Millainen perhe on normaali?

Perheisiin liittyvät tasa-arvoasiat ovat viime aikoina kiinnostelleet tavallista enemmän, etenkin siellä Suomen puolella. Vanhempainvapaauudistusjaadailun lisäksi olen tänä keväänä seurannut Jani Toivolan uuden kirjan (Kirja tyttärelleni, WSOY) ympärillä pyöritynyttä keskustelua. Kirjassaan Toivola siis kertoo siitä, millaista on olla isä. Kirjassa käsitellään myös vanhemmuuden ja työn yhdistämistä ja uupumista ja siitä toipumista.
Kirja on erinomainen; hyvin kirjoitettu ja koskettava. Kerron kirjasta joskus tarkemmin, mutta se ei ollut se aihe, josta halusin tänään kirjoittaa.
Halusin kirjoittaa siitä, kun taannoin katsoin Yle Areenasta Arto Nybergin keskusteluohjelman, jossa Jani Toivola oli vieraana.
Keskustelu lähti heti liikkeelle kirjan teemoista, vanhemmuudesta ja uupumuksesta. Kohdassa 03:35 kopsahti päähän vähän kovempaa. Ylen toimittaja sanoi yhtäkkiä Toivolalle näin: “Tää on aika mielenkiintoinen yhtälö kuitenkin. Sä oot siis biologinen isä ja sä oot homo. Tässä tämmöinen niinkun perinteisemmän lisääntymistavan edustaja ihmettelee, että miten tää on mahdollista?”
Olin vajota maan alle myötähäpeästä toimittajaa kohtaan. Tuntui pahalta. Olin todella hämmästynyt ja vähän vihainenkin. 
“Miten tää on mahdollista?” Ristus sentään.

ETTÄ PANITTEKO TE?
Kysyttäisiinkö samaa ikinä heteroilta?
Sä olet yksinhuoltajavanhempi eli toinen vanhempi ei asu siis samassa taloudessa eli te ette ole niin kuin romanttisella tavalla pari, eli miten se on  niinku mahdollista että te saitte lapsen? Aika hämmästyttävää.  Siis missä asennossa se pili sinne pimperoon tarkalleen ottaen pistettiin? Ai että ei laitettu ollenkaan? Jaa jotain muutako sitten laitettiin tai joku toinen siis laittoi? Tarvittiinko lääkärinapua? No millä tavalla? Jaa eikö se ollutkaan sun spermaa? Keinohedelmöitys? Ihme hippeilyä. Kai nyt omista munasoluista kuitenkin? 
En ole Nybergin tyylin suurin fani muutenkaan, mutta tämä oli kyllä jo moukkamaista. Jotenkin kuvittelin, että kun melkein 2020-luvulle on kuitenkin tultu, olisi perheen malli päästetty ulos sieltä tiukkaan rajatusta aitauksestaan ilman, että täytyy ihan ääneen hämmästellä niitä, jotka eivät sinne sovi. 
Mutta eipä taida maailma olla vielä valmis. 
Teemat
Poimintoja Blogista:

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö