Poikien ympärileikkaus laittomaksi

Poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta ollaan puuhaamassa laittomaksi täällä Islannissa. Lakialoite poikien ympärileikkauksen kieltämisestä on nyt parlamentin käsittelyssä ja aikanaan siitä sitten varmaankin äänestetään.
Islannista saattaa tulla ensimmäinen EU-maa tai itse asiasssa maailman ensimmäinen maa, joka kieltäisi poikalasten ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset. Sanonpa vaan, että jo on aikakin!
Tästä aiheesta on kyllä puhuttu muissakin maissa, mutta ympärileikkauksen kieltävää lainsäädäntöä ei muualla ole harkittu. Esimerkiksi Suomessa Sosiaali- ja terveysministeriö antoi asiasta muutama vuosi sitten ohjeen, jossa kyllä myönnetään, että pojan ympärileikkaus puuttuu lapsen koskemattomuuteen ja on toimenpide, jota ei voi peruuttaa, mutta jossa kuitenkin annettiin ohjeet olosuhteista, joissa poikien ympärileikkaus on sallittua. Huolestuttiin, mutta ei kuitenkaan oltu valmiinta tuomitsemaan.
Mikä tässä asiassa hiertää? Vastakkain ovat uskonnolliset perinteet (poikien ympärileikkaus on yleistä etenkin juutalaisissa ja islamilaisissa perinteissä) ja toisaalta lapsen oikeudet.
Ei tästä kysymyksestä Islannissakaan olla yksimielisiä. Islannin piispan mielestä lakialoitetta ei kuuluisi edistää, koska se on hyökkäys juutalaisia ja islaminuskoisia vastaan. Minun mielestäni piispan argumentointi on paperinohutta.
Katsotaan ensin kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Lasten oikeuksien yleissopimuksessa, jonka on ratifioinut lähes jokainen maa maailmassa, sanotaan muun muassa seuraavaa (24. artikla):

1. Sopimusvaltiot tunnustavat, että lapsella on oikeus nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta sekä sairauksien hoitamiseen ja kuntoutukseen tarkoitetuista palveluista.

3. Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tehokkaisiin ja tarkoituksenmukaisiin toimiin poistaakseen lasten terveydelle vahingollisia perinteisiä tapoja.

Tästä 24. artiklasta on YK:n lapsien oikeuksien komitea antanut yleiskommentin, jossa avataan sen sisältöä tarkemmin. Siellä esimerkiksi sanotaan:

Huomiota tulisi kiinnittää
tyttöjen ja poikien erilaisiin tarpeisiin sekä vaikutuksiin, joita sukupuolisidonnaisilla
sosiaalisilla normeilla ja arvoilla on poikien ja tyttöjen terveyteen ja kehitykseen. Lisäksi
huomiota on kiinnitettävä haitallisiin sukupuoleen perustuviin käytäntöihin ja
käyttäytymisnormeihin, jotka ovat juurtuneet syvälle perinteisiin ja tapoihin ja vaarantavat
tyttöjen ja poikien oikeuden terveyteen.

Suomi on ratifioinut myös kansainvälisen sopimuksen, joka kieltää kudoksen (tai elimen) leikkauksen ihmiseltä, joka ei anna siihen suostumusta. Vastasyntynyt vauva ei sellaista voi antaa:

1. Elintä tai kudosta ei saa irrottaa sellaiselta henkilöltä, joka ei voi antaa 5 artiklassa tarkoitettua suostumusta.

Kansainvälinen oikeus siis velvoittaa valtioita kiinnittämän huomiota sukupuoleen perustuviin käytäntöihin, jotka voivat olla haitallisia lasten terveydelle. Kudoksen poistaminen ilman potilaan lupaa jopa kielletään. 
Yhä silti tästä asiasta kiistellään.
Turvallisissa olosuhteissa tehdyn leikkauksen tulehdusriskit ovat pienet. Vaikka leikkaus tehtäisiinkin ammattilaisten toimesta ja hygieenisissä olosuhteissa ja se menisikin hyvin ilman mitään komplikaatioita, se ei silti ole oikein. Esinahan poisto vaikuttaa ihmiseen koko loppuelämän. Esinahka ei ole pelkkä pala nahkaa, vaan limakalvoa, verisuonia ja hermoja sisältävä kehon toiminnallinen osa. Siinä on paljon kosketuksen aistivia hermopäätteitä, eli ympärileikkauksessa poistetaan peniksen herkin alue. 
Tuntuisiko itsestä reilulta, että omasta kehosta olisi poistettu jotain omien vanhempien uskomusten tai perinteiden takia?
Mistä päästäänkin siihen uskontopuoleen.
YK:n ihmisoikeusjulistuksessa puhutaan uskonnonvapaudesta (18. artikla):

Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.

Euroopan ihmisoikeussopimuksessa (ensimmäinen lisäpöytäkirja):
Hoitaessaan kasvatuksen ja opetuksen alalla omaksumiaan tehtäviä valtion tulee kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen heidän omien uskonnollisten ja aatteellisten vakaumustensa mukainen kasvatus ja opetus.
Uskonnonvapaus pitää tottakai taata. Mutta ei poikien ympärileikkausten kieltäminen tarkoita uskonnon kieltämistä tai sen kieltämistä, että vanhemmat saavat kasvattaa lapsiaan vakaumuksensa mukaan. Sanotaanhan Raamatussa lapsen piiskauksen olevan hyvästä, mutta silti lasten kurittaminen kuten selkäsaunat, tukistaminen ja luunapit on säädetty Suomessa laittomiksi. Ajatteleeko kukaan lasten pahoinpitelyn kieltävän lain hyökkäävän kristillistä perintöä vastaan? Epäilen.
Ei uskonnon varjolla Suomessa hyväksyttäisi esimerkiksi naisten elävänä polttamista, tyttöjen ympärileikkausta tai käsien amputoimisia. Miksi sitten poikien ympärileikkaus pitäisi hyväksyä? Tyttöjen ja poikien ympärileikkaukset eivät ole väkivalta-asteikolla samalaisia, mutta ne silti molemmat kajoavat alaikäisen kehoon tavalla, joka vaikuttaa heihin koko loppuelämän. 
Jos ympärileikkauksen kokee tärkeäksi uskonnollisesta, kulttuurisesta, esteettisestä tai mistä tahansa muusta syystä, sen voi tehdä itselleen aikuisena. Täysi-ikäinen saa tehdä pippelilleen juuri niin kuin haluaa, mutta pienet lapset pitäisi jättää saksimatta. Olen tyytyväinen, että Islannilla on ollut pokkaa aloittaa lain valmistelutyöt. Toivottavasti laki menee läpi ja muut maat seuraisivat perässä.

16 Comments

 • Anonyymi

  Olen aina ihmetellyt tätä että uskonnon varjolla saa tehdä mitä vaan. Millä tätä ympärileikkausta edes perustellaan? Onko heidän Jumalalleen poika jotenkin arvokkaampi jos hänellä ei ole esinahkaa?!
  Tästä liikkui netissä mielenkiintoinen kysely, jossa amerikkalainen nainen oli tehnyt gallupin pitääkö lapsi ympärileikata vai ei. Keskustelu gallupin ympärillä oli vähintäänkin kummallinen. Osa sanoi, että mies, jolla on esinahka, on muutenkin likainen. Osa perusteli sitä argumentilla "koska niin on aina tehty". Näin suomalaisen näkökulmasta tuntuu kummalliselta, että tästä asiasta edes keskustellaan. Tämähän sotii ihan kaikkia sopimuksia ja oikeuksia vastaan.

  • Satu Rämö

   Sepä! Jossain uskonnollisissa teksteissä kuulemma on näitä "suosituksia" siitä, milloin ympärileikkaus poikavauvoille pitäisi tehdä jne. Mutta kyllähän niissä uskonnollisissa teksteissä kehotetaan paljon muunkinlaiseen toimintaan, jota ei enää modernissa maailmassa pidetä kohtuullisena tai edes oikeana.

 • Nipre

  Täysin nyt asian vierestä, mutta onko Islanti todellakin EU-maa? Koska se on liittynyt? Kouluajoilta muistan, että opeteltiin Pohjoismaita: Suomi, Ruotsi ja Tanska kuuluvat EU:hun mutta eivät Natoon. Norja ja Islanti kuuluvat Natoon, mutta eivät EU:hun.

  • Satu Rämö

   Ei ole EU-maa, olemme ETA:ssa, Euroopan talousalueessa. Laitoin tuohon EU-maa siksi, että aika monet ns. moderneista sivistysvaltioista ovat EU-maita ja niistä yhdessäkään ei ole aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Se on minusta omituista.

 • Anonyymi

  Täysin samaa mieltä siitä ettei perusteluja poikien ympärileikkaukselle ole. Kuitenkin mietityttää, seuraako toimenpiteen kieltämisestä että ne vain siirtyvät epävirallisissa olosuhteissa tehtäväksi ja riskit kasvavat. Tällähän hetkellä Suomessa ympärileikkaukset hoitavat lääkärit.

  • Satu Rämö

   Tuo on tietysti ihan aiheellinen huoli, mutta mun mielestä oikeusvaltio ei toimi niin, että päätetään lait sen mukaan, mitä pystytään valvomaan. Eihän käytäntö koskaan muutu, jos sen eteen ei tehdä työtä ja lainsäädäntö on siitä yksi osa.

 • anumorchy

  Kielto aiheuttaisi luultavasti juuri mita tuo edellinen anonyymi tuo esille, toimenpiteet siirtyvät epävirallisissa olosuhteissa tehtäväksi ja riskit kasvavat.
  Ei tuosta poikien ymparileikkauksella nayta ainakaan olevan haitallisia vaikutuksia seksuaaliseen toimintaan tai nautintoon, aivan toisin kuin tyttojen silpomisella, jota ei voi edes millaan muotoa kutsua samalla sanalla ymparileikkaus.
  Tallaisia mietteita maasta jossa poikien leikkaus on normi.

  • Satu Rämö

   Ei varmasti kaikille tule haitallisia vaikutuksia, mutta osalle kyllä: tunnottomuutta jne. Miesten pitäisi saada itse päättää peniksestään, vauvoja ja pieniä poikia ei kuulu leikata.

   Ja noita toimenpiteitä tehdään jo nyt epävirallisissa olosuhteissa Suomessakin, koska kaikilla ei ole varaa mennä yksityiselle lääkäriasemalle. Koska toimenpidettä itsessään ei ole säädetty laittomaksi, siihen on vaikeampi puuttua ja kuitata kulttuurisilla tavoilla. Näitä oikeuskeissejä on ollut Suomessakin jonkin verran…

  • Anonyymi

   Mutta miksi silti pitäisi sallia?! Täysin turha toimenpide! Olisiko se ok jos päätettäisiin vaikka, että kaikilta ruskeasilmäisiltä pitää leikata korvanlehdet pois?! Ihan yhtä järjetöntä! Ja onhan se kivuliasta pienelle pojalle..

 • Anonyymi

  Seurustelin aikanaan amerikkalaisen kanssa joka oli vauvana ympärileikattu (vissiin vain ihan tavan vuoksi, hän oli katolisesta perheestä) ja hän oli sitä jyrkästi vastaan sillä se oli vähentänyt tuntoherkkyyttä roimasti ja koska siinä kajotaan ihmisen (seksuaaliseen) koskemattomuuteen.

 • Anonyymi

  Hienoa, Islanti! Kävin keskustelun tästä amerikkalaisten ja tänne assimiloituneiden suomalaisten kanssa. Suurin osa ymmärsi tämän toimenpiteen tarpeettomuuden ja julmuuden. Mutta voi hyvänen aika miten järkyttynyt olen äännekkään vähemmistön ajatusmaailmasta. He todella uskovat, että silvottu penis on jotenkin terveellinen ja perustelevat silpomista terveydellisillä syillä. Hämmentävintä ovat mielipiteet, joiden mukaan silvottuun penikseen ei tartukaan sukupuolitaudit ja se on keskeisessä osassa HIVin leviämisen estämisessä!

  • Anonyymi

   Sehän on kyllä ihan tutkitustikin totta, että miesten ympärileikkaus vähentää useiden sukupuolitautien, myös HIV:n leviämistä. Ei se siis tartuntaa estä, mutta alentaa tartuntariskiä, vaikkakin ainoastaan lähinnä vaginaalisessa yhdynnässä. Ympärileikattu mies myös levittää esimerkiksi syöpää aiheuttavia HPV-kantoja heikommin kuin ympärileikkaamaton siinäkin tapauksessa, että mies on viruksen kantaja (kuten useimmat aikuisista kautta maailman ovat).

   Miesten ympärileikkausta on käytetty jonkin verran yhtenä aseena Afrikassa HIV-epidemian taltuttamisessa. Eli tavallaan oikeassa ovat, joskin runsaasti liioittelevat, jos sanovat, että sukupuolitaudit eivät lainkaan tartu ympärileikattuun penikseen.

   Kuitenkin etenkin silloin, kun keskustellaan täällä hyvinvoivissa länsimaissa tapahtuvista ympärileikkauksista, kaikenlaisiin hygienia- ja sukupuolitautien leviämisen vähentämissyihin vetoaminen tuntuu tosi typerältä. Täällä on mahdollisuus huolehtia hygieniasta, täällä on kondomit helposti saatavilla, etenkin täällä on saatavilla tietoa.

   Miesten ympärileikkaus Yhdysvalloissa on aika nuori ilmiö (siitä tuli ns. normi vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun ympärileikkauksen kattavat sairausvakuutukset tulivat yhä useamman ulottuville), ja ainakin oman tuttavapiirini perusteella sanoisin, että yhä harvemmin poikavauvojen ympärileikkausta pidetään automaationa. Asiasta vähintäänkin keskustellaan sen sijaan, että siihen suhtauduttaisiin toimenpiteenä, joka yksinkertaisesti vain "kuuluu tehdä". Lisäksi ilokseni yhä useammin vaakakuppi kallistuu ympärileikkaamattomuuden puolelle. Muutosta on ilmassa, joskin tässäkin asiassa erot maan sisällä ovat huimia!

  • Satu Rämö

   Jep, juuri näin. Samanlaisia ajatuksia; näitä tutkimuksia ja niihin vastauksia tuli aika paljon esiin kun googletin aiheesta ennen jutun kirjoittamista. Hyvä, että ne nousivat tänne kommentteihinkin!

 • Sepelopo

  Käsittääkseni suomalaisiakin miehiä on ympärileikattu suomessa . Ei tietenkään yhtä yleistä kun muualla maailmassa. Suomessa sitä joudutaan tekemään vain lääketieteelisistä syistä käsittääkseni.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *