Millainen perhe on normaali?

Perheisiin liittyvät tasa-arvoasiat ovat viime aikoina kiinnostelleet tavallista enemmän, etenkin siellä Suomen puolella. Vanhempainvapaauudistusjaadailun lisäksi olen tänä keväänä seurannut Jani Toivolan uuden kirjan (Kirja tyttärelleni, WSOY) ympärillä pyöritynyttä keskustelua. Kirjassaan Toivola siis kertoo siitä, millaista on olla isä. Kirjassa käsitellään myös vanhemmuuden ja työn yhdistämistä ja uupumista ja siitä toipumista.
Kirja on erinomainen; hyvin kirjoitettu ja koskettava. Kerron kirjasta joskus tarkemmin, mutta se ei ollut se aihe, josta halusin tänään kirjoittaa.
Halusin kirjoittaa siitä, kun taannoin katsoin Yle Areenasta Arto Nybergin keskusteluohjelman, jossa Jani Toivola oli vieraana.
Keskustelu lähti heti liikkeelle kirjan teemoista, vanhemmuudesta ja uupumuksesta. Kohdassa 03:35 kopsahti päähän vähän kovempaa. Ylen toimittaja sanoi yhtäkkiä Toivolalle näin: ”Tää on aika mielenkiintoinen yhtälö kuitenkin. Sä oot siis biologinen isä ja sä oot homo. Tässä tämmöinen niinkun perinteisemmän lisääntymistavan edustaja ihmettelee, että miten tää on mahdollista?”
Olin vajota maan alle myötähäpeästä toimittajaa kohtaan. Tuntui pahalta. Olin todella hämmästynyt ja vähän vihainenkin. 
”Miten tää on mahdollista?” Ristus sentään.

ETTÄ PANITTEKO TE?
Kysyttäisiinkö samaa ikinä heteroilta?
Sä olet yksinhuoltajavanhempi eli toinen vanhempi ei asu siis samassa taloudessa eli te ette ole niin kuin romanttisella tavalla pari, eli miten se on  niinku mahdollista että te saitte lapsen? Aika hämmästyttävää.  Siis missä asennossa se pili sinne pimperoon tarkalleen ottaen pistettiin? Ai että ei laitettu ollenkaan? Jaa jotain muutako sitten laitettiin tai joku toinen siis laittoi? Tarvittiinko lääkärinapua? No millä tavalla? Jaa eikö se ollutkaan sun spermaa? Keinohedelmöitys? Ihme hippeilyä. Kai nyt omista munasoluista kuitenkin? 
En ole Nybergin tyylin suurin fani muutenkaan, mutta tämä oli kyllä jo moukkamaista. Jotenkin kuvittelin, että kun melkein 2020-luvulle on kuitenkin tultu, olisi perheen malli päästetty ulos sieltä tiukkaan rajatusta aitauksestaan ilman, että täytyy ihan ääneen hämmästellä niitä, jotka eivät sinne sovi. 
Mutta eipä taida maailma olla vielä valmis. 

9 Comments

 • Anonyymi

  Samaan kiinnitin huomion! 🙁 Ja jotenkin ahdisti ihan älyttömästi Janin puolesta. Ja ärsytti ja veti surulliseksi.

  • Satu Rämö

   Sama juttu, tuli tosi surullinen olo. Toimittaja oli varmasti lukenut kirjan tai saanut siitä briiffin taustatoimittajalta (ainakin olettaisi että tällainen kuuluisi taustatyöhön), joten hän olisi kyllä voinut tuoda tuon muka tärkeäksi katsoneensa yksityiskohdan esille myös sivistyneemmin.

   Tässä on taas yksi tämmöinen ero Islantiin; ei voisi kuvitellakaan että täällä jossain paikallisen yleisradion keskusteluohjelmassa kysyttäisiin tuollaista kysymystä. Se olisi jotenkin niin – noh, kai näin voi sanoa: junttia.

 • Anonyymi

  Oli lukenut kirjaa tai ei – kyllä toimittajan pitäisi tietää keinohedelmöityksestä!!! Miten on mahdollista my ass…

  • madde

   Se on voinut ollu mikä vaan metodi ihan yhdynnästä muumimukin kautta keinohedelmöitykseen. Niin tai näin, se ei kuulu meille. Eikä Arto Nybergille.

 • Anonyymi

  Mä en ymmärrä miten kukaan pystyy katsomaan Arto Nybergin ohjelmaa, tai suostuu sinne vieraaksi. Joka kerta kun sitä sattuu vilkaisemaan, tulee joko vihaiseksi, surulliseksi tai meinaa kuolla myötähäpeästä. Mut ehkä se vetoaa ylempikeskiluokkaiseen ja keski-ikäiseen valkoiseen heteroon, koska mitään muuta ryhmää on vaikea kuvitella ohjelmaa seuraamaan.

  • pilami

   Haha. Kuulun vissiin just tohon ihmisryhmään. Kerro vielä lisää millaisia me sun mielestä ollaan.

 • Finventures

  En nähnyt kyseistä ohjelmaa, mutta välillä ihmettelen Nybergin suosiota. Mun mieleen on jäänyy, kun Paula Vesala joskus selitti, että kun tehdään porukalla töitä siihen tilanteeseen täytyy mennä avoimena, jotta yhteistyö on mahdollista. Nyberg kysyi onko se perfektionismia…
  Siitä tuli sellainen olo, että hän ei niinkään osaa mennä haastateltavan ajatuskulun mukana, vaan kysyy ennalta mietityt kysymykset.

  Ja samaa mieltä: hedelmöitystapa ei kuulu kenellekään. Jos on asiaa lähestyttävä, niin kunnioittavasti ois ihan pätevä tapa.

  Jos vielä näkyy, niin mtv:llä oli ohjelma, jossa Maria Veitola oli Jani Toivolan luona yökylässä. Kandee katsoa. Musta oli hauskaa, että Toivolan läheisimmät ystävät eduskunnassa on kaikki keskenään eri puolueista.

 • Anonyymi

  Vanhasta maustamispostauksesta suurkiitos. Olen nyt tehnyt makkarakastiketta ja makaronilaatikkoa ohjeitasi noudattaen ja on tullut maukasta ruokaa; jotenkin "syvemmän" makuista kuin aiemmin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *