Viisi keinoa upgreidata syksysi

Ensi viikolla Islantiin tulee syksy. Peruskoulujen opetus alkaa. Esikoinen menee toiselle luokalle. Koulujen alettua vanhin dagisluokka siirtyy ekalle ja lastentarhan junioriryhmä ottaa uudet jäsenet. Mörssäri pääsee siis vihdoin päiväkotiin. Vihdoin sekä meille vanhemmille, mutta vielä isompi vihdoin hänelle itselleen. Tyyppi silminnähden kaipaa ikäistään seuraa. Missä näkyy lapsi, sinne hänkin haluaa mennä. Seuraa, ohjelmaa, aktiviteetteja, rutiineja. 
Syksy itsessään on minulle upgreidausta monesta syystä: luotettavammat arkirutiinit, sähköpostin autoreply-vastaukset vähenevät, aikataulut ja rajanvedot perheajan ja työlle omistetun ajan välillä selkeytyvät. Kuinka ihanaa.
Hyvästä voi onneksi aina tehdä parempaa ja siksipä jaankin nyt omat viisi vinkkiäni vielä vähän hienompaan syksyyn.
1. Kuuntele YLEn Radio Sodomaa. Antti Holman kässäröimä ja näyttelemä sarja on niin hillitön, että väitän, että et saa pidettyä pokkaa, vaikka miten yrittäisit. Sisältää mm. mainiot ohjelmat Tähän runoon haluaisit kuolla, Aamupala kurkussa ja Sauronin yöradio. Kukin ohjelma on vain kymmenen minuutin mittainen, eli sille löytyy kyllä aikaa. Kuuntele Spotifyn kautta tai YLEn omilta sivuilta. 
2. Viihdy hetki sellaisen aiheen parissa, josta et mitään tiedä. Se on todella erityistä ja oivaltavalla tavalla omaa kokemusmaailmaa uudistavaa. Jos et ole aivokirurgi, pääset niihin tiloihin lukemalla aivokirurgi Henry Marshin loistavan teoksen Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta (Kustantamo S&S, suomentaja Ulla Lempinen). Marshin teos on inhimillisin kirja, mitä olen pitkään aikaan lukenut. Se kertoo elämästä, kuolemasta, sairauksista, sairaalan arjesta ja siitä, millaista on leikata aivomassaa. Lainaa kirjastosta tai kokeile vaikka BookBeatin kautta (tämä maksuton kuukausi -tarjous on edelleen voimassa).
3. Tämä kolmoskohta on etenkin sinulle, joka olet juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle ja olo tuntuu urpolta. Ota käyttöön joku hyvin pieni ja erityisen vähän järjestelyä vaativa juttu, josta pidät kiinni koko syksyn aina samana viikonpäivänä. En haluaisi kuulostaa life coachilta,  mutta joskus pienetkin jutut tuovat mukanaan suuren muutoksen omaan fiilikseen. Uusi ympäristö alkaa tuntua tutummalta, koska sinä seikkailet siellä itse luomiesi reittien mukaan. Vaikkapa jotain tällaista: Sunnuntaina tuore leipä leipomosta. Maanantaina take-away pitsa. Tiistaisin lounastauolla kävelylenkki. Joka keskiviikko vähän neulontaa. Kymmenen minuutin hartiavenyttely sunnuntaiaamuisin. Istahda puoleksi tunniksi lukemaan lempilehtiä paikalliseen kirjastoon joka keskiviikkoaamu.
4. Karsi joka päivästä pois viisi riviä to do -listalta. Kiire ja aikaansaaminen eivät ole synonyymejä. Karsi, delegoi ja tee vain ne tärkeimmät. Häsääminen vähenee, mutta tulokset paranevat. Koskee niin töitä, kotia kuin parisuhdettakin.
5. Käy vähintään kerran kuussa leffassa – yksin! Onko mitään parempaa kuin istahtaa leffateatterissa juuri sinun itsesi valitsemallesi paikalle, kaivaa esiin sinun itsesi valitsema oma karkkipussi ja nauttia elokuvasta ilman, että siitä tarvitsee kommentoida mitään kenellekään etu- tai jälkikäteen. Minun mielestäni tämä on ehdottomasti paras tapa katsoa elokuvia leffateatterissa. Aivan parasta on kävellä leffasta yksin kotiin, leijua fiktion maailmassa vielä hetki ja kuunnella täysillä Dj Shadowin levyä Entroducing… (vuodelta 1996). 
Terve vaan syksy! Meitsi on sinua jo kovasti odottanut.
Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö