Islanti ja jalkapallon MM-kisat

Tämän viikon lauantaita on odotettu kuin joulua. Islannin miesten jalkapallomaajoukkue pelaa ensimmäisen MM-kisaottelunsa eikä ihan ketä tahansa vastaan.  Argentiina-Islanti ottelu ja kisojen läheneminen on kyllä huomattu. Jalkapallosta on saatu aikaan mahtavat koko kansan tsembalot, joihin on kytketty mukaan ihanan paljon kaikkea positiivista ja upeaa.

Viimeiset viikot päivälehden etusivulla on ollut ilmoitus, jossa on kerrottu, kuinka monta yötä tähän maagiseen otteluun vielä on jäljellä. 
Uutisissa vähän kaikilla on ollut sanottavansa jalkapallosta. Pääministeri kertoi, että hän aikoo katsoa kisat kotona perheensä kanssa ja syödä popcornia. Terveyskeskuksissa on pohdiskeltu sitä, ehditäänkö kaikki Venäjälle kisoja katsomaan lähtevät rokottaa ajoissa. Islannin maaseudulla on mietitty, riittääköhän kotimaan turisteja tänä vuonna ollenkaan, kun “kaikki ovat Venäjällä”. 
Tänään kuulin autoa ajaessa hauskan radiomainoksen. Toyota-automerkin maahantuoja ilmoitti, että huomio huomio, huomenna lauantaina kaikki Toyota-autokaupat ovat sitten suljettu, koska henkilöstömme katsoo jalkapallo-ottelua. Että nähdään taas maanantaina, hyvää viikonloppua ja tsemppiä Islanti!
Varasin tänään päivällä muutaman lipun Akureyriin valassafarille lauantaiksi. Safarinjärjestäjältä tuli tunti sitten sähköpostiviesti, jossa kysyttiin, että olisikohan ookoo, jos aikaistettaisiin lähtöaikaa tunnilla, koska olisi hauskaa jos pääsisimme satamaan takaisin vähän ennen kello yhtä iltapäivällä, jolloin ottelu alkaa. Henkilökuntamme haluaisi kovasti nähdä pelin alusta asti. 
Viime viikolla Islannin jäätikköoppaat kävivät jäätiköllä “pelaamassa jalkapalloa”. Lopputuloksen voi nähdä täällä videolla. 

Islannin valtion markkinointitoimisto teki hauskan tempun ja käänsi jalkapallofanittamisen tasa-arvoasiaksi #Teamiceland-teemalla. Valtion jalkapallokampanjan pääsanoma on se, että kaikki ovat tasa-arvoisia. “Ihan sama mihin uskot, kuka olet ja missä asut ja mistä pidät, voit silti olla osa meidän jengiä.” Sydämellisen kotoista ja upeaa! Jalkapallon nurja puoli eli huliganismi on käännetty suvaitsevaisuuden ylistämiseksi. Tätä sanomaa ovat täällä toistelleet esimerkiksi Islannin presidentti vaimoineen.

Sitten Islannin jalkapallojoukkueen kapteeni Hannes ohjasi (juu en tiedä missä välissä, koska olin siinä uskossa että hän keskittyisi nyt ihan vain näihin kisoihin ja pelaamiseen) mainosvideon yhdessä joukkueen pääsponsorin Coca Colan kanssa. Mainosvideo on aivan mahtava! Tässä on vedetty sellaisella islantilaisella itsetunnolla, joka ei paljon rajoista välitä. Jok’ikinen laji, ammatti, elämäntilanne tai harrastus, jossa islantilaiset ovat joskus pärjänneet, on vedetty mukaan tähän hyväntuuliseen ja sisukasta pärjäämistä ihannoivaan videopätkään. Siellä on kalastus, crossfit, voimamieskisat, lumilautailu, jäätiköt, islanninhevoset, jalkapallo, onnelliset lapset ja vaikka mitä muuta. Tätä ei voi katsoa herkistymättä.

Herkistymisen jälkeinen olotila kruunataan tietysti naurulla. Eli vielä yksi mehusteluvideo, jos sallitte. Kun minulla joskus on huono päivä ja kaikki ketuttaa, yksi takuuvarmoja hyvänolon tuojia on tämä islantilaisen jalkapallokommentaattorin pätkä Islanti-Englanti-ottelusta parin vuoden takaa. Kun harmittaa, katson tämän videon. Sitten ei enää harmita. Olen kuullut, että aika monet islantilaiset harjoittavat tätä samaa self helpiä. Gummi Beniä kun vaan ei voi katsoa nauramatta.


Mitäs meinaat, luuletko että Islanti pärjää? Tykkää jos tykkäät! Minä tykkään, että ainakin hyvän mielen mittareilla matsi on jo voitettu. 
Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Unemaduunarit: joogasta tuli työ

Blogiani säännöllisemmin seuranneet muistavat ehkä meidän kesäiset reissumme Hankoon. Koska suurin osa perheestämme asuu muualla kuin Suomessa, meillä on yhteisen kesäloman aikana tapana vuokrata Hangosta

Lue lisää »
Hyvinvointi

Skaalataan mummot!

Kaupallinen yhteistyö: Myssyfarmi Nyt kaupallistetaan suomalainen käsityö! Mä olen tällainen yrittäjähenkinen muija. Ei minusta kyllä mitään EK:n mannekiinia saa koskaan, enkä taivu mihinkään keski-ikäisten yrittäjien

Lue lisää »
Yleinen

Pitääkö koulussa leikkiä kaikkien kanssa?

Minulla on tähän aika suoraviivainen mielipide: kyllä pitää. Luin tänään tulevaisuustutkija Ilkka Halavan fb-sivuilleen nostamia ajatuksia koulukiusaamisen lopettamiseksi. Kannattaa lukea, siinä oli paljon hyviä konkreettisiakin ehdotuksia. Nyt kun

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö