Lapsen kehitys – 20 kk

Yllätin tässä yksi päivä mörssärin punainen tussi kädessä piirtämässä muhkeita viivoja olohuoneen valkoiseen seinään. Avasin suuni toruun, mutta hän ehti ensin: ”Ussss, ei saa tehdä näin!” Se heitti tussin lattialle ja torui itseään ja edessään olevaa seinää.
Meni minuutti ja lapsi oli taas samoissa hommissa. Avasin suuni toruun, mutta hän ehti ensin: ”Ussss, ei saa tehdä näin!” 
Ja niin edelleen.
Ruokapöydässä hän haluaa syödä itse, hän haluaa kiivetä tuoliin itse, mennä sänkyyn itse ja käydä suihkussa yksin. Lapsi haluaa olla hirvittävän omatoiminen, mutta kuten monet tämän ikäisten lasten vanhemmat tietävät halu ja pystyminen ei ole kaksi samaa asiaa. Siksi hereilläoloaika tämän neidin kanssa on yhtä sinkoilua ja work out of the daytä.
Otetaan nyt esimerkiksi vaikka uloslähdöt ja pukeutuminen. Sillä välin kun minä etsin lenkkarille paria, hän on ehtinyt vetää  kaikki ulkovaatteet eteisen laatikosta lattialle. Kun olen taas avaamassa suuni ilmoittaakseni, että tämähän on kiellettyä, hän pongahtaa pysyyn ja ilmoittaa olevansa suloinen pallo ja että nyt mennään ulos.
Jos illalla ennen nukkumaanmenoa eli hetki ennen hampaidenpesua aikuisen silmä yhtään välttää, kuopus haluaa toimittaa askareen itse. Hän nousee jakkaralle, avaa kylppärin kaapin, ottaa sieltä lasten hammastahnan, kiertää korkin auki ja imee tahnaa suoraan suuhunsa. HYVÄÄ.  
Kun yllätän hänet heittelemästä tavaroita vessanpönttöön, ja olen taas avaamassa suuni toruakseni, sieltä kuuluu kirkkaalla ja kantavalla äänellä. MINÄ OLEN AHKERA.
Joskus toki käy niin, että olen meistä kahdesta se nopeampi ja ehdin torua oikeaan aikaan. Mutta huumoriksi menee sekin. Mörssäri on nimittäin oppinut, että umpikujassa kannattaa aina kiljaista OUMAIGAAD ja laittaa kämmenet otsalle. (Kyllähän se toimii, koska pokkani pettää joka kerta.)
Kuopus on kohta kaksivuotias, mutta sosiaalisten tilanteiden ikä on näsäviisas ja nokkela yksitoista. Ihana lapsi!
Enpä malta odottaa, että pääsemme muutaman vuoden päästä keskustelemaan syvällisillä, sivulauseisilla virkkeillä. Veikkaan, että sieltä on tulossa aika killeriä matskua. 

Lapsen kehitys -jutut:

7 Comments

 • vaalean vihreää

  Aivan ihania juttuja. Mutta muistan tuon hyvin hengästyttävänä aikana varsinkin kuopuksen kanssa. Ehti joka paikkaan ja päätä ei järki vielä pakottanut.

  Onneksi asiat muuttuvat ja nykyisin (kohta 10v:n) energia suuntautuu asioihin, joista harvoin enää seuraa mitään tuhoa (tai saahan jalkapallollakin joskus tuhoa) aikaiseksi.

 • Anonyymi

  Näyttäis siltä, että hän tietää jo mielipiteensä, mutta kun pitää ootella vielä muutamat kehityskuukaudet. Peukuttamisen on jo näemmä oppinut, ja toivottavasti ei ihan heti hokaa tuota keskisormikommunikointiaan, ks.kuva 1. Hän on päällikkö :p

  Mielenkiintoinen vire tuossa alimmaisessa kuvassa. Se on hienosti irti ajasta. Yhtä hyvin voisi olla sota-ajan valokuva, kun katsoo oven karmia, seinää, lapsen villavaatetusta ja asentoa, sillä silloin kuvissa seistiin arvokkaasti ja katsottiin läpi kameran ja suoraan linssiin, niin ihmeellistä se oli. Hän on myös poseeraaja. Upea.

  • Satu Rämö

   Päällikkö – just oikea sana! Mäkin diggaan tuosta viimeisestä kuvasta, ja siinä tiivistyy niin kivasti just sekin, miksi me digataan asua täällä vanhassa talossa ahtaassa keskustassa. On jotenkin ihanaa että on vielä olemassa se oviaukko joka on ollut siinä sata vuotta, ja me käytetään sitä samaa ovea kuin tyypit joskus vuonna 1918.

 • Anonyymi

  Kuulostaa meidän samanikäiseltä. Kun hänen korkeutensa haluaa ja viitsii, hän ottaa itse vaipan pois, käy potalla, kaataa pissat pönttöön, kiipeää pöntön päälle ja vetää vessan. Tyyppi on pukenut itse 1v 2kk iästä lähtien, samassa kun isosisko 4-vee huutaa joka kerta apua, kun täytyisi vaatettaa itsensä.

  Pienempi laittaa nukkumaanmennessäkin hösseliksi, mutta on kertakaikkisen hurmaava jopa vastustaessaan toimia. Hän vaan hääräilee kaikessa rauhassa hyväntuulisena.

  Noppu

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *