Taskulamppuseikkailu kirjan kanssa

Kaupallinen yhteistyö WSOY:n kanssa (sisältää myös affiliate-linkin).

Eilen meillä vietettiin varsin hauskaa iltasatuiltaa. Könysimme peiton alle, sammutimme makkarista kaikki valot, sytytimme pienen taskulampun ja lähdimme kirjan kanssa katsomaan, mitä meren pohjasta löytyy.
Ja kyllähän sieltä löytyy vaikka mitä. Meren syvyyksiin (Rinna ja Sami Saramäki) on lapsille suunnattu merisatu.  Tarinassa lähdetään sukellusveneellä tutustumaan elämään meressä, mutta sitten sukellusveneeseen tulee joku kummallinen vika ja se alkaa vajota ihan sinne meren syvimpiin kerroksiin asti, missä kukaan muu ihminen ei ole aikaisemmin käynyt.
Esikoista aihe kiinnostaa kovasti. Meidän kotimme vieressä kuohuu meri. Meren näkee kun lähtee kodiltamme päin kulkemaan oikeastaan minne vain. Kouluun, leipomoon, kaverin luo. Monet kerrat on mietitty, miten syvä meri on, mitä sieltä pohjalta löytyy, näkyikö tuolla kenties valas ja onkohan näin pohjoisessa jättiläismäisiä mustekaloja.

Meren syvyyksiin on paitsi satukirja myös taskulamppuseikkailu. Sen ideana on monikerroksinen kuvitus. Kirjaa voi lukea ihan tavanomaisesti lampun tai päivän valossa: kuvat ja teksti näkyvät normaalisti. Lukukokemukseen tulee lisää seikkailua, kun sammuttaa huoneesta valot ja pistää taskulampun päälle.
Kun sivua katsoo taskulampun valoa vasten, meren syvyyksien yllätykset tulevat esiin piilokuvien alkaessa hehkua. Sivuille ilmestyy isoja kaloja, mustekaloja ja kummallisia kasveja, jotka vievät tarinaa eteenpäin.

Tarinan sisällössä lapsen mielestä kiinnostavinta oli meren syvyyden tajuaminen. Syvyys meren pohjaan voi olla yhtä paljon matkaa kuin yläilmoissa lentävästä lentokoneesta maan pinnalle. Lastensadun kehys on kiehtova. On mahdottoman avartava kokemus ymmärtää, että meillä on täällä maapallolla julmetun paljon paikkoja, joissa yksikään ihminen ei vielä ole käynyt. Emmekä me tiedä niistä mitään muuta kuin sen, minkä mielikuvitus osaa rakentaa.
8-vuotias esikoinen oli kirjasta haltijoissaan, mutta kolmevuotiaalle kirja oli vielä liian monimutkainen. Veikkaisin siis erinomaista lahjaa tästä noin 5–10-vuotiaille. Sopii kaikenlaisten satujen ja tarinoiden ystäville ja aivan erityisesti ensikirjalahjana heille, jotka eivät välttämättä noin muuten ole vielä kovin kiinnostuneita kirjoista. Taskulampun kanssa lukeminen tuo nimittäin lukemishetkeen kivasti lisämaustetta. Kirja maksaa Adlibriksessä lähetyskuluineen 15,90*.

Ja ihan ideana: Jos joku toinen aikuinen miettii lahjaa samalle lapselle, vinkkaa pienestä taskulampusta.

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö