Täydellisesti onnistunut aurinkoloma

Äiti älä näytä niitä lomakuvia, tulee huono mieli, koska me ei olla enää siellä. Voi pientä isosiskoa.

Kuten tuosta lapsen pyynnöstä voi päätellä, meidän marraskuinen viikon mittainen reissumme Teneriffalle oli superonnistunut ja tajuttoman hauska. Lähdimme viimeisenä lomapäivänä vielä toiseen otteeseen sinne Siam Parkiin, sillä meitä jäi molempia hieman kaivelemaan se, että minä en uskaltanut laskea ekalla kerralla niitä kaikkein vaikeimpia mäkiä. Teimme uusintakierroksen: kuusi tuntia, 42 laskua ja kaikki mäet paitsi se, mihin esikoinen ei pituutensa takia päässyt (ja johon minua ei kyllä saa kuin aseella uhaten).

Kaupallinen yhteistyö: Orion Fiilus ja Suomen Blogimedia
Säät suosivat. Vain yhtenä päivänä satoi ja silloinkin vain inasen. Saimme nauttia 25 asteen päivälämpötiloista ja puolipilvisestä säästä. Hotellimme oli meille aivan täydellinen (tästä on tulossa vielä oma erillinen juttunsa aivan pian) ja seura oli priimaa. Teimme molemmat juuri niitä juttuja joista viikonmittaisessa lomassa eniten nautimme ja silti kumpikaan ei joutunut tekemään yhtäkään kompromissia. 
Heräsimme yhtä aikaa yhdeksän pintaan ja ehdimme kevyesti aamiaiselle. Sen jälkeen uima-altaalla oleskelua, kirjojen lukemista tai rannalla ja hotellin lähistöllä olevalla luonnonsuojelualueella käppäilyä. Sitten myöhäinen lounas ja kaffet hotellin baarissa. Iltapäivisin oli tarjolla ohjelmaa lapsille, esimerkiksi kasvomaalausta ja seinäkiipeilyä.
Sitten lapsi sai tunnin iPad-aikaa lastenohjelmien parissa ja minä otin hissin kolmoskerrokseen, josta löytyi hotellin ilmastoitu punttisali. Urheilun jälkeen meille muodostui rutiiniksi mennä lapsen kanssa drinkeille hotellibaarin terassille ja tilata alkoholittomien cocktailien kavereiksi sipsejä. Kerrassaan ihanaa.
Sporttailun ja herkuttelun jälkeen vaatteidenvaihto ja syömään. Illalla lastendisko, pari lasia kuohuvaa ja lapselle limut ja ilmapallot. Hän nukahti kympiltä, minä luin kirjaa ja näpyttelin koneella työjuttuja puolilleöin.
Se todella oli loma, jossa emme suorittaneet yhtään mitään. Vesipuistojen lisäksi poistuimme hotellilta yhtenä aamupäivänä. Otimme oman hotellin bussikuljetuksen läheisen lomakylän rantabulevardille ja kävimme arvioimassa muutaman rantabaarin  smoothiejuomia ja keräämässä rantahiekalta kiviä muovipussiin.
Loman jälkeen olimme iloisia ja virkeitä ja näytimme puolisonikin mielestä hirvittävän energisiltä. Tekemättömyys on näköjään pieninä annoksina hiton ihanaa. Niin ihanaa, että olisimme varmasti molemmat voineet olla vielä toisenkin viikon pitkästymättä.

Tämä lyhyt loma teki hyvää, koska meillä ei ollut mitään odotuksia, joiden olisi pitänyt täyttyä. Ei ollut aikataulua, jota suorittaa, eikä ravintoloita, joita olisi ollut kiva päästä testaamaan. Ei ollut autenttista naapurustoa, johon tutustua iltakävelyillä, koska hotelli sijaitsi luonnonsuojelualueen päässä kaukana palveluista. Vaikka all inclusiveen kuului varsin hyvä viinivalikoima ja cava oli kuivaa ja jääkylmää, ei ollut pienintäkään väsymystä aamuisin. Lapsen kanssa kun matkustaa, ei tullut koskaan tilattua sitä “kolmatta”, josta minä jo saan päänsäryn. Saimme nukkua tarpeeksi, koska meillä on sama luonnollinen heräämisaika. Pystyin keskittymään välillä lukemiseen tai ihan vain hiljaa ajatteluun, koska esikoiselle ne omat hiljaiset hetket olivat myös tärkeitä.
Ja mikä hienointa: pysyimme koko matkan ajan terveinä. Ei tullut flunssaa tai nuhaa ennen matkaa, ei kuumetta eikä vatsatautia. Vältyimme reissussa vatsanväänteiltäkin. Varotoimena ennen jokaista Islannista pois suuntautuvaa matkaa – myös Suomeen mennessä – otamme käyttöön  purkista maitohappobakteereita. Niin nytkin.
Meidän reissunvalmisteluihin kuuluu pakkaus viime tingassa ja koko perheelle maitohappobakteerikuurin aloitus muutamaa päivää ennen matkaa. Otamme pillerit koko reissun ajan. Ainakin tähän asti olemme välttyneet kaikilta suuremmilta vatsaoireilta reissuilla. Lapsi sai neljä vuotta sitten yhden kerran yhden päivän kestävän vatsataudin Thaimaassa, mutta sen lisäksi kukaan meistä ei ole koskaan vatsaoireillut matkoilla. En ole kertaakaan tehnyt matkaa ilman maitohappobakteereita, joten paha sanoa, olemmeko vain olleet onnekkaita, olemmeko teräsvatsoja vai onko syy näissä pienissä pillereissä.
Maitohappobakteerejahan saa siis toki monista ruoka-aineista, mutta uudessa ympäristössä voi suoliston bakteeritasapaino heilahtaa. Sekin vaikuttaa, että lomalla tulee aika usein syötyä muutenkin erilaista ruokaa kuin arjessa: enemmän jälkkäreitä, enemmän sokereita, vähemmän maitotuotteita, vähemmän kuituja.
Maitohappobakteerivalmiste toimii minulle sellaisena ennaltaehkäisevänä “matkavakuutuksena”. Eiväthän nämä valmisteet takaa tervettä vatsaa reissulle, mutta kun näitä syö, on ainakin tehnyt yhden jutun sen eteen, että lomalla ei mene vatsa niin helposti sekaisin. 
Tälle reissulle otin mukaan Orion Fiilus -maitohappobakteereja. Se on suomalaisen Orionin tänä syksynä lanseeraama sarja. 
Söin itse reissun ajan Fiilus Vahvaa, jossa on siis tavallista enemmän maitohappobakteereita. Tätä  tuotetta suositellaan ns. erityistilanteisiin eli esimerkiksi antibioottikuurin kanssa otettavaksi tai matkalle mukaan. Lapselle annoin tuota arkikäyttöön suunnattua purutablettia. Mansikanmakuinen tabletti kuulemma maistui ihan ookoolta ja oli helppo nauttia. Pienet purkit kulkivat käsilaukussa koko matkan ajan, niin että muistimme ottaa ne joka aamu ensimmäisen mehulasillisen kanssa. Suomessa valmistetut Fiilukset ovat maidottomia, laktoosittomia, soijattomia ja hiivattomia.
Vilkkaalle pikkusiskolle sopisivat varmasti parhaiten nämä tippoina nautittavat maitohappobakteerit. Ne kävivät kuitenkin Tenellä vain kuvattavana. Puteli matkusti avaamattomana takaisin kanssamme Islantiin ja lähtee mukaan Suomeen joululomalle.  Kapselit naamaan, sitten baanalle ja hiihtoladulle. Ja sormet ristiin, ettei tule ripulia ainakaan jyrkässä alamäessä. Hah!

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö