Paras pikapiirakka: islantilainen hjónabandssæla

Nyt saatte lupaamani palkinnon. Siis sen anopin raparperipiirakan ohjeen! Kiitos tuhannen paljon kaikista timanttisista vinkeistä, joita taannoin kyselin Tripsteri Islanti -matkaopaskirjaa varten. Kirja on nyt pdf-tiedoston oikolukua vaille valmis. Teidän vinkkienne ansiosta tähän kirjaan tuli paljon uutta asiaa ja näkökulmia, joita en ollut itse miettinyt ollenkaan. En olisi itse huomannut kirjoittaa esimerkiksi esteettömästä matkailusta Islannissa. Mutta kiitos teidän vinkkien, siitäkin tuli oma lyhyt lukunsa kirjaan.

Kyllä nyt yksi kakku pitää leipoa kirjan valmistumisen kunniaksi. Tällä kertaa tökkäsin uuniin islantilaisen perinnetortun eli hjónabandssælan. En ole ihan varma, miksi kakkua kutsutaan avioliitto-onneksi. Ehkä se on aikanaan ollut se kakku, jota on tarjottu sukulaisille kihlajaiskahveilla. Tai siksi, että se on yhtä hyvää kuin avio-onni. Luulenpa kuitenkin nimen syyksi sen, että kakku on helppo ja nopea tehdä: eli jää aikaa myös pussailuun. 

Hjónabandssæla eli islantilainen raparperipiirakka

200 g sulatettua voita
170 g vehnäjauhoja (anoppi laittaa täysjyväjauhoja)
170 g kaurahiutaleita
100 g sokeria (anoppi käyttää fariinisokerin tapaista eli púðursykuria)
sopivasti raparperihilloa (jonka hän valmistaa itse: puolet raparperin painosta on sokeria)
1. Sekoita lusikalla kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita lusikalla kuiva-aineseos voihin.
3. Painele voidellun uunivuoan pohjalle (käytin itse n. 20 x 25 cm suuruista vuokaa) 3/4 taikinasta.
4. Sivele taikinan päälle sopivasti raparperihilloa. Itse vetelin noin 1,5 dl ohueksi kerrokseksi.
5. Painele loppuosa taikinaa hillokerroksen päälle.
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Tarjoile jäähtyneenä sellaisenaan kahvileipänä tai jälkiruokana vanilijajätskin tai kermavaahdon kanssa. Minä pistin koristeeksi muutaman takapihallamme kasvavan orvokkipuskan kukan. Nättiä ja hyvää. Eipä sitä paljon muuta ihminen näin heinäkuussa edes tarvitse. 

6 Comments

 • Terhi

  Kiitos reseptistä! Laitetaan talteen ens vuotta varten, koska täällä Sentroopassa on jo raparperikausi ohi ja hillot keittämäti. Saksassa on muuten myös kakku nimeltään hää- ja hautajaiskakku 😊

  • Satu Rämö

   Sama kakku molempiin juhliin? Aika hauska! Onko se kuivakakku kuten tämäkin?

   Tähän voi muuten laittaa myös valmista raparperihilloa jos sitä löytyy kaupasta, tai omenahilloa jos raparperia ei löydy.

  • Terhi

   Juu! Eri seuduilla on käsittääkseni aika eri perinteet, eli ihan eri tarjottavat näihin juhliin. Miehen kotiseudun hää- ja hautajaiskakku muistuttaa aika paljon suomalaista toskatorttua. Sain aikoinani ekat maistiaiset tokalla reissulla silloisen tulevan anoppini luo. Sen kakun nimi kyllä pisti silloin vielä luun kurkkuun, mutta kyllä niitä häitäkin sitten muutaman vuoden päästä tanssittiin, vaikka kakkua en sinne halunnutkaan 🙂 Omenahillolla vois tosiaan kokeilla loppukesästä!

  • kerttu

   Haha, hauskaa! En ollut tiennytkään tästä saksalaisesta perinnekakusta, mutta kyllähän sen googlekin löysi kun aikani kaivelin uinuvia saksantaitojani. Wikipediassa on artikkelikin nimellä Butterkuchen, jos joku muukin kiinnostuu asiasta. 🙂

   Islantilainen raparperikakkukin pääsee testiin, näyttää herkulliselta! Voisi melkein pistää pystyyn kansainväliset kakkuiltamat kaveriporukalle. Fidziläinen hunajakakku pääsisi ainakin kakkulistalle. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *