Itsensä työllistäjän lista

Tuli avauduttua työelämästä ja rakenteista, jotka vaikeuttavat töihin tarttumista. Nyt vähän positiivisempaa vibaa! Tein omien kokemusteni pohjalta listan niistä asioista, joiden avulla olen pysynyt kiinni työelämässä ja onnistut tekemään itse itselleni kivan työn. On muuten silkkaa sattumaa, että tämän postauksen julkaisupäivänä vietetään yrittäjyyden päivää. Musta on hauskaa olla yrittäjä, mutta en halua olla pelkkä yrittäjyyden äänitorvi. Minulle itselle on ideologisesti aivan sama, missä muodossa työn tekee: yrittäjänä, työntekijänä tai freelancerina. Tärkein tavoite on että töissä on pääosin mukavaa, töissä saa jotain aikaan ja siitä saa tarpeeksi pätäkkää.
Tarjoan osaamista, josta joku on valmis maksamaan. Asioiden kielelliselle ilmaisulle on aina kysyntää, koska loppujen lopuksi aika moni asia joko onnistuu tai kaatuu viestintään. Siksi olen päättänyt keskittyä siihen.
En laita kaikkia munia yhteen koriin. Syy sille, miksi itse lähdin yrittäjäksi on käytännönläheinen.  Koin yrittäjyyden vähäriskisemmäksi kuin työntekijänä olemisen (useita rahalähteitä yhden sijasta) ja koin saavani sitä kautta enemmän rahaa pienemmällä vaivalla (yrittäjänä on minun mielestäni helpompi laskuttaa oman työpanoksen luomaa arvoa vastaava summa kuin työntekijänä).
Teen töitä, jotka eivät ole toisistaan riippuvaisia. Jos yhden alan asiakkailla alkaa mennä huonosti, yritän tehdä enemmän niitä töitä, joille juuri silloin on kysyntää.
Yritän hinnoitella itseni oikein. En ole liian halpa (koska en halua tehdä sataa työtuntia viikossa saadakseni riittävästi rahaa kasaan), mutta en ole liian kallis (koska silloin kukaan ei ostaisi).
Jaan riskiä ostajan kanssa. En oleta automaattisia tulovirtoja mistään vaan oletan, että jos olen tarpeeksi hyvä ja jos markkinatilanne on suotuisa, saan rahaa. Jos kukaan ei osta sitä mitä teen, teen joko väärää juttua tai myyn sitä väärille ihmisille ja yrityksille. Olen valmis sitomaan ansioni työni tulokseen. Tätähän itse asiassa esimerkiksi kaikki kirjailijat tekevät: jos kirjoittamasi kirja ei myy, et saa rahaa. Jos kirjaa myydään (Suomessa) hyvin, voi saada tonneja, hyvässä lykyssä jopa muutaman kymppitonnin.

En mittaa onnistumistani kuukausipalkalla. Tienaan kuukaudessa vähemmän palkkaa kuin keskiverto suomalainen palkansaaja. Mutta sitten toisaalta: teen työkseni asioita, joista hyödyn muutenkin ja jotka poikivat enemmän tuloja ehkä joskus tulevaisuudessa. Myös työn mielekkyys ja se itse työn tekeminen ovat osa palkkaani.
Pidän yllä työn ulkopuolista mielekästä tekemistä. Jos työni joskus loppuu ja työn ilo menee siinä samalla, sitä menetystä ei yksikään työttömyyskassa korvaa. Niinpä pidän huolen siitä, että minulla on perheen lisäksi myös työn ulkopuolisia kivoja juttuja. Kuten islanninhevoset! Ja crossfit! Ja lukeminen!
Pidän pientä vararahastoa. Joskus tulee notkahduksia, jotka eivät suista työttömäksi mutta aiheuttavat kuivan kauden. Silloin pitää tilillä olla muutama toimintatonni, jonka turvin eletään seuraavaa tilitykseen, laskunmaksuun tai uuteen asiakkuuteen asti.
Yritän käyttää työttömät hetket uusien juonien punomiseen. Viime kevät oli töissä tavallista hiljaisempi. Silloin oli aikaa miettiä uusia vaihtoehtoja. Ja juuri silloin me Hannen kanssa keksimme tehdä mainosrahalla Unelmaduunarit-podcastin, joka alkaa ilmestyä syyskuun lopussa. Siitä tuli aivan mahtava projekti, joka tuskin olisi koskaan toteutunut, jos ei olisi ollut aikaa ajatella. Samaan aikaan aloin yhdessä Suomen Blogimedian kanssa miettiä blogi-investointiyhtiö SBM Kipinää, jonka toiminnassa olen nyt mukana. Kumpainenkin projekti on tuonut valtavasti iloa ja tekemisen draivia. Kumpikaan näistä projekteista ei ole heti tuonut rahaa, mutta uskon, että ne tuovat sitä muodossa tai toisessa tulevaisuudessa. 
Hauskaa päivää!
Kuva: Sanni Riihimäki (Sanni kuvasi Unelmaduunarit-podcastimme upeat promokuvat).

21 Comments

 • Reetta

  Mahtava, käytännönläheinen teksti taas, kiitos. Yhden teesin vielä lisäisin: kokeile. Parhaat jutut omassa palkkatyössä ja koko sivutoimiyritys ovat syntyneet kokeilemisen pohjalta. Siis niin, että idean tultua lähtee testaamaan sitä melko nopeasti, eikä jää hautomaan asiaa vain omassa päässään. Sillä ainakaan omassa päässäni idea ei tietyn pisteen jälkeen jalostu, vaan pikemminkin hautautuu sälään. Käytännössä kokeilemalla huomaa nopeasti toimiiko homma vai ei.

  • Satu Rämö

   Kyllä, just näin! Mieluummin testausta heti, kuin kaiken ajan käyttöä suunnitteluun. Ei sitä kuitenkaan tiedä toimiiko joku juttu vai ei, jos sitä ei kokeile oikeassa ympäristössä.

 • milla

  Olen tässä viimevuosina herännyt siihen että itse työ voi olla välillä aikamoista pakkopullaa mutta kun sitä tekee ihmisten kanssa joiden seurassa viihtyy ja ajatukset kohtaa antaa se kuitenkin enemmän kuin ottaa. Jos tekee rakastamaansa työtä ihmisten kanssa joiden työtavat ja ajatukset eivät kohtaa muuttuu se työn palkitsevuus aikatavalla. Itse aikoinani jäin roikkumaan työhön mukavavien asiakkaiden takia melko tulehtuneeseen työyhteisöön, kun tajusin vihdoin lähteä huomasin uudessa paikassa prioriteettieni olevan täysin pielessä. Asiakkaat kun vaihtuvat mutta ne työkaverit harvemmin.

  • Satu Rämö

   Kyl! Ja tuosta listasta jäi siis hirveän tärkeä asia pois: se sosiaalinen ulottuvuus eli joko mahtavat kollegat tai muu verkosto. Ne ansaitsevat oman postauksensa.

 • Kati Rajala

  Töissä voi olla kivaa! Ihmiset sen tekevät, työkaverit, reilu pomo ja asiakkaat. Paskaduunissa kukaan ei kysy eikä kerro, miten menee, eli ei voi kehittyä. Luen just teidän kirjaa (kirjastosta) ja olen tosi innostunut siitä! Eli kelpais omaankin hyllyyn 🙂 Ja ensi viikolla alkaa markkinointiviestinnän ammattiopinnot 🙂

 • Blue Peony

  Erittäin hyvä lista! Teen itse työtä, joka on aivan eri alaa kuin koulutukseni, joten sanoisin, että olennaista on rohkeus kokeilla ja halu tehdä työstään oma juttunsa, ta lyödä siihen oma leimansa ja muokata sitä. Tärkeää on myös uskaltaa välillä kyseenalaistaa myös omat toimintamallit.

 • Unknown

  Luin kirjanne Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät ja keskityitte mielestäni erittäin tärkeisiin kohtiin työpaikan etsimisessä. Ideaalimaailmassa kaikilla meillä olisi työ, joka sopisi meille parhaiten ja jossa viihtyisimme hyvin. Kiitos mielenkiintoisesta kirjasta!
  t. banaaninkuorella.wordpress.com

  • Satu Rämö

   Kiitos tosi paljon tästä palautteesta! Yritimme olla kirjassa mahdollisimman käytännönläheisiä ja antaa konkreettisiakin neuvoja. Toivottavasti onnistuimme tässä 🙂

 • Anonyymi

  Mainio lista! Itse olen pitkään tiennyt, että yrittäminen tulee olemaan oikea tie minulle, mutta todella pitkä aika on mennyt siihen, että on kirkastanut ideaa päässään, mitä haluan tarjota ja mitkä on itselleni tärkeimmät tekijät. Tie on ollut hurjan mielenkiintoinen jo tähän asti, vaikka vasta aluillaan. Blogisi on toiminut todellisena inspiraation lähteenä ja kannustuksena, ja olisi kyllä ihan lottovoitto tähän saumaan saada kirjasi luettavaksi. Terkut toiselta puolelta palloa ulkosuomalaiselta saariasukilta (Uusi-Seelanti)

  • Satu Rämö

   Kiitos! Ja vinkiksi: jos arpaonni ei nyt potkaise, niin muista BookBeatin tarjous (löytyy postaus heinäkuulta). Koodilla salamatkustaja saat ekan käyttökuukauden ilmaiseksi (ilman sitoutumispakkoa jatkoasiakkuuteen) ja siellä on valikoimissa myös tuo Unelmahommissa, sekä e-kirjana että äänikirjana.

 • Heidi

  Mun ura (nro 2) on vielä melko alussa. Sen olen kuitenkin oppinut, että täytyy avata suunsa ja kertoa mitä haluaa ja toivoo työuralla saavuttavansa. Jos kukaan ei tiedä mitä tavoittelet, et voi koskaan saada apua siihen muilta. Ja harvoin yksin pääsee kovin etenemään, vaan aina siihen on muut ihmiset myös vaikuttamassa.

  Unelmaduunikirja kelpais erittäin hyvin. Mulla jäi se ensimmäisellä lainauskerralla kesken, kun piti lukea ja ajatella lukemaansa. Normaalisti luen hyvät kirjat kerralla, mut tätä piti pysähtyä ajattelemaan välillä. 🙂

  • Satu Rämö

   No onpa hauska kuulla, kiitos Heidi. 🙂
   Oon aivan samaa mieltä tuosta omien toiveiden sanoittamisesen tärkeydestä: kun tietää mitä haluaa ja osaa sanoaa sen oikeassa paikassa, on jo ison askeleen lähempänä.

 • Tuhkaa ja Konfetteja

  Kuuntelen juuri Unelmahommissa – äänikirjaanne ja se on todella inspiroiva, haluaisin myös ehdottomasti omaan kirjahyllyyn! Vaikka itsellä on ikää 29, niin olen tehnyt töitä koko ajan opintojen ohessa ja koen, että varsinainen työura on vasta alussa. Silti äitiysloma pari vuotta sitten sai jatkamaan opintoja ja miettimään työasioita uudelleen, nyt mietin niitä taas, kun sairastuin rintasyöpään – sellainen pakottaa taas miettimään perinpohjaisesti, mitä sitä elämässä kaikkein eniten haluaa tehdä, vaikka asioita onkin tullut jo pari vuotta sitten kelailtu huolella. Kiitos upeasta kirjasta, olen saanut sen pohjalta jo vaikka mitä ideoita ja inspiraatiota, rohkeuttakin!

  • Satu Rämö

   Kiitos palautteesta! Työura on tosiaan vasta alussa, vuosikymmeniä vielä edessä.
   Tuollaiset isot elämässä tapahtuvat katastrofit laittaa väkisinkin miettimään asioita uusiksi. Syöpä on sysipaska sairaus, mutta onneksi hoidot ovat kehittyneet koko ajan. Toivottavasti se ajanjakso on elämästä jo takanapäin – ja edessä paljon kaikkea muutakin 🙂

 • Menolippu Maalle

  Tosi hyvä lista! Mun lisäys tähän olisi, että kannattaa yrittää pitää huolta itsetunnostaan. Silloin kun kaikki menee hyvin, se hoituu luonnostaan, mutta hiljaisina kausina alkaa itse-epäily nakertaa mieltä. Silloin kannattaa pitää itsensä kiireisenä ja vaikka väliaikaisesti hyväksyä epämieluisampiakin töitä, koska ainakin mulla aikaansaamisen tunne lisää tehokkuutta ja draivia uuden luomiseen. Silloin kun on jonkinlaisia dead lineja olemassa (ei liikaa tietty), on paljon enemmän henkistä kapasiteettia käyttää niiden uusien juonien punomiseen, kuin siinä tilanteessa jos kalenteri näyttää tyhjää ja mieltä vaan kaihertaa ahdistus toimeentulosta. Ps. En osallistu kirjan arvontaan, olen jo lukenut tuon mainion teoksen 🙂

  • Satu Rämö

   Kiitos tästä mainioasta vinkistä – se on niin totta! Hyvällä itsetunnolla on valtava merkitys jaksamisessa ja eteenpäin puurtamisessa. Olisikin tosi kiinnostavaa lukea joku kansantajuinen ja höttö-vapaa kirja itsetunnosta ja sen kehittämisestä.

 • Anonyymi

  Yrittäjyys on itselleni ollut vuosia ihan nou nou – sitä kun pelkää menevänsä vararikkoon, jos homma ei kannatakaan niin kuin omissa kuvitelmissa. Toimeentulon olisi kiva olla jollain lailla turvattu, joten siksi oma kantava ajatus, että tehdään asioita toisille ilman odotuksia vastapalveluksesta tuntuu tällä hetkellä kovin ristiriitaiselta. Voinko luottaa siihen, että tekemällä hyvää tuotan hyvää myös itselleni? Miten tämä ajatus sopii yritysmaailmaan? Jos luovun tästä ajatuksesta, tuntuu kuin tuotteesta tai palvelusta häviäisi henki. Tehdään vain oman toimeentulon vuoksi. Tätä palapeliä en omalla kohdallani ole vielä onnistunut ratkaisemaan.

  T

  • Satu Rämö

   Mä oon ajatellut tämän niin, että hyvä mieli ja arvonluominen (eli se raha) eivät sulje toisiaan pois. Kaikkien on kuitenkin pakko maksaa laskut, käydä kaupassa, osallistua veronmaksuun jne. eli jokaisen (joka pystyy) on elanto jostain saatava. Jos pystyy oman työnsä kautta jeesaamaan muita tai tuottamaan heille iloa, on bisnes tosi kannattavalla pohjalla kaikkien näkökulmista.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *