Paras pikapiirakka: islantilainen hjónabandssæla

Nyt saatte lupaamani palkinnon. Siis sen anopin raparperipiirakan ohjeen! Kiitos tuhannen paljon kaikista timanttisista vinkeistä, joita taannoin kyselin Tripsteri Islanti -matkaopaskirjaa varten. Kirja on nyt pdf-tiedoston oikolukua vaille valmis. Teidän vinkkienne ansiosta tähän kirjaan tuli paljon uutta asiaa ja näkökulmia, joita en ollut itse miettinyt ollenkaan. En olisi itse huomannut kirjoittaa esimerkiksi esteettömästä matkailusta Islannissa. Mutta kiitos teidän vinkkien, siitäkin tuli oma lyhyt lukunsa kirjaan.

Kyllä nyt yksi kakku pitää leipoa kirjan valmistumisen kunniaksi. Tällä kertaa tökkäsin uuniin islantilaisen perinnetortun eli hjónabandssælan. En ole ihan varma, miksi kakkua kutsutaan avioliitto-onneksi. Ehkä se on aikanaan ollut se kakku, jota on tarjottu sukulaisille kihlajaiskahveilla. Tai siksi, että se on yhtä hyvää kuin avio-onni. Luulenpa kuitenkin nimen syyksi sen, että kakku on helppo ja nopea tehdä: eli jää aikaa myös pussailuun. 

Hjónabandssæla eli islantilainen raparperipiirakka

200 g sulatettua voita
170 g vehnäjauhoja (anoppi laittaa täysjyväjauhoja)
170 g kaurahiutaleita
100 g sokeria (anoppi käyttää fariinisokerin tapaista eli púðursykuria)
sopivasti raparperihilloa (jonka hän valmistaa itse: puolet raparperin painosta on sokeria)
1. Sekoita lusikalla kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita lusikalla kuiva-aineseos voihin.
3. Painele voidellun uunivuoan pohjalle (käytin itse n. 20 x 25 cm suuruista vuokaa) 3/4 taikinasta.
4. Sivele taikinan päälle sopivasti raparperihilloa. Itse vetelin noin 1,5 dl ohueksi kerrokseksi.
5. Painele loppuosa taikinaa hillokerroksen päälle.
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Tarjoile jäähtyneenä sellaisenaan kahvileipänä tai jälkiruokana vanilijajätskin tai kermavaahdon kanssa. Minä pistin koristeeksi muutaman takapihallamme kasvavan orvokkipuskan kukan. Nättiä ja hyvää. Eipä sitä paljon muuta ihminen näin heinäkuussa edes tarvitse. 
Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö