Juhannuksen muistilista vanhemmille

Tässä on juhannuksen muistilista kaikille vanhemmille. Erityisesti minulle itselleni. Olen ollut – ja huonoina hetkinä olen vieläkin – vinkuva vanhempi. Siis sellainen, jota ärsyttää lasten kyseleminen, lasten vaatimukset, lasten pyynnöt, lasten kinat, lasten kiukkukohtaukset, maahan kaatuneet popcornit ja what so ever.

En vieläkään koe itseäni erityisen lapsirakkaaksi ihmiseksi. En geneerisesti pidä vauvoista siksi, että ne ovat vauvoja.  Lasten sanomat jutut eivät minusta ole järin hauskaa vitsipalstamateriaalia. Naurattaa lähinnä vain silloin, kun ne tulevat omalta lapselta. Lähivanhemmuusasiat, kantoliinat, imetys, perhepedit ja lapsentahtinen kasvatus ovat juttuja joista olen kuullut, mutta jotka eivät noin lähtökohtaisesti kiinnosta yhtään sen enempää kuin sukkien lajittelu ja tiskikoneen tyhjentäminen. 
Mutta tässä hommassa on yksi juttu, joka pitää muistaa: lapset ovat ihmisiä aivan kuten aikuisetkin. Nuoren ikänsä takia lapset ovat viattomampia, haavoittuvaisempia ja enemmän suojaa tarvitsevia kuin aikuiset. Siksi lapsia pitää kohdella erityisen hyvin. Juhannus ja kesäloma lähenee. Siksi haluankin nyt jakaa muistilistan kaikille meille, joilla on lapsia ja jotka hoitavat muiden lapsia. Muista juhannusjuhlissa, kesän tapahtumissa ja muinakin kivoina lomapäivinä nämä muutamat jutut. Ne eivät vaadi meiltä ihan kamalan paljoa, mutta ovat lapsille iso juttu.  
1. Ole kärsivällinen. Jep. Tivoilissa, leikkikentällä ja teemapuistossa voi olla kuuma, on jonoa, menee rahaa ja jännityksestä ratkeilevat lapset saattavat kitistä. Mutta so what? Jos jaksat käydä lenkillä, treenata triathlon-kisoihin, lukea useampisanaisia uutisjuttuja ja keskittyä elokuvaan, jaksat kyllä yhden huvipuistokäynnin verran (max 4 tuntia) purra sisäposkea, kiroilla sisäänpäin ja esittää hyväntuulista, vaikka tässä käytätkin omaa arvokasta loma-aikaasi jonossa seisomiseen. Hyväntuulisen näyttelemisestä saattaa sitä paitsi ihan vahingossa tulla itsellekin parempi fiilis!
2. Älä urpoile. Liittyy edelliseen kohtaan. Pakota itsesi olemaan mukava. Pakota itsesi olemaan tönimättä muita aikuisia, oleman etuilematta jonossa ja olemaan muka-näsäviisas omia lapsiasi, toisten lapsia ja tapaamiasi aikuisia kohtaan. Kun yrittää itse olla hyvällä tuulella, huomaa pian olevansa ainakin vähän paremmalla tuulella ja yht’äkkiä kaikilla on kivempaa. Ei lapsen pissahätää saa pois sillä, että suureen ääneen ihmettelee, että juurihan meillä oli tilaisuus käydä vessassa etkä halunnut silloin käydä.
3. Ennakoi. Nälkä on kiukuttelun yleisin syy. Siis. Syökää ennen huvipuistoon, kirkkohäihin tai pyöräretkelle menoa. Pakkaa mukaan eväät, koska jonottaessa, kävellessä ja muussa tekemisessä tulee nälkä. Kaikissa huvipuistoissa ja tapahtumissa sapuskahuolto ei välttämättä ole kohdallaan. Ota siis mukaan ne eväät ja trippimehut. 
4. Laskelmoi. Tylsin on aina se kohta, kun pitää lähteä jostain kivasta paikasta kotiin. Tee siis lähdöstä erityisen mukava muisto. Itse olen ratkaissut tämän esimerkiksi huvipuistoissa niin, että kasvomaalaus tai joku pieni tuliaisostos (ilmapallo tai vaikka saippuakuplia) hankitaan juuri ennen lähtöä. 
5. Ole superkiva. Tee jumaleissön poikkeuksia. Jos lapsi vähän riehuu ilosta ja sillä tippuu jäätelö maahan, älä ala luennoida siitä, että mitä minä sanoin siitä riehumisesta. Lasta harmittaa kyllä ilman aikuisen viisastelua ihan tarpeeksi paljon. Haluaako kukaan, että oma lapsi muistaa kesän kivoimmasta päivästä sen, että pitkän valinnan jälkeen ostettu jäätelöpallo lässähti asfalttiin, itku tuli silmään ja äiti tai isä alkoi huutaa? Mietitäänpä vaikka tilannetta, että omana tärkeänä päivänä, vaikkapa unelmien hääpäivänä, kaataisit puhetta pitäessä vahingossa juhlamaljasi ja skumppa leviäisi pöytäliinalle. Sitten joku tulisi siihen viereesi huutamaan naama punaisena, että onko aina pakko sotkea niin kamalasti, minähän sanoin että ei kannata heilua se lasi kädessä kun pitää puhetta. Etkä varmasti saa uutta lasillista, koska sekin ihan varmasti kaatuisi pitkin mäkeä. 
Niin, aika hölmöähän se olisi.
Elikkäs. Lohduta. Hymyile. Ole kiva. Ja mene ostamaan se uusi jäätelö – ja ilman pienintäkään draamaa.
Lupaan yrittää parhaani mukaan pitää nämä jutut mielessä (since 2010, tästä aiheesta kirjoitin jo aikaisemminkin). Koittakaa tekin <3 Ihanaa keskikesän juhlaviikkoa!
Teemat
Poimintoja Blogista:
Hyvinvointi

Rullasin kasvoilta vuosia

Rullasin kasvoilta vuosia skin rollerilla. Loppuvuoden kosmetiikka- ja ihonhoitokatsaus alkaa olla lopuillaan. Tämä postaus sinetöi sen.  Kaupallinen yhteistyö: Swiss Clinic ja Suomen Blogimedia Olen loppuvuoden

Lue lisää »
Hyvinvointi

Luonnonkosmetiikkaa pukinkonttiin

Kaupallinen yhteistyö: Biodelly Luonnonkosmetiikka on hyvä joululahja. Kun ihoa ja hiuksia hoitaa luonnonkosmetiikalla, ei tarvitse tehdä kompromisseja: luonnonkosmetiikka pitää huolta omasta ihosta mutta myös luonnosta.

Lue lisää »
Yleinen

Terveisiä pukuhuoneen puolelta

Rakastan analogioita. Niiden avulla ajattelu ja asioiden hahmottaminen on nopeampaa ja kaikenmoisesta arkinöyhdästä täyttyvät asiat saavat järjellisen muodon. Täähän on ihan niin kuin…. on yksi

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö