Keittiön suunnittelu – minne piilotan kaaoksen?

Kaupallisessa yhteistyössä: Glowdia ja SBM Kipinä

Sisustushommia, sisustushommia. Kotiamme – tai siis itse asiassa mun hermoja – piinannut remontti alkaa olla ohi.  Saimme viime vuonna ostetut ikkunat vihdoin vaihdettua, kun ikkunanvaihtoon liittyvän muuraustyön tekijä saapui viimein ja vannoi hoitavansa muuraushommat ennen syksyä ja rankkasateita. Uskalsimme siis asentaa ikkunat.

Ala- ja yläkerta on yhdistetty, sauna on valmis, samoin kylppärit ja minun työhuone. Enää puuttuu kolmesta ikkunasta ikkunalaudat, mutta ei kauaa. Puuseppäkaveri tulee naputtelemaan ne paikoilleen ensi viikolla, kun kesäloma bussikuskin työstä alkaa. Niin. Kukapa sitä nyt kesällä lomaa pitäisi, jos voi tulla tekemään remonttia.

Meillä on nyt myös valmis keittiö! Siis sillä tavalla valmis, että siellä on jääkaappi paikallaan, lisää hyllytilaa kaikenmoiselle tavaralle ja viinikomero juotu puolityhjäksi, jotta sinne saatiin mahtumaan säilöön myös se yleiskone, joka on viime ajat nököttänyt keittiön tiskipöydällä.

Muistatte ehkä sisustusfirma Glowdian, jossa olen mukana blogisijoittajana? Voit lukea yhteistyöstämme lisää ja täällä on juttu siitä, kuinka Glowdian tiimi auttoi meitä löytämään olohuoneeseen täydellisen sohvan.

Palvelun testaaminen osaltani siis jatkuu. Tällä kertaa sain tilata heiltä keittiösuunnittelun. Tällainen yhden huoneen sisustussuunnittelu neuvoineen ja ostoslistoineen maksaa 179 €.

Glowdian sisustussuunnittelua on kokeillut myös joukko muita. Jos sisustusaiheet kiinnostavat, niin tsekkaa ihmeessä myös nämä:

E2O:n Esko uudisti Glowdian avulla oman kotinsa terassin. Vitsit siitä tulikin hieno.  Täällä voit kurkata, miltä näyttää Muita ihania Tiinan kodin lastenhuoneen sisustussuunnitelmat. Kierrätykseen ja kirppishommiin tykästynyt Project Mama -blogin Katja kokeili Glowdiaa kierrätysnäkökulmasta. 

Valitsin Glowdian etusivuilta huoneen: keittiö. Sen jälkeen kävin läpi erityylisiä suunnittelijoilta, joilta voisin työni tilata. Päädyin Glowidian sivuilla Marika Mäki-Haapojaan, koska intresseissämme oli paljon samaa. Meidän keittiö on aika “luonnontilassa” ja diggaamme luonnonmateriaaleista. Marika taas kertoi omista preferensseistään näin:

“Persoonallinen koti syntyy eletystä elämästä, joka on asujansa näköinen. Uuden ja vanhan yhdistäminen, värien sekä kuosien harmonia, riittävä valaistus, erilaiset muodot, vihersisustaminen, mielenkiintoiset yksityiskohdat tuovat kotiin kerroksellisuutta ja mielenkiintoa.”

Täytin sisustustilauksen Glowdian henkilökohtaisilla sivuilla, My Glowdiassa. Latasin mukaan kuvia keittiöstä ja kerroin mittoja. Luettelin omasta mielestä keittiömme ongelmakohdat eli ne asiat, joihin erityisesti haluaisin sisustussuunnittelijan apua.

– Meillä on aika vähän piilossa olevaa säilytystilaa. Se luo keittiöön fiiliksen säläkaaoksesta. Sille pitäisi tehdä jotain.
– En halua laittaa yläkaappeja tai muuta “keittiömäistä” keittiöömme, mutta kauniita säiltysratkaisuja kuitenkin kaipaisin.
– Yleisfiilis on kuin itseään soittava sähköpiano, joka on nauttinut speediä. Siis sekalainen meteli, joka pikkuisen särkee silmiä.
– Kuinka keittiöstämme saisi rauhallisemman ja yksinkertaisemman näköisen ilman, että pitäisi lyödä pöytään muutama kymppitonni ja mustat pinnat, jossa on ajatuksella aukeavat laatikot?

Tilauksen täyttämisessä meni puolituntinen. Sitten jäin odottamaan. Ennen kuin kerron, millaisia vinkkejä sain, pari sanaa keittiöfiiliksestä ja näistä kuvista.

Ihku Dorit Suomenlinnan saarelta oli kylässä tällä omalla saarellani. Juttelimme noin sadan muun aiheen lisäksi keittiöistä ja kotiremonteista (Doritinkin suunnitelmissa on tämä sama ihana r-sana). Dorit osasi sanoittaa ajatukseni täydellisestä keittiöstä niin hyvin. Pidän siis keittiöstä, joka ei näytä keittiöltä.

Se on jetsulleen niin. Mustat hanat, kivipintaiset keittiönpöytäpinnat ja muut tämänhetkiset sisustuslehtien suosikit ovat kyllä ihan hienoja, mutta ne eivät vain yhtään hotsita minua. Enhän minä haluaisi edes yläkaappeja keittiön seinälle – koska ne ovat niin keittiömäiset.

Keittiö on meille huone siinä missä muutkin  huoneet ja siellä tehdään niin monia muitakin juttuja kuin säilötään astioita tai laitetaan ruokaa.

Kotimme keittiö tukee tätä samaa ajatusta: keittiö ei ole oma huoneensa, vaan se on olohuoneen jatke. Saareke neljällä tuolilla tavallaan jakaa keittötilan olohuoneesta, mutta käytännössä mitään rajanvetoa ei ole.

Siksi minua kiinnostaa keittiö, joka on samanlainen kuin muukin asuintila: paljon tilaa, vähän isoja huonekaluja, seinillä tauluja, sellaisia viherkasveja joita ei tarvitse kastella kuin korkeintaan kerran viikossa (juu ei enää basilikaa ruukussa, tirsk), vanhoja huonekaluja ja ehkä jokunen Ikea-löytö, joista kätevämpi perheemme aikuisista on maalin, sahan ja kaikenmoisten kiinnittimien avulla tuunannut persoonallisen huonekalun.

Keittiössämme on muuten tällä hetkellä yksi tuollainen ihana Ikea-uusio. Se on tuo oikealla oleva harmaanvihreä avohylly. Puoliso raahasi sen kotiin Ikeasta ja maalasi jollain kalkkimaalilla – ja lopputlos näyttää melkein samalta kuin se antiikkikaupassa katsomamme avohylly, joka olisi maksanut pari tuhatta euroa. Tämä saatiin 40 eurolla + maalit. Kyllä tuntui hyvältä!

Kivassa keittiössä on kivaa viettää aikaa. Doritin ollessa kylässä oli kivaa esitellä häntä myös meidän täkäläisille ystäville. Niinpä kutsuimme yhtenä iltana kylään Islannissa pitkään asuneen kaverimme, joka on uskomaton velho keittiössä. Koska hän asuu kimppakämpässä, jossa on pieni keittiö, järjestämme tärksyt aina meillä. Minä ja puoliso vastaamme juomista ja jälkkäristä, siivouksesta ja kaverimme taksimatkoista (kokkauksessa käytettävät kipot on hankala kantaa kävellen, eikä hänellä ole autoa) ja hän tulee soosien, veitsien ja muiden välineiden kanssa paikalle ja taikoo järjettömän hyvää vegaaniruokaa. Tällä kertaa saimme eteemme ihanat curry-överit. Minäkin osallistuin hieman bakkanaalien tarjoiluun leipomalla vegaanisia nan-leipiä (siis älyttömän helppoa: korvaa vain voin esim. kaurajogurtilla).

Keittiössä oli kevyesti tilaa kolmelle pyöriä kippojen ja kuppien kanssa, juoda bisseä ja paistaa papadumeja pannulla. Se oli sangen hauska ja ylensyöty ilta.

Sitten ne sisustussuunnittelijan antamat vinkit, tässä niistä muutamia suosikkejani:

Vihreän kaapin päällä olevat kukat laittaisin Pentikin rottinkikoreihin.
Siihen sopisi joku tuuhea runsas viherkasvikin.

Kyllä! Rottinkikorit sopisivat värinkin puolesta täydellisesti! Nyt kasvit ovat tuollaisissa kukkakaupasta ostamissani väliaikaisissa muoviruukuissa (tarpeeksi isoja saviruukkuja ei löytynyt).

Avoimeen roskiskaappiin laittaisin joko hyllyn keskelle ja siihen sopivia
koreja tai sitten teettäisin siihen oven. Roskikset sijoittaisin
lattiatasolle, jolloin tilaa vapautuu muille tavaroille.

Meillä on siis yksi ovellinen roskiskaappi, johon tulee sekajäte ja metalli. Sitten meillä on vielä muovinkierrätys, paperinkierrätys, panttipullojen ja -tölkkien kierrätys ja muu kierrätyslasi. Näiden kierrätysastiat ovat tuossa oikeanpuoleisessa nurkassa edestä avonaisessa kaapissa, jääkaapin vieressä.

Keittiökalusteidemme ovet ja laatikot ovat Ikeasta, eikä tätä mallia enää löydy Ikean valikoimista. Mutta hyvä idea laittaa hylly kaappiin ja nättejä koreja säilytystilaksi kahteen kerrokseen. Kierrätysroskikset voisimme laittaa keittiössä lattialle, jos ne vain näyttäisimät  hienommilta. Noita nykyisiä ei kehtaa laittaa näkyvään paikkaan. Marika antoi vinkkejä Ikean linjakkaista roskisastioista, ja näitä saa näköjään Islanninkin Ikeasta. Jees!

Seinälle olevalle hyllylle voisitte laittaa lasipurkkeihin mausteita ja muita
kuivaruokia. Lasipurkkeja teillä näytti jo olevankin ja niitä saa ostettua
esim. kirppareilta edullisesti tai sitten uutena vaikka Ikeasta.

Yes, tämä on helppo toteuttaa. On ollut mielessäkin, mutta noh, on jäänyt kuitenkin toteutus puolitiehen.


Saarekkeen päälle kokoaisin tarjottimen tai esim. tällaiseen FinnishDesign Shopin kahvalliseen tarjottimeen mausteet joita käytätte
ruanlaitossa. Siitä ne sitten helppo laittaa ruokaa tehdessä ja ovat
kauniisti esillä. Myös tisikipöydän viereen kokaisin peusaineet yhteen
koriin tai jonkinlaisen tarjottimen päälle.

Tämä oli erinomainen idea. En edes tullut ajatelleeksi, että mausteita voisi säilyttää jossain muuallakin kuin vetolaatikossa, jossa me ainakin meillä menevät aina sekaisin ja puolet hukkuu johonkin salamyhkäiseen laatikkonieluun. Tuollainen tarjotin vapauttaisi kivasti tilaa laatikossa, saisi mausteet tehokkaampaan käyttöön (kaikki tietävät konseptin paprikajauhe viimeinen käyttöpäivä 12/2011) ja ruoanlaitto kävisi sutjakkaammin.

Tykkäsin saamistani ideoista ja plussaa siitä, että vaihtoehtoja oli eri hintaluokista eikä kirppislöytöjäkään oltu unohdettu. Yhdestä neuvosta tosin olin eri mieltä:
Seinällä on nyt paljon tauluja, joista poistaisin pienet taulut ylhältä sekä kaiuttimet.

Ymmärrän ehdotuksen visuaaliset edut, mutta meillä soitetaan niin paljon musiikkia ja kuunnellaan radiota, että kajareita ei voi poistaa paikoiltaan. Olemme kyllä ajatelleet jotain pienempikokoisia ja sirompia äänentoistoihmeitä, mutta hankintana sellaiset ovat sen verran kalliit, että pitää miettiä pidempään.

Ja nuo pienet taulut… ne eivät ehkä tuo kovasti tasapainoa keittiön visuaaliseen ilmeeseen, mutta ovat muodostuneet minulle läheisiksi. Ostin kalojen kuvia Helsingin kirjamessuilta viime syksynä; näyttivät niin hauskoilta että en voinut vastustaa hankintaa. Ne ovat alun perin jostain venäjänkielisistä opetusmateriaaleista. Ihastuin kuvien rouheisiin väreihin ja vanhanaikaiseen tunnelmaan. Maksoivat muutaman euron kappale ja kotiin päästyäni kävin Reykjavikissa pistämässä ne laadukkaisiin kehityksiin ja laseihin.

Kuvat ja kajarit saavat jäädä. Mutta muiden muutosten kanssa lähden etenemään. Kivaa!

Jos kotona rempsottaa joku paikka, tuntuu että eteiseen ei saa rotia eikä parvekkeen tuunaaminen kesäasuun ota onnistuakseen, kannattaa miettiä josko pähkäilyn ulkoistaisi jollekin muulle ja itselle jäisi pelkästään se toteutus. Glowdiaa on nopea käyttää ja sisustusammattilaisen kanssa yhteydenpito on helppoa. Ja mikä kivointa: on ihanaa kun joku, joka osaa, kertoo miten ongelmakohdat voisi hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Kuvat: Dorit Salutskij

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö