Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Unelmaduunarit: Paljonko työstä kuuluisi saada palkkaa?

Ah, palkkaneuvottelut! Mitä jos pyytää liian vähän liksaa? Naiset kuulemma usein pyytävät. Ja  se takia Juuson palkkakehitys laukkaa jossain horisontissa kun Liisa vääntää samaa duunia hintaan 13,50 € tunti.  Mutta entä jos pyytää liikaa ja työnantaja saa hakijasta ihan kukkeliskuu-kuvan? 

Halusimme käsitellä Unelmaduunareiden ekalla tuotantokaudella myös rahaa. Koska melkein kaikkihan meistä työtä sen takia tekevät: että saa rahapalkkaa. Vaikka raha ei olisi se tärkein motivaation lähde työn tekemiseen, on se kuitenkin täysin välttämätöntä. Hyvin harva pystyisi kaikki päivät tekemään henkistä hyvinvointia lisääviä mukavia asioita, jos niistä ei saisi ollenkaan palkkaa. Ilolla kun ei laskuja makseta…
Mietimme pitkään, kuka olisi hyvä vieras juuri tähän aiheeseen. Pohdimme useita vaihtoehtoja, kunnes sen keksimme: tietysti Elina Lepomäki! Elina on entinen pankkiiri, koulutukseltaan DI ja ekonomi ja työskentelee nykyään kansanedustajana (puolueena kokoomus). Ilahduimme Hannen kanssa, että Elina suostui ja ehti tulla vieraaksemme.

Elinalla on hyvin perusteltuja mielipiteitä, joita hänellä on pokkaa esittää suoraan, vaikka hän varmasti tietää, että ne eivät kaikkien kuulijoiden mieltä lämmitä. Tuo suoraan puhumisen taito on minusta ihailtava ominaisuus. On nimittäin niin kovin helppoa olla hajuton ja mauton, puhua  paljon sanomatta mitään ja olla kaikille mieliksi. Sellainen kevyt tsirpatus pitää kyllä yllä mukavaa ja välittömän kevyttä tunnelmaa cocktail-tilaisuuksissa, mutta se ei vie niitä juhlia eteenpäin. 

Mistä tietää, miten paljon palkkaa kuuluu pyytää? Entä jos pyytää liian vähän? Tai liikaa? Puhutaanko rahasta liikaa vai liian vähän? Miten työ kuuluisi hinnoitella?

Elinalla oli paljon peruskaurasta eroavia ajatuksia. Ei aina kannata pyytää niin paljoa kuin kehtaa, joskus voi pyytää himoitsemastaan työstä pientäkin palkkaa (MUTTA: neuvottele siihen muuta palkitsevaa palkan päälle). Rahasta ei puhuta Elinan mielestä Suomessa liikaa vaan ehkä liiankin avoimesti.

Kuuntele siis tämä podcast ja haasta omat näkemyksesi! Ja opi uutta. Elinan vinkit palkkaneuvotteluihin ovat erityisen arvokkaita etenkin heille, jotka hakevat ensimmäistä tärkeää, oman alansa työpaikkaa.
Niin ja tämä seuraava lohdutuksena kaikille meille: työntekijät, jotka painiskelevat palkkaneuvottelujen kanssa, ja yrittäjät, jotka pohtivat oikeaa hintatasoa myymälleen tuotteelle tai palvelulle.

Ei se hinnoittelu ole aina helppoa heillekään, jotka ovat tehneet paljon töitä rahan kanssa ja laskeneet arvoja isoille ja pienille kokonaisuuksille satoja, jos ei jopa tuhansia kertoja. Jos eteen tulee aihealue, josta ei ole itsellä aikaisempaa kokemusta, voi sen asian arvoa miettiessä kone hetken aikaa pykiä tyhjää. Kysyimme nimittäin podcastin lopussa Elinalta, kuinka hän hinnoittelisi lapsenhoitajan, catering-tarjoilun ja valokuvaajan työn. Se ei ollutkaan ihan helppo kysymys.

Työn arvoa ei ole helppo määritellä hetkessä, siihen menee aikaa. Muistetaan me kaikki tämä. Eli ei se haittaa, jos ei mene ekalla kerralla oikein. Tekemällä oppii. Seuraavalla kerralla menee paljon paremmin lähelle täydellistä.

Jos haluat jättää palautetta, aihetoiveita tai muuten vain avautua, voit toki jättää viestejä tänne bloginkin puolelle, mutta meillä on Unelmaduunareille myös oma Facebook-sivu, josta löytyy kootusti kaikki podcastiimme liittyvät jutut ja päivitykset.
Ehkä kiinnostuit myös näistä: 
Aikaisemmat jaksot:

4 Comments

 • Junttipulla Savosta

  Palkan maksamisesta pitäisi luopua kokonaan ja sitoa elämä konkreettisiin asioihin kuten paikallisen ruoan tuotantoon.

  15 000 tutkijaa varoittaa, ettei pallolla ole tulevaisuutta nykymenolla. Kulutus täytyisi saada kääntymään laskuun, ihmisten ja tavaroiden liike lopettaa ja ihmisten määrä pakottaa alas.

  Kaikki turhaa kulutusta lisäävä työ on ympäristön raiskaamista, liittyy se sitten kivoihin vaatteisiin tai turistien palvelemiseen tai ihmisten kouluttamiseen, jos kouluttamisen tavoitteena on ylläpitää nykyistä järjestelmää.

  Ihmiskunta on kovin lyhytnnäköinen. Rahaan sidottu talous on ihmiskunnan historiassa pelkkä silmänräpäys ja sellaiseksi se myös jää, koska siinä räpäyksessä ehdimme tuhota elinympäristömme.

  https://www.hs.fi/tiede/art-2000005447989.html?share=0a71bbbe6492025a1925dc9518bcc9fc

 • Anonyymi

  Ei vaan pysty…siis edes katsomaan, saati kuuntelemaan Elinaa. Hän kyllä niittasi itsensä niin överioikealle kuin se Suomessa vain on mahdollista, ensimmäisistä typerän mustavalkoisista mielipiteistään lähtien. Ei antanut viisaan saati älykkään ihmisen vaikutelmaa vähäisimmäsäkään määrin: muotoilla muutamalla jäisellä lauseella tsiptsäp maailma sellaiseksi kun hänen oma kokemuksensa kouluttautumisesta ja pärjäämisestä (kröhöm, ts naida miljonäärisetämies..) on. Kivikasvoilla julistaa että koska HÄN on pystynyt etenemään ilman turvaverkkoja (mites ilmainen koulutus, terveydenhuolto, infra jnejne) niin suoraviivainen päätelmä: liittojen tukea ei tarvita palkansaajille, työttömille ei sosiaaliturvaa, verot on niin inhottavia, varakkaille ynnä muuta absurdia tuubaa. Ei vaan kykene.

  Hän on varmasti muuten todella ihana ja lämmin ihminen ja äiti muutoin…eiku. Kukaan ei pysty näyttelemään noin hyvin ikävää, täysin empatiakyvytöntä ihmistä, se tulee ytimestä. Mutta sellaisethan täällä näyttää porskuttavan, joten eiku ettepäin.

  • Satu Rämö

   Minä olen saanut hänestä kyllä aika toisenlaisen vaikutelman. Siis minä ja hän emme ole kovin yhtenäisiä poliittisissa mielipiteissä, eli ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta en pidä häntä missään nimessä hölmönä. Hän on aika teoreettinen eli ei ehkä se kaikkein supliikein ja helpommin lähestyttävä poliitikko, vaan enemmän asia ja teoria edellä. Mun mielestä politiikassa sellainen on aika hyvää vaihtelua välillä: asiat asioina ja omat painotukset ja näkemykset selkeästi esillä. Silloin on helpompi valita onko eri mieltä vai samaa mieltä.

   Elina on muuten puhunut paljon perustilimallista ja minusta se ei tosiaankaan niitannut köyhiä. En tiedä, toimisiko se käytännössä (en ole tarpeeksi perehtynyt asiaan, joten en osaa arvioida), mutta ajatus sellaisesat perustullomallitilistä kuulosti lähtökohdiltaan hyvältä: tukee niitä, jotka eivät yksin pärjää mutta samalla kannustaa eteenpäin.

 • Reeta / Les! Lue!

  Huh, tää oli kyllä ensimmäinen sarjan jakso, joka oli todellinen pettymys. Pois vaan työehtosopimukset ja minimipalkat! Olipas ylläri vastaus kokoomuslaiselta. Tätä jaksoa en valitettavasti pystynyt kuuntelemaan edes loppuun asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *