Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Yksi, kaksi, päätäi. Näin ehkäiset täiden tarttumisen

On se jännä, miten kaksi millimetriä pitkä eläin voi laittaa koko arjen sekaisin. Siitä on nyt tarkalleen vuosi, kun viimesi jahtasin näitä vittumaisia pieniä ötököitä sormet maitohapoilla. Yhden hikisen pesurumban, kampaamisen, shampoopesun ja suoristusrautaspurtin (varmuuden vuoksi toteutin grillauskäsittelyn) kirjoitin käytännön oppaan siihen, kuinka täistä pääsee eroon sitten kun ne ovat iskeneet.

Kaupallinen yhteistyö: Free Täikarkoite

Suihkututuskäsittelyn jälkeen laitoin hiukset kiinni.
Viimeinen 12 kuukautta on mennyt täittömänä. Esikoisen koulusta ei ilmoituksia päätäistä tullut kuin yhden ainoan kerran ja silloin selvittiin säikähdyksellä. Tänä sykysnä kuopus aloitti päiväkodin ja osasin jo odottaa tätä viestä:

Okkur hefur borist tilkynning um lús á ***deild og vil ég því biðja ykkur um að kemba hár barnsins…

Olemme saaneet tietoomme, että päiväkotiryhmässä on päätäitartunta. Pyydämme teitä kampaamaan lastenne hiukset… Ja niin edelleen.

Yök. Mutta! Ajoitus oli kerrankin täydellinen. Olin nimittäin aikaisemmin syksyllä kertonut, että minua kiinnostaisi täällä blogin puolella tutustua Free Täikarkotteeseen, joka suojaa täitartunnalta.
Kun tuo sähköposti kilahti puhelimeeni, otin pari viikkoa aikaisemmin postissa tulleen suihkupullon esiin kylpyhuoneen kosmetiikkalaatikosta. Pääsin kokeilemaan tätä tuotetta ihan käytännössä.
Käytin polkkamittaisiin hiuksiin kymmenisen suihkausta.
Tein siis näin. 
Ensin kampasin kuopuksen ja varmuudeksi esikoisenkin hiukset täikammalla. Koska jos täi on jo tarttunut, ennaltaehkäisevä täikarkote ei auta. Silloin tarvitaan täit hengiltä ottavaa shampoohoitoa. Mutta jos täit eivät ole vielä tarttuneet, tämä suihke saattaa pelastaa tilanteen.
Kammattuani kuivat hiukset suihkutin niihin Freetä juuresta latvoihin. Sen jälkeen kävin hiukset vielä kammalla läpi, jotta aine varmasti leviäisi kaikkialle hiuksiin.
Lasten hiukset olivat heti käsittelyn jälkeen hieman tahmeat, mutta jo seuraavana aamuna hiukset harjattuani lievä likaisuuden tuntu oli poissa ja kuontalo näytti molemmilla ihan tavalliselta. Jos suihkauttelet vähän suurella kädellä kuten minulla kävi, saattaa suihkeesta osa laskeutua tahmeaksi läikäksi kylpyhuoneen lattialle. Käsittelyn jälkeen lattia kannattaakin pyyhkiä kostealla rätillä (vedellä kosteutettu rätti riittää.)
Karkote lupaa tehoa jopa kahdeksi vuorokaudeksi. Tein ensimmäisen käsittelyn maanantai-iltana, seuraavan keskiviikkoiltana ja sitten uudestaan vasta sunnuntai-iltana, sillä viikonloppuna molemmat lapset olivat kotioloissa ja anopin luona.
Toista täipostia ei ole tullut, eli ilmeisesti tartunta jäi siihen yhteen yksilöön eikä lähtenyt leviämään.
Käsittelyn jälkeen palkitsin itseni kukkasin. (Kannatan näinä hetkinä henkisen hyvinvoinnin ylläpitoon lämpimästi myös tätä Katjan täilaatikkoa.)
Tässä vielä faktat Free Täikarkotteesta:
– Ainetta suihkutetaan kuiviin hiuksiin ja se sopii kaikenikäisille.
– Tuotteen teho perustuu aktiiviaineeseen IR 3535, joka on saanut suosituksen maailman terveysjärjestöltä WHO:lta. Tuo aktiiviaine on täysin hajuton.
– Jos hiuksia ei kastella välillä, täikarkotteen teho kestää pari vuorokautta.
– Huomaamaton tuote. Kun karkote on kuivunut hiuksissa ja hiukset harjaa uudestaan, suihke ei näy hiuksissa mitenkään.
Onko sinulla joku hyvä täinkarkotus- tai ennaltaehkäisyvinkki?  Kaikkien vastanneiden kesken arvon kolme Free Täikarkotetta. Ne postitetaan voittajille. Kilpailuaika on 17.9.-22.9., jonka jälkeen voittajat ilmoitetaan täällä blogin kommenttiosiossa. Arvonnan säännöt löytyvät täältä. (Jos et halua osallistua arvontaa, mainitse siitä kommentissa. Kiitos!)

Täivapaata syksyä!


Pitkät hiukset pampuloille.

22 Comments

 • Anonyymi

  Täiepidemian aikana kannattaa välttää kaverien luona yökyläilyä. Siskonpedissä nukkuessa kun täi helposti siirtyvät päästä toiseen.

  Me ollaan kerran saatu täitartunta juuri näin ja kaiken lisäksi yksi tyttöjen kaveri sai meiltä samalla tavalla tartunnan.

  Tätä ei mun mielestä koskaan ole mainittu tartunnan välttämisohjeissa. Vaikka olis ihan looginen ohje.

  • Satu Rämö

   Jeb, juuri näin! Mä luulen, että tällainen yökyläily ja samoilla patjoilla pomppiminen oli myös meillä sen viimevuotisen täivaivan yksi syyllinen.

 • Anonyymi

  Päiväkodista tuli kielto viedä unikavereita kotiin täiaikana. Aika loogista tuokin, mutta kellepä tulisi mieleen.

  T. A-M

 • Anonyymi

  Ennaltaehkäisevästi pajunkuorishampoo/teepuuöljyä muutama tippa shampooseen. Pitkät hiukset kiinni,pipot ja kaulurit hihaan,ei naulakkoon/lokeroon. Toisten lasten pipoja/hiuspompuloita ei vaihdella. Päiväkodissa märät päähineet/kaulurit muovipussissa kotiin,ei kuivauskaappiin,toinen pipo iltapäiväksi päähän.

  • Satu Rämö

   Kuivauskaapit! Mä en tullut edes ajatelleeksi, meillä päin ei sellaisia juuri ole käytössä. Mutta niissähän on juuri "oikea" lämpötila noille ötiäisille selvitä ja hypellä myssystä toiseen. Hyvä vinkki, kiitos!

 • Anonyymi

  Vielä ei onneksi ole noita pikkupirulaisia näkynyt meillä, joten en osaa vinkkejä antaa, mutta lähdenpä hakemaan tuon suihkeen varuiksi jo nyt! 😀

  vaitthe(a)hotmailPISTEcom

 • Anonyymi

  Meillä tällä hetkellä kokeilussa pajunkuorishamppoolla hiustenpesu aina sunnuntai iltaisin ja teepuuöljyä sivellään pipoihin. Sen kanssa kannattaa olla kyllä varovainen, allergisoi herkästi. Jotkut vannovat tervashampoon nimeen. Kihomatojen ehkäisyyn syömme papaijaa (osittain kuivattuja) ja kurpitsansiemeniä :'D

  tiianie@hotmail.com

 • Anonyymi

  Aargh, päänahkaa alkaa kutittaa jo ajatuskin. Neuroottisella meiningillä mennään täiden torjunnassa (toimii muihinkin päiväkotien loisepidemioihin), eli päiväkodissa eri unilelu kuin kotona, heti päikystä tullessa vaatekerta pyykkiin ja kunnolliselle käsipesulle. Hiukset tiukoilla leteillä ja kynnet lyhyinä. Se mitä päikyssä tapahtuu leikkiessä ja vaatteita riisuessa ja pukiessa, onkin sitten kokonaan toinen asia. Ihanaa, jos tämä karkoite toimii!

  isa-malin (at) hotmail (piste) com

 • Anonyymi

  Mä niin pelkään että tämä kosahtaa joku päivä meillekin, olen todellakin mukana arvonnassa!
  Toistaiseksi en ole tarvinnut tehdä muuta kuin sitonut lapsen hiukset tiukasti kiinni leteille ja ponnareille ja käyttänyt jotain luonnonmukaista shampoota, jonka luvattiin pitää täit poissa. Nyt valitettavasti en tuota samaa tuotetta enää löydä, joten luen mielenkiinnolla kaikki vinkit noista pajunkuorishampoista ym. joita yllä mainittiin.
  humppalulla (at) gmail.com

 • Anonyymi

  Kun lapset oli pieniä, niin kerran koettiin täit, mutta vain toisella lapsista (onneksi!). Silloin kyllä siivosin tosi tarkkaan ja jopa silitin matot :`D Sen jälkeen olen lisännyt eteerisiä öljyjä shampooseen, jos kuulen että on täitä liikkeellä. Saatan myös pakastaa pipot yön ajan ja olen jopa silittänyt huppuja iltapäivällä kotiin tullessa. Tärkeintä lienee, että koulussa lapset laittaa ne piponsa hihaan. Nuorimman ope jopa käskee tartuntojen aikana tuomaan muovipussin kouluun ja jokainen laittamaan takkinsa sinne tuntien ajaksi. Konstit on monet 🙂
  Lunni

 • Lintunen

  Meillä on teroitettu lapsille, että koskaan, siis oikeesti koskaan, ei lainata kavereilta lippiksiä, pipoja, harjoja, ponnareita, pinnejä yms hiusjuttuja. Pitkät hiukset letille tai ponnarille, pipat, hanskat ja kaulahuivit laitetaan hihaan eikä mihinkään hyllylle, jos ei ole omaa koria. Viime viikolla koululainen raportoi syvää inhoa äänessään kuinka kaverit oli lainailleet toistensa pipoja ja lippiksiä välkällä. Hän oli kuulemma todennut, että "mää en kenenkään pipaa laita päähän" 😀 Toi kuivauskaappi vinkki oli loistava, täytyy ottaa käyttöön päikkyikäsen kanssa. Meillä on toistaiseksi säästytty täiltä ja mielellään säästyisin jatkossakin, siksi toi suihke kiinnostaa.

  lintunen81(at)gmail(piste)com

 • Anonyymi

  Mulla on menossa elämäni ensimmäinen täi-rumba. Salamatkustaja on toisiks-ainoo blogi jota seuraan, niin hetipä muistin täältä lukea ohjeita.

  Ekan täi-shampoon tursottelin ihan ite päähäni, mutta toiselle kierrokselle pyysin naapuriapua. Ymmärtääkseni olennaisinta on saada se shampoo joka puolelle päänahkaan, latvoihin ei tarvi niin keskittyä. Tosin, kuka nyt ne jättää kuiville, josko sielläkin olisi yksi…

  Laitoin lapselle shampoon päähän olkkarin puolella, missä on kunnon valo ja ergonomisempi asento.

  Lapsen päähän shampoota levitellessäni väänsin lopuksi pitkän tukan tiukalle kierteelle (niinkuin vääntäisi pyyhettä kuivaks) niin huomasi että kyllä sitä öljyistä täi-shampoota on kauttaaltaan latvoissakin.

  Lapsi on kovasti tykänny täi-souvista, normisti ruutuaika on arkisin nolla, nyt se saa kattoo tunnin päivässä, kun mä kampaan sitä. Se haluaa aina kattoo Canterlotin häät, missä tulee ne reikäjalka ponit.

  Ja me päästään puhtaisiin lakanoihin joka toinen päivä. Vähemmän hiekkaa sängyssä. Sekin on myönteistä.

  Kampaan istuen itse nojatuolissa, lapsi lattialla läppärin edessä pyyhe hartioilla. Kerran sattu oleen valkoset housut mulla jalassa, ja niistäpä erotin yhden ölmiäisen, kammatessa irronneen. Vesivati mullon siinä lattialla, siihen pudotan täikampaan irronneet hiukset plus mahdolliset elävät / kuolleet ötökät. Pumpuliin koitan saada kamman puhtaaks, en nyt joka vedon välillä, mutta aika usein.

  Teemukini viereen otin mukillisen kiehuvaa vettä. Jos kampa ui siellä kymmenen sekuntia, pitäisi kaiken elävän muuttua kuolleeksi. Tosin mun kiehuva vesi ehtii jäähtyä sen tunnin kampaus-session aikana. Pitäis ehkä varata vedenkeitin hollille.

  Sen kanssa huomasin että sillä on vaikutusta missä kulmassa kampaa pitää. Sama kun siklillä maalia raapiessa, on vaan olemassa optimi-kulma missä työkalu skraappasee parhaiten.

  Mitään ennalta ehkäsevää konstia ei oikein ole mielessä. Hiukset leteille. Laitoin lapsen repun ylimpään lenkkuun sellasen napakan nipsun, en tiä mikä sen nimi on, ei se oo pyykkipoika kun sellanen muovinen ja tosi tömäkkä. No, siihen saa kumminkin lippiksen, niin että se roikkuu omassa repussa.

  Se naapuri-apu äiti kun tuli kylään (lapsineen), oli laittanu lapselleen pipon päähän. Vähän oli hikitukkanen kun lähtivät ulos, kysy että joks tän saa ottaa pois.

  Kiitos hyvästä blogista!

  Miekka-prinsessan äiti

  • Satu Rämö

   Kiitos!! Ihan mahtavaa, että sait omista kokemuksistani apua. Se ensimmäinen – ja toivottavasti viimeinen, fingers crossed! – häätökerta viime sykysnä oli kyllä ihan kamalaa härdelliä. Tsemppiä!!

 • Heli

  Poikalasten äitinä millin siili on paras ratkaisu ;D

  Täit on kyllä ihan vihoviimenen vaiva, joka syksy tietää odottaa sitä Wilma-viestiä koululta (ja ne koulujen naulakkotilat on ihan järkyttävät, pipot ehdottamasti laitettava takin hihaan).

 • TuuliaK

  Meillä vinkkeinä on ollut tähän mennessä pitkät hiukset tiukoille leteille ja kampaus parin päivän välein. Mutta saisivat kyllä pysyä ötökät poissa, mielellään vaikka sitten suihkeen voimin! ptuuliak -at- gmail piste com

 • Satu Rämö

  Arvonta on suoriettu, kiitos osallistumista. Free-putelit lähtevät seuraaville:
  Lintunen
  anna s.
  anonyymi (9/17/2017 4:19 ip.)

  Laitan teille viestiä, ja pyydän osoitetietoja.

 • Anonyymi

  Tää on tyhmä juttu, mutta mua jäi mietityttämään, että miten sä käytännössä suoritit arvonnan?
  Mä olisin nimittäin kirjottanut osallistujat lapuille ja iskenyt ne täihattuun ja pyytänyt lapsia nostamaan… Arvonta kuulostaa niin viralliselta (lottoarvonta mielessä raateineen päivineen), että iski halu tietää miten sä teit tämän 😀
  Lunni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *