Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Hotein asusteeni on villainen pipo

Kaupallisessa yhteistyössä Myssyfarmin kanssa.
Suosikkiasusteeni? No ei ehkä tule yllätyksenä, että se on villasta neulottu myssy. Vedin ensimmäisen Myssyfarmin pipon päähäni vuonna 2015. Olimme ottaneet pienen koe-erän niitä myyntiin suomalaiseen design-myymäläämme Reykjavikiin. Se oli myssyrakkautta ensi kokeilulla. Sen jälkeen olen käyttänyt myssyä, jos olen käyttänyt hattua.
En osaa itse neuloa, mutta onneksi muut osaavat.

Esikoinen tykästyi kovasti tähän syksyn uutuusmalliin Luksukseen, väri on Ellinen.

Myssy on päässyt päässäni Urheiluruutuun jalkapalloanalyysiin (tämä muuten hymyilyttää vieläkin), Antti Holman kanssa jäätikölle (tätäkin muistelen edelleen niin lämmöllä, että jäätikkö meinaa sulaa) ja yhden kirjan kanteen kaksin kappalein. Nyt vihdoin viimein ehdin käymään Myssyfarmin vieraana Pöytyällä. Tätä postausta oli niin mielettömän hauskaa tehdä, koska tässä jutussa menee niin monta hyvää asiaa ihan nappiin.
Lapsien pipot ovat kokoa S.
Myssyfarmin Anna  (ekonomi ja entinen mainostoimistotyöläinen) ja Janne Rauhansuu (entinen ammattisurffaaja, nykyisin luomutilan viljelijä) pitävät Pöytyällä maatilaa. Janne viljelee maata, Anna vetää Myssyfarmin suunnittelua. Perheen lapset käyvät lähiseudun koulua ja päiväkotia. Töissä on tuttuja kylältä, sukulaisia ja yksi au pair.

Maaseudun pihalla voi kuulla, kuinka puut humisevat tuulessa. Välillä ohi köröttelee traktori. Hiekkatiet ovat pitkiä ja mutkaisia, pellot suuria ja lähimmän kylän keskukseen matkaa muutama kilometri.  Myssyfarmin mailla on myös joenranta, jossa pääsee kesäisin uimaan.

Täällä käppäillessä tuntuu kuin olisi jossain muumilaaksossa. Kaikki on niin maalaista, kotoista, suomalaista ja rauhallista. 

Yhden näistä lampaista Anna sai huomenlahjaksi aviomieheltään Jannelta. 
Kontrasti täältä pöytyäläisen maatilan pihalta kansainvälisiin fashionmarkkinoihin on suuri, mutta juuri siksi tämä tarina on niin kiinnostava. Onhan se nyt melko uskomatonta, että suomalaisesta maatalosta johdettu yritys on onnistunut brändäämään luomulampaan villasta käsinneulotun pipon ja pärjää kilpailluilla vaatemarkkinoilla. 
Reilusti yli puolet Myssyfarmin myssyjen jälleenmyyjistä on ulkomailla: Keski-Euroopassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Ihan mieletön suoritus yritykselle, joka valmistaa vaatteita käsin, Suomessa ja luomuraaka-aineesta. Villalangatkin värjätään luonnononväreillä. Jokaisen pipon kohdalla tiedetään, mistä villa tulee ja kuka sen on neulonut pipoksi (pöytyäläiset mummot, tietysti!).
Maatilalla vierailun jälkeen olen entistä suurempi Myssyfarmi-fani!
Vietin lokakuun alussa Myssyfarmilla kokonaisen päivän ja näin ihan kaiken. Tämän läpinäkyvämpää vaatteen tuotanto ei oikein voi olla.  Villat tulevat naapurin luomulammastilalta ja ne tehdään langoiksi ja värjätään Suomessa.

Pöytyäläiset mummot neulovat myssyjä kotonaan, ja Anna ja Janne ja Myssyfarmin työntekijät roudaavat valmiit myssyt maatilan päärakennuksen alakertaan, jossa on tilavarasto, pakkaus ja viimeistely. Siellä kiinnitetään myssyihin tupsuja ja laitetaan pakkauksiin villaiset rusetit. Kun pahvilaatikot on pakattu, paikallinen postinkuljettaja hakee lähetykset ja kuljettaa ne eteenpäin. Joskus Anna tai Janne vievät laatikot lähipostiin itse samalla, kun hakevat lapset koulusta ja päiväkodista. 

Tykkään itse eniten myssyissä harmaan ja ruskean sävyisistä. Tupsussa saa olla pikkuisen väriä.

Myssyfarmin myssyt ovat 100 %:sta luomulampaan villaa. Suomenlampaan villa on pehmeää, paljon pehmeämpää kuin vaikkapa islantilaisen lampaan villa. Islantilaislampaan villasta neulottuja hattuja omat lapset eivät voi kutinan takia tykkää käyttää, mutta Myssyfarmin päähineet ovat päässeet niidenkin suosikeiksi. Ei kuulemma kutita otsaa. Päähineiden mallit ovat napakoituneet vuosien myötä, eli ne eivät löysty käytössä. 
Tytöt Reykjavíkin satamassa.
Kuopus halusi valita itse vaatteensa kuvausta varten. Ja sitten se ilme, kun pyytää hymyä. Paras!
Entäpä hintakysymys. Joku saattaa kauhistella, että pipon hinta vaihtelee kuudestakympistä sataanneljäänkymppiin. Onhan se paljon rahaa. Mutta ei käsityön kuulu olla halpaa – sen kuuluu elättää tekijänsä ja myyjänsä. 
Urheiluhieroja veloittaa kuutisenkymppiä yhden tunnin mittaisesta kokovartalohieronnasta. Onko se törkeän kallista? Mielestäni ei. Yhden myssyn tekemiseen, pakkaamiseen ja lähettämiseen menee useampi tunti. Onko siitä hinnasta satanen paljon vai vähän? Ei se ainakaan liikaa ole.
Harva asuste sopii yhtä hyvin sekä aikuisille että lapsille. Myssy käy.
Sitä paitsi nämä kestävät käytössä pitkään. Kuten villavaatteiden kanssa yleensäkin: mitä enemmän niitä käyttää, sitä mukavimmilta ne tuntuvat käytössä. Auringonpaisteessa riiputus kesäisin ja pakkasessa tuuletus talvisin tekee tästä elinikäisen päähineen. Pesukoneeseen ei kannata laittaa. (Minä laitoin vahingossa kerran, ja sen jälkeen se sopikin sitten enää kananmunalle…)
Miten tämän kaiken nyt tiivistäisi adjektiiveihin. Hitsin kaunista, hyvin istuvaa, kotimaista, kestävää, vastuullisesti tuotettua, luomua ja yksityisyrittäjien omin käsin tekemää. Tuo rimpsu kuulostaisi ällöltä mainoslauseelta melkein missä muussa tahansa yhteydessä. 
Ensilumi on satanut Reykjavíkia ympäröiville vuorille ja viiden aikaan iltapäivällä alkaa aurinko laskea.
Parhaat muijat.
Sain Myssyfarmilta alekoodin! Saat 20 %:a hinnoista pois alekoodilla MYSSYFANI20. Se on voimassa 14.10. asti Myssyfarmin verkkokaupassa.  Olen testannut myssyistä useampaa mallia, joten saa kysellä koosta tai mallien istuvuudesta.

14 Comments

 • Kaisa

  Jes kiitos!! Olen itsekin seuraillut myssyfarmin menoa maailmalla ja wow, ei voi muuta sanoa!

  Mutta mikäköhän myssy olisi oikein erityisen jämäkkä (tupsun kanssa) ettei löystyisi käytössä? Eniten inhoan sitä, jos pipo tippuu silmille kumartuessa. Ja pään ympärys on 55, joten varmaan s-koko on sopiva.

  • Satu Rämö

   Noi tyttöjen päässä olevat pipot isolla tupsulla ovat ainakin tosi jykeviä ja napakoita. Heillä on S-koko, mutta se sopii pienipäisille aikuisillekin (esim. mulle, kun kokeilin).

 • Katja S

  Kiitos kivasta vinkistä. Juurikin tämän tapaisia ekoideoita etsiskelen joululahjoiksi hankittaviksi. Kestävää, tarpeellista ja kotimaista. Harmi, että alekoodi loppuu jo noin pian. Hankintahetkellä hinta kieltämättä tuntuu kyllä kukkarossa mutta loppuelämän päähineestä sen maksaa mielellään.

  • Satu Rämö

   Juuri tätä ajattelin itsekin; että toki se kirpaisee ostohetkellä koska edullisia nämä eivät ole, mutta tämä on semmoinen luksustason lahja jollekin. Esim itselle 😀
   Alekoodi on tosiaan vain loppuviikon ajan voimassa. jos saan myöhemmin alekoodin käyttöön, ilmoitan ilman muuta.

 • Anonyymi

  Olen tänään läähätellyt useamman tovin Myssyfarmin sivuilla enkä osaa kerrassaan päättää, minkä noista upeuksista ottaisi. Kiinnostaisi, miten hyvin tuuli pysyy ulkopuolella tuossa Luksus-mallissa?

  • Satu Rämö

   Ne on kyllä kaikki tosi ihania <3 Kysyin esikoiselta Luksus-mallista ja hän sanoi että tuntui tosi hyvältä täällä Islanninkin tuulissa. Se on aika paksua neulosta ja napakka, eli vaikka siinä ei ole vuorta, ei kuulemma tuntunut tuuli läpi.

  • Anonyymi

   Kauniit kiitokset vinkistä ja alekoodista, Kainuun musta lähti tilaukseen!
   Mutta kääk tuota kommenttia neulontajäljestä – mistä tiedän, millainen on huonoa ja millainen hyvää, kun oma tietämys rajoittuu neulomisasioissa lähinnä puikkojen tunnistamiseen….

  • Satu Rämö

   Mä kysäisin tästä neulontajäljestä vielä Myssyfarmilta, ja sain vastauksen.

   Kaikki villan tai neulontajäljen perusteella kakkoslaatuiset otetaan sivuun ja myydään ystävämyynnissä virheistä avoimesti kertoen. Paksusta langasta, joka on käsinvärjätty ja omista villoista pieneränä kehrätty, ei myöskään saa niin tasaista kuin sukkapuikoilla seiskaveikasta. Lanka elää omaa elämäänsä, ja lopputulos saa näyttää käsintehdyltä.

   Hokasin, että olin unohtanut tekstissä mainita, että Myssyfarmin tuotteilla on elinikäinen takuu, että sen puoleen voi ostaa tuotteen luottavaisin mielin. <3

 • Anonyymi

  Kertakaikkiaan idea, eettisyys, mummujen työllistäminen ym ovat upeita lähtökohtia. Messuilla olen kuitenkin järkyttyneenä kauhistellut kehnoa neulontajälkeä!!! En ymmärrä, mitä lisäarvoa malkein ala-arvoinen käsityön jälki pipoihin tuo vai onko hutaisten neulottu työn jälki osa imagoa? Paksusta langasta tuollaisen pipon neuloo reilussa tunnissa, jäljestä päätellen tätäkin nopeammin. Käsityötä arvostana (ja taitavana) ihan tuskan hiki tulee noista myssyistä!

  • Satu Rämö

   Minä olen kyllä eri mieltä tuotteiden neulontäjäljestä, näyttää tasaiselta ja napakalta eikä tosiaankaan hutaistulta. Tämä siis sillä perusteella mitä olen myssyjä nähnyt (käsieni kautta on mennyt joku kuutisenkymmentä kappaletta). Mutta toki kuten tuotannossa aina, vaihtelua voi olla ja välillä varmasti tulee susiakin. Ne kuuluisi tietysti poistaa hävikkinä…

 • Onneli Winter

  Kiva kuulla että Suomalainen pienkäsityö pärjää maailmalla. Ihana etteivät kutita, se yleensä on villapipoissa että otsa kuumottaa punaisena… ehkäpä rohkenen kokeilemaan 😉

  • Satu Rämö

   Jos on villalle allerginen tai herkkäihoinen, nämä saattavat kyllä kutittaa, koska myssyissä ei ole vuorta. Mä en itse pysty käyttämään islanninlampaan villasta tehtyjä hattuja, koska ne ovat niin kovin karkeita. Suomenlampaan villa on pehmeämpää, joten tuntuma omalla iholla on hyvä.

 • Jatta

  Aivan mahtavaa ja vielä kotimaista käsityötä! Mikä mahtaa olla tuo pörröinen pipo päässäsi, sillä kaikki myytävät pipot eivät niin pörröiseltä näytä.
  T, Jatta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *