Biotiini – vitamiini joka kohentaa ulkonäköä? (+ arvonta)

Olen tässä neljääkymppiä lähetyessäni huomannut, että maallisen osani vanheneminen on väistämättä käynnissä ja meno nopeutuu. Lyhyeksi jääneet yöunet nostavat nopeasti kasvoille harmahtavan värin ja päähän jomotuksen. Krapulaa en pysty edes ajattelemaan, sillä ne fyysiset oireet, jotka aamuneljään valvominen ja kymmenen drinkin kaataminen kurkusta saavat aikaan, ovat niin kuvottavia. Kunto ei nouse enää yhtä nopeasti kuin nuorena. Eli se “nelikymppisenä paremmassa kunnossa kuin kolmekymppisenä” -päämääräni on kyllä mahdollinen, mutta vaatii hitokseen hommaa.
Kaupallinen yhteistyö: Bioteekki ja Suomen Blogimedia

No mitä tässä voisi tehdä? Hoidan ihoa nykyään paljon enemmän kuin kolmekymppisenä. Satsaan nukkumisolosuhteisiin. En polta yölamppua enää aamuyhteen. Nipistän urheilulle aikaa. Yritän syödä suhteellisen hyvin ja juoda paljon vettä ja vähän vähemmän kahvia. Koitan olla paremmalla tuulella.
Hyvinvointiin liittyvät asiat ovat alkaneet kiinnostaa, koska on näköjään pakko. En halua, että kaikki käyrät alkavat osoittaa alaspäin tässä kohtaa, kun elämää on toivottavasti vielä ainakin puolikas jäljellä. Kaikkeenhan ei voi itse vaikuttaa, mutta aion nyt ainakin yrittää.
Syksyllä suomalainen lisäravinnevalmistaja Bioteekki esitteli minulle kynsien ja hiusten hyvinvointiin kehitettyä biotiini-valmistetta Super Biotiinia.  Kukapa ei haluaisi tuuheampaa tukkaa ja kauniimpia kynsiä? Oma tukkani on se perinteinen suomalainen: hiuksia on kyllä aika runsaasti, mutta yksittäinen hius on kovin ohut ja fleda painuu sen takia helposti kasaan. Kynteni ovat pysyneet lyhyenä jo 37 vuotta: ne vain eivät kasva. Kynnet halkeilevat helposti ja niistä lähtee liuskeita. Jos crossfitin aiheuttamat käsikovettumat eivät riko ohuita sukkahousuja, etusormen kynnet kyllä hoitavat homman loppuun.
Suhtaudun terveen kriittisesti ravintolisiin, jotka lupailevat suuria muutoksia. Sehän on itsestään selvää, että nyt jo päässä oleviin hiuksiin tai nyt jo esillä oleviin kynsiin ei tule lisää runsautta minkäänlaisen ravintolisän ansiosta, koska hiukset kuten kynnetkin ovat kasvaneet siihen jo.
Mutta voisiko biotiinista olla apua tulevaisuudessa kasvaviin hiuksiin ja kynsiin? Tutkimukset viittaavat, että näin olisi. Sveitsiläistutkimuksessa vuodelta 1989 todettiin, että 90 prosentilla tutkimukseen osallistuneista biotiinin käyttö vahvisti kynsiä. Tutkimus oli kuitenkin otannaltaan aika pieni: 45 henkilöä. Tutkimus vuotta myöhemmin tuli samankaltaisiin tuloksiin, mutta siinäkin otanta oli pieni: vain 32 henkilöä. 

Biotiini on siis vitamiini. Se on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, jota kutsutaan myös H-vitamiiniksi tai B7-vitamiiniksi. “Kauneusvitamiini” nimen se on saanut siksi, että  kyseinen vitaamini on tärkeä hiusten ja ihon hyvinvoinnille. Se edistää hiustenkasvua, ehkäisee hiustenlähtöä ja vahvistaa kynsiä. Biotiini osallistuu myös energia-aineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan. 
Ihmisen suoliston mikrobit pystyvät valmistamaan biotiinia itse ja biotiinia myös saa monista ruoka-aineista (kuten munasta, sisäelimistä, lihasta, juustosta, tummanvihreistä vihanneksista….). Puutostiloja voi silti ilmetä. Biotiinin tarve on naisilla suurimmillaan raskauden ja imetyksen aikana. Riski puutokseen kasvaa myös heillä, jotka tupakoivat paljon ja juovat runsaasti alkoholia. 
Olen nyt parisen kuukautta syönyt tätä Super Biotiini -valmistetta ja mikä on tulos?
Hiuksissani en koe mitään eroa. Eniten tukkaolo kohentui, kun kävin pari viikkoa sitten kampaajalla ja raaskin leikkauttaa kerralla kaikki kuivat latvat. Toisaalta kaksi kuukautta on aika lyhyt aika: hius kasvaa noin sentin kuukaudessa, joten tätä pitäisi syödä ainakin parin vuoden ajan, että muutos näkyisi omien hiusteni latvoissa asti.
Kynnet sen sijaan ovat vahvistuneet. Se kynsiosa joka puskee kynsinauhan alta esiin, tuntuu huomattavasti paksummalta kuin aikaisemmin. Kynteni kasvavat parisen milliä kuukaudessa, eli “uusien” kynsien vertailua varten tarvitsisi ottaa uusi tsekkaus vasta lumien sulaessa. En ole vaihtanut biotiini-kuurin aikaan käsirasvaa tai käyttänyt kynsinauhaöljyjä tai lakannut kynsiäni, joten melko todennäköistä on, että syynä kynsien vahvistumiseen on tuo biotiinivalmiste.
Yhdessä Super Biotini -tabletissa on 5,5 mg biotiinia ja sen lisäksi metioniinia, joka auttaa sarveisaineen muodostuksessa (jota on siis kynsissä ja hiuksissa).
Super Biotiini on tällä hetkellä markkinoiden vahvin biotiinivalmiste. Vaikka se on vesiliukoinen eikä suuristakaan vuorokausimääristä (10 mg / vrk) huomattu olevan negatiivisia vaikutuksia, en suosittelisi ottamaan kuin yhden tabletin vuorokaudessa.
Yliannostaminen olisi myös rahanhukkaa. Se kun ei mene niin, että mitä enemmän biotiinia, sitä tuuhempi tukka ja vahvemmat kynnet. Jos keho kärsii biotiinin puutteesta, biotiini-lisäravinteen nauttiminen voi vahvistaa kynsiä ja aktivoida hiuskasvua. Mutta jos biotiinia saa jo tarpeeksi, mitään muutoksia ei välttämättä edes näy.
Tämä on kuitenkin sen verran edullinen tuote, että kokeilu ei vie konkurssiin. Tässä purkissa on 90 tablettia eli se riittää kolmeksi kuukaudeksi, minä aikana ainakin eron kynsissä pitäisi jo näkyä. Tuotteen hinta on mielestäni ihan kohtuullinen: purkki maksaa luontaistuoteliikkeissä ja markettien lisäravinneosastoilla noin 11–13 euroa.
Ja nyt se arvonta! Sain arvottavaksi yhden Super-tuotepakkauksen. Olisi kiinnostavaa kuulla, oletteko kokeilleet biotiinivalmisteita ja jos, niin millaisia kokemuksia teillä on? Arvon tuotepaketin voittajan 25.11. mennessä vastanneiden joukosta ja ilmoitan voittajan tämän postauksen kommenttikentässä. Jos et jätä sähköpostiosoitettasi, niin käy kuikuilemassa, osuiko voitto kohdalle.
Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö