Mikäs se islantilainen menestysjalkapallojoukkue olikaan?

Viimeinen vuosi on ollut siitä erikoinen, että olen antanut aikamoisen tukun haastatteluja eri medioihin. Minähän olen perinteisesti ollut se kyselijä, toimittajan hommissa. Nyt onkin ollut totuttelemista siihen, että minä olenkin saanut kertoa, en kysyä. Unelmahommista, Islannista, yrittämisestä, ulkosuomalaisuudesta ja bloggaajan roolista. Mikäpä siinä, ei täältä päästä jutut ja mielipiteet ihan äkkiä lopu.

Yksi oli tähtihetki ylitse muiden. Pääsin tökkäisemään tikulla tasa-arvoasioita. Liittyy jalkapalloon….. Joko arvaatte?
No ne muutaman kymmenen sekuntia Urheiluruudussa viime syksynä, kun pääsin puhumaan EM-jalkapallokisoista ja Islannin miesten maajoukkueen menestyksestä. Siis en jalkapallomaajoukkueen vaan miesten jalkapallomaajoukkueen menestyksestä. Jalkapallokaan kun ei oletuksellisesti ole miesten laji, johon pitää lisätä ”nais”-etuliite, jotta kuulija tajuaa, mistä puhutaan. Se vaan tuppaa niin helposti unohtumaan. 

Meillä täällä Islannissa on nimittäin ihan törkeän kova naisten jalkapallomaajoukkue. Ne pelaavat Hollannin EM-kisoissa ensi kesänä. Ja Islannin naisten maajoukkue on kolmatta kertaa peräkkäin EM-kisoissa. Islannin miesten maajoukkueelle viime kesäiset EM-kisat olivat lajissaan ensimmäiset. Naisten maajoukkue on FIFAn listalla tällä hetkellä sijalla 18. Miesten joukkue pitää paikkaa 21.
Naisten jalkapallomenestys on siis ihan tilastoilla ja numeroilla todistettavaa kamaa, mutta silti sitä ei oikein noteerata. Vasta kun miehet menestyvät arvokisoissa, maa menestyy. Tämähän on ihan paska homma, jos se näin menee. Onneksi maailmaa voi muuttaa, vaikka sitten yksi haastattelu, sana, maali tai mainosvideo kerrallaan. 
Juuri näistä syistä tämä eilen julkaistu Icelandairin mainosvideo ”meidän kovista tytöistä” iski täydelliseen paikkaan. Huh, olen katsonut tämän jo joku viisikymmentä kertaa ja vieläkin menee kylmät väreet alaselässä. Videossa ei vielä ole englanninkielisiä tekstejä, mutta sanoman tajuaa kyllä ilmankin.
Kaikki jalkapallofanit ja fanitulokkaat: ensi kesänä sitten telkkarit auki. HÚ!

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö