin. Tripadvisorin on todettu keräävän maksettuja mainoksia, Booking.comissa sitä taas ei ole todennettavissa, ainakaan siinä määrin. Mutta luotan kyllä melko paljon arvioihin. Luen niiden kuvauksia, perusteluja ja kiinnitän huomiota niihin asioihin, jotka ovat minulle tärkeitä. Pisteistä viis, joku antaa huonot pisteet hotellille, kun telkkari ei toiminut, toinen hyvät, kun kävelymatka rautatieasemalta oli lyhyt, jotka molemmat ovat minulle täysin yhdentekeviä kriteerejä. Pitää vain opetella lukemaan ja olemaan kriittinen. Ja samalla opetella itse kirjoittamaan sellaiset arvostelut, joista näkyy, mihin pisteensä on perustanut. Enkä ole kertaakaan kyllä pettynyt ja olen varaillut varmaan hotelleja jo satoja kertoja.

  • Satu Rämö

   Mulla on itsellä laskenut usko Tripadvisoriin entisestän sen jälkeen kun olen muutamilta isoilta matkailutoimijoilta kuullut, kuinka pelottavan tavanomaisia ne maksetut "kuluttaja-arviot" ovat. Se sotkee entisestään niiden ns. keskiarvojen uskottavuutta.

   Paljon taustatyötähän se hyvän majoituspaikan, ravintoloiden jne. valinta vaatii, mutta onneksi se on kivaa hommaa, osa matkailun fiilistä.

 • Anonyymi

  Olipa kurja kokemus Pietarissa!

  Itse olen kyllä saanut hyviä kokemuksia Booking.comin ja myös Tripadvisorin arvioista. Vähän lukemalla saa hyvän kuvan ja varsinkin kun katsoo kritiikin kohteet, voi päätellä hyvin, millaisesta paikasta kyse ja miten sopii omaan makuun. Vrt. Onko valituksessa kyse esim torakoista ja homeesta kylpyhuoneessa vai liian kovista sängyistä ja väärin paistetusta pekonista.

  Itse asiassa välillä tuntuu, että Booking.comissa saa jopa paremman kuvan varsinkin paikoista, joissa on käynyt paljon ihmisiä kuin vaikka Air bnb:ssä. Tottahan se nimittäin on, että jos olet vaikka viikon asunut jonkun luona tai samassa pihapiirissä, niin aika korkea kynnys kirjoittaa kovin negatiivisesti majapaikasta, varsinkin jos isäntäväki ollut mukavia ihmisiä. Mutta isosta hotellista voi paljon helpommin kommentoida nimettömänä kun ei voi suoraan tunnistaa arvioijaa.

  • Satu Rämö

   Tuo "hotelli" oli kyllä täysi pommi. Ehkä olisi pitänyt häläreiden soida siinä kohtaa kun en löydä hotellista mistään muualta arvioita tai mainintoja.

   Onneksi reissu oli muutoin tosi onnistunut, ettei jäänyt harmittamaan sen enempää 😀

 • Leela

  Tsekkasin huvikseni tuon Pietarin hotellin kuvauksen ja arviot, ja vähän oli kinkkinen case kyllä. Siis ainut mikä ehkä mulla hälytyskelloja olisi ehkä soittanut (tuon ettei muualta löydy arvioita lisäksi) oli tuo että oli ihan älytön määrä todella arvosana 10 arvioita. Oikeissa arvioissa kun hyvät paikat saa kyllä yli ysin keskiarvoja, mutta harvemmin kuitenkaan kymppiä kympin perään. Mutta ei mitään selkeää "ei tuonne" fiilistä tullut kyllä.

  • Satu Rämö

   Oli yllättävän paljon kymppejä. En ymmärrä, koska siellä ei ollut MITÄÄN kympin arvoista, paitsi ehkä se sijainti, sille olisin antanut ysin.

 • Anonyymi

  Jenkkiarvioitsijat vikisee ihan kaikesta: Venetsiassa hotelliin mennessä oli paljon portaita ja siltoja. No voi kyynel. Tansanian safarilla ei toimi wifi ja Dar es Salamissa hotellin suihkusta tulee luirusti vettä. On se rankkaa. Voisivat pysyä kotonaan.

  Pohjoismaiset arvioitsijat ovat usemmin samoilla linjoilla asioista kuin allekirjoittanuyt.

  Itse pyrin TripAdvisor-arvioissani armottomaan rehellisyyteen. Kerron mikä oli oikeasti hyvää ja mikä huonoa. Ja vinkkaan miten lentokentältä pääsee sujuvasti perille.

  Blogeissa arvioidaan turhan usein niitä kaikkein kalleimpia majoituksia. Vaikeinta on löytää majoituksia joissa hinta-laatusuhde on ideaali. Mutta sen kun löytää mieluusti palaa seuraavillakin reissulla samaan majapaikkaan. Joskus majoitun edukkaasti vaikka 5 yötä 7:stä ja 2 yötä fiinisti. Sopii itselle.

 • Anonyymi

  "Tripsterissä sisällön luovat ne, jotka oikeasti tuntevat kohteen ja tietävät, mikä siellä on erityisen kivaa, erityistä ja miksi. "

  Hmm… eikös tämäkin ole vain heidän mielipiteensä eikä mikään ehdoton totuus? Tästäkin pitää osata etsiä se mikä itselle on tärkeää. Aivan samoin mitä Tripadvisorissa, bookingissa jne.

  • Satu Rämö

   No juu kyllä! Mutta se mun pointti olikin siinä, että kun mä luen jonkun yksilöidyn ihmisen antamia matkakokemuksia, jonkun jonka oikeasti tunnen tai jonka tiedän asuneen kyseisessä kohteessa pitkään tai reissanneen siellä vakkaristi, luotan vinkkiin enemmän kuin satunnaisten turistien keskiarvoihin, joista en tiedä yhtään mitään.

   Tämä taitaa olla kaiken H2H-markkinoinninkin avainpointti: on helpompi luottaa kun tietää millainen ihminen asioista kertoo kuin että lukee vaikka jonkun anonyymin copywriterin tekemään mainostekstiä.

   Vaikka mä en luota näihin tripadvisoreita ja bookingin arvioihin, en tietenkään arvostele heitä, jotka niihin luottavat. Kukin valitsee ne viestikanavat, joihin kokee itse eniten luottavansa ja joista kokee olevansa itselleen enemmän hyötyä. Tripadvisorhan on käyttikseltään todella hyvä, se on laaja ja kattava ja sillä on ihan loistava bisnesmalli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *