Lapsen kehitys – 22 kuukautta

Sherran spieksut, tämä postaussarja on tulossa kohta päätökseen. Tarkoitukseni oli kuopuksen ensimmäisen vuoden jälkeen jatkaa lapsiasiakuulumisia vielä toisen vuoden verran ja silloin sen tuntui ikuisuudelta. Mutta kas, sehän on täynnä kahden kuukauden kuluttua. 
Kokonaisen suklaakakun syöminen, lapsen kasvaminen ja omien hiusten harvemenimen tuntuu ensin kaukaiselta idealta, mutta yhtäkkiä huomaatkin sitten syöväsi viimeistä viipaletta, keräilemässä hiustuppoa lavuaarista ja taluttamassa kersaa päiväkotiin sen ensimmäisenä päivänä.
Viimeisen kuukauden aikana oma huomioni on kiinnittynyt lähinnä puheeseen ja huumoriin. Tyyppi käyttää jo kuuden sanan lauseita, osaa laulaa yhden lastenlaulun kaksi säkeistöä isosiskon avustuksella jo melkein kokonaan ja on laajentanut vitsirepertuaariaan. Pari kuukautta sitten omaksuttu OMG on laajentunut tokaisulla, kuinka elämä on hyvää. OMG og gott lif! Se tietää tämän sanoessaan saavansa lähellä olevien ihmisten huomion ja heidät nauramaan. Jos siis vaikka ”joskus” sattuisi niin, että ensin tekee mieli tehdä joku jekku kuten tietoisesti kaataa vesilasi lattialle, kiivetä jakkaralle, työntää ravintolassa suolapurkki kukkamaljakkoon ja vetää eteisessä takit henkareista lattialle, on hätäuloskäynti lähellä: oumaigaad miten hyvä elämä!
Verbaalinen hauskutus on tämän pätkän leipälaji. Siitä asti kun se kerran kuuli, että joku pyysi anteeksi ruokapöydässä pieraisemisen jälkeen, on hän alkanut tehdä samaa. Mikäs sen kivempaa kuin ilmoittaa heleällä äänellä islanniksi, että heiiim, nyt minä pieraisin. Anteeksi! 
Käkäkäkäkäkäkä. Se nauraa hetken omalle jutulleen, mutta vain hetken. Suuri viisaus on siinä, että hän jättää aina muut nauramaan pidemmäksi aikaa. Kun muut vielä käkättävät, mörssäri on alkanut jo puuhata muita juttuja. Se lähtee jatkamaan tutkimuksiaan eli suuntaa sinne, mistä sitä äsken kiellettiin. Kukaan ei huomaa pippuripurkkia kukkaruukussa, koska aikuisyleisö toistaa edelleen mielessään sitä pieruvitsiä.
Naurata ja harhauta. Mikä ihana jekkutekniikka. Rakastan.


Lapsen kehitys -jutut:

5 Comments

 • Anonyymi

  Vau, 6 sanan lauseita. Meillä samanikäinen poika, ja kolmikielinen (suomi, ranska, englanti) koti, ja vaan yksittäisiä sanoja tulee vasta. Ihmeellistä tämä kielen kehitys, kaikki lapset niin erilaisia 🙂
  Hirveen vilkas ja hauska huumoriveikko meillä myös tämä kakkonen! Ajattelin että ei se kerkee puhua kun pitää vaan mennä viipeltää ja touhuta!

  • Satu Rämö

   Jep, mutta islanniksi. Suomea tulee vain yksittäisiä sanoja siellä täällä. Me mennään Suomeen pariksi viikoksi loppukesästä ja sitten onkin hauskaa nähdä miten suomen kieli tarttuu kuopukseen.

 • Matkantelijätär

  Siis mä just tänä aamuna mietin teidän mörssäriä ja meidän kohta 1veetä! Mä pelkään, että siinä on pahasti samaa vikaa. Tosi hyvä huumorintaju, mutta niin kovin tempperamenttinen luonne. Tietää, mitä tahtoo ja tahtoo sen nyt heti! ANNA ANNA! Raikaa aamusta iltaan. Eilen se sai kilarit, koska kännykkä päivitti itseänsä, eikä näyttänyt kuvia neidistä itsestään juuri, silloin kun hän olisi niitä mielellään katsonut.
  OMG, sanon minä. Uhma- ja teini-ikää odotellessa…. :O

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *