Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Pysy lujana, lue hulluna

Pää virkeänä jaksaa monenlaista. Muun muassa näitä loputtomia lumimyrskyjä, pimeitä aamuja, kadonneen vasemman hanskan metsästystä, oikeanvärisen hiuslenkin etsintää ja lainehtivaa työpöytää… Viime vuosina aikaa lukemiselle on jäänyt koko ajan vähemmän. Paikkaan sitä äänikirjoilla (iso jess niille!), mutta välillä kaipaan omin silmin lukemista ja kirjan pitämistä käsissä.
Kaupallinen yhteistyö: Arla Protein Greens ja Suomen Blogimedia

Tänä vuonna päätin ottaa kirjojen lukemisen takaisin arkirutiineihin ja Arlan pyynnöstä tein siitä ohjelman. Jep. Ilman aikataulutusta ja suunnittelua elämässäni tapahtuu hyvin vähän mitään ”minun omia juttuja” ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että omaa aikaa on niin pirun vähän.
Niinpä tein 12-viikkoisen ohjelman, jonka avulla toin lukemisen takaisin iltoihini. Tämä saattaa ehkä kuulostaa teistä aika pimeältä, mutta aloitin koko homman ottamalla toiseen käteen kirjan ja toiseen sekuntikellon. (Tiedän, kirjoja esi saisi lukea kiireessä, mutta nyt oli tärkeää selvittää lukuvauhti.) 
Luin kahdesta erityyppisestä kirjasta sata sivua ja otin aikaa kellolla. Kello kertoi, että aikaa sadan sivun lukemiseen meni keskimäärin noin 1 tunti ja 30 minuuttia. Toinen kirjoista oli nopeasti etenevä dekkari, toinen polveilevien lauseiden proosaa.

Perusromsku on syönyt noin 250–300 sivua tekstiä. Jos mielin lukea kirjan viikossa, siihen on varattava joka viikko neljä ja puoli tuntia aikaa. En ehdi lukea joka ilta harrastusten, sukulaisvierailujen ja perjantain yhteisen perheuintihetken  takia. Mutta tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin pystyn nyhtäisemään illasta reilun tunnin lukemiseen. Sen pitäisi riittää. 
Ja näiden kuluneiden viikkojen valossa olen huomannut, että se on riittänyt. Kirjailtoina en ole katsonut Siltaa Areenasta, vaikka kuinka olisi tehnyt mieli. En ole tehnyt myöhäisillantöitä, en lajitellut sukkalaatikkoja (no en kyllä lajittele muutenkaan), tehnyt ruokaostoksia netissä tai roikkunut Facebookissa väittelemässä asioista. Sen sijaan olen noudattanut ohjelmaa. Eli mennyt aikaisin sänkyyn, sytyttänyt lukulampun ja avannut kirjan.
Olen tänä vuonna lukenut kahdeksan kirjaa eli olen hieman edellä aikatauluani. Kuinka ihanaa!
Arlan uudenvuodenlupaussivustolta löytyy mm. tämä oma 12 viikon lukuohjelmani kokonaisuudessaan. Sen saa ilomielin nyysiä omaankin käyttöön.
Mahtavia lukuhetkiä, missä sitten ikinä olettekin!

5 Comments

 • Asikaine

  HEi mää oon ollu ihan messissä tässä sun lukuhaasteessa! En ihan noin kovalla tahdilla, mutta oon nyt alkuvuonna saanu luettua ehkä enemmän ku viime vuonna kesään menessä! JEE!

  • Satu Rämö

   Jee, aiva mahtavaaa!
   Kun työssä pitää lukea pitkiä käsiksiä ja tekstimassoja, nopeus on kasvanut ja siitä on apua vapaa-ajankin lukemisessa. Et en siis tiedä yhtään onko toi 100 sivua per 1,5 h miten yleinen lukuvauhti.

 • Katja S

  Upeaa! Tosi hienoa, että olet saanut uutta aikaa lukemiselle. Pitää oikein ajan kanssa tutustua sun antamiin kirjavinkkeihin. Koska sulla on noin hyvä vauhti päällä ja vino pino kirjoja jo luettunakin, niin osallistu ihmeessä myös Helmet lukuhaasteeseen. http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Helmetlukuhaaste_2018(154037) Se tuo vielä lisää maustetta lukemiseen kun pitää pohtia, että mihinköhän kohtaan juuri luettu kirja sopisi. Ja välillä se pakottaa pois mukavuusalueelta, tänä vuonna ihan konkreettisestikin, sillä kohta 21. on kirja ei ole omalla mukavuusalueellani. Helmet haaste tuo lukemiseen myös yhteisöllisyyttä, sillä lukuhaasteen Facesivu on hyvin aktiivinen. Ja monessa blogissakin haastetta käsitellään. Suosittelen Helmet lukuhaastetta kaikille lukemisesta kiinnostuneille, eteenkin heille jotka haluaisivat aloittaa aktiivisen lukemisen uudelleen.

  • Satu Rämö

   Onpa kiinnostavan kuuloinen haaste, mä tutustun tähän nyt heti kun nämä ekat 12 viikkoa on ohi. Kivaa ois myös jakaa kokemuksia omista lukukokemuksista ja kuulla muiden mielipiteitä. Ihanaa!

 • Melina

  Lukeminen on niin ihanaa! Mä luen koko ajan, mutta aika harvoin ihan kirjaa per viikko. Mä myös kannan kirjaa joka paikassa mukana, kuten töissä, jotta voin lukea lounastauolla. 😀 Jos ei ole hyvää kirjaa kesken, tuntuu, että elämä on hiukan vinksallaan, mutta toisaalta myös siltä kuin olisi kaikki aika maailmassa. Mun lukeminen kun saa helposti vähän maanisia muotoja ja sillä omalla ajalla se menee kaiken ohi. Mies joskus hyväntahtoisesti ehdottaakin, että pitäisikö pitää pieni tauko, kun uhkaa mennä överiksi. Lukemiseen saa kyllä melkoisen riippuvuussuhteen aikaiseksi. 🙂 Antoisaa lukuhaastetta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *