Painu Hiiteen ja nuku hyvin

Juttu sisältää saatuja palveluja.


Yksi kaverini kertoi “vitsin”. Mitä yhteistä on aikuiseksi kasvaneella lapsella ja ulkosuomalaisella? 

Kun aikuiseksi kasvanut lapsi palaa lapsuudenkotiinsa, se valtaa vuodesohvan, tyhjentää jääkaapin ja kyselee jatkuvasti langattoman wifin salasanaa.

Kun ulkosuomalainen tulee kylään kotimaahansa, se valtaa kaverin vuodesohvan, tyhjentää jääkaapin ja kyselee jatkuvasti langattoman wifin salasanaa.

Noooooooh, aika huono vitsi.

Käyn töideni takia säännöllisesti Suomessa. Yritän paukuttaa työmatkoilla kalenterin niin täyteen, että aika tulee käytettyä mahdollisimman tehokkaasti ja että olen enemmän kuin oikeutettu firmaltani nostamiini meheviin päivärahoihin.

Työpyrähdykseni ovat niin täysinäisiä myös siksi, koska en haluaisi olla kotoa poissa liian pitkiä aikoja. Mitä tiivimpiä työpäivät Suomessa ovat, sitä nopeammin pääsen kotiin.

Tästä Suomi-työpäivien hektisyydestä johtuen en juurikaan kerro ihmisille olevani tulossa Helsinkiin. Niin mahtavan ihanaa kuin olisikin tavata ystäviä, kavereita ja tuttuja, totuus on, että melkein aina suunnitellut tapaamiset kosahtavat johonkin palaverin ja pitkäksi venyneen projektin väliin. On tylsää olla se tyyppi, joka joutuu aina perumaan, pyytämään anteeksi ja selittämään.

Työmatkoilla on välillä kivaa yöpyä kavereiden luona, etenkin viikonloppuisin tai arkipyhinä. Mutta silloin kun työkalenteri on monta päivää tuutattu täyteen aamuysistä iltakuuteen, tarvitsen iltaisin ja aamuisin omaa aikaa ja hiljaista tilaa. En halua aamulla liikkeelle lähtiessäni herättää ketään enkä halua, että öinen koneennaputteluni saksii kenenkään muun kuin minun omia yöunia.

Koska en halua syyllistyä tai olla tylsä vieras, suuntaan pidemmillä työmatkoilla yöksi omiin oloihin.

Olen yleensä napannut tarjouksesta halvan hotellihuoneen ja välillä Airbnb-asunnon. Suosikkisijainteja on kaksi: Kamppi tai Kurvi. Kamppiin pääsee nopeasti lentokentältä.

Kurvi taas kiehtoo tuttujen huudien takia. Asuin useita vuosia Vaasankadulla ja Aleksis Kiven kadulla. Kurvista pääsee jäätävän nopeasti metrolla itään ja länteen, sporalla Pasilaan ja bussillakin ihan minne vain.

Edellisellä Helsingin-reissulla majoitusta googlatessani törmäsin Hiiteen. Kyse on asuntojen lyhytaikaisesta vuokrauspalvelusta. Hiisi Homes -itsepalveluasunnot ovat hotellin ja Airbnb-kämppien välimuoto ja ne tarjoavat majapaikan kaltaisilleni työmatkailijoille tai kaupunkiin tulleille turisteille.

Diiliin kuuluu oma huoneisto, mukavat sängyt, siistit huoneet ja kaapissa astiat, tiskiaineet ja muut tarvittavat käyttötavarat. Televisio löytyy ja maksuton wifi. Lakanat ja pyyhkeet kuuluvat hintaan, samoin loppusiivous. Hiisi on siisti ja kodinomainen asunto ilman tunnetta siitä, että asuu jonkun toisen asunnossa, jonkun toisen tavaroiden keskellä. Asuntoja löytyy kahdeksalta eri paikkakunnalta.

Avaimet saa avainboksista tunnusluvulla. Arvostan kovasti, kun vältyn “missä nähdään, mihin aikaan, jätän avaimet läheiseen parturikampaamoon” -viestittelystä. Yöpymisen hinta vaihtelee huoneiston suuruuden ja kaupungin mukaan, minä maksoin Sörnäisissä sijaitsevasta asunnosta noin satasen yö. Ainakin Helsingin seudulla Hiisi on hinnaltaan hotellia edullisempi.

Toiseen kertaan painuessani Hiiteen yövyin maksutta. Koska olen tällainen säännöllinen työreissaaja, teimme Hiisi-asuntojen kanssa lähettiläsdiilin. Helsinkiin mennessä painun Hiiteen, nukun hyvin ja vilauttelen yökokemuksista somekanavissani.

Hiisille Sörnäisissä vahva plussa. Kurvin vilkkaasta elämästä huolimatta asunnoissa oli hiljaista eikä liikenteen melu kuulu asuntoihin. Metro- ja sporapysäkeille on asunnolta viiden minuutin kävelymatka, ja samassa korttelissa on kaikki elämän kannalta keskeinen: Crossfit-sali, Fafa’sin kebab ja ruokakauppa, josta voi ostaa lähempänä puoltayötäkin buffet-illallisen pahvilaatikkoon.

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö