Nyt sataa kermaa

Nyt on sen verran iso juttu käsillä, että sille on omistettava oma blogijuttunsa. Nimittäin. Islantiin on tullut kesä. Supah! Kesällähän siis tarkoitan sitä, että tänään aamulla kymmenen aikaan lämpömittari oli kivunnut 13 asteeseen ja aurinko paistoi esteettömästi. Ei pilven pilveä ja kotoa lähtiessä riitti pelkkä teepaita. Jännä juttu, mutta Reykjavikissa se +13 tuntuu paljon kuumemmalta kuin Helsingissä.
Ikkunasää.

Islannissa sää on iso juttu ja siitä puhutaan paljon. Sää antaa merkityksen kaikille. Onhan tämä saari, jonka elanto on pitkään ollut riippuvainen kalastuksesta. Huonolla säällä ei kastuttu työmatkalla vaan töistä ei palattu kotiin. Ikinä. 

Vähän sama juttu on nykyään, mittakaava vain on vähemmän vakava. Säätiedotuksen kuunteleminen radiosta on yhä edelleen jollain tavalla pyhä hetki. Suurin toimiala ei enää ole kalastus vaan matkailu, ja jos on huono sää, turistit pysyvät hotelleissa eikä päiväretkiä pyörittävien yritysten kassaan tipu lantin lanttia. Kehnolla säällä tiet ovat kiinni ja lennot myöhässä tuntikausia. Sää vaikuttaa kaikkeen. Kun me menimme puolison kanssa naimisiin ja järjestimme ystäville Reykjavikissa juhlat, suomalaisvieraat eivät päässeet paikalle, koska tulivuorenpurkaus sulki lentokentän muutamaksi päiväksi.
Noh. Sellaista sattuu.
Eipä siis yllätä, että Islannissa säähän liittyvä sanasto on runsasta. Tuulelle, vesisateelle ja lumelle on olemassa kymmeniä, ehkä jopa satoja erilaisia sanoja. Minulla on kaksi suosikkia.
Kermaa.
Gluggaveður on sää, joka näyttää sisältä katsottuna upealta. Aurinko paistaa ja ilma on kirkas. Ulko-ovesta ulos astuessa paljastuu todellisuus: Tuulee niin paljon, että alle 50-kiloinen kaatuu. Tuulee niin kylmästi että kahvi termarissakin jäätyy. Ikkunasäällä kannattaa pysyä ikkunan sisäpuolella.
Rjómablíða on ikkunasään vastakohta. Se on täyttä kermaista suloisuutta. Siis sitä kun sää on yhtä kaunis, houkutteleva, seesteinen ja pehmeä kuin lasillinen rasvaista, valkoista kermaa. Tänään on juuri sellainen sää. Lähden siis ulos vaahdottamaan.

14 Comments

  • Satu Rämö

   Kermaisena jatkuu ainakin lauantaihin asti 🙂 Sitten lämpötila pikkuisen laskee, mutta seuraavat sateet tulee näillä näkymin Reykjavikiin vasta keskiviikkona. Sulla tais käydä erinomainen munkki säiden suhteen!

 • iivika t

  Ai että mua huvitti tuo 13 astetta ja teepaita, itse just uskallan jättää takin pois tolla lämpötilalla! Sää on niin tottumis- ja asennekysymys. Ihana termi tuo ikkunasää, sitä meilläkin usein tarjoillaan, pidän pienemmän koiran silloin varulta hihnassa, ainakin se pysyy leijana mukana.

 • Pia

  Katsoin eilen illalla ihmeissäni säätietoja; näytti niin oudolta kun Islannin kohdalla näyttivät +23 astetta!!! Nauttikaa kermakelistä 😀

  • Satu Rämö

   No älä, mäkin oon ihan ihmeissäni. Ainakaan vielä ei ole kivunnut 23:een, mutta ehäpä viikonloppuna voidaan lähteä bikineissä rantsuun. (Onneksi merivesi on lämmitettyä…)

 • anumorchy

  Kirjasi "Islantilainen voittaa aina" saapui vihdoin myos tanne Israelin Suomikirjastoon joka juuri muutti kotiini (avajaiset maanantaina). Juuri luin tuosta ilmaisusta "ikkunasaa" ja nyt postasit siita myos. Hauska ja kuvaava ilmaisu.

 • Anonyymi

  Niin on ihanaa lukea blogiasi. Molemmat viimeisimmät kirjasi ovat hyllyssä ja odottavat lukemista – tosin ovat kirjaston , jonne ne täytyy palautta (koska joku muukin haluaa lukea ne – ihmettelen). No, ehkäpä täytyy hankkia omat kappaleet!
  Olen tulossa sunnuntaina neulontareissulle kera 15 muun ladyn kanssa Reykjavikiin. Asumme hotellissa ihan "isolla kirkolla", siis ison kirkon kupeessa 🙂 Olisiko sinulla vinka hyvää, kivaa ravintolaa siinä huudeilla? (aikomus ei ole mennä fine dining paikkaa).
  Ja säästä… keskiviikkona menemme justiinsa Kultaiselle kierrokselle…. no, oletussää on vesisade joka päivä, joten fine.
  Suomiterkut (täksi päiväksi on myös tänne luvattu lämmintä!)

  Johanna

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *