Valokuvaaminen kännykällä – omat vinkkini hiukan parempiin kuviin

Jos teillä on läheisiä ystäviä tai perheenjäseniä, jotka harrastavat tai jopa työskentelevät valokuvauksen parissa, osaatte ehkä samastua tilanteeseeni. Puolisoni on nimittäin valokuvaaja ja hänelle kuvien ottaminen, jälkikäsittely ja kuvasten suunnitteleminen on vähän eri tasolla kuin minulla, joka kuvaan kaikki kuvat ja videot pelkästään iPhonen luurilla.  Kun hän vielä rajaa kuvaa, minä olen jo räpsäissyt sen ja iskenyt nettiin. 
Mieheni seuraa instatiliäni ja melkein joka kerta kun julkaisen uuden kuvan, saan muutaman vinkin. Jos toi olisi vähän enemmän vasemmalla, ei jäisi tuollaista hassua tyhjää tilaa tohon noin. Käymme keskusteluja noin kolme kertaa viikossa pystyvideoista, jotka ovat  kuulemma niin kamalia että päähän sattuu. Kun instagrammiin tuli IG-televisiotoiminto, puolisoni oli deletoida koko apin puhelimestaan. “Kohta kai elokuvateattereissakin näytetään leffoja pystysuoralta kankaalta.”
Niin. Meillä on siis vähän erilainen suhtautuminen valokuvaamiseen ja videoihin. Meillä on kuville kovin eri tarkoitus. Hän tekee mainoskuvia, maisemakuvia, fiiliskuvia, tapahtumakuvauksia. Minä räpsin visuaalista tarinaa omaan käyttöön ja somekanaviini. Ymmärrämme molemmat toisiamme.
Ja minä olen saanut häneltä tosi hyviä vinkkejä kännykkäkamerakuvaamiseeni ja kuvien nopeaan käsittelyyn. Tulin maininneeksi tästä joskus instan storissa (pystysuorat videot, aah!) ja aiheesta toivottiin postausta, eli tässäpä se nyt on. Olkaapa hyvä: kaltaiseni keskinkertaisen kännykkäkameran käyttäjän vinkit piirun verran kivempiin kuviin.

Islantilainen syysmaisema.

Islantilainen syysmaisema hevosella. Onhan se nyt paljon parempi näin. (Ja näköjään väritkin olen säätänyt kirkkaammiksi tässä jälkimmäisessä kuvassa.)

Nähtävyyksien kuvaaminen kännykkäkameralla

Tee nähtävyydestä tausta, muuten tulee tylsä kuva. Kännykkäkameralla on vaikeaa saada esimerkiksi päräyttäviä maisemakuvia. Ja vaikka kuva olisikin hyvä, se ei näytä kännykän ruudulla oikein miltään, jos kuvassa ei tapahdu mitään. Metrin levyinen juliste Toscanan kukkuloista on hieno, mutta viiden sentin levyinen kuva Toscanan kukkuloista Instagrammissa voi näyttää ikävvän tylsältä. Kuvaa esimerkiksi matkakavereitasi siten, että nähtävyys on tapahtumapaikka eikä kuvan pääkohde.

Yhdeltä toiselta valokuvaajaystävältäni kuulemani vinkki on todella pätevä: Jos haluat hienon kuvan pelkästä nähtävyydestä, kannattaa ostaa postikortti.

Ihminen tuo aina kuviin säpinää ja mittakaavaa. Jos matkustat yksin, kysy rohkeasti lupaa kuvata jotain vastaantulevaa ihmistä. Saat paljon parempia kuvia keskittymällä kuin salaa räpsimällä. Ja se on kuvattaviakin kohtaan paljon reilumpaa. 
Huomioi kellonaika! Jylhän vuoriston ja hienohiekkaiset paratiisirannat saa ikuistettua parhaiten joko
aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä. Matalalta paistava auringon valo muotoilee
maisemaa niin, että muodot erottuvat paremmin. Keskipäivällä valo on maisemakuvauksen kannalta rumimmillaan.
Maisemakuvia ottaessa kannattaa pitää horisontti suorassa, niin mittasuhteet tulevat oikein.  Mittasuhteiden kanssa voi toisaalta leikitellä antamalla esimerkiksi vedelle tai taivaalle paljon tilaa. Se tuo kuvaan avaruuden tunnetta.
Tässä kuvassa halusin, että kuva otettiin siten, että vähintään yläkroppani on taivasta vasten. Se toi kuvaan ilmavuuden ja tilan tuntua – koska juuri sitä se oikeakin maisema tarjoili. Jos horisontti kulkisi kaulan, polvien, kyynärpäiden tai nilkkojen kohdalla, kuva näyttäisi kroppaani katkovalta. Nyt kun horisontti lävistää vain pehvan, se ei häiritse.


Ihmisten kuvaaminen kännykällä

Tarkista, että kuvattavan pää, kädet ja jalat mahtuvat kuvaan kokonaan. Näin saat parhaan henkilökuvan. Jos rajaat, niin rajaa nivelien ylä- tai alapuolelta, ei suoraan nivelten, kuten polvien tai kaulan kohdalta.
Tarkista, ettei mikään ympäristössä mestaa tai pistä kuvattavaa. Eli esimerkiksi horisontti ei saa kulkea kaulan kohdalla, eikä lipputanko, Eiffel-torni, katulamppu tai muu vastaava uloke törrötä taustalla kuvattavan päästä.
Huomioi tausta. Jos ystävälläsi on punainen asu, etsi taustaksi vastakkainen värisävy. Näin henkilö erottuu taustasta paremmin.
Tämä kuva ei olisi yhtään niin onnistunut, jos minulla olisi ollut päällä seinän kanssa samanvärinen pusero.

Kännykkäkamera ja ruokakuvat 

Parhaimman annoskuvan saa tasaisessa luonnonvalossa, eli jos syöt sisällä, siirrä kuvattava annos lähelle ikkunaa.
Ei tämä nyt mitään ruokakuvauksen aatelia ole, mutta pähkinät erottuvat ja salaatti näyttää vihreältä. Otin kuvat siten, että heti selkäni takana oli ikkuna, josta tuli päivänvaloa kuvaan. Jumppasin asentoni sellaiseksi, että oma varjoni ei langennut kuvattavien päälle. 

Kuvien jälkikäsittely kännykällä

Käytän itse kuvieni jälkikäsittelyyn Snapseed-applikaatiota, mutta ihan perusjutut pystyy tekemään vaikka puhelimen omalla kuvankäsittelyohjelmalla (iPhonessa siellä Photos-applikaatiossa) tai suoraan Instagrammissa. Seuraavan listan kolmas kohta on mielestäni se tärkein.
1. Rajaan kuvan siten, että se kiinnosavin asia ei ole ihan keskellä kuvaa, vaan vähän ylhäällä, alhaalla tai jommassa kummassa reunassa. Tällä on jotain tekemistä ns. kultaisen leikkauksen kanssa. Eli napsaisen instaan menevistä kuvista usein aina jotain pois siten, että asetelma miellyttää silmää.
2. Lisään Snapseedillä kuviin inasen rouheutta käyttämällä Structure-toimintoa (lisään siis vähän “rakennetta”; valokuvaajat varmaan osaisivat ilmaista tämän paremmin, mutta omalla kielelläni laitan siis structurea vähän plussalle.)  
3. Koska valolla leikkiminen on kännykällä kuvatessa aika mahdotonta, käytän kahta jälkikäsittelytoimintoa tasaamaan kuvan fiilistä ja saadakseni kuvan näyttämään enemmän siltä, kuinka silmäni sen todellisuudessa näki. Teen tämän säätämällä kuvan “highlightseja” ja “shadowsia”. 
Käsittelemätön kuva.
Kuva, jossa olen kirkastanut varjoja (shadows). Vähän rakeinenhan siitä tuli, mutta laatu riitti insta-koossa hyvin.
Hightlights-efektiä säätämällä vaikutetaan kuvan kirkkaimpiin kohtiin. Pistän tälle lähes aina miinusta: näin kuvat kirkkaimmat osat tummuvat. Tämä on kätsy tapa saada esimerkiksi pilvet paremmin esille kuvassa.
Shadowsia säätämällä vaikutetaan kuvan tummimpiin kohtiin. Usein vähennän varjoja, jotta vaikkapa voimakkaan auringonvalon takia tummuneet ihmiset nousevat paremmin kuvassa esiin.
Käsittelemätön kuva.
Tässä olen kirkastanut varjoja (shadows) ja himmentänyt kirkkaimpia kohtia (highlights).
Ai niin! Sen vielä puolisoni pyysi huikkaamaan ja tämä huomio oli erityisesti tarkoitettu minulle, joka akkua säästääkseen kulkee kännykkä puolipimeänä. Pidä kännykän ruutu kuvia käsitellessä mahdollisimman kirkkaana, jotta näet paremmin mitä teet.  
Lisää aiheesta:
Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Kahvia ennen auringonlaskua

Kerroin Insta-storyssä, kuinka tosirakkauden määrän voi päätellä siitä, että tietää, kuinka paljon maitoa toisen kahviin kuuluu laittaa. Sain sen jälkeen kymmeniä ilahtuneita “JUST NIIN!” -viestejä.

Lue lisää »
Yleinen

Kahdestaan reissuun

Pakkasimme aamulla lasten ja omat kolmen päivä kamat laukkuihin. Lapsille oma laukku, sillä he jäivät muutamaksi päiväksi Islannin-mummolaan. Minun ja puolison isoon yhteiseen säkkiin pakattiin

Lue lisää »
Islanti

Mitä kaipaan kaupungista?

Maalle muutto on ollut nasta kokemus ja näin puolen vuoden jälkeen tuntuu, että olemme reilusti plussan puolella. Täällä Islannissa asuessani minulta on aika usein kysytty,

Lue lisää »
Yleinen

Design-löytö: Marimekkoa siroille

Joulu on kauppiaan mielessä enää kaukainen muisto vain. Siitä ei ole jäljellä kuin arvonlisäverojen tilitys helmikuussa. Ou jeah. Joulun jälkeinen alekausikin vetelee viimeisiään. Islannissa tämä

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö