Lapsille palveluja myyvä yrittäjä: älä tee näin

Kerronpa kokemuksen lapsille palveluja tarjoavasta yrityksestä, jonka liikentoimintamalli on niin hanurista, että koen velvolliseksi kertoa siitä muillekin.
Tässä eräänä kevätlauantaina käsissäni oli vapaapäivä kolmen lapsen kanssa. Esikoisen kaksi serkkua olivat meillä hoidossa. Halusin viedä koko porukan tekemään jotain kivaa. Koska ilma oli islantilaisella tavalla karmea (eli vaihtoehtona ei ollut vain ”pukeutua lämpimästi”), oli keksittävä jotain tekemistä sisätiloissa.  Yksi juuri paranemaan päin oleva korvatulehdus sulki vaihtoehdoista pois sen parhaan vaihtoehdon eli paikallisen uima-altaan.
Reykjavikin seudulla on kaksi isoa ostoskeskusta: Krignlan ja Smáralind. Jälkimmäinen sijaitsee jonkinmoisen ajomatkan päässä meiltä, joten käymme siellä todella harvoin. Olin kuullut ostarilla olevasta tivolista, mutta en ollut käynyt siellä itse. Ehdotinkin lapsille, että mennään sinne Smáralindin ostoskeskuksen tivoliin. Tulisipa samalla testattua lähialueiden lapsiperheohjelmatarjontaa vähän laajemmalla skaalalla.
Kokemus oli kammottava. Ei siksi, että tivolissa ei edes ole mitään laitteita vaan ainoastaan erilaisia pelejä. Fine. Kyllähän niiden motskarisimulaattoreiden, tietokonepelien ja potku-, isku- ja hyppyvoimaa testaavien  laitteiden kanssa pari tuntia elämästään viihtyy. 
Minua tökki tivolin liiketoimintamalli, joka perustuu siihen, että lapsiasiakas ei voi olla koskaan täysin tyytyväinen. Tullakseen vähän enemmän tyytyväiseksi hänen täytyy kuluttaa vähän enemmän rahaa. Ja vähän enemmän, ja vähän enemmän ja vielä vähän enemmän.
Vanhemmat, jotka ovat tuoneet lapsensa tivoliin päiväksi viihtymään, yrittävät tietysti, että lapsi pääsisi nauttimaan niistä tivolin onnea ja hauskanpitoa lupailevista laitteista. Pääsylippusysteemi on kuitenkin rakennettu sellaiseksi, että käytännössä mikään rahasumma ei tähän riitä.
Pääsylippuja on kahdenlaisia. Aikalipulla saa seikkailla tivolissa puolentoista tunnin ajan ja käyttää ”kaikkia laitteita” niin paljon kuin vaan ikinä haluaa. ”Kaikki laitteet” eivät kuitenkaan sisällä voittomahdollisuuden sisältäviä pelejä, joita kuitenkin suurin osa laitteista käytännössä on. Toinen vaihtoehto on ostaa tivolilippu, johon ladataan rahaa. Sitä voi käyttää kaikkiin laitteisiin ilman reunaehtoja ja siihen voi kerätä voittopisteitä peleistä. Jos siis pelaa hyvin, saa voittopisteitä, joilla voi lunastaa tivolin kaupasta palkinnon. Jos ei pärjää peleissä, vilkkuvasta hermoromahduskattilasta voi poistua tivolikaupan kautta.
Lapset eivät ole koskaan tyytyväisiä – kuinka he voisivatkaan? Jos ostat aikakortin, saat kyllä aikaa hengailla pelien parissa, mutta et voi pelata suurinta osaa peleistä. Jos ostat tivolikortin, voit kyllä pelata kaikkea, mutta saldo usein hupenee muutaman pelin kanssa jo ensimmäisen vartin aikana. 
Ajatellaanpas tätä aikuisen näkökulmasta. Menen hierojalle. Ennen tunnin mittaisen hoitosession aloitusta minun pitäisi valita kahdesta vaihtoehdosta: kymmenen minuuttia kunnon hierontaa ja loppuaika pukukopissa istumista TAI 60 minuuttia todella kehnoa hierontaa. 
Tarjotaanko aikuisille tällaisia vaihtoehtoja? No ei tarjota, koska sellaiseen hierontaan ei menisi kukaan. Kumpikin vaihtoehto ottaisi päähän ja aiheuttaisi mielipahaa. 
Tarjotaanko lapsille tällaisia vaihtoehtoja? No tarjotaan, koska he eivät pysty purkamaan tyytymättömyyttään palveluntarjoajalle samoilla keinoilla kuin aikuiset (tähän liittyen, lukeka Project Maman Katjan loistava kirjoitus aiheesta Lapsi maksavana asiakkaana).
Ostin lapsille ne puolitoistatuntia riehumisaikaa mahdollistavat aikaliput. Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen kaikkia otti päähän. Lapsia harmitti se, että he eivät päässeet pelaamaan niitä hauskimman näköisiä pelejä ja minua se, että olin juuri laittanut noin 90 euroa paskaan. 
Lähdimme vetämään ylihinnoitellusta ”tivolista”. Kävimme purkamassa yhteistä harmistusta jäätelöbaariin. Siinä jäätelöä syödessä mietimme yhdessä, miksi tivolissa ei ollut kivaa ja miksi siellä olemisesta oli niin vaikea nauttia. Jätskibaariviistin jälkeen meillä kaikilla oli parempi mieli ja lapset olivat saaneet lyhyen intron kuluttajana olemiseen ja siihen, että kaikkeen mitä tarjotaan, ei tarvitse tyytyä ja että usein paras tapa on äänestää lompakolla eli laittaa aikansa ja rahansa johonkin muuhun.
Päätimme yhdessä, että tuonne emme mene enää koskaan uudestaan. Älkää tekään menkö, jos tulette Islantiin. Ikeassakin on kivempaa.

15 Comments

 • pilami

  Aargh! Mua risoo myös nämä "maksa sisään mutta maksa siellä sisällä vielä vähän lisää" -mestat. Mutta on tätä ihan aikuisillekin. Case kylpylä: respasta voi ostaa parilla eurolla tossuja ja vuokrata lasten kylpytakkeja joilla hiihtää pitkin käytäviä. Ai että mua korpeaa toi lisäveloituskäytäntö. Maksaisin ongelmitta sen pari euroa lisää näistä siinä varausvaiheessa jos ne vain olisi leivottu sinne sisään. Itse paikan päällä asiakaskokemus muuttuu heti ärsytykseksi kun kaikesta "extrasta" pitää maksaa jotain.

  • Satu Rämö

   Nimenomaan! Mieluummin vaikka reilusti kalliimpi kertamaksu, jonka hoitamisen jälkeen ei enää tarvitse miettiä sitä "mitä tämä maksaa" vaan voi vain nauttia palvelusta. Ongelma ei ole siinä kohtaa enää se hinta vaan se vaiva, joka itselle tulee lopullisen hintatason selvittämisestä.

  • Sanna

   Just tämä! Entäs kun et ole huomannut, ettei hotellihuoneeseen kuulu aamiainen? Ja että hoitoaine pitää hakea respasta? Argh!

 • Helena

  No itse asiassa viihdytin lapsiani aina silloin tällöin juuri sielä Ikean puuha-maassa (oikein kinusivat sinne) vai mikä se lie nimeltään. Lapset olivat tyytyväisiä pallomereen ja muuhun tarjontaan ja minä olin tyytyväinen kun sain lukea kirjaa Ikean kahvilan sohvassa kahvikupposen äärellä. Win-win. Kiitos Ikea monesta mukavasta hetkestä.
  P.S. olemme kuluttaneet tuossa putiikissa niin paljon rahaa viimeisten vuosikymmenien aikana etten todellakaan pode huonoa omaatuntoa satunnaisesta "vain" leikittämisestä talon piikkiin.

  • Satu Rämö

   Joo ei missään nimessä kannata potea huonoa omaatuntoa. Se on lisäpalvelu siinä missä ne halvat lihapullatkin (joita me käydään aina välillä siellä syömässä päivinä, jollloin ei itse ehdi tai jaksa laittaa ruokaa), jolla he houkuttelevat asiakkaita. Kun pitää asiakkaan tyytyväisenä myös silloin kun hän ei osta, on varmempaa että ostomielellä asiakas palaa takaisin juurikin siihen mukavaan kauppaan/kahvilaan/huvipuistoon.

 • Anonyymi

  Olipa inhottava kokemus 🙁 ja tosi pimeää bisnestä tuollainen. Lapsia pitää suojella kaikelta pahalta eikä käyttää rahastukseen. Onni onnettomuudessa oli kuitenkin tuo, että sinunlaisesi bisnesnainen oli heti paikan päällä pitämässä hyvän kasvatuskeskustelun 🙂 😉

 • Anonyymi

  Tämähän on nykyään suuntaus, että maksat jostain ja ekstraa että voit sitä käyttää. Esimerkkinä vaikkapa vanhuspalvelut – muutetaan vanhainkodeista asumispalveluyksiköitä, joissa maksat vuokraa huoneesta, lisämaksua ateriapaketista ( mitä useamman aterian syöt, sitä enemmän maksat, luonnollisesti ), lääkkeistä, siivouksesta, you name it. Sen sijaan että ennen maksoit könttäsumman kuukaudessa ja siihen kuului kaikki.
  Nykyajan tietokone-/kännykkäpelit toimivat periaatteella osta peli, mutta jos haluat pelissä päästä eteenpäin osta myös maksullisia lisäosia.
  Menet kauppaan ostamaan pesukoneen, saat kyllä sen pesukoneen mutta eipä enää nykyään tarjota kotiinkuljetusta kaupanpäälle, puhumattakaan nyt mistään asennuksesta ( poislukien pikkukylien ei-ketjuliikemyyjät ) vaikka olen aivan vakuuttunut että ennen se oli enemmän sääntö kuin poikkeus.
  Ei varmaan tarvinne jatkaa?

  • Satu Rämö

   Jep, näinhän se menee. Poljetaan se "hinta" alas, mutta saadaksesi sen järkevän palvelu-/tuotekokonaisuuden, pitää hankkia kaikenlaista lisähärpäkettä loputtomasti…

 • JohannaH

  Joo-o, ostettiin suht kallis lomamatka, ja hieman kyllä alkoi ärsyttää siinä vaiheessa, kun matkan valinnan jälkeen alkoi tulla jatkuvasti lisää asioita, joista piti tottakai maksaa erikseen. Lentokenttäkuljetus, myöhäisempi huoneen luovutus, ruokailut koneessa,lentokenttäpysäköinti jne, varmaan unohdinkin jo jonkin lisämaksun… Eikä ne maksut ole vieläkään loppu, koska lentomatkatavaroiden painorajat on asetettu niin alas, että varmaan täytyy ostaa myös lisää painoa niille. Ymmärrän toki, että lomamatkoilla kaikki maksaa, mutta tuon tyylinen hinnoittelutaktiikka alkaa tuntua rahastukselta, mikä on ärsyttävää.

  • Satu Rämö

   Jep, ja se ärsyttää suunnattomasti! Ongelma ei tosiaankaan aina ole se korkeampi hinta vaan se säätö, mitä sen kokonaishinnan ja onnistuneen kokemuksen/tuotteen hankkiminen aiheuttaa.

 • Sari

  Kuulosti kyllä tosi hirveältä paikalta. Onneksi lapset ovat jo aikuisia, mutta tulevia (joskus) lapsenlapsia varten muistan kyllä tämän, jos joskus satumme Islantiin.

  • Satu Rämö

   Joo ei kannata mennä. Onneksi uimaan voi mennä kylmälläkin ilmalla, jos vaan kaikki ovat terveitä. Yleensä me hengaillaankin vapaapäivinä siellä kuumavesialtaissa…

 • Matu / 10 plussan äiti

  No olipas kilo kakkaa tuo kokemus! 😠Hoplopissa mua risoi älyttömästi se, että niistä kivoimmista sähköautoista piti vielä erikseen maksaa. Jep, kun 2-vuotias taapero ymmärtää tosi hyvin sen että äitillä ei ole poletteja kuin kahteen kierrokseen. Muutenkin Espoon hoplop on likainen ja vähän kehno moneen muuhun verrattuna, että terveisiä vaan sinne. 😅

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *