Aineeton lahja, jota muistellaan vuosia

Tänäkin jouluna yhä useampi taitaa antaa aineettoman hyväntekeväisyyslahjan: vuohen Afrikkaan, koulumaksun kehitysmaan lapselle tai osuuden kaivosta. Tuntuu, että aineettomien ja hyvää tekevien lahjojen valikoima on joulu joululta vain kasvanut.
Olen itsekin antanut ja saanut tällaisia lahjoja, ja olen kyllä niiden puolella ihan vilpittömin mielin. Turhan roinan hölmöydestä, ilmastokriittisestä kuluttamisesta ja tavaranvalmistuksen vahingollisuudesta on kirjoitettu jo niin paljon, että siihen aiheeseen ei tunnu olevan enää lisää annettavaa. 
Näistä aineettomista hyväntekeväisyyslahjoista olen kuitenkin miettinyt yhtä juttua. Se ei ole mikään huolenaihe eikä edes ajatuksena kovin painava tämän kaiken muun eettisen kuluttamiskeskustelun joukossa, mutta huomioni sattui kiinnitymään tähän jokin aika sitten, kun esikoinen kysäisi, että mitä sen norsulle kuuluu.
Esikoinen sai muutama vuosi sitten tädiltään eli minun siskoltani syntymäpäivälahjaksi Keniassa asuvan norsun. 
Kuinka moni muistaa muutama viikko joulun jälkeen sen lahjakanan tai moskiittoverkot? En minä ainakaan. Eihän se, että lahjan saaja ei enää eettistä lahjaa muista, poista sen hyvyyttä ja hyödyllisyyttä kohdemaassa. Mutta jääköhän tässän nyt joku hyväntekemisen ikkuna hyödyntämättä, jos lahjan saanut (eli lahjan hyväntekeväisyyteen antanut) ei muodosta minkäänlaista tunnesidettä lahjaan. Osto, maksu ja kuittaus. Mutta voisiko se olla vielä jotain enemmän?
Jäin nimittäin miettimään sitä norsua. Kuusivuotiaana lahjaksi saatu adoptionorsu kuuluu lapsen puheissa säännöllisesti. Hän miettii, miten isoksi se on kasvanut ja pyytää nähdä siitä valokuvia. Ollaan katsottu yhdessä kartalta, missä se asuu ja miltä siellä näyttää ja luettu juttuja esimerkiksi siitä, kuinka norsu sateen jälkeisenä päivänä oli leikkisällä tuulella. Onkohan sillä kavereita? Vieläköhän salametsästys on alueella ongelma? Voisikohan sieltä ottaa toisenkin adoptionorsun?
Kuvaotoksia adoptionorsun seikkailusta tältä syksyltä.
Mitenköhän siitä vuohesta, kaivo-osuudesta tai moskiittoverkostoa saisi yhtä kiinnostavan asian, jonka pariin tekisi mieli palata vielä vuosien jälkeenkin? Olisi mahtavaa seurata lahjan positiivisia vaikutuksia tulevaisuudessakin, johon se kiistatta vaikuttaa.

8 Comments

 • Anonyymi

  Ainakin Kirkon ulkomaanapu kertoo nettisivuillaan, että raportointi lahjaan liittyen nostaisi hallintokuluja, joka olisi pois suorasta avustustyöstä. Toisekseen esim. lahjoitettu vuohi ei ole välttämättä siellä kohteessa avustus vuohen muodossa, vaan se voi olla lammas tai jotain muuta, jota kohteessa enemmän tarvitaan. Vuohi ei ole myöskään saman hintainen joka maassa. Tämä on ymmärrettävää, mutta lahjoittaja tietysti mielellään lahjoittaisi sen konkreettisen asian.

 • Satu Rämö

  Toi on niin totta; etenkin edullisemmissa kertalahjoitusjutuissa on pakko toimia suoraviivaisesti että rahasta menee mahdollisimman paljon perille. Pidempää sitoutumista vaativissa lahjoituksissa raportointiin pystyy varaamaan enemmän pätäkkää.

 • Finventures

  Hyvää pohdintaa!

  Mulla lähti ajatus sivuraiteelle: Että kun lapselle annetaan "lahjaksi norsu". Niin mieltääkö lapsi, että hän omistaa norsun? Sekin on vähän hassu ajatus.

  Ehkä lapset ymmärtävät, että ne ovat kumminorsuja tjsp

  • Satu Rämö

   Tästä me keskusteltiin ihan aluksi, että "voiko norsun ottaa meille". Aika pian tuli ymmärrys siihen, missä norsun koti on ja me vaan täällä mahdollistetaan sen elämä siellä luonnossa.

 • Katriina

  Aineettomat lahjat on hyvä idea sen turhan krääsän sijaan. Itse suosin kokemuksien antamista – konsertteja,teatteria,ravintolaillallisia,hierontaa jne..mutta hyväntekeväisyysjutut hoidan omaan piikkiin, koska en halua päättää mitä hyväntekeväisyyskohdetta lahjansaaja haluaisi kenties tukea ja jokaisen mieltä ei hivele,että synttärilahja menikin esim.jollekin Afrikkaan,sydänsäätiölle,kulkukoirille..Laitan itse myös joulukortit perinteisesti, koska vanhoja sukulaisiani ei lämmitä viesti facessa, että joulukorttirahat lahjoitettu hyväntekeväisyyteen – laitan sinne rahastoon tai joulupuukeräykseen sitten rahat jostain muusta säästökohteesta. Jokainen tyylillään ja arvoillaan tietenkin! Pääasia,että huolehditaan vähäosaisista kukin varojensa mukaan.

 • Anonyymi

  Siitä norsusta koitui yhdelle aivoinfarktipotilaallekin hupia ja piristystä.
  Makasin pallo ja mm. kävelykyky hukassa sairaalassa jutun ilmestyesä blokiin. Olin juuri kuluttanut aterianvälin: tuijottanut kelloa ja yrittänyt selvittää montako viivaa kellotaulussa on. Sain tulokseksi viisi, seitsämän tai yhdeksän, olin muistavinani, että niitä olisi parillinen määrä. Askareen keskeytti vierailulle saapunut siskoni, joka luki ääneen blokin,Jälleensyntyminen vedeksi ja seikkailu norsunpissana oli sen verran uusi idea, että nauratti vöyräästi.

  Jälleensyntyminen ja norsu johdattivat jotenkin budhalaiseen mielentilaan. Hoitaja apureineen kun sai minut roudattua opiskelija-asunnon kokoiseen vessaan – uuteen ja hienoon, hämärään – ja kaikuisaan. Pytyllä istuessani tunsin olevani jossain temppelin salaisessa takaluolassa, kristallitiu'ut soivat ja välillä kuului pronssikellon kilaus. Ykkönen ja kakkonen tippuivat pyttyyn. Sairaalan satori nro 1.
  Saipa taas hoitsu ihmetellä, että mikäs ny, yks hihittää pytyllä. Selitys budhalaisen pyhäkön kristallikelloista ei kai selventänyt asiaa mainittavasti.
  Ja ihan ot: Tomografiavärkissä maatessani tuli satori nro 2: en tiedä onko päivä vai yö, enkä ole muutenkaan kartalla – mutta sen yhtälön jolla kuva tehdään osaan ratkaista. Eikä taaskaan hoitaja ymmärtänyt tilanteen hassuutta.

  Jälleensyntyminen vedeksi on kyllä erinomainen idea.

  Terkkuja norsulle ja kekseliäälle ipanalle.

  Ari

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *