Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Tein työpäivästä paremman kolmen kohdan listalla

Vuoden alku on sujunut töiden kannalta yllättävän tahmaisesti. En oikein tiedä, missä on mättänyt. Pidinkö liian pitkän loman, josta oli yllättävän vaikea nytkähtää takaisin työrytmiin? Onko lautasella ollut liikaa sellaista pikkusälää, jonka organisoiminen vie julmetusti aikaa ja samalla aikaa pois laskutettavasta työstä? Vai enkö vaan osaa?

Tahmaisuus on ollut luonteeltaan sellaista, äh-en-saa-mitään-aikaiseksi-aikaa-kuluu-mitään-ei-tapahdu. On tuntunut, että mikään asia ei etene, vaikka niiden tavallaan pitäisi. Olen esimerkiksi työstänyt joulukuun alusta asti yhtä valtavan hauskaa lehtijuttua, joka käsittelee suosikkiaihettani ja sitä on ollut periaatteessa aivan unelmakivaa tehdä.
Yritin saada sen valmiiksi ennen joululomia. No ei onnistunut. Yritin loppiaista. Ei onnistunut (lomalla). Ennen matkamessuja (ihan mahdotonta). Matkamessuilla? (Messupäivän jälkeen ei jaksa tehdä mitään muuta kuin katsoa Siltaa.) Matkamessujen jälkeen? (Sain noroviruksen.) 
Kyllä tuonne jonnekin rakoon olisin saanut sen päivän tai parin verran työtunteja puristettua, mutta oikeastaanhan syy oli ihan muualla kuin siinä, että ”ei ollut aikaa”. Deadline oli vasta tammikuun lopussa. Olen niin DL-orientoinut ekselinhinkkaaja, että en pysty olemaan luova ja tekemään jotain etuajassa, jos ei ole pakko. Tavallaan haluaisin, mutta tavalllaan en kuitenkaan saa sitä valmiiksi.
Sitten kun työ ei etene, tulee aikaansaamaton laiska-kakkapää -olo. Ja se kiva loskainen tunnelma siitä sitten kätevästi leviää koko työviikon fiilikseen ja tekemisen meininkiin.
Viime viikolla olin siis Helsingissä ja teimme  Lähiömutsin Hannen kanssa urakalla uusia jaksoja Unelmaduunarit-podcastiimme. Yksi vierastamme, psykoterapeutti Satu Pihjala, on kirjoittanut kirjan aikaansaamisesta ja se ilmestyy maaliskuussa. Juttelimme kaimani kanssa hirvittävän mielenkiintoisista jutuista liittyen ihan tavallisiin arkisiin työpäiviin: miten saada asioita aikaan, kuinka saada flow-olo päälle, kuinka ryhtyä tekemään, missä mättää silloin kun tuntuu että mistään ei lähde tapahtumaan mitään. Tästä kaikesta lisää aikanaan siinä podcast-jaksossa, mutta yhtä pientä asiaa en voi olla mainitsematta nyt jo. 
Avauduttuani Satulle jonkin aikaa saamattomuuden tunteestani ja tahmaisesta alkuvuodesta, Satu kehotti minua tekemään kolmen kohdan listan. Hän kehotti kirjoittamaan ylös kolme asiaa, jotka seuraavan työpäivän aikana pitäisi saada tehtyä. Ne voivat ja itse asiassa niiden kuuluukin olla olla ihan tavallisia, jopa pieneltäkin tuntuvia juttuja, kuten vaikka: ”vastasin X:n sähköpostiin”.
Jos ei työssään valmista mitään fyysistä, vastaanota X-määrää potilaita tai hoida X määrää lapsia kello 8 ja 17 välillä, ei välttämättä tajuakaan, mitä kaikkea sen päivän aikana tulee tehtyä. Kun omaa työtään ei pysty mittamaan fyysisin kappalein, voi helposti tulla olo, että ei ”ole saanut mitään aikaan”. Kun oman tekemisen tekee itselleen näkyväksi, huomaa yllättäen toiminttaneensa monenlaista asiaa. Tekemisen etenemisestä ilostuneena fiilis nousee ja seuraavat hommat sujuvat paljon paremmalla sykkeellä.
Mutta entä jos unohtaa tehdä listan – kuten minä eilen unohdin tehdä tälle päivälle? Ei kuule onneksi haittaa yhtään! Ennen kuin lopetat työpäiväsi, kirjoita itsellesi kalenteriin, muistikirjaan tai kännykkään tai ihan mihin vaan ylös kolme asiaa, jotka sait tänään aikaiseksi.
Kokeilin. Tänään minä olen saanut valmiiksi:
– Yhden semityölään sähköpostin kirjoittamisen (tarjous).
– Otsikot ja ingressin siihen lehtijuttuun, joka on aivan pian (eli 31.1.) valmis.
– Tämän blogipostauksen.
Heijaheija, kylläpä tuli kiva fiilis. Kannattaa kokeilla! Jatkan listojen tekemistä nyt joka päivä, jos niillä saisi vaikka vähän rotia tähän valtoimenaan vellonneeseen vuoden alkuun.
Kuvia vaihtoehtoisilta työpaikoilta: Björgvin Hilmarsson

10 Comments

 • Karoliina

  Kiitos tästä vinkistä! Miten ne yksinkertaiset jipot ovatkin usein arjessa just parhaita. Kokeilin ja toimii. Epämääräinen ahdistus helpottaa, kun näkee tehneensä oikeasti jotain, vaikka tavallaan yhtään mikään ei muutu. Tämä tulee käyttöön.

 • Unknown

  Voi mä niin odotan tuota podcastia (ja kirjaa)! Väikkäriä ährätessä kyseinen ongelma on nimittäin enemmän kuin tuttu ja sitten *itutuksen vaivatessa päätyy vaan surffaamaan joutavia… Juu, pilko kakku syötäviin osiin, tee työlistoja ja aseta itsellesi deadlineja – tiedän tiedän, mutta se on silti niin riivatun vaikeaa!

  Anne

  • Satu Rämö

   Kovasti energiaa väikkärin tekoon! Isot projektit on mulle itselle vaikeita just tuon pilkkomisen takia. Siihen pilkkomiseen ja aikatauluttamiseen täytyy varata yllättävän paljon aikaa, suunnitelma ei synny ihan hetkessä.

 • Asikaine

  Kiitos tästä! Täällä aika samoja tuntemuksia ollut lomien jälkeen ja pienten, ihan kivojenkin juttujen tekeminen ei meinaa suttaantua. Tuntuu, että kun on ihan täyteen hakattu kalenteri, saan hulluna aikaan ja nyt siirtelen töitäni ihan ihmeellisesti sinne tänne, vaikkei suhteessa normimäärään edes ole paljon tehtävää! Argh! Ja joo, podcastia odottelin, taas kuuntelin, kun kävelin töihin 🙂

  • Satu Rämö

   Jaettu tuska on pienempi tuska. Joo tää alkuvuosi on kyllä ollut todella tahmainen. Varmasti sitten kun tekemisen määrä kasvaa ja on pakko vaan lätkiä tekemään, töhnäfiiliskin siitä vähitellen laimenee.

 • Kati

  Kiitos vinkistä! Otin heti tänään käyttöön ja näin klo 15.54 on kiva huomata, että lista on tehty 🙂 Sisälsi yhden pienen jutun ja kaksi isoa hoidettavaa/raportoitavaa.

 • Arbane Blanc

  Mä olen ihan koukussa Todoistiin! Koska juuri tämän takia 😊 (Ja tottakai siksi, että a. muistaisin tehdä jotain ja b. voisin vähän suunnitella töitä.) Joskus oikein tahmeana päivänä päivän lopuksi kirjaan tehtyjä asioita, jos ei varsinaiselta listalta tapahtunut mitään 😃 Ja Todoist Zero – se on herkkua se!! Ennen lomaa ja OIKEIN hyvänä päivänä oon tehnyt jopa 19 todoa…! Premiumissa (ei maksa juur mitään) kaiken saa luokiteltua, kategorioitua jne. Ja jos läheisellä kollegalla on myös Todoist, voi projekteja jakaa ja antaa toiselle tehtäviä, ja viestiäkin tätä kautta. Tsekkaa! 😊

  • Satu Rämö

   No tästä mä en ollutkaan kuullut aikaisemmin. Mulla on toiminut paperille kirjoitetut listat sen verran hyvin, että en ole vielä uskaltanut muuttaa systeemiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *