Biotiini – vitamiini joka kohentaa ulkonäköä? (+ arvonta)

Olen tässä neljääkymppiä lähetyessäni huomannut, että maallisen osani vanheneminen on väistämättä käynnissä ja meno nopeutuu. Lyhyeksi jääneet yöunet nostavat nopeasti kasvoille harmahtavan värin ja päähän jomotuksen. Krapulaa en pysty edes ajattelemaan, sillä ne fyysiset oireet, jotka aamuneljään valvominen ja kymmenen drinkin kaataminen kurkusta saavat aikaan, ovat niin kuvottavia. Kunto ei nouse enää yhtä nopeasti kuin nuorena. Eli se ”nelikymppisenä paremmassa kunnossa kuin kolmekymppisenä” -päämääräni on kyllä mahdollinen, mutta vaatii hitokseen hommaa.
Kaupallinen yhteistyö: Bioteekki ja Suomen Blogimedia

No mitä tässä voisi tehdä? Hoidan ihoa nykyään paljon enemmän kuin kolmekymppisenä. Satsaan nukkumisolosuhteisiin. En polta yölamppua enää aamuyhteen. Nipistän urheilulle aikaa. Yritän syödä suhteellisen hyvin ja juoda paljon vettä ja vähän vähemmän kahvia. Koitan olla paremmalla tuulella.
Hyvinvointiin liittyvät asiat ovat alkaneet kiinnostaa, koska on näköjään pakko. En halua, että kaikki käyrät alkavat osoittaa alaspäin tässä kohtaa, kun elämää on toivottavasti vielä ainakin puolikas jäljellä. Kaikkeenhan ei voi itse vaikuttaa, mutta aion nyt ainakin yrittää.
Syksyllä suomalainen lisäravinnevalmistaja Bioteekki esitteli minulle kynsien ja hiusten hyvinvointiin kehitettyä biotiini-valmistetta Super Biotiinia.  Kukapa ei haluaisi tuuheampaa tukkaa ja kauniimpia kynsiä? Oma tukkani on se perinteinen suomalainen: hiuksia on kyllä aika runsaasti, mutta yksittäinen hius on kovin ohut ja fleda painuu sen takia helposti kasaan. Kynteni ovat pysyneet lyhyenä jo 37 vuotta: ne vain eivät kasva. Kynnet halkeilevat helposti ja niistä lähtee liuskeita. Jos crossfitin aiheuttamat käsikovettumat eivät riko ohuita sukkahousuja, etusormen kynnet kyllä hoitavat homman loppuun.
Suhtaudun terveen kriittisesti ravintolisiin, jotka lupailevat suuria muutoksia. Sehän on itsestään selvää, että nyt jo päässä oleviin hiuksiin tai nyt jo esillä oleviin kynsiin ei tule lisää runsautta minkäänlaisen ravintolisän ansiosta, koska hiukset kuten kynnetkin ovat kasvaneet siihen jo.
Mutta voisiko biotiinista olla apua tulevaisuudessa kasvaviin hiuksiin ja kynsiin? Tutkimukset viittaavat, että näin olisi. Sveitsiläistutkimuksessa vuodelta 1989 todettiin, että 90 prosentilla tutkimukseen osallistuneista biotiinin käyttö vahvisti kynsiä. Tutkimus oli kuitenkin otannaltaan aika pieni: 45 henkilöä. Tutkimus vuotta myöhemmin tuli samankaltaisiin tuloksiin, mutta siinäkin otanta oli pieni: vain 32 henkilöä. 

Biotiini on siis vitamiini. Se on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota kutsutaan myös H-vitamiiniksi tai B7-vitamiiniksi. ”Kauneusvitamiini” nimen se on saanut siksi, että  kyseinen vitaamini on tärkeä hiusten ja ihon hyvinvoinnille. Se edistää hiustenkasvua, ehkäisee hiustenlähtöä ja vahvistaa kynsiä. Biotiini osallistuu myös energia-aineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan. 
Ihmisen suoliston mikrobit pystyvät valmistamaan biotiinia itse ja biotiinia myös saa monista ruoka-aineista (kuten munasta, sisäelimistä, lihasta, juustosta, tummanvihreistä vihanneksista….). Puutostiloja voi silti ilmetä. Biotiinin tarve on naisilla suurimmillaan raskauden ja imetyksen aikana. Riski puutokseen kasvaa myös heillä, jotka tupakoivat paljon ja juovat runsaasti alkoholia. 
Olen nyt parisen kuukautta syönyt tätä Super Biotiini -valmistetta ja mikä on tulos?
Hiuksissani en koe mitään eroa. Eniten tukkaolo kohentui, kun kävin pari viikkoa sitten kampaajalla ja raaskin leikkauttaa kerralla kaikki kuivat latvat. Toisaalta kaksi kuukautta on aika lyhyt aika: hius kasvaa noin sentin kuukaudessa, joten tätä pitäisi syödä ainakin parin vuoden ajan, että muutos näkyisi omien hiusteni latvoissa asti.
Kynnet sen sijaan ovat vahvistuneet. Se kynsiosa joka puskee kynsinauhan alta esiin, tuntuu huomattavasti paksummalta kuin aikaisemmin. Kynteni kasvavat parisen milliä kuukaudessa, eli ”uusien” kynsien vertailua varten tarvitsisi ottaa uusi tsekkaus vasta lumien sulaessa. En ole vaihtanut biotiini-kuurin aikaan käsirasvaa tai käyttänyt kynsinauhaöljyjä tai lakannut kynsiäni, joten melko todennäköistä on, että syynä kynsien vahvistumiseen on tuo biotiinivalmiste.
Yhdessä Super Biotini -tabletissa on 5,5 mg biotiinia ja sen lisäksi metioniinia, joka auttaa sarveisaineen muodostuksessa (jota on siis kynsissä ja hiuksissa).
Super Biotiini on tällä hetkellä markkinoiden vahvin biotiinivalmiste. Vaikka se on vesiliukoinen eikä suuristakaan vuorokausimääristä (10 mg / vrk) huomattu olevan negatiivisia vaikutuksia, en suosittelisi ottamaan kuin yhden tabletin vuorokaudessa.
Yliannostaminen olisi myös rahanhukkaa. Se kun ei mene niin, että mitä enemmän biotiinia, sitä tuuhempi tukka ja vahvemmat kynnet. Jos keho kärsii biotiinin puutteesta, biotiini-lisäravinteen nauttiminen voi vahvistaa kynsiä ja aktivoida hiuskasvua. Mutta jos biotiinia saa jo tarpeeksi, mitään muutoksia ei välttämättä edes näy.
Tämä on kuitenkin sen verran edullinen tuote, että kokeilu ei vie konkurssiin. Tässä purkissa on 90 tablettia eli se riittää kolmeksi kuukaudeksi, minä aikana ainakin eron kynsissä pitäisi jo näkyä. Tuotteen hinta on mielestäni ihan kohtuullinen: purkki maksaa luontaistuoteliikkeissä ja markettien lisäravinneosastoilla noin 11–13 euroa.
Ja nyt se arvonta! Sain arvottavaksi yhden Super-tuotepakkauksen. Olisi kiinnostavaa kuulla, oletteko kokeilleet biotiinivalmisteita ja jos, niin millaisia kokemuksia teillä on? Arvon tuotepaketin voittajan 25.11. mennessä vastanneiden joukosta ja ilmoitan voittajan tämän postauksen kommenttikentässä. Jos et jätä sähköpostiosoitettasi, niin käy kuikuilemassa, osuiko voitto kohdalle.
Kuvat: Björgvin Hilmarsson

56 Comments

 • Anonyymi

  Jotain joskus käytin, mutta kokeilu jäi lyhyeksi, koska se tuote oli hiton kallis. 🙂 tätä olis kiva kokeilla!

 • Kastehelmi

  Käytän säännöllisesti ja varsinkin alussa ero oli ihan uskomaton! Jouduin jopa ripsiä joskus leikkaamaan, kun alkoivat kasvaa liian pitkiksi niin nopeasti =) Nyt samanlaista vau-vaikutusta ei enää tunnu ja olisikin kiva koittaa uutta tuotemerkkiä 🙂

 • Anonyymi

  Olen kokeillut, ja auttoi kyllä, varsinkin kynsissä eron huomasi. Uusi kuuri on pitänyt aloittaa, mut jotenkin purkki ei vaan ole tarttunut Ruohonjuuresta mukaan.

 • Taru

  Mä olen parina talvena popsinut sellasta B-vitamiinia, jossa on ollut myös biotiinia, ja kyllä se vaan vähensi kynsien lohkeilua ja ne ongelmallisimmatkin kynnet oikeesti kasvoi niin paljon että niitä sai viilata. Hiuksiin en (epätyypillisen suomalaisesti) tarvitse yhtään paksuutta lisää, eli en varmaan olis huomannut vaikka niin olis käynytkin 😀
  ainariel01 at gmail.com

 • Leena

  Samanlaiset ovat hiukseni ja kynteni. Olen lukenut biotiinistä, mutten ole vielä kokeillut. Joten mielelläni mukana arvonnassa.

 • Lenny

  Ihotautilääkäri määräsi minulle vuosia sitten kissojen ja koirien biotiiniä, kun kynsissä oli kasvuhäiriöitä. Auttoi! Sen jälkeen olen silloin tällöin syönyt kuurin sitä (saa apteekista ilman reseptiä) ja koen että kynsiin se kyllä auttaa. Hiuksista en osaa sanoa mitään tehoa.

  • Satu Rämö

   Olikohan se valmiste paljon tätä vahvempaa? Samaa biotiinia se kai kuitenkin taitaa olla, mutta ehkä annostusmäärät eri. Olen kanssa kuullut että tätä on käytetty koirilla karvankasvuongelmiin – mur mur. 🙂

 • iivika t

  Hevosen kanssa otetaan biotiini-kuureja silloin tällöin ja vaikutukset on suht samat: molemmilla on hyvät, vahvat kynnet, mutta tukka ei kyllä hulmua.

 • Tarja

  Juu, biotiini on ollut käytössä. Kynsissä tulos näkyy, ei liuskoittumista, eikä lohkeilua – tosin käytän myös biotiinilakkaa, koska yksi kynsi tahtoo aina kasvaa ns. väärin ja lakan ja biotiinikapselien avulla tuntuu, että se korjaantuu… Hiuksissa en kyllä ole huomannut mitään eroa. Mutta selkeästi: kyllä biotiinista on hyötyä! 🙂
  -Tarja
  tarja_72@hotmail.com

 • Päivi

  Olen käyttänyt biotiiniä säännöllisesti parikolme kuukautta. Kynsissä on selvä ero, hiuksissa en ole huomannut muutosta.

 • Rouva Tiainen

  Hip ja hei, mukana arvonnassa. Joka talvinen tukkakriisi enteilee tuloaan ja ehkäpä tuo biotiini auttaisi ensi vuoden ongelmaan. Valmiina kokeilemaan. Joitain valmisteita olen kokeillut ilman näkyviä tuloksia (ja kalliskin oli). Mukavaa viikkoa! -Ritu

  • Satu Rämö

   Onnittelut, Ritu – arpaonni osui kohdalle. Haluaisitko laittaa minulle osoitteesi ja puhelinnumerosi sähköpostilla (osoitteeni on satu (ät) suomi (piste) is), niin toimitamme tuotteet sinulle 🙂
   Kivaa viikonloppua!

 • Anonyymi

  Olen käyttänyt biotiinivalmistetta alkusyksystä lähtien, kun hiukset alkoivat tällä pienten lasten äidillä tippua päästä. Nyt kasvaa vanhojen hiusten joukosta sänki, jonka kampaajakin huomasi (ilman, että oli tietoinen ravintolisästä ja hiusten tippumisesta). Hiustenlähtö on selkeästi vähentynyt ja pienempää kun vastaavassa tilanteessa esikoisen kanssa. En siis tarvitse tuota supermäärää biotiinivalmistetta, ihan normimäärä riittää korvaamaan elämäntilanteen aiheuttaman vajeen.

 • Anonyymi

  Hei! Haluan osallistua tähän arvontaan. ☺️ Tekisi minulle hyvää, kun vieressä roikkuu tuollainen pieni tissitakiainen ja ruokailut on mitä on…

 • Kati

  En ole testannut, mutta on kyllä pitänyt! Olen kuullut monelta todella positiivisia tuloksia ja etenkin omat kynnet eivät ikinä kasva kovin pitkiksi. Eniten olen kiinnostunut miten tämä vaikuttaisi juuri kynsiin ja hiuksiin.

  kati.welling@hotmail.com

 • Tea

  Olen kokeillut joskus, mutta siitä on aikaa. Pitäisi kyllä testata kun kynnet liuskottuu. Tosin käsityöläisenä tuntuu, että ihme pitäisi tapahtua, jotta kynnet pysyisi kauniina.

 • Liisi Talvio

  Meilläkin on säännöllisesti annettu kuurit hevosille – kaviot kasvaa sileiksi ja vahvoiksi ja eivät lohkeile niin helposti ja karva kiiltää. Vois tehdä hyvää omillekin kynsille 😉 T. Liisi

 • Teija Hämäläinen

  Otan pari kertaa vuodessa kolmen kuukauden biotiinikuurin. Minulla on niin hauraat ja liuskoittuvat kynnet luonnostaan, että eron huomasi heti jo kynnen kasvurajassa ja kolmessa kuukaudessa kynnet ehtivät jo kasvaa pitkiksi.
  Tuo vahva biotiini on varmasti tehokas apu.
  hamalainentm@gmail.com

 • Johanna

  Suunnitelmissa on ollut kokeilla biotiinia mutta vielä ei ole päätynyt ostoskoriin. Olisikin mielenkiintoista päästä näkemään, miten se vaikuttaa näihin liuskottuviin ja hauraisiin kynsiin.

 • Suvi7

  Erikseen en ole Biotiinia purkista ottanut, mutta käytän välillä Bioteekin SuperB-vitamiinia, jotta on myös biotiini mukana.
  talviuninalle(at)gmail.com

 • Lissu

  Mä syön parhaillani biotiinia, jota hommasin siitä syystä että hiuksiani alkoi lähteä tavallista runsaammin. Niitä lähti ihan tuppoina, ihan kuin raskauden jälkeen. Olen syönyt biotiinia vasta pari viikkoa, joten en vielä pysty sanomaan, onko siitä ollut vaikutusta. Toivotaan parasta!

 • Anonyymi

  Olen kokeillut, mutta hyvin epäsäännöllisesti, joten tuloksista on vaikea sanoa mitään. Ehkä tällä kertaa voisin ryhdistäytyä?
  Saara

 • Aemiliat

  B-vitamiinivalmisteita olen syönyt vuosia, mutta nyt on puolivahingossa ollut taukoa. Sitä ja imetystäköhän saan syyttää kun kynnet ei kestä mitään. Koko ajan liuskoittuu.

 • anuk

  En ole syönyt erikseen biotiinia, mutta sitä on monivitamiinipillerissä mukana. Paitsi, että sitä on siinä näköjään tosi vähän, vain 200 mg eli ilmeisesti ei riittävästi(?). Kynnet mulla on tosi huonot ja tukkakin nykyään vähän niin ja näin 🙂 Mielelläni kokeilisin, olisiko biotiinista kunnon annoksena apua.

 • Liisa Pajula

  En ole erikseen kokeillut Biotiinia, mutta monivitamiinia olen popsinut viimeisen vuoden ensin raskauden ja nyt imetyksen vuoksi. Kynnet ok kunnossa, hiukset kaipaisi vahvistusta ja nyt jo ahdistaa mitä imetys tekee hiuksille ja puskeeko ohimolta taas uutta vauvatukkaa. Mukana siis!!!

 • Anonyymi

  Mulla on määrällisesti paljon hiuksia, mutta katkeilevat nykyään ärsyttävästi. Ihossa näkyy stressi ja kädet on kuin santapaperia. Ans kattoo auttaisko 😉
  -Marle-

 • Merja

  Söin Biotiini Strong valmistetta miltei vuoden. Tarkoituksena saada paperin ohuet kynteni kestämään edes millin parin pituisina. Lisäksi niissä on perinnöllisenä riesana sellainen mutkille kasvaminen. Eihän sellaisia kehtaisi edes pitkiksi kasvattaa. En huomannut vaikutusta. Hiuksia kampaajani kumminkin kehuu runsaiksi. Toki samaa hentoa laatua kuin sinullakin. On hankalaa, kun kynnet hajoaa ihan tyhjästä ja sitten on sellasia teräviä säröjä, jotka tarttuu kiinni joka paikkaan. Jotain jeesiä niille tarttis saada.
  savenvalaja@gmail.com

 • Linda

  Olen joskus kuurin syönyt, nyt voisi taas olla aika. Kynnet mulla on aina olleet vahvat, mutta tukka on juuri tuo tyypillinen suomalainen.

 • Satu Rämö

  Random generaattori arpoi voittajan ja onni suosi tällä kertaa nimimerkkiä Rouva Tiainen. Onnittelut! Ja kiitos kaikille osallistuneille. Olen taas vähän tietorikkaampi itsekin.

 • Hanna Paunonen

  Käytin apteekin Biotiini Strong Hair and Nail -tuotetta yli kaksi vuotta. Kynnet eivät kasvaneet, mutta toisaalta eivät enää haperoituneet. Hiuksien osalta tapahtui näkyvää muutosta. Kampaajani sanoi, että uutta hiusta kasvaa koko ajan. Tämä kokeilu päättyi kun TK-lääkäri törppäsi hivenaineet ihan täysin. Niitä ei ole kuulema lääketieteellisesti testattu. Nyt käytän kalkki + D luvallisesti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *