Työmatkaajan selviytymisopas

Olen taas ollut työmatkalla. Minulla on sellainen työ, joka ei vaadi tarkkoja työaikoja, eikä minulla ole vakituista työpaikkaa, jonne mennä. Teen töitä kotitoimiston lisäksi oikeastaan missä tahansa, missä on 3g- tai langaton yhteys ja mistä saa virtaa läppäriin. Suosin eri maassa olevien työkumppaneiden kanssa Skype-palavereita niin usein kuin vain voin, mutta välillä eteen tulee tilanteita, jotka vaativat saman huoneilman hengittämistä. Silloin otetaan lennot useimmiten Helsinkiin.
Kaupallinen yhteistyö: Omena-hotelli


Työvaatteet. Hivelee silmää, mutta ei vaadi silittämistä. 

 En yksinkertaisesti voinut vastustaa kiusausta peiliselfieen. Let’s do some business! 

Tänä vuonna Suomeen suuntautuvia työmatkoja on ollut poikkeuksellisen paljon. Kesällä tein kahteen otteeseen Unelmaduunarit-podcastia Hannen kanssa. Talvella oli tammikuun perinteeksi muodostuneet matkamessut Helsingissä ja keväällä kirjajulkkarit.

Tällä viikolla olin kaupungissa blogiasioissa. Kirjoitin keväällä investointihankkeesta SBM Kipinästä, jota olen keväästä asti vetänyt. No siinä kävikin niin hyvin, että ensimmäinen sijoitus on tehty ja käynnistetty. Jihuu!


Kokopäiväpalaveri loistomimmien kanssa: tässä startataan Biodelly-kumppanuutta.

Kirjoitan tästä vielä oman juttunsa vähän myöhemmin, mutta sen verran voin jo kertoa mitä Markkinointi & Mainontakin kertoi; minä ja muutama muu bloggaaja menimme sijoittajina mukaan luonnonkosmetiikkaa myyvään suomalaiseen verkkokauppaan Biodellyyn. Tuo huikea juttu toi tällä kertaa minut Helsinkiin.
Helsinki ja aamulenkki. Parasta! 

Koska viihdyn hurjan hyvin Reykjavikissa ja kotona on lapsia ja puoliso, yritän pitää työmatkat aina mahdollisimman lyhyinä. Tungen päivät täyteen tapaamisia ja käytännön asioiden hoitamista. Näillä yksinäisillä työmatkoilla on myös mahtava tilaisuus käydä urheilemassa. Jos vain aikataulut antavat periksi, yritän lentää kotiin Reykjavikiin perjantaina, jotta ehtisin levätä viikonlopun ja viettää aikaa perheen kanssa.
En ole enää vuosiin majoittunut Suomen-työreissuilla Helsingissä asuvien ystävieni luona. Syy ei ole ystävissä vaan ihan käytännön elämässä. Koska pidän työmatkat lyhyinä, yritän käyttää jokaisen valveillaolotunnin mahdollisimman tehokkaasti. Itseni tuntien olisin kuitenkin se tylsä ja epäkohtelias tyyppi, joka istuisi kaverin sohvalla naamari kiinni läppärissä aamusta iltaan. Kun on hotellissa, saa posottaa töitä juuri niin paljon kuin tilanne vaatii ilman, että siitä pitäisi tuntea huonoa omatuntoa.


Kuinka superia, että ehdin käväistä kavereiden kirjajulkkareissakin. Satu Koiviston kirjoittama ja hänen puolisonsa Isyyspakkauksen Tommin valokuvaama Gastronaatti 2 on ensivilkaisulla todella lupaava keittokirja. Tästä opuksesta lisää myöhemmin! Hotellin teemaan hauskasti sopivan uuniomenahillon sain kirjan kanssa julkkareista mukaani ja sen oli valmistanut tietysti kokkikirjailija itse. Sekoitin hillon luonnonjogurttiin ja nautin hotelilla kirjaa selaillen. 

Lyhyiden työmatkojen takia suosin aina keskustahotelleja. Keskeinen sijainti säästää aikaa paikasta toiseen liikkumisessa. Sitä paitsi tykkään ”suuren” kaupungin tunnelmasta. On ihanaa kurkata hotellin ikkunasta auringon laskiessa ja nähdä rakennuksia, leveitä katuja, koteihinsa meneviä ihmisiä, raitiovaunuja lyllertämässä hitaasti eteenpäin ruuhkassa ja isoja katuvaloja. Reykjavík kun on kuitenkin tosi pikkuruinen verrattuna Helsinkiin.


Kävin Bar Con -ravintolassa Kampin yläkerrassa työporukalla. Ihastuin! Espanjalaista ruokaa  yhdistettynä sopivan riehakkaaseen tunnelmaan. Erinomainen paikka tavata kavereita parin tapaksen äärellä tai viettää isommalla porukalla vaikka työvetoistakin tapaamista.
Tällä kertaa yövyin Helsingin-reissullani Omena-hotellissa. Testasin hotellia liikematkailutarkoituksessa. Viimeksi yövyin Ompussa kaveriporukalla ylioppilaskunnan speksikiertueen kanssa. Siitä on aikaa jo aika monta vuotta.
Kolmen päivän mittainen työmatka osoitti, että tämä hotelliketju toimii hyvin myös työmatkalaiselle. Hotellin wifi on maksuton ja nopea. Missään ei tarvitse jonottaa. Sisäänkirjautuminen Omena-hotelliin ansaitsi jonkun sortin palvelumuotoilupalkinnon. Ei tarvitse odottaa mitään eikä missään. Avaimena toimiva ovikoodi tipahti sähköpostilla ja tekstiviestillä päivää ennen reissua. 


Pup, pup. Who needs korkkarit, kun nämä kengät jalassa saan kuitenkin eniten aikaan. 

Erityistä plussaa saa ketjun hotellien keskustasijainti. Pääsin kävellen joka paikkaan, enkä tarvinnut edes lippua julkisiin.
Sängyt ovat mielettömän hyvät verrattuna siihen, että Omena-hotellin vuorokausihinnat alkavat kuitenkin 55 eurosta. Koska maksan omat työmatkani itse, hotelliyön hinnalla on tietysti väliä.
Kun kaikki päivän työt on tehty, kaverit hyvästelty ja levypainoja liikuteltu, on vuorossa illan paras hetki: hyvä sänky ja läjä kirjoja. 

Sitten se otsikossa lupaamani työmatkalaisen selviytymisopas! Käyn nämä jutut läpi ennen jokaista työmatkaa.
1. Onhan kalenteri täynnä, mutta ei liian täynnä? Tunnin palaveriin pitää aina varata kalenterista kaksi tuntia. Puolityhjän agendan kanssa ei kannata lentää useaksi päiväksi pois kotoa.
2. Onhan mukana vastamelukuulokkeet ja silmäsuoja yö- tai varhaisen aamun lennolle? Kun on kohteessa pirteänä, pääsee aloittamaan työt heti.
3. Onhan vapaa-aikaa, edes vähän? Älä yritä tavata kaikkia ystäviä kolmen päivän aikana, koska se ei yleensä ole mahdollista. Yksi tai kaksi ystävätapaamista riittää: silloin jää aikaa oikeasti tavata toinen ihminen ja syödä yhdessä vaikka ateria.
4. Liikuntajutut! Onhan hotellin lähellä lenkkimaastot tai joku urheilupaikka, jossa voi tehdä crossfit-treenejä? Itse kävin tämän reissun aikana pari kertaa Stadin Crossfitissä Bulevardilla, koska sinne oli hotelliltani vain kymmenen minuutin mittainen kävelymatka.
5. Fiksusti pakattu? En pakkaa liikaa enkä mitään mikä rypistyy, sillä inhoan silittämistä. Kolmen päivän työmatkalle minulle riittää yhdet housut tai hame ja kolme puseroa. Urheiluvaatteet ja lenkkarit vievät laukusta usein eniten tilaa, mutta ne ovat vapaa-ajalle välttämättömiä. Otan myös etukäteen selvää, onko majoituspaikassa pyyhkeet ja saippua. Ompussa oli mukavat ja muhkeat valkoiset pyyhkeet, mutta shampoon pakkasin mukaan itse.
6. Varmista etukäteen, missä on lähin myöhään auki oleva kauppa. Illalla hotellille palatessa on kuitenkin nälkä. Itse hyödynsin Yrjönkadun Omena-hotellin vieressä olevan Kampin keskuksen kauppoja ja kioskeja.
7. Onhan mukana yksi tymäkkä käsivoide? Kädet kuivuvat lennoilla ja hotellien ilmastoiduissa huoneissa.
8. Valmistele erityisen hyvin tämä etukäteen: kotona odottaville lapsille tuliaiset, tuliaiset, tuliaiset! Varaa puoli tuntia kaupassa käyntiin. Lentokentillä on usein kallista ja 2- ja 7-vuotiaille sieltä löytyy lähinnä kalliita pehmoleluja ja karkkia. 
Kiitos parin kustantamovierailun, vein mukanani Islantiin 21,5 kilon käsimatkatavarat. (Melko lähellä virallisia painorajoituksia.)

Ja vaikka miten hyvin suunnittelisi tuon kasikohdan, käy kuitenkin lähes poikkeuksetta niin, että päädyn ostamaan duty freestä niitä isosilmäisiä ylihinnoiteltuja pehmoleluja ja kilon maitosuklaata. Aina niistä on kyllä tykätty. 

17 Comments

 • Anonyymi

  Työmatkoilla voi olla välillä tosiaan vaikeaa löytää aikaa tai kivoja tuliaisia lapsille. Meillä on asia ratkaistu niin, että salaisessa jemmassa kotona (ulkovarastossa) on alesta hankittuja lasten toiveleluja. Jos tuliaiset eivät löydy matkalta, riittää piipahdus varastossa ennen sisääntuloa.

 • Anonyymi

  Aloin lukea tätä innoissani, kun huomasin yhteistyön Omena-hotellin kanssa. Helsingissä kun olisi useamman yön reissu edessä ensi kuussa. Mutta ei ollutkaan mitään alennuskoodia tarjolla, jota jo ehdin innoissani odottaa… Outi 🙁

 • Anonyymi

  Kiilusilmät kunniaan, niin kuin meillä noita mulkosilmiä kutsutaan. Niitä ei kai koskaan ole liikaa…

  G

 • Anonyymi

  Näppäriä vinkkejä! Vaateosioon lisäisin omasta kokemuksesta aina vaihtohousut (tai hame) mukaan myös lyhyille yhden yön reissuille… Pietarin loskaisia katuja iltamyöhällä tallattuani huomasin mustien (niiden ainoiden!) housujeni olevan takaa lahkeista kaikkea muuta kuin edustuskunnossa. Ei muuta kuin pesemään pöksyt lavuaarissa ja kuivattelemaan hiustenkuivaajalla – olisin voinut toki nukkuakin tuon ajan 😉 Mutta kaikesta kait viisastuu! 🙂

 • Anonyymi

  Mulla:
  1. Aina majoituspaikka, jossa pyyhkeet ja lakanat.
  2. Ihan sama shampoolle ym, sillä en luota mahdollisten hintaan kuuluvien toiletreiden laatuun vaan mukaan lähtee aina omat matkapakkauksissa.
  3. Jos lapset mukaan, sitten myös lapsenvahti mukaan.
  4. Minimalistinen pakkaaminen; yksi hame, yhdet housut, muutama paita, kaikkien sovittava yhteen keskenään.
  5. Kevyet urkkakamat mukaan aina.
  6. Mahdollisimman paljon työmateriaalia mukana tabletilla, ei paperilla, paitsi aina mukana kulkeva inspiraatiovihko, joka on fyysinen ja jota vain en saa digitalisoitua.
  7. Kaikki matkalukeminen – kirjat ja lehdet – tabletilla digitaalisena.
  8. Meillä tuliaisia ei juuri osteta; jos joskus ostetaan, niin kategoriassa uudet hammasharjat, jotain kuvallista laastaria tai purukumia tai jotain vaatetta, mitä lapset tarvitsevat. Niin kauan kuin lapsia ei opeta tuliaisten odottamiseen, ne ovat supertyytyväisiä purkkapakettiin ja isoon haliin työmatkalta palaavalta. Mutta meillä perheen isä ja äiti tulevat työmatkalta yhteensä noin 40 kertaa vuodessa, joten vähän pakon sanelema juttu tämä. 40 pehmolelua vuodessa – no thanks 😀 😀

  • Satu Rämö

   Ihan superhyvä lista, kiitos!!

   Noi tuliaiset…ja taisteluni kasvavaa pehmoleluvuorta vastaan. Lentokentiltä ei tahdo löytää sellaisia juttuja, mitä olisi itsestä kiva viedä tuliaiseksi. Vihkoja kouluun, kyniä, ym. käytännöllistä mutta kivaa ja ei kamalan kalliita. Jotenkin se aika kuitenkin aina loppuu kesken, eikä sinne kirjakauppaan ehdi.

   Ja lastenvahti on ihan oleellinen! Mä olen hyödyntänyt Suomen-työreissuilla MLL:n palveluja, jos on ollut käsillä kombo tärkeä palaveri & lapset mukana.

   40 kertaa on jo aika hyvä määrä työmatkoja, siinä on pakko tehdä asiat järjestelmällisesti ja saman suunnitelman mukaan. Veikkaan, että säkin olet sellainen "ammattilähtijä", jollaiseksi itseänikin joskus tulen kutsuneeksi. Sellaista reissua ei olekaan – ei edes perhereissua -, jossa matkalaukun pakkaamiseen menisi yli puoli tuntia.

  • Anonyymi

   Komppaan tätä: jos lapsia ei opeta tuliaisiin, eivät he tavallisesti niitä kaipaakaan – onnellinen kotiinpalaaja ja iso hali ovat tärkeämpiä. Taitaa useimmiten olla vanhempi jolla on tarve "hyvitellä" tai saada pikapalaute lapselta tuliaisten muodossa. Myös meillä paljon lyhyitä työmatkoja vuoden aikana.

  • Satu Rämö

   Olette kyllä ihan oikeassa. Näissä tuliaisasioissa olen vähän höveli kyllä. Jos tuo itselleen 16 kiloa suomenkielistä kirjallisuutta, tuntuu siltä että lapsillekin pitää jotain hankkia 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *