Rakkauteni äänikirjoihin ja ilmainen tutustumiskuukausi

Olen äänikirja-addikti. Tilanteissa, joissa tyypillisesti laitetaan radio päälle, minä painan älypuhelimesta playta ja heittäydyn tarinaan. Kuuntelen tarinaa, kun laitan ruokaa, kun käyn suihkussa (kukapa ei kävisi suihkussa kylppärin ovi auki volat täysillä, jos on juuri onnistunut pääsemään teoksessa kiihkeimpään cliffhanger-kohtaan), kun pyöräilen treeneihin, kun ajan autoa, kun teen kirjanpitoa, kun ripustan pyykkejä ja kun lötkötän sohvalla ja katselen ikkunasta, kuinka paju heiluu tuulessa.
Kaupallinen yhteistyö: BookBeat.

Ryhdyin viime syksynä taas lenkkeilemään, kiitos maikkarin rikostoimittajan. Monen vuoden tauon jälkeen aloitin hölkkäharjoittelun aivan alusta. Jaksoin juosta vain hassut pari kilsaa ennen pikkukuolemaa. Noin puoli vuotta kestäneen harjoittelun ja suunnilleen kymmenen äänikirjan jälkeen kymmenen kilometrin hölkkälenkki menee reiluun tuntiin eikä tunnu enää missään. En olisi pystynyt motivoitumaan lenkille lähtöön ilman niitä Jarkko Sipilöitä. Tarinoiden voima on ihmeellinen.
Äänikirjafiksaationi ei ole ihan uusi juttu. Yli vuosikymmen sitten, aikana jolloin yksikään äänikirja ei vielä ollut digitaalisessa jaossa, ostin kirjakaupasta ja lainasin kirjastosta cd-levysettejä. Yksi äänikirja oli teoksesta riippuen kahdeksasta viiteentoista cd-levyyn pitkä. Kuuntelin niitä kannettavalla cd-soittimella (ajatella!), jota kannoin mukana kaikkialle takkini taskussa (ajatella, miten suuret taskut!).
Koko lailla helpompaa on nykyään. Olenkin ollut BookBeatista erityisen mielissään. Se on siis kirjojen tilauspalvelu, jossa kiinteää kuukausimaksua vastaan (16,90 €) saa lukea niin paljon e-kirjoja ja kuunnella niin monta äänikirjaa kuin silmät ja korvat kestävät.
Erityisen iloinen olin, kun huomasin, että kirjoittamistani kirjoista on tehty ensimmäistä kertaa äänikirjat – ja vielä kahdesta yhtä aikaa! Mahtavaa kuunnella omaa tekstiään ammattilukijan lukemana. Tuntuu kuin olisin tehnyt jotain vieläkin isompaa kuin kirjoittanut kirjan. Toisen äänellä luettua kirjaa kuunnellessa tuntuu siltä, että olen tullut osaksi jotain isompaa ketjua. Luonut jotain, joka toisen käsissä laajenee ihan omaksi teoksekseen. Ehkäpä leffojen ja televisio-ohjelmien käsikirjoittajista tuntuu juuri tältä, kun ne katsovat omaa duuniaan valkokankaalta ja näyttöruudulta?
Islantilainen voittaa aina (WSOY) ilmestyi jo vuonna 2015, mutta se on edelleen myynnissä marketteja ja kioskeja myöten. Etenkin näin kirjailijan näkökulmasta yhden teoksen pitkä myyntiaika ja monet eri myyntikanavat ovat mahtava juttu. Nykyajalle tyypillisellä muutaman kuukauden varastonkiertonopeus -syklillä se on itse asiassa jo melkoinen saavutus.
Kaupallinen yhteistyö BookBeatin kanssa tuli ihan täydelliseen ajankohtaan: Islantilainen voittaa aina nimittäin ilmestyi äänikirjana eilen ja sitä voi kuunnella myös BookBeatissa. Sähkökirjana tuo opus jo löytyikin. Samasta sovelluksesta voi klikata kuunteluun tai lukuun myös Valtarin Hannen kanssa yhdessä kirjoittamani Unelmahommissa-kirjan (WSOY), joka ilmestyi keväällä.
Jos ette vielä ole BookBeatin asiakkaita, suosittelen nyt kokeilemaan. Tottakai tyrkytän  aivan ensimmäiseksi noita omia teoksiani, mutta onhan siellä vaikka miten paljon muutakin ihanaa. Itse kulutan äänikirjoina eniten juonivetoista viihdettä eli lähinnä dekkareita kuten Jo Nesbötä, Jarkko Sipilää, Gillian Flynniä ja suosikki-islantilaisdekkarikirjailijani Arnaldur Indridasonia. Viimeksi mainitun teoksia on tosin saatavilla vain englanniksi.
Koodilla salamatkustaja jokainen uusi asiakas (tämä tarjous ei siis valitettavasti koske vanhoja asiakkaita) saa kuukauden maksutta. Sen jälkeen voi sitten päättää, haluaako lopettaa palvelun käytön vai ei. Jos ei lopeta, tilausjakso jatkuu automaattisesti.
Viisi syytä, miksi itse diggaan BookBeatista:
1. Tarpeeksi suuri valikoima ääni- ja sähkökirjoja. Tuhansia teoksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
2. Seisova pöytä: maksat vain yhden kuukausimaksun ja nautit niin paljon kuin jaksat. Kun katsoo sähkö- ja äänikirjojen tavanomaisia markkinahintoja, kuukausimaksu 16,90 € tulee halvemmaksi kuin vajaan yhden perinteisen ääni- tai e-kirjan ostaminen kuukaudessa. 
3. Voit sekakäyttää. Useat kirjat ovat saatavilla sekä e-kirjana (kirjan päällä silmälasisymboli) että äänikirjana (luurisymboli), eli voit vaihtaa nautintotapaa kesken teoksen. Jos vaikka luet Unelmahommissa-kirjaa junassa ja ehdit sivulle 67, mutta sen jälkeen haluaisit jatkaa teosta äänikirjana kävellessäsi juna-asemalta kotiin, alat kuunnella äänikirjaa.
4. Voit kuunnella ja lukea offline-tilassa, sillä teosten lataaminen laitteelle on mahdollista.
5. Niin lyhyttä aikaa ei ole eikä niin kiire ole koskaan, etteikö ehtisi kuunnella edes pätkän hyvää tarinaa. Antti Tuuri sanoin minulle kerran, että kirjailijan yksi tärkeimpiä tehtäviä on lukea paljon kirjoja. Vain siten pystyy itsekin luomaan niitä. Sama pätee ihan joka alalla: jos ei altista itseään hyville jutuille, ei pysty tuottamaan hyviä juttuja itse. Nipistä siis vaikka työpäivästäsi vartti hyvän tarinan kuuntelulle. Se ravitsee aivoja ja varmasti ”maksaa itsensä takaisin”.
Toimi siis näin: Rekisteröidy tästä linkistä. Koodilla salamatkustaja saat ilmaisen käyttökuukauden BookBeatiin. Ja jos saan pyytää, niin kuuntele ihan ekaksi se Islantilainen voittaa aina tai Unelmahommissa. Kirjailija lähettää kiitokset täältä laavaisen saaren maisemista! Ilmainen kuukausi -tarjous on voimassa uusille asiakkaille ja 31.10. asti. Rekisteröitymisen jälkeen lataa omaan älypuhelimeesi tai tablettiisi BookBeatin sovellus Google Playstä tai AppStoresta. Ryhdy nauttimaan.
Mieltä ravitsevia hetkiä hyvien juttujen parissa!

21 Comments

 • iivika t

  Vieläkö Bookbeat vaatii suomalaisen maksukortin rekisteröitymiseen? Bookbeatia on tulvinut nyt niin monesta kanavasta, että oikeasti tahtoisin kokeilla, vielä enemmän nyt kun kerroit sekakäyttömahdollisuudesta, mutta italialaisella kortilla homma tyssää jo rekisteröintiin.

  • Satu Rämö

   Helou, nyt löytyi vastaus. Eli osuit oikeaan: pitää olla suomalainen kortti. Harmi juttu kannaltasi :/

   Kyse on kuulemma tekijänoikeuksista. BookBeat on tekijänoikeussyiden takia joutunut rajaamaan palveluun rekisteröitymisen Suomeen. Jos on rekisteröitymishetkellä ulkomailla, tarvitaan suomalainen maksukortti.

  • iivika t

   Kiitos, näin epäilinkin. Harmi, sillä meitä ulkkiksia olisi varmasti palvelun käyttäjijsi. Onneksi sinunkin kirjasi saa toisaalta.

  • Satu Rämö

   I know! Oon ehdottomasti samaan mieltä, tosi harmi… Ihan tuurista mullakin on vielä se suomalainen luottokortti, kun en sitä oikein mihinkään juuri muuten enää tarvitse kuin satunnaisiin verkkokauppaostoksiin.

 • Milla / Satumilla -blogi

  Ihan alkuun kiitos Islantilainen voittaa aina kirjasta. Sain vihdoin kesäloman alkajaiseksi luettua loppuun ja tykkäsin kovasti. Ehkä ei olisi mennyt ihan näin pitkään, jos olisin voinut kiireisen kevään aikana jatkaa äänikirjana hetkissä joissa ei kirja pysynyt kädessä kahta sivua pidempään ennen kuin jo nukahdin.

  Teidän Unelmahommissa oli tarkoitus ottaakin testiin äänikirjana, joten tämä postaus ei olisi voinut tulla yhtään parempaan saumaan 🙂 Ihana parasta tämä sekakäyttömahdollisuus, epäilen saavani ehkä useammankin listalla olevan kirjan vihdoin loppuun asti!

 • Salla

  Kuulun kanssa niihin, jotka on jo lapsena 90-luvun alussa lainannut kasettikirjoja kirjastosta. Esimerkiksi Taru Sormusten herrasta on ensimmäisen kerran kaseteilta kuunneltu. Äiti oli kuulemma joskus vähän huolissaankin, että alkaako se tyttö koskaan ollenkaan lukemaan kirjoja, vai kuunteleeko vaan…

  No aloinhan minä, ja olen siitä asti ollut intohimoinen lukija ja tottunut siihen, että aina on pari – kolme kirjaa kesken. Mutta sitten syntyi vauva.

  Nyt seitsenkuisen äitinä oon hyvin kiitollinen äänikirjoista! Paperiseen kirjaan ei ehdi tarttua kun pitää nostaa tuota juuri ryömimään oppinutta kauemmas sähköjohdoista, mutta taustalla voi hyvin kuunnella kirjaa. Loistava konsepti! Ja tänään Storytel vaihtu Bookbeatiin ja Islantilainen voittaa aina puolessa välissä :).

  • Satu Rämö

   Samastun!
   Juurikin tuo tarinoiden nauttimisen joustavuus ja "omat kädet vapaana toimintaan" on äänikirjoissa kamalan kätevää. Vaikka diggaan valtavasti perinteisten kirjojen lukemisesta, sille ei jää aikaa tässä elämäntilanteessa kamalan paljoa. Ilman äänikirjoja mulla jäisi monta tosi monta kirjaa kokonaan kokematta.

 • Nipre

  Täällä perinteisten kirjojen kannattaja 🙂

  Äänikirjoja on tullut kuunneltua sekä kasetilta että cd:ltä. Niissä huonona puolena on, että teksti luetaan tasaista vauhtia. Kirjaa lukiessa voi tylsän kohdan lukea nopeasti ja oikein hyvän kohdan hitaasti nauttien ja muutaman kerran kappaleen/sivun alkuun palaten 🙂

  E-kirjoja kokeilin joku vuosi sitten lomareissulla. Lainasin niitä kirjastosta ja latasin kirjaston suositteleman e-kirjojen lukuohjelman. Kamala kokemus, joka päättyi siihen, että perille päästyäni ensimmäisenä piti marssia paikalliseen kirjakauppaan ostamaan "oikeita" kirjoja lomalukemiseksi. Tabletin näyttö himmeni kesken sivun lukemisen, piti sormella naputella näyttöä, että se olisi pysynyt kirkkaana. Myöskään mitään kirjanmerkki-palvelua ei ollut. Jos halusi keskeyttää lukemisen hetkeksi, piti painaa mieleen (tai kirjoittaa ylös) sivunnumero, jolle oli jäänyt. Liian hankalaa minulle. Jatkan "oikeiden" kirjojen suurkuluttajana 🙂

  • Satu Rämö

   Mäkin olen suuri perinteisten kirjojen kannattaja. Diggaan niiden lukemisen lisäksi valtavasti kirjakaupoista, kirjojen hipelöinnistä, kirjojen keräämisestä omaan hyllyyn ja ylipäätään kirjoista esineinäkin. Nykyisessä elämänvaiheessa on vaan liian vähän aikaa keskittyä kirjojen lukemiseen ja ilman äänikirjoja jäisi tosi montaa kirjaa tuntemattomaksi. Mä en äänikirjoina juuri kuuntele syvällisempiä romaaneja, niihin haluan keskittyä kirjoina. Mutta asiaproosa ja juonivetoiset dekkarit on mun mielestä tosi loistavia just äänikirjoina, niitä on tarpeeksi kevyt kuluttaa jonkun muun tekemisen yhteydessä.

   Mikä lukulaite sulla muuten oli noiden e-kirjojen kanssa? Kuulostaa tosi ikävältä jos pitää koko ajan olla painelemassa eikä kirjainmerkit toimi… Mä käytän itse kännykkää tai ipadia ja säädän e-kirjoja lukiessa näytön siten että se ei mene säästötilaan automaattisesti kirjoja lukiessa.

   Pääasia on että uppoudutaan kirjoihin, ei sillä käyttöliittymällä niin väliä. Tärkeintä on löytää itselleen sopivimmat tavat, ajat ja paikat, jotta pääsee nauttimaan mahdollisimman monista hyvistä kirjoista.

   Ihania lukuhetkiä!

  • Maija

   Enpä muistanutkaan, että minua myös ärsytti e-kirjoissa se tarinan hidas luku ja tylsä kohta on pakko kuunnella hitaaasstiiiiii 😀

 • Unelma-arkkitehti

  Kiitos! Hotkaisin molemmat kirjat Bookbeatista itse lukien, ja Islanti näyttäytyy nyt mielikuvituksessani jylhänä, tuulisena, kosteana ja ehdottomasti käynnin arvoisena paikkana. Hassusti loman aikana olen lukenut jo kolme kiehtovaan kotimaahasi kietoutuvaa kirjaa, ensimmäiseksi luin suomalaiskirjailijan (nimi ei tule mieleen) Purkaus- kirjan.
  Kirjoitat raikkaalla, konstailemattomalla tavalla, kiitos elämyksistä 🙂

 • KP

  Minulle kävi niinpäin, että otin näin kesäloman ajanvietteeksi kokeilujakson pari viikkoa sitten, ja eilen löysin sattumalta Islantilainen voittaa aina -kirjan. Se on juuri mitä nyt tarvitsin arjen karkoitukseen ja kaukokaipuuseen – hyppy toiseen kulttuuriin ja ympäristöön. Samalla taas tulee mieleen retket omien lasten kanssa Suomen mahtaviin harju-, vaara- ja järvimaisemiin, ja muistaa arvostaa niitäkin kaiken haaveilun lomassa.

  Olen kyllä paperikirjojenkin ystävä, mutta näin lomalla lenkkeillessä, pyykkiä ja ruokaa laittaessa on mielettömän kätevää vaan laittaa luurit korville, ja uppoutua eri maailmaan. Hyvän kirjan tunnistaa siitä, kun jo etukäteen harmittaa sen loppuminen jossain vaiheessa. Onneksi minulla on vielä 70 % jäljellä 😀 Kiitos!

 • Maija

  Jes nyt oli niin hyvä myyntipuhe ja tarjous, että pakko ottaa kokeiluun! Tämä on ollut sillä "aion testata"-listallani jo vaikka kuinka pitkään… Huonosti olen äänikirjoja aiemmin kuunnellut, yritin kirjaston kokoelmia opetella käyttämään, mutta suoraan sanottuna niin surkea kokoelma ettei kiinnostanut oikein mikään. Ja siihen tyssäsi. Nyt sitten, uusi yritys opetella äänikirjakuuntelijaksi

 • Sonja

  Tein työtä käskettyä, mutta oisin kaivannut Islantilaisen lukijalta vähän enemmän särmää. Ehkä voit tarjoutua lukemaan seuraavan kirjan itse? 😉

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *