Lapsiperheen digisäännöt

”Mun äiti laittaa huulipunaa ja ottaa kuvia itsestään puhelimella. Se on silloin töissä.” Meinasin haljeta naurusta, kun ohimennen kuulin vanhemman lapseni kuvailevan kylässä olleelle kaverilleen, mitä äiti tekee työkseen. Lutuista. Eikä hän omiaan puhunut. Vietän todella paljon aikaa älylaitteiden kanssa: läppäri ja älypuhelin ovat molemmat tärkeitä työlaitteita ja välineitä lukea kirjoja, kuunnella podcasteja ja vaihtaa kavereiden kanssa ajatuksia. Suurin osa perheen ulkopuolisesta sosiaalisesta elämästäni on tavalla tai toisella verkossa. Lapset siis ovat tottuneet näkemään minut ruudun ääressä ja viettävät siellä aikaa myös itse. F-Secure haastoi miettimään lapsiperheemme digisääntöjä, joten tässä ne nyt tulevat.
Kaupallisessa yhteistyössä F-Securen kanssa.

1. Lapsillamme ei ole omia digilaitteita.  Älylaitteista lapset käyttävät eniten iPadia ja se on perheen yhteinen. Esikoinen sai hetki sitten ensimmäisen oman kännykän, mutta sillä voi vain tekstata, soittaa ja ottaa kuvia. Sillä ei pääse nettiin. Kahdeksan- ja kaksivuotiaat ovat vielä niin pieniä, että en keksi yhtäkään syytä, miksi heillä pitäisi olla oma laite surffaukseen. Yhtä yhteistä laitetta on helpompi valvoa, sillä se on aina yhteisissä tiloissa eikä sitä voi hillota omassa huoneessa.
2. Esikoinen saa katsoa iPadia niinä iltapäivinä, kun hän tulee koulusta kotiin kahden maissa ja kaverit vapautuvat vasta neljän aikaan. Olemme sopineet, mitä sieltä saa katsoa: Pikku Kakkosen sovellusta, Netflixin lastenohjelmat-kanavaa ja Islannin yleisradion nettisivulta löytyviä lastenohjelmia. Esikoinen on tunnollinen mimmi, ja yhdessä sovitut säännöt toimivat. Siis silloin, kun hän on yksin. Kun kylään tulee kavereita, meno muuttuu.
Kavereiden tullessa kylään iPad  menee hyllylle. Se johtuu siitä, että osa lapsen kaveriporukasta on kypsyneempiä netin käyttäjiä. Heillä on isosiskoja ja -veljiä, jotka ovat opettaneet  kaikenlaista. Yhden kerran löysin Youtuben hakuhistoriasta sanat boy kis kirl ja siellä oli sitten katseltu kaikenlaisia pussausvideoita. Juttelin tästä lapsen kanssa kahdestaan myöhemmin. Kerroin, että sieltä voi vahingossa tulla tuollaisten hauskojen pussailuvideoiden (ne olivat ihan viattomia – tällä kertaa) sellaisiakin videoita, jotka tuntuvat pelottavilta ja surullisilta, eikä sellaisia kuulu lasten katsoa. 
Pelkällä kieltämisellä ei saa aikaan ymmärrystä, siksi on tärkeää että netin kyseenalaisestakin sisällöstä puhutaan lasten kanssa suoraan ja annostellaan sen verran dataa ja yksityiskohtia, mitä lapsi ikänsä puolesta on valmis ottamaan vastaan.
3. Parivuotias kuopus ei saa (vielä) käyttää älylaitteita. Hän addiktoituu ruudun katselusta liikaa. Teistä osa varmaan muistakin, kun käsittelin aihetta täällä lasten ruutuaika -postauksessa. Maaliskuisella purjehdusreissullamme tuli tosin pari kertaa sellainen tilanne eteen, että lapset oli pakko saada hetkeksi pois yleisistä tiloista siivouksen takia eikä ulos kannelle voinut huonon sään takia mennä. He katselivat netflixiin ladattuja lastenohjelmia. Ilmeisesti laiva oli niin jännä ympäristö kuopuksellekin, että se leikkasi terän pahimmasta ruudunpainelumaniasta.

4. YouTube on lapsilta pannassa, eli sille on ehdoton ei. Olen poistanut YouTube-sovelluksen iPadista. Sinnehän pääsisi kyllä selaimenkin kautta, mutta olemme esikoisen kanssa yhdessä sopineet, että Youtubeen ei saa sitä kautta yrittää. Sieltä tulee liian paljon häiriökamaa. Vaikka asetukset miten säätäisi lapsiystävällisiksi, feediin pääsee vahingossa pujahtamaan äkkiseltään katsoen lastenohjelmien näköisiä videopätkiä, jotka ovatkin sitten jotain ihan muuta: rivoiksi dubattuja lastenohjelmia, häröjä videopätkiä pikkuvauvoiksi pukeutuneista aikuisista ja piirroshahmoja, joista yhtäkkiä osa räjähtää kappaleiksi ilmaan. 
5. Yritän omalla esimerkillä näyttää lapsille, että pädeistä, puhelimista ja tietokoneista on paljon iloa ja niitä voi käyttää myös yhdessä. Tärkein yhteinen sovelluksemme on Skype, jonka kautta pidämme yhteyttä Suomessa asuvaan mummiin ja Lontoossa ja Genevessä asuviin täteihin. Oman älypuhelimen kanssa askartelemme suvulle joulu- ja synttärikortit. Käytämme Touchnote-nimistä sovellusta, jossa omista kännykkäkameran valokouvista voi tehdä kortin ja lähettää sen paperipostina vastaanottajalle mihin päin maailmaa tahansa. 

6. Lautapelit ovat parhaita – ja lautapelisovellukset mukiinmenevä korvike. Suosikkilautapelejämme ovat tällä hetkellä klassikot Afrikan tähti ja Labyrintti. Pelaamme muutaman pelikierroksen esikoisen kanssa useampana iltana viikossa kuopuksen mentyä nukkumaan. Siitä on tullut perheen vanhimmille mukava yhteinen tapa lopettaa päivä.
Välillä tulee tilanteita, jolloin me vanhemmat emme syystä tai toisesta ehdi osallistua pelaamiseen. Sellaisina hetkinä esikoinen saa luvan pelata keittiön pöydän ääressä Afrikan tähteä iPadilla. Afrikan tähti -sovelluksessa pelataan tekoälyä vastaan. Yksinpeli kosketusnäytöllä ei tietenkään ole läheskään yhtä hauskaa kuin nopan heittely pahvisella pelialustalla, mutta korvikkeena se menettelee. 
7. Olemme avoimia kokeilemaan uusia sovelluksia, mutta en itse pysy alati kasvavan sovellusvalikoiman perässä mitenkään. Onneksi ei tarvitse! Aivan mieletön apujeesi ja pelastus on näihin tarpeisiin ollut suomenkielinen lasten sovelluksiin keskittynyt blogi Viihdevintiöt. Siellä kerrotaan lapsille sopivista peleistä ja muista ajanvietesovelluksista. Suositukset on jaettu lasten iän mukaan ja laitteiden mukaan. Sivuston ylläpitäjä Jenni Utriainen on se sama Jenni, joka kirjoitti Satu Irisvikin kanssa viime vuonna mainion kirjan Kuinka kasvattaa diginatiivi. Jos etsit älylaitteille lapsia kiinnostavaa laadukasta ajanvietttä, kannattaa tsekata vinkit tuolta.

Näistä säännöistä on pystytty ainakin tähän asti sopimaan jutellen. Meillä ei ole käytössä teknisiä apuvälineitä lasten älylaitteiden käytön rajoittamiseen. Vanhempien lasten kanssa voi olla eri juttu, sillä he käyttävät laitteita omissa huoneissaan, heillä on whatsupit, sometilit ja vanhempiaan nopeampi googlaamisen taito.
F-Secure tarjoaa lapsiperheille suunnattua tietoturvaratkaisua F-Secure SAFE perhesäännöt eli Family Rules. Se
on työkalupakki, jonka avulla vanhemmat voivat hallita lasten ruutuaikaa, suodattaa sisältöä, hallita laitteita lastensa etänä (tsiding, nyt nukkumaan!) ja
paikantaa lapsensa laitteiden avulla. Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan (korkeintaan kolmella laitteella). Kokeilujakso ei sido ostamaan eikä luottokorttitietoja ei vaadita testausjaksolle. Hyvä kuitenkin huomata, että perhesäännöt toimivat vain Android-laitteilla.
Nakit ja Mutsi -blogin Päivi testasi F-Securen perhesääntöjä yhdessä teini-ikäisen lapsensa kanssa. Etenkin kaikkien teinien vanhempien kannattaa vilkaista Päivin blogista ajatukset perheen netinkäytöstä ja nettirajoituksista. Inari teki Äidin puheenvuoro -kanavalla Youtubessa aiheesta kivan videon.

4 Comments

 • pilami

  Mua harmittaa kun noita lasten kännyköiden etähallintasovelluksia on niin huonosti ja harvat toimivat ristiin eri käyttöjärjestelmien välillä. Mielestäni hyvälle sovellukselle olisi todellakin tilausta. Meillä on nyt käytössä screentime. Ihan Ok, mutta kyllä siihen rahaan pitäisi mielestäni parempikin saada. Joku Nortonin sovellus kävi myös kääntymässä mutta ei vaan toiminut Applen ja Android-puhelimen välillä. Olisi kiva tietää onko joku onnistunut löytämään jonkun paremman sovelluksen, meillä kun se on kyllä ihan ehdoton. Ei tarvitse turhaan tehdä riitaa peliajan päättymisestä kun sovellus pistää puhelimen automaattisesti kiinni. Whatsappia meilläkään ei aluksi ollut mutta kun sillä saa puhelumaksut minimiin niin tuli asennettua se lapsellekin. Toistaiseksi siitä ei ole ollut mitään haittaa. Ekaluokkalaiset näyttävät soittelevan sen kautta ja välillä lähettelevät jotain hymiöitä toisilleen.

  Peli- ja ruutuajasta vielä sen verran että helppohan oman kodin seinien sisällä on homma hoitaa kotiin. Siihen en pahemmin pysty vaikuttamaan mitä kavereiden luona tapahtuu ja paljonko siellä saa esim. pelata. Sitten on vielä sekin että vaikka oman lapsen kännykällä ei nettiin pääsisikään niin sillä kaverin kännykällä todennäköisesti pääsee ja sen kännykän asetuksiin ei oma valvonta enää yllä. Uskoisin niiden pahimpien sisältöjen levähtävän silmille nimenomaan kavereiden laitteista. Sitten täytyy vain toivoa että lapsi puhuu niistä kotona jotta asiaa voidaan yhdessä käsitellä.

  • Satu Rämö

   Meillä on tähän asti (no, lapsi on siis vasta 8) ollut sellainen sääntö, että kavereiden luona ei saa käyttää nettiä eli ipadia tai tietokoneetta. Kavereiden vanhempien kanssa on juteltu tästä ja kaikki tietävät, että säännöt joka kodissa samat. Tähän asti on toiminut, mutta toki tilanne muuttuu kun lapset kasvavat…

 • Anonyymi

  Meillä on rajoitettu tolla F-Securen lapsilukkolla (tai mikä nimi olikaan) silleen, että kotona toimii whatsup ja netti. Muualla ei millään tavalla. Whatsup ei olisi kyllä ongelma toimia koko ajan ainakaan vielä, meidän lapsi ei ole kovin innostunut puhelimen räpläämisestä. Vaan samassa ikäluokassa on porukkaa, joilla koko ajan whatsup-ryhmät pukkaa viestiä (myös ihmeellisen myöhään). Puhelin meillä on levossa aina iltapalalta alkaen. Mies asensi tuon ja tykkäs, että helppo käyttää (F-Securen). Hintaa en kyllä muista. Meillä siis valvottua on homma ja oon sanonu, että myös vanhemmat saa katsoa whatsupia.

  Tosiaan puhelimessa melllä ei ole YouTubea, mutta kavereilta on nähny jotain musiikkivideoita. Ja ihan tavallisetkin voi olla melko ahdistavia (en edes puhu nyt mistään vähävaatteisesta vaan esim pelottava pukeutuminen tms). Tämä on vähä hankala juttu, vielä kyllä uskoo kun ollaan sovittu että ei pelata toisella kotona (meillä ei kans ole pelikonsoleita vaan lautapelejä). Lapsi kyllä tätä on uskonut, kun tietää että tulee heti uniin. Tosiaan meillä vanhemmilla näyttää olevan todella erilaisia käsityksiä siitä, mikä on Ok. Oli se pelimäärä tai muu some jne. Osahan saattaa itse tuottaa jopa YouTuben videoita ja minusta se on vähä huono idea, kun joku voi tunnistaa seudun ja eihän kaikki ole ihan terveitä.
  Lila

  • Satu Rämö

   Kiitos Lila viestistä – hauska kuulla, että ootte kokeneet tuon lapsilukon hyväksi. Musta ois mahtavaa jos tämän saisi myös applen laitteisiin; toivottavasti joku päivä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *