Vanhempi, tsemppaa huvipuistopäivänä

Olemme siis Turussa. Ensivaikutelma: täällähän on lämmin! Aloitimme Suomen- ja Turun-reissun muutaman vuoden takaisia perinteitä noudattaen: siis ihan ensimmäisenä Muumimaailmaan.

Ystäväperheemme Islannista oli lomaillut pari viikkoa Suomessa ennen meidän tuloamme. Tiemme kohtasivat heidän kolmanneksi viimeisenä matkapäivänään Naantalissa. Päätimme viedä lapset yhdessä Muumimaailmaan (sain liput perheelle blogin kautta). Kaveriperheemme kun oli muumifaneina jo kauan haaveillut visiitistä muumien kotiin. Ja hauskaahan meillä oli! Mörssäri näki ekaa kertaa muumit, halasi kaikki tapaamansa hahmot ja veti ravintolassa muusit ja seitsemän lihapullaa. Islantilaiset diggasivat huvipuistosta, jossa pääsi kävelemään metsässä, näki muumihahmoja ja jossa ei ollut lainkaan vilkkuvia laitteita. Seitsemänvuotiaalle esikoiselle Muumimaailma oli jo vähän lälly, mutta hänelle päivästä erityisen teki se, että hän sai esitellä tuntemaansa puistoa hyvälle koulukaverilleen.
Minäkin diggasin! Olen nykyään se vanhempi, josta yksi muumikuvaan kommentoinut Insta-seuraajakin mainitsi: Muumimaailma on mesta, jossa vanhemmillakin on kivaa. 
Paitsi että kaikilla ei ole, ja ymmärrän heitä hyvin. Eihän omakaan suhteeni näiden suurten valkoisten pehmolelujen halimiseen ole ollut ihan helppo. Ensimmäiset visiitit lähinnä ottivat vain päähän. Tungosta, ruuhkaa, hikisiä kainaloita ja jeesuksenmoista jonottamista vessaan. Esikoisen kasvaessa relasin, ja Muumimaailma-visiiteistä tuli helpompia ja kivempia. Nyt voin jo myöntää viihtyneeni, vaikka mörssäri on kreiseimmässä kaksivuotisseikoiluiässä ja päivästä suurin osa on vanhemmalle jatkuvia satasen sprinttejä.
Vaikka ymmärrän näitä kiukuttelijavanhempia, on heidän käytöksensä seuraaminen jäätävää. Eivät minua ne äksyilevät vanhemmat jää vaivaamaan, vaan minua harmittaa heidän lastensa puolesta, joiden kesäloman kohokohta lässähtää äidin tai isän vinkumiseen. 
Jos olet vinkujavanhempi, nämä ovat sulle. Sanoisin saman kuusi vuotta sitten eläneelle itselleni.  
1. Ole kärsivällinen. Jep, siellä voi olla kuuma, on jonoa, menee rahaa ja jännityksestä ratkeilevat lapset saattavat kitistä. Mutta so what? Jos jaksat käydä lenkillä, treenata triathlon-kisoihin, lukea useampisanaisia uutisjuttuja ja keskittyä elokuvaan, jaksat kyllä yhden huvipuistokäynnin verran (max 4 tuntia) purra sisäposkea, kiroilla sisäänpäin ja esittää hyväntuulista. 
2. Älä urpoile. Liittyy edelliseen kohtaan. Pakota itsesi olemaan mukava. Pakota itsesi olemaan tönimättä muita aikuisia, oleman etuilematta jonossa ja olemaan muka-näsäviisas omia lapsiasi, toisten lapsia ja tapaamiasi aikuisia kohtaan. Kun yrität itse olla hyvällä tuulella, huomaat pian olevasi ainakin vähän paremmalla tuulella ja yht’äkkiä kaikilla on kivempaa.

3. Ennakoi. Nälkä on kiukuttelun yleisin syy. Siis. Syökää ennen huvipuistoon menoa. Pakkaa mukaan eväät, koska jonottaessa, kävellessä ja muussa metatekemisessä tulee nälkä. Muumimaailmassa oli hyvät safkat (söimme Mamman keittiön buffassa), mutta kaikissa huvipuistoissa ei välttämättä sapuskahuolto ole yhtä hyvin kohdillaan.
4. Laskelmoi. Tylsin on aina se kohta, kun pitää lähteä kotiin. Tee lähdöstä erityisen mukava muisto. Itse olen ratkaissut tämän niin, että kasvomaalaus tai joku pieni tuliaisostos (ilmapallo, saippuakuplia…) hankitaan juuri ennen lähtöä. 
5. Ole superkiva. Tee jumaleissön poikkeuksia. Jos lapsi vähän riehuu ilosta ja sillä tippuu jäätelö maahan, älä ala luennoida siitä, että mitä minä sanoin siitä riehumisesta. Lasta harmittaa kyllä ilman sinun viisasteluasi ihan tarpeeksi paljon. Haluatko, että lapsesi muistaa kesän kivoimmasta päivästä sen, että pitkän valinnan jälkeen ostettu jäätelöpallo lässähti asfalttiin, itku tuli silmään ja äiti alkoi huutaa? Mietipä itse, jos omana tärkeänä päivänäsi, vaikkapa unelmien hääpäivänäsi, kaataisit vahingossa juhlamaljasi ja skumppa leviäisi pöytäliinalle. Ja sitten joku olisi tullut siihen viereesi huutamaan sinulle naama punaisena, että onko aina pakko sotkea niin kamalasti! Et varmana saa uutta lasillista, kaataisit senkin kuitenkin.
Niin, aika hölmöähän se olisi.
Lohduta. Hymyile. Ja mene ostamaan se uusi jäätelö – ja ilman draamaa.
Kivoja lomapäiviä!

38 Comments

 • pilami

  Siis toi viimeinen! En ole vanhempi joka ostelee kauheasti lapsilleen mitään erityisyyksiä mut lomalla ja reissuilla todellakin hankitaan uusi pallo kun eka katoaa muurinkoloon, ostetaan jätski jos eka tippuu maahan jne.

  Se seikkailusaari Väski muuten on varmaan esikoiselle se kivampi mesta. Menkää sinne ens kerralla. 🙂

 • Anonyymi

  Muumimaailma on ihana paikka, jos aikuinen elää sitä yhdessä lapsen kanssa. Muumien talvi hiihtolomalla on myös kiva…vähemmän väkeä ja silti kivaa tekemistä. Lapsi muistaa vieläkin, kun pikku Myy veti häntä pulkassa 🙂

 • Pyjama79

  Kiva kuulla, että sieltä saa hyvää ruokaa. Olen viimeksi käynyt siellä kymmenisen vuotta sitten, ja melkein itku pääsi, kun pastapaikasta saatiin mössöiset pastat ilman ainuttakaan kasvista. Nyt olemme siis taas menossa parin viikon päästä. En tosin aio kovin paljoa kiukutella, jos ruoka ei olekaan hyvää. 😉

  • Satu Rämö

   Mun mielestä ruoka oli hyvää; salaatit oli jees, lihapullat ja perunamuusi samoin. Jos on vege, voi olla vähän hiljaisempaa… Sekasyöjäperheelle hinta-laatusuhde oli musta tosi hyvä.

  • Satu Rämö

   Me oltiin siellä buffassa – lihapullat, salaatit jne. oli musta ihan jees, ja hintaan kuului jopa kahvi. Noh, kannattaa muistaa, että vertailukohtani on Islanti: 15 eurolla ei saisi edes päivän pussikeittoa 😀 Ehkä just sen kahvin.

  • Satu Rämö

   Sama täällä. Tietoinen tsemp tsemp koko päivän. Ja sitten illalla pakko tehdä joku juoksu- tai kävelylenkki, että saa ne päivän metelistä ja tungosesta aiheutuneet turhautumiset purettua ulos.

 • Riitta

  Me ollaan jo sillä tasolla, että isoveli saa kilarit, kun riehuva pikkusisko kaataa kokiksen ja vanhemmat käyvät rauhallisesti tilaamassa uuden.

  Just muutama viikko sitten olin uimarannalla todistamassa tuollaista jäätelönpudotusepisodia ja teki mieli käydä kaikkien muiden uimarannalla päivää viettävien takia ostamassa sille mukulalle uusi jätski.

  Ei se lapsen huuto, vaan se äidin kiukuttelu. Aina kun lapsi oli hiljenemässä, niin äiti päästi suustaan jotain, mikä sai huudon alkamaan uudestaan.

 • Anonyymi

  Nyt täytyy kommentoida!
  Oli hyvä kirjoitus jälleen. Tunnistin itseni silloin ennen ja nyt.
  Se on jännä juttu,että kun itsellä tulee ikää lisää,sitä muuttuu rennommaksi vanhemmaksi.( Niin ja kun niitä lapsiakin tuli sen kahden ekan jälkeen lisää,ensin kaksi bonuslasta ja sit vielä kaksi iltatähteä)
  On reissut ja retket ollut paljon rennompia nykyään,jopa tää äitikin on nauttinut! 😀

  • Satu Rämö

   Mä oon muuttunut itse paljon relammaksi. Johtuu kai siitä, että tajuan ettei muita vaihtoehtoja oikein ole. Jos annan itseni vittuuntua joka asiasta josta tekisi mieli, kiukuttelu tarttuisi lapsiin ja siitä se soppa alkaisi kunnolla keittyä yli…

 • Anonyymi

  "kävellessä ja muussa metatekemisessä tulee nälkä"

  metatekeminen samantien nousi yhtä ärsyttäväksi sanaksi kuin masuasukki. Lisäksi kun katsoo tuota kuvaa niin voisi veikata että yhden lapsen perheellä ei näitäkään ongelmia olisi.

 • Anonyymi

  Vinkki välttääkseen muumiksen kaameet pöperöt on ottaa eväät reppuun ja pitää uimarannalla eväspaussi.

  • Satu Rämö

   Jep, meillä oli eväät. Mutta myös myöhäinen lounas. Enkä mä edelleenkään tajua mitä kamalaa niissä ruoissa on, niistä on nyt useampi valittanut täällä. Hyvää perusruokaa, siisti ympäristö ja hintakin musta ihan kohdillaan.

  • Riitta

   Minulla ei ole kyllä mitään muistikuvaa Muumimaailman ruoista. Muistaakseni toi nirso söi sen verran, että nälkäkiukku ei iskenyt. Se, mitä monissa kohteissa kaipaan on rauhallinen ruokailuvälineet. Esimerkiksi Legolandissa tässä oli onnistuttu: vaikka oli ihan tajuttomaksi väkeä ja monessa paikassa hirveä fyysisesti niin ruokapaikat olivat rauhallisia.

 • Anonyymi

  Buffassa en ole käynyt, mutta pastapaikassa sai mössöistä ja vetistä, mautonta pastaa. Ja perunapaikassa perheannokseen kuului ranskalaisia, 2 nakkia ja 2 kuivaa kanapalaa. Se maksoi kuitenkin liki 15e + juomat ja majoneesit päälle.

  Itse rakastan muumimaailmaa ja on helppo eläytyä siihen itsekkin muumifanina. Mutta kyllä meillä myös lomalla pidetään kiinni säännöistä ja käytöstavoista, ainakin ne aiheutti reissussa pari pientä konfliktia. Mitään tippuneesta jäätelöstä raivoamista en tietenkään harrasta.

  Omasta mielestäni muumimaailmassa on aina ollut pääsääntöisesti hyvä ilmapiiri, vaikka ruuhkaa on.

 • Anonyymi

  Kiva että olette täällä meidän kesäisessä Turussa!
  Me ei olla vielä koskaan käyty Muumimaailmassa. Ensin odotin että lapsi itse hiffaa moisen paikan sijaitsevan ihan naapurissa. Sitten olen odottanut että hän haluaa mennä sinne. Se aika taitaa olla vielä tänä kesänä, ensi kesänä hän luultavimmin on jo kasvanut tästä ohi. Lupaan muistaa nämä erinomaiset neuvot!
  Mutta vinkki teille, jotka muistelen tykkäätte sirkuksesta: viikonloppuna on Seikkiksessä Sirkus Supiaisen esityksiä. Todella laadukasta ohjelmaa lapsille, näissä viihtyy aikuinenkin. Tämä kaupunki tosin on niin täynnä kaikkea kivaa että ehkä teilläkin on ennemmin runsaudenpula kaikesta tekemisestä 🙂
  Hanna

  • Satu Rämö

   Hei ihan mahtava vinkki, kiitos! Just mietittiin, että mitä tehdään lauantaina jos sataa eikä pääse uintiretkelle, jota oltiin suunniteltu…

 • Anonyymi

  Mä olen kärttyillyt lähimenneisyydessä muotimaailmassa. Lapsi katosi liki tunniksi. Lapsi oli itse nauttinut ajastaan, mutta me vanhemmat oltiin aivan hiilenä. Helpotus purkautui äksyilynä, joka varmaan ohikulkijamamman mielestä oli tsempin puutetta.

  • Satu Rämö

   Auts, noi äkilliset häviämiset on pahoja. Mä näin muutamilla lapsivierailla sellaisen ison tarran selässä, jossa oli nimi- ja yhteystiedot. Mörssärille (2 v) pitää hankkia tulevina vuosia sellainen, jos sama meininki jatkuu… Nyt sen sai vielä pidettyä aisoissa rattaisa ja juoksuaskelia ottamalla, mutta epäilen menon tästä vain kiihtyvän 😀

 • Anonyymi

  Voi ei, me ollaan menossa tuonne muutaman viikon päästä ja olen jo henkisesti valmistautunut olemaan mukava, melko rääjähdysherkän ja jännittävän 3ween kanssa nämä on aika rankkoja reissuja! Nyt pitää muistaa, ettei ainakaan itse pahenna tilannetta.

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta, ensimmäistä kertaa luin nyt blogia ja aion jatkaa 🙂

 • Katja S

  Minulta peukkua Muumimaailmalle ja pitkäpinnaisille vanhemmille! Kyllä sitä ihan tosissaan saa tsempata, että osaa antaa oikean määrän köyttä riehakkaille tenavilleen. Pakko on kuria pitää, ettei homma lähde lapasesta, mutta toisaalta ihan joka asiasta ei voi/kannata reissussa nipottaa. Onnistuneen retkipäivän tae on hyvä ruoka/juomatankkaus. Minua itseä ei voisi vähempää kiinnostaa Muumimaailmat ja muut, mutta koska lapsille ne tuottavat suurta iloa, on näitä paikkoja viime vuodet ahkerasti kierretty. Ja koska neljän lapsen (ja omaan) sisäänpääsyyn menee kasapäin rahaa, yritän todellakin jaksaa olla iloinen lapsien ilosta ja pitää omat kiukut mahassa. Purra hammasta ja jaksaa innostua "äiti kato, äitiiiiii" huudoista. Kuvata ja kerätä muistoja. Kokemuksesta jo tiedän, että jälkeenpäin mieleen jää vain se lasten riemu, ei hikiset kainalot, keventynyt kukkaro ja äärimmilleen kiristynyt pinna. Tänään, vietettyäni lähes kuusi tuntia Superparkissa hyppeleviä ja kiljuvia lapsia katsellen, en ihan jaksa muistaa miten kivaa siellä oli. Olen vaan ihan loppu! Omia hermoja voi hieman säästää valitsemalla vierailuajankohdat hieman toisin kuin muut. Vietimme siis tänään kesä ehkä lämpimimmän päivän Turussa sisällä Superparkissa (sisäleikkipuisto), jossa oli mukavan väljää. Ja Jukuparkpäivä (vesipuisto) oli jo viime viikolla, jolloin oli viileämpää ja sitä myöden myös altailla väljempää. Muumimaailmasta vielä: vaikka en itse ole millään lailla muumifani, niin hyvin toimivaa teemapuistoa osaan arvostaa. Lapsilla on ollut aina tosi kivaa siellä. Rattailla pääsee liikkumaan sujuvasti ja muutenkin kaikki on toiminut hyvin. Tosin sielläkin ollaan oltu hieman sesongin ulkopuolella ruuhkia vältellen. Muumimamman keittiössä isompi porukka söi kohtuuhintaista kotiruokaa. Muut ruokailuvaihtoehdot olisivat verottaneet kukkaroa kohtuuttomasti. Omat eväät kannattaa kuitenkin pakata mukaan, jotta voi tarjoilla juotavaa ja välipalaa tarvittaessa.

  • Satu Rämö

   Mainiota ajoittaa käynnit ruuhkahuippuja vältellen. Isot tsempit sulle, että selvisit Superparkista. En ehkä edes halua tietää, mitä siellä on, mutta veikkaan jotain megakoon hoploppia?

   🙂

 • Anonyymi

  Muumimaailman ruuat on huippuluomuksia verrattuna Puuhamaahan ja Visulahteen (jossa ovat samaa tavaraa). Ihan vaan vinkkinä, että Muumimaailmaan uskaltaa mennä nälkäisenä, näihin kahteen mainittuun ei. Ei vaan voi käsittää, että nuhjaantuneita uuniranuja ja ns. nuggetteja pidetään ruokana. Kasvissyöjälle on sitten nuggetit miinus ranut.

  • Satu Rämö

   En ole käynyt Puuhamaassa tai Visulahdessa vuosikymmeniin, joten ei mitään hajua. Muumimaailmassa on nastaa kuitenkin kun siellä on tilaa syödä niitä eväitä, usein on istuttu kallioilla ja kaivettu jogurtit kylmälaukusta.

 • Anonyymi

  Nämä ohjeet kun olisin muistanut viime viikon telttailuautoreissulla miehen ja kolmen bonuslapsen kanssa, niin kaikilla olisi ollut mukavampaa. Otin kyllä opikseni ja jatkossa osaan toivottavasti olla pitkäpinnaisempi ja tsempata väsyneenäkin. Todella hyvä kirjoitus!

 • Leela

  Hih, mä selviän huvipuistopäivän kevyesti (takana tänä vuonna jo Köpiksen Tivoli ja Lintsi-reissuja useampi (asutaan Hkissä, niin siellä käydään minireissuja) ja edessä vielä Särkänniemi elokuussa), kun huvipuistot on musta kivoja ja nyt kun nakero on jo 5v. niin pääsee sen kanssa yhdessä hurjempiin laitteisiin (ts. mä voin hyvin ehdottaa lapselle, että tehdäänkö iltareissu Lintsille välttääkseni leikkipuistoon menemisen ;)). Nää on meillä äidin ja lapsen reissuja, mies kun inhoaa huvipuistoja ja ei kestä laitteita (Tivolista se tykkäsi kyllä, kun se on ihana vehreä keidas). Mutta Muumimaailma voisi olla mulla pahempi paikka (en osaa eläytyä hahmoihin ja "mennä mukaan leikkiin"), vaan onneksi on lapsen isoäiti, joka osaa. Niinpä minä pysyn poissa Muumimaailmasta ja lapsi viettää satupäivän vanhemman polven kanssa. Win-win (ja as far as I know noiden kokemuksen perusteella, niin ruuassa ei ole mitään valittamista, mahan saa täyteen ihan kivasti kuulemma).

 • Anonyymi

  Joo-o nuori tuttavani joka on kesätöissä huvipuistossa, sanoi että ne lapset on ihania, mutta ne vanhemmat. Kiukuttelevat ja tiuskivat työntekijöille, tunteenpurkaukseen riittää, että pienokainen ei pääse laitteeseen, johon piltti on pituudeltaan liian lyhyt…Kysymys on sentään turvallisuudesta !

 • Leenu

  Myö oltiin kesäkuun alussa kaksi- ja viisivuotiaiden kanssa ja oli ihan mahtavaa. Muumimamman buffassa syötiin ja oli todella hyvä ruoka, jos vertaa vaikka Abc-asemien ruokaan ni kirkkaasti voitti kyllä Muumimamma ne! Omia eväitä oli toki myös mukana kun oltiin koko päivä alueella. Portilla lipunmyynnissä jakoivat niitä nimitarroja paitaan liimattavaksi lapsille. Tykättiin siis kovin ja tosiaan yllätyin miten hyvät ruuat oli kun olin ajatellu et jotain ranuja vaan joudutaan syömään. ☺️

 • Anonyymi

  Kiitos jutusta ja ideoita, aina tarttuu jotakin. Tiedän tämän jakavan mielipiteitä rajusti, mutta se on toiminut meidän perheessä kahdella lapsella niin Suomessa kuin maailmalla. Meillä on ollut sellainen minieläinreppu pitkällä hännällä (reppuosa on kuin valjaat ja häntä aikuisella kädessä). Lapsi on saanut mennä suht vapaasti, katsella rauhassa asioita, välillä juostu yhdessä nauraen jne. Ei ikuista vääntöä kädestä. Hännän on myös saanut klipsillä irti, et kun on väljempää on voinut ottaa hännän irti. Tiedän, et jonkun mielestä ihan kuin koiraa ulkoiluttais mutta moni on myös halunnut ostaa repun esim. lentokentällä. Niin ja meillä toinen lapsista on ollut tosi pieni aina, et aikuinen olisi saanut kävellä selkävinossa kaiket päivää ☺

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *