Islantilainen joulu alkaa huomenna

Islannissa on monella tapaa merkillinen joulu. Aloitetaan niistä pukeista. Täällä joulupukkeja on kolmetoista. Ne laskeutuvat yksi kerrallaan kotivuoreltaan lähimpään asutuskeskukseen pitämään meteliä ja aiheuttamaan hämminkiä. Huomenna tulee heistä ensimmäinen: Stekkjastaur eli Aidantolppakamu. Hänen harrastuksensa on ahdistella lampaita ja viedä niiltä maidot. Täällä Reykjavíkissa joulupukit asuvat tuossa läheisellä Esja-vuorella, josta tyypit sitten vaeltavat tänne kaupunkiin. Tai ehkä ne ottavat bussin, kuka tietää…

Joka päivä tulee uusi pukki ja jouluaattona niitä mesoaa täällä kolmetoista. Osa niistä varastaa ruokaa keittiöstä, osa kiusaa eläimiä navetassa ja lampolassa ja yksi tyyppi pöllii kaikilta lapsilta kynttilät. Ne pistävät pystyyn oikein islantilaisen perinnejoulun: pyhäpäivät pimeässä ilman ruokaa!
Semi-ilkeiden joulupukkien sielunelämää ymmärtääkseen pitää tuntea heidän perhetaustansa. Joulupukkien äiti on karmea vuorenpeikko Gryla, jonka harrastus on joulun alla syödä lapsia. Iso säkki selässään se harvahampainen vanha muori juoksee vuorenrinnettä alas kylään, heittää saaliin säkkiin ja juoksee takaisin kotikololleen laittamaan ruokaa. Joulupukkien isää ei tunne kukaan. Pukkien äiti ja isä kun ovat jo aikapäiviä sitten eronneet. Pukkien kotiluolassa asustelee kyllä isäpuoli, mutta hän on patalaiska, laiha ja hiljainen ukkeli, joka löhöää luolan sohvalla ja räkii kattoon. Hänestä ei kovin paljoa mitään muuta tiedetäkään.  
Tällä perheellä on lemmikkieläinkin; isokokoinen musta kissa, jota myös Joulukissaksi kutsutaan. Ei ole mikään lempeä joulumielenlevittäjä hänkään. Kissa on joulunajan pedantti siveyspoliisi. Mirrin tehtävänä on raadella ja syödä kaikki ne ihmiset, jotka ovat jouluna pukeutuneet rikkinäisiin tai likaisiin vaatteisiin.
Joulukissaa ja Grylaa pelätään edelleen, mutta nuo kansantarinoiden joulupukit osaavat olla myös mukavia ja lapset niitä kovasti odottelevat kylään. Pukeista jokainen nimittäin tuo tullessaan lapsille pienen lahjan. Ikkunalaudoille laitetaan kenkä, johon pukki jättää pienen merkin itsestään. Pahin jäynä on jättää kenkään raaka peruna, mutta aika harvoin semmoista sattuu. Useimmiten siellä kengässä odottaa aamulla mandariini, tikkari, ehkä kirja tai tarroja.
Me asettelimme lasten kanssa kengät ikkunalaudalle tänään. Kuopus on vielä vähän kujalla tämän perinteen kanssa: häntä harmitti kovasti, että näitä kivoja pahvikenkiä ei voikaan vetää jalkaan.  Damn! Esikoinen puolestaan kiskaisi minua sivummalle varmistaakseen ettei kuopus kuullut: 
Kai sä äiti oot muistanut käydä hankkimassa ne kenkään laitettavat lahjat? Tänään ehtii vielä kauppaan!
Eipä huolta. Huomenna aamulla näihin postmoderneihin pahvitötteröihin on ilmestynyt poniaiheisia tatuointeja. 

10 Comments

 • rose

  Olen tulossa Islantiin lyhyelle lomalle näin joulun alla ja odotan innolla miten joulu näkyy Islannissa. Ihan mahtavaa kuulla millainen on joulun vietto siellä islannissa.❤

  • Satu Rämö

   Hauskaa! Jos olet Reykjavikissa 23.12. kannattaa varata se päivä keskustassa pyörimiselle. Silloin on paljon ihmisiä ulkona juhlimassa, tapaamassa ystäviä ja kuuntelemassa kaduilla lauluesityksiä.

 • Anonyymi

  Ei mee sadut enää esikoiselle läpi 😀 mutta ihanaa että on jo siinä iässä että ymmärtää että pikkusiskoa varten pitää olla leikissä mukana!

 • Nipre

  Mielenkiintoista, että Islannissa on noin erilainen joulu. Muissa Pohjoismaissa kun jouluperinteet ovat melko samanlaisia. Tuleeko noiden 13 pukin lisäksi Islannissa myös se "normaali" joulupukki? Jos tulee, onko lahjapäivä 24. vai 25. päivä?

  Entä onko Islannissa tapana käyttää 24-luukun joulukalenteria? Tai tuleeko siellä tv:stä laadukkaita joulukalenteriohjelmia? Varsinkin Ruotsi, Tanska ja Norja tekevät mielestäni hyviä joulukalentereita, niitä jaksaa aikuinenkin katsoa. Onneksi Suomen Yle ja Ruotsin SVT näyttävät myös Tanskan ja Norjan kalentereita suomeksi/ruotsiksi teksitettynä, niin pystyy niitäkin seuraamaan vaivatta.

  • Satu Rämö

   Juu täällä tulee lasten joulukalenteriohjelma paikalliselta "yleltä". Esikoinen katsoo sitä mielellään.

   Jouluaattoiltana jaetaan kyllä lahjoja, mutta ne ilmestyvät kuusen alle ja jokaisen lahjan päällä lukee kuka sen on antanut. Eli joulupukki ei käy silloin aattoiltana, vaan lapsetkin tietävät että nämä lahjat ovat vanhemmilta, sukulaisilta jne.

 • Anonyymi

  Kiitos ihan huippuhauskasti kirjoitetusta joulujutusta.
  Kerran joulun alla Reykjavikissa käyneenä paikallinen joulu ei tunnu samalta ollenkaan. Toiveissa onkin uusintareissu juuri joulun aikaan.
  Ihanaa joulun aikaa Vantaalta toivotellen.. Susanna ❤

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *