Kuka ei kuulu perheeseen?

Instagrammissa eräs ig-tuttuni kirjoitti omakohtaisesti kokemastaan perheen määritelmän ahtaudesta. Mieleeni tuli monen vuoden takainen kirjoitukseni perheyksikön kummallisesta määrittelystä.
Kävin tarkastamassa Tilastokeskuksen sivuilla eikä määritelmä ole muuttunut minnekään.

”Perheen muodostavat yhdessä asuvat avio- tai avoliitossa olevat tai parisuhteensa rekisteröineet henkilöt ja heidän lapsensa, jompikumpi vanhemmista lapsineen sekä avio- ja avopuolisot sekä parisuhteensa rekisteröineet henkilöt, joilla ei ole lapsia.”

Sitten luetellaan he, jotka eivät kuulu perheeseen:


”Yhdessä asuvat sisarukset tai serkukset eivät ole perhe, eivätkä kuulu perheväestöön. Yksin tai samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa asuvat ihmiset eivät kuulu perheväestöön. Perheessä voi olla korkeintaan kaksi perättäistä sukupolvea. Jos asuntokunnassa on useampia sukupolvia, perhe muodostetaan nuorimmasta sukupolvesta lähtien. Näin esim. lapsensa perheen kanssa asuva anoppi tai appi jää perheeseen kuulumattomaksi, ellei yhdessä asu myös puoliso, jolloin vanha pariskunta muodostaa oman erillisen perheen.”

Olenko ainoa, josta tuntuu siltä, että tämä virallinen määritelmä on jotenkin viallinen, vajaa ja poissulkeva? Jos mieheni äiti asuisi edelleen meillä – hän asui puolisen vuotta – niin kyllä hän totisesti kuuluisi meidän viralliseenkin perheeseen. Mikä ihmeen juttu se on, että ihminen jonka puoliso on kuollut (tai eronnut tai olisi muista syistä yksin), ei voisi kuulua samaan perheeseen kuin me muut samassa osoitteessa asuvat? 
Järjestelmä tuntuu joskus niin julmalta.
Keneltä se olisi pois, että perheen määritelmään solahtaisi monenlaiset perheeksi itsensä kokevat? Miksi yksinasuva ei voi olla perhe? Keneltä se olisi pois, että yksi ihminen voisi muodostaa perheen? Tai yhdessä asuvat sisarukset, joista toisella on lapsia? Miksi ihmeessä samassa kodissa asuva vaari, äiti ja lapsi eivät voi olla perhe vaan joutuvat olemaan perhe ja yksi perheeseen kuulumaton, vaikka he jakavat saman jääkaapin? 
Ei ole mikään syy puolustaa tämän jäykän määritemän tarpeellisuutta tilastollisilla tarpeilla. Tilastoihin voi ihan hyvin lisätä uusia vaihtoehtoja: yhden ihmisen perhe, kolmen aikuisen perhe, yhden aikuisen ja neljän lapsen perhe ja niin edelleen. Ja sitä paitsi aika vajaalta tuntuu sellainen perhetilasto, johon suurin osa suomalaisia ei edes kuulu, koska asuu yksin.
Perheen määritelmä kaipaa tuuletusta. On aika hemmetin epäreilua, että suuri osa suomalaisista ei täytä perheen määritelmää eikä virallisissa yhteyksissä siis muodosta lainkaan perhettä. Kyllä kaikilla pitäisi olla oikeus muodostaa sellainen.
Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Sinulle on postia!

Kun tänään kolahti postiluukku, yksi pitkään to do -listallani roikkunut asia tuli suoritetuksi. Sain Islannin kansalaisuuden – saan äänestää! Iik! Mahtavaa! Upeaa! Rakastan!! Ihan itseänikin

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö