Tripsteri Islanti -matkaopas tuli painosta

Suunnitteilla matka Islantiin? Saanen vinkata eräästä ajankohtaisesta matkaopaskirjasta. Tänne jääpalalle juuri laskeutuneen tiedon mukaan Tripsteri Islanti on juuri matkalla painosta kustantajan varastoon. Sieltä sitä sitten pinoittain – ja toivottavasti laatikoittain – viedään kumipyörillä suomalaisiin kirjakauppoihin.

Islannissa on eletty viime vuodet ihan kreisiä turistibuumia. Jopa osa niistä ennen niin rauhallisista luonnonnähtävyyksistä on nykyään lähinnä loputonta bussijonoa. Hotellien vuorokausihinnat ovat nousseet todella korkeiksi. On retkenjärjestäjää ja on retkenjärjestäjää. On ravintolaa ja on ravintolaa – eikä hintataso välttämättä kerro lainkaan laadusta. Siksi tämä uusi matkaopas Islantiin piti kirjoittaa juuri nyt. Tripsteri Islantia kirjottaessani mietin jokaisen luvun, sivun ja kappaleen kohdalla, mitä on hyvä kertoa ja minne luonnonrauhaa ja Islannin kauneutta janoavia matkailijoita kannattaa neuvoa. Matkailu ei ole kuitenkaan pelkkää undergroundia. Tottakai ensimmäistä kertaa maahan tulevat haluavat varmasti nähdä geysirin ja mennä Kultaiselle kierrokselle. Se onkin mitä mainioin päiväretki, josta saa vallan timanttisen aikatauluttamalla retken oikein ja lisäämällä sinne vaikkapa pysähdyksen kivalla jädekioskilla tai mukavalla uimapaikalla.
Kattavien perustietojen ohella kirjasta löytyy siis roppakaupalla vinkkejä sivupoluille ja paikkoihin, joihin turistibuumi ei niin paljoa ole vielä vaikuttanut. Vuodenaikamatkailuun on oma lukunsa, samoin liikuntarjoitteisille matkaajille. Kerron myös, mistä löytyy ne Instagrammin kuvavirrassa pyörivät tajuttoman upeat jäätikköluolat ja keneen pitää ottaa yhteyttä, jotta sinne pääsee turvallisesti. Koska näin meidän kesken: kyllä välillä ihan itseä hirvittää osa aktiviimatkayrityksistä, jotka vievät Islannin-matkailijoita riskialttiisiin paikkoihin ilman riittäviä turvavarusteita ja vailla tietämystä esimerkiksi jäätiköiden  ja etenkin jäätikköluolien riskeistä.
Tätä kirjaa on tehty kauan ja hartaasti. Kaikki alkoi oikeastaan jo reilu pari vuotta sitten, kun A-lehdet päätti, että se ei jatka Mondo-matkaopaskirjasarjan julkaisua nykyisten oppaiden olemassa olevien painosten myytyä loppuun. Mondo-lehti on aivan mahtava matkailulehti ja ne printtioppaat ovat olleet minullekin suureksi avuksi niin monella matkalla, että olin todella kiintynyt niihin. Olisi sääli, jos niiden perintöä ei olisi jatkettu.
Sarja lopetettiin, mutta emme jääneet märisemään. Osa meistä Mondo-matkaopaskirjojen kirjoittajista päätti tehdä asialle itse jotain. Syntyi Tripsteri.fi-matkailumedia, johon liittyen aloimme kehittää myös matkailuapplikaatiota (tästä lisää syksyllä) ja printtiopassarjaa. Koska me kaikki tripsteriläiset olemme kokeneita matkatoimittajia, kirjailijoita ja editoreita ja valokuvaajia, otimme kirjanteossa ohjat tiukasti omiin käsiin. Tilasimme ja teimme itse visuaalisen ilmeen (siis taitavat graafikkomme tekivät), toteutimme itse editoinnin (riveistämme löytyy myös kokeneita kustannustoimittajia), hankimme itse oikolukijan ja myimme itse kirjaan mainokset. Kustantaja hoitaa painon, jakelun ja markkinoinnin etenkin kirjakauppojen suuntaan.
Tripsteri Islanti on Tripsteri-matkaopassarjan ensimmäinen kirja ja vuodenvaihteessa ilmestyvät oppaat ovat nyt työn alla. Uskallan veikata, että tästä tulee mahtava opaskirjasarja, mutta on se myös paljon muutakin: osoitus siitä, että verkostomaisella tekemisellä ja itsenäisten tekijöiden henkilökohtaisia vahvuuksia oikein yhdistelemällä pystyy saamaan aikaan vaikka mitä, vaikka ei olisi nyt vaikka meidän tapauksessamme iso mediatalo.  Tai no, ainakaan vielä emme ole 😉
Hinta alle 15 euroa:
Ja nyt käytännön vinkkki! Kävin vähän vakoilemassa matkaoppaan hintoja: edullisimmillaan sen saa tällä hetkellä Suomalaisen kirjakaupan verkkoshopista. Hinta alle 15 euroa.  Se ei ole paksusta nelivärikirjasta kovinkaan paha hinta. Sitä voi sanoa jo edulliseksi.

Arvonnan voittajat:
Nyt myös kesän arvonta on ratkennut: Tripsteri Islanti lähtee postissa kahdelle onnekkaalle, tiedot voittajista löytyvät arvontapostauksen lopusta. Lupasin kirjan alun perin yhdelle, mutta arvoinkin kaksi, koska on nyt niin voittajafiilis itselläkin!
Sen olotilan kunniaksi vielä yksi boonus: viuhahtelukuva kirjan kansikuvauksista.
Kun olen tämän postauksen naputellut valmiiksi, lähden perheen kanssa kuvaamaan seuraavan kirjani kansikuvaa – ja ai että, se onkin projekti josta kerron teille enemmän kuin mielelläni lisää heti, kun nimet ovat paperissa. (Ärsyttävä cliffhanger, tiedän. Vilpittömät pahoittelut. Lupaan kertoa heti lisää kun vihreä valo vilahtaa.)

Kuvat: Björgvin Hilmarsson
Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö