Joululahjat odottavat perillä

Tervepä terve täältä näppiksen takaa. Ja vaatekasojen, täyden kierrätyspaperisäiliön ja kirjanpitokuittipinon takaa. Kirin tätä hauskaa loppuvuotta kasaan hiki hatussa mutta hyvällä sykkeellä. Huhheijaa, vielä reilu viikko ja sitten alkaa….joululoma. Ajatus tuntuu niin hyvältä, että naurattaa kuin joulupukkia lahjasäkin äärellä. 
Kaupallinen yhteistyö: Gigantti ja Suomen Blogimedia
Yritämme olla joka toinen joulu Suomessa ja joka toinen Islannissa. Suurin muuttuva osanen tässä on tietysti työ kaupalla, sillä joulu on kiireisin myyntisesonki, eikä siitä oikein tulisi mitään, jos ehdottaisi itselleen montaa vapaapäivää juuri ennen joulua. Edelliskerralla lensimme Suomeen jouluaattona, mutta tänä jouluna viimeinen suora lento Helsinkiin ennen pyhiä lähtee aatonaaton aamuna. Äärettömän iso kiitos kauppiaskollegoilleni, että saatiin tämä joulu järjestettyä näin. Ensi vuonna on minun vuoroni olla jouluvahdissa myymälän viimeiseen aukiolominuuttiin saakka. Se on lupaus!
Meillä on siis tänä vuonna vuorossa joulunvietto suomalaisten hankien keskellä. Jotta sitä lunta varmuudella olisi ja kaikille riittävästi mielekästä ulkoilmatekemistä, päätimme mennä suosiolla pohjoiseen. Vuokrasimme Ylläkseltä kahdeksi viikoksi mökin, jonne kokoonnumme yhdessä perheen kanssa. Meidän nelihenkisen Suomi-Islanti-jengin lisäksi sinne saapuvat myös siskoni ja äitini.  Olemme perheen kanssa kahdesti viettäneet Ylläksen seudun hiihtoladuilla talvilomia, mutta nyt päätimme yhdistää samaan lomaan joulunvieton. Tämä olkoon nyt meidän yhteinen, paljon kaivattu talvilomamme.
Koko perheen liikuttelu paikasta toiseen ja vielä juuri ennen joulua yhdistettynä näihin kauppiaan joulukiireisiin ja muutenkin kiireiseen sesonkiin on keskisuuri logistinen haaste. Se on vaatinut jonkin verran etukäteisvalmisteluja. Mökki ja vuokrasukset on hoidettu jo kuukausia sitten valmiiksi. Marraskuun lopussa tilasin mökille joulukuusen. Se ottaa meidät vastaan mökin kuistilla aatonaaton iltana. Joulupukki aattoillalle on viimeistä sähköpostiviestiä vaille varmistettu. En ole voinut vastustaa kiusausta pukinvaraukseen: olisi niin nostalgista saada omasta lapsuudesta tuttu punapukuinen joulupukki piipahtamaan jouluaaton vietossa. Plus haluan ehdottomasti nähdä mörssärin ilmeen, kun se näkee ensimmäistä kertaa suomea puhuvan joulupukin kosketusetäisyydeltä.
Joululahjahommat on hajautettu. Kaikki islanninsukulaisille menevät lahjat jaetaan nyt tulevana viikonloppuna, kun kokoonnumme joulukahville puolisoni siskon luokse. Kaikki kekkereihin tulevat tuovat mukanaan leipomisia ja toisilleen joululahjat.
Suomen perheelle hankituista lahjoista osa tulee perille mukanamme Islannista, osan olen tilannut ajan, rahan ja matkalaukkutilan säästämiseksi verkkokaupasta suoraan mökkiosoitteeseen. Gigantti, josta voi siis tilata lahjat suoraan kotiovelle tai tehdä varauksen netistä ja noutaa myymälästä, pyysi että listaisin heidän valikoimistaan suosikkilahjani läheisilleni. Noh, täältä pesee! Nämä lahjat joko ovat tai eivät ole pukinkontissa. Mitäähän en voi tässä vielä paljastaa, sillä lahjansaajat kuitenkin lukevat tämän postauksen vaikka olisin tuossa alussa kieltänytkin… 
Paljon matkustavalle siskolleni antaisin sen minkä minäkin olen kokenut maailman parhaaksi teknologiseksi vempaimeksi: vastamelukuulokkeet. Näitä on paljon eri malleja ja hyviä vaihtoehtoja varmasti monia. Puolisoni hemmoitteli minua viime jouluna Bosen QuietComfort 35 vastamelukuulokkeilla ja nämä ovat tottavie parasta matkaseuraa ja karkkia korville.  Näiden kuulokkeiden juju on siis se, että kaikista paras ääni niistä kuuluu silloin, kun ei kuuntele mitään. Kun kuulokkeet napsauttaa päälle, ne alkavat tuottaa ns. vastaääntä, jolloin kaikki taustamelu häviää. Hurina, tuuli, liikenteen melu, oma hengitys, vieressä istuvan hönkäilyt ja maiskutus – ne kaikki häviävät sillä samalla sekunnilla kun kuulokkeet laittaa päälle. Tzäb! Taustamelun ulottumattomissa rentoudun, niskalihakseni vetreytyvät ja keskityn paremmin ihan kaikkeen. Aivan kuin leijuisin pumpulissa. Mutta: jos puhelimeni soi tai joku puhuu minulle, kuulen kyllä sen. Ääni kuuluu kaukaisena ja etäisenä, mutta kuulen sen silti. Koska siskoni saa ja joutuu matkustamaan paljon työssään ja viettämään aikaa lentokentillä, näiden avulla hän saisi itselleen hiljaisuutta ja rauhaa.  Huomasin muuten, että näistä vastamelukuulokkeista on tullut uusi malli (QuietComfort 35 II). Minun mielestäni niissä ei ollut mitään isompaa eroa tuohon omaan malliini kuin nopeampi pääsy Google Assistant -avaustajaan (jotain, mitä en uskoakseni tarvitse). Hintaeroa on kuitenkin 50 euroa. 

Toinen siskoni, joka nuorimmaisen siskon tapaan urheilee paljon, saattaisi ilahtua hyvistä nappikuulokkeista. Minulla on itselläni vielä sellaiset ”vanhanaikaiset” eli piuhalliset nappikuulokkeet. Ja kyllähän se rinnuksilla hölskyvä ja kaulusta vasten kahiseva naru vähän häiritsee kuuntelunautintoa. Jaybirdin langattomat kuulokkeet on helppo ladata päivän aikana omassa kotelossaan. Näitä samoja nappikuulokkeita kehuttiin myös Hesarin taannoisessa testissä. Näillä napeilla toisin lisää iloa noihin siskoni omiin harrastushetkiin. Minulle kymmenen kilometrin matka on iso suoritus, siskoni vetelee Lontoon puistoissa 15 kilsan lenkkejä ja kutsuu niitä perusmittaisiksi. Noh, olemme tässä suhteessa hieman erilaisia. 
Puolisoni on meidän kotitalouden kuuntelija. Hän on se tyyppi, jonka pitää istua elokuvateatterissa juuri oikeassa keskikohdassa täydellisen äänielämyksen takia. Kotona hän jaksaa väsätä kaiuttimien paikkojen kanssa ja viritellä tuoleja oikeaan asentoon. (Jep, hänen kanssaan ei voi katsota leffaa tai kuunnella musiikkia, ennen kuin sohva on oikeassa kulmassa kaiuttimiin nähden. En enää edes ehdota leffan katsomista läppäriltä, koska tiedän että se ei tule onnistumaan.) Meidän työhuoneemme hylly- ja kaappitilasta neljä viidesosaa on omistettu äänentoistoon, lataamiseen ja tallentamiseen liittyviin vempaimpiin, joita on joka lähtöön. Minä en näistä musahommista ja kajareiden sijoittelusta tajua yhtän mitään, mutta arvostan toki kovasti toisen omistautumista asialle. Siksi haluaisin antaa hänelle lahjan, jonka hän on itse jo testannut.
Puoliso teki kattavan tuotetestauksen hetki sitten, koska etsi siskolleen perheen yhteistä tupaantulijaislahjaa. Tarkoituksenamme oli hankkia miehen siskon kotiin mahdollisimman hyvät ja pieneen tilaan menevät kaiuttimet. Sonos oli kuulemma paras valinta. Niinpä me ostimme kymmenen hengen porukassa kaksi langatonta Sonos-kaiutinta. Pari viikkoa sitten luovutettu lahja on ollut suksee. Lahjan saajat ovat olleet kaiuttimiin todella tyytyväisiä. Ihan halpojahan nämä eivät ole, mutta toisaalta eivät kai tämmöiset vempaimet koskaan olekaan… Tiedän, että puoliso olisi näistä ikionnellinen. Tänä jouluna budjettini ei varmaankaan veny näihin, mutta ehkäpä joskus myöhemmin, vaikkapa kimppalahjana. 
Mutta, yksi toinenkin juttu olisi! Tämä olisi silkka huumorilahja. Siis sarjassa emme tosiaankaan tarvitse, mutta silti sellaista tekisi vähäsen mieli. Paristoilla toimiva Nordic Beer oluthana. Kun tähän laitteeseen lykkäisi pari autonlämmintä oluttölkkiä, retkimukeihimme valuisi  hetken kuluttua kylmät hanaoluet. Turha juttu? Ehkäpä. Hauska? No ainakin kesäisillä telttaretkillämme. Tiedän, että puolisoni arvostaisi lahjan humoristista otetta ja yhdessä on aina hauska nauraa. Mutta ehkä minä sitten kuitenkin mieluummin säästäisin niihin kaiuttimiin…
Mutsilleni haluan antaa hemmottelua ja rentouttavia hetkiä. Hänelle sopisi täydellisesti tämä mikä minullekin: kunnollinen päänhierontalaite. Rrrrrakastan pää- ja hartiahierontaa ja kampaamoissa paras hetki onkin aina se, kun pesussa laitetaan hoitoaine ja hierotaan. Oh my, voisin istua siinä pesutuolissa vaikka kokonaisen tunnin. MeTime päänhierontalaite todellakin hieroo eikä vain liikuttele jotain yhdentekevää kuulaa vasemmalta oikealle. Laite venyttää, nyppii, hieroo ja tarraaa kiinni. Tämän käsittelyn jälkeen verenkierto pään alueella vilkastuu ja olo virkistyy. Päähierontaa vaikka joka päivä! Tämä kestää vettä, eli päähieronnan voi tehdä vaikka suihkussa sen hoitoaineen vaikuttaessa.
Nämä kaikki lahjat löytyvät siis Gigantista. Täältä löytyy lisää joululahjaideoita iän ja kiinnostuksenkohteiden mukaan. Täältä puolestaan voit katsoa tämän viikon joulutarjoukset ja jopa puoleen hintaan muutamia poistotuotteita. Gigantin lahjoissa on vielä sellainen jekku, että palautusaikaa on joulun alla pidennetty 60 päivään. Palautusoikeus koskee 27.11.–24.12.2017 aikana tehtyjä ostoksia eikä palautusoikeutta varten tarvitse säilyttää paperista kuittia. Kuitti löytyy Gigantista sähköisesti omalla tai lahjan antajan nimellä.

Ja nyt lähden hoitamaan viimeiset jouluhankinnat ja sitten töihin. Kivaa viikonloppua!

10 Comments

  • Satu Rämö

   Odotan niin paljon Lappiin pääsyä, aivan ihanaa <3 <3
   Velhon kota on best! Ei varmaankaan ehditä sinne jouluaattona, mutta joulupäivä jo toivottavasti ollaan suksilla.

 • Anonyymi

  Asiasta viidenteen (löydettyäni blogisi ja eka Islannin matkan koittaessa keväällä 2018): 1) Miten suhtaudut maanjäristyksiin? 2) Kaipaatko puita? Kiitos mielenkiintoisista teksteistä ja hyvää joulun odotusaikaa!

  • Satu Rämö

   Kiitos kommentista ja tervetulla lukemaan blogiani – ja hauskaa että oot tulossa käymään täällä laavakökkäreellä!

   Täällä on paljon maanjäristyksiä mutta niitä ei oikeastaan juurikaan huomaa, olen yhden kerran 10 vuoden aikana kokenut pienen värähtelyn jalkojen alla ja se oli tosi pientä. Eli se ei oikeastaan vaikuta mitenkään muuten kuin että vähän ottaa päähän, koska talomme etusivun rappaukseen tulee pieniä hiushalkemia joka juuttaan vuoksi juuri tän maankuoren pienen värähtelyn takia. 😀

   Puita on ikävä välillä, sellaisia kunnon metsälenkkejä. Onneksi Suomen-lomilla pääsee nauttimaan puiden huminasta.

  • Satu Rämö

   No se on kieltämättä aika hotsittava vempain, ihan jo sen järjettömän idean takia, että voisin saada kylmää olutta jonkun hikisen telttailupäivän päätteeksi.

 • Anonyymi

  Haluaisin nähdä, mitä tahansa kieltä puhuvan joulupukin ilmeen hänen nähdessään mörssärin ⛄

 • Katariina

  Ihanan kuulokkeen idyllinen Lappi joulu 😍❤🎄
  Ja Mörssärille tulee Joulupukki😂👍..
  On sanottava, etten ole lukenut blogeja sitten kotiäitivuosuen, mutta kuuntelin äänikirjana Irlantilainen on paras, ja Antti Holman ohjelma sieltö Islannista oli niin hyvä! Js voi ihme,,, olen nauttinut ja nauranut jutuillesi,,
  Ja miten paljon energiaa voi sinussa olla, huokuu blogeissa,, positiivisuus ja ihana elämänasenne👍❤..
  Podcastit on tullut kuunneltua ja löydettyä se maailma..
  Tuo Kaljahana on aivan mahtava idea, kesällä saaressa mies saunan jälkeen nauttisi lasillisen kylmää huurteista 😂👍🎁
  Kiitos vielä ihanat blogista ja oikein idyllistä Joulua Lapissa perheen kanssa ❤💛💚💙🎄🎍🎅🤶

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *