Työelämän yksinkertaisten asioiden lista

Avauduin vähän aikaa sitten yrittäjän kuivan kauden kirouksesta. Se juttu lähti lentoon ja on heittämällä yksi viime kuukausien luetuimpia juttuja. Vähänkö hienoa! Niinhän se vaan on, että hedelmää pitää puristaa välillä vähän lujempaa, että sieltä tulee mehua. Sekin on aloittavan ja miksei jo pidemmällekin ehtineen yrittäjän hyvä tietää, että aina ei tosiaan ole helppoa. Niin kuin ei ole palkkatöissäkään.
Olen valtavalla riemulla seurannut viime kuussa ilmestyneen Unelmahommissa-kirjamme saamaa lukijapalautetta. Erityisesti käytännönläheistä sydäntäni ovat lämmittäneet useat kiitokset kirjan realistisesta ja todenmukaisesat otteesta. Emme ole unohtaneet unelmoida, mutta emme ole unohtaneet sitä taskulaskintakaan. Ne kun mahtuvat ihan hyvin yhteen ja samaan kouraan.
Mikään ei saa minua yhtä paljoa kihisemään harmituksesta kuin ympäripyöreät lötinät yksisarvisista, positiivisen ajattelun voimasta, ilon kautta tekemisestä, lujan lempeästä, happamanmakeasta ja suolattomasta mutta kuitenkin vähän suolaisesta sanojen vääntelystä. Jos sanoo jotain, pitää olla jotain konkreettista sanottavaa. Eli jos suunnittelee tekevänsä jotain, pitää myös tehdä jotain.
Loppupeleissä työnteossa niin kuin elämässä ylipäätään on kyse ihan hirvittävän yksinkertaisista asioista. Jos alkuasetelmat ovat hyvät eli ponnistuslauta kunnossa, ei vaadita ihmeitä. Kun noudattaa näitä seuraavia asioita tai niistä edes muutamia, pääsee minun kokemukseni mukaan jo aika lähelle sitä omaa päämäärää. Eli näkyy siis Snaefellsjökullille saakka. (Tämä on reykjavikilaisten tapa sanoa, että näkeepä pitkälle, kun muutaman sadan kilsan päässä oleva jäätikkö vilkkuu kirkkaalla ilmalla pääkaupungin keskustaan.)

Työelämän yksinkertaisten asioiden lista

1. Tee aina se mitä lupaat. Älä ylitä odotuksia joka kerta, mutta tee se sopivan usein.
2. Älä keksi tekosyitä. Suoruus kannattaa. ”En osaa” on paljon parempi kuin ”En ole ehtinyt, koska….” 
3. Älä vieritä vastuuta muille – vaikka sinulla olisikin siihen täysi oikeus. Ei ketään loppupeleissä kiinnosta, että homma meni reisille, koska joku teki sinulle oharit. Hyvä tyyppi kantaa vastuun myös omien alihankkijoidensa ja assareidensa mokista. (Muun muassa siksi esimiehelle maksetaan enemmän kuin assistentille.)
4. Älä ole mulukku vaan ole mukava. Se palkitsee itsensä. Ihmisillä on tapana auttaa heitä, joilta ovat itse saaneet apua.
5. Pidä aikataulut. Jos aikataulu murenee, kerro siitä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa (älä siis ota sitä ”Tieto ja valtiohallinnon tietojärjestelmäuudistus” -leikin Tieto-roolia).
6. Tee sitä, missä olet hyvä ja tee niiden varmojen tulonlähteiden ohella rohkeampia kokeiluja, jotka vievät sinua uusille poluille ja uusien työtehtävien pariin. Eli konsulttislangilla: pidä aina salkussasi pari rehevää lypyslehmää ja muutamia perhosia vatsanpohjiin tuovaa tähdenalkua. Näin varmistat laskutuksen, mutta et jää junnaamaan paikallesi.
7. Kun tarvitset päätöksen, etsi itsellesi tärkeän asian päätöksentekijä ja keskity häneen. Älä siis puhu proikkarille, jos tunnet divisioonan johtajan. 
8. Etene kokeilemalla älä pelkästään teoriassa suunnittelemalla. Ihan jokaista askelta varten ei kannata perustaa komiteaa hautomaan eteenpäin pyrkivää ideaa kuoliaaksi.
Laura Friman (siis se uusimman Iholla-kauden ässämuija ja Radio Helsingin aamujuontaja, tomittaja, kirjailija jne.) totesi taannoin Facebookissa, että hänen mottonsa elämässä taitaa olla ”Vois jo alkaa tapahtua jotain.” Se on muuten hieno motto. Suorastaan rakastuin siihen. Lauraan olen ihastunut jo ajat sitten – niin hauska, ahkera, tunnollinen ja hullu tyyppi. Siksi meistä olikin kirjailijakollegani Hannen kanssa ihan mahtavaa, että Laura ehtii osallistua järjestämäämme Unelmahommissa After Work -tapahtuman esiintyjiin. Mukana puhumassa myös media-alan moniosaaja, yrittäjä ja hyvinvointivalmentaja, upea Maaret Tukiainen ja ainutlaatuisen kahvialan busineksen perustanut, Warrior Coffeen perustaja ja toimitusjohtaja Riku Uski. Puhumme unelmaduunien tekemisestä: miten siihen tultiin, mikä ottaa päähän ja miten päästä eteenpäin. Ja miten sen oman unelman ylipäätään edes tunnistaa.
Olisi ihanaa kutsua tuohon tilaisuuteen teidät kaikki hakemaan inspiraatiota ja tutustumaan toisiinsa, mutta valitettavasti tapahtumatilamme on vain muutamalle kymmenelle hengelle ja pystymme molemmat kutsumaan siksi mukaan vain kolme blogimme lukijaa. Siispä – joudumme arpomaan.
 
Täydennä tuota oheista Työelämän yksinkertaisten asioiden listaa omalla neuvollasi. Se voi olla mikä vain: ajatus, ohje tai mielipide. Jätä neuvosi tähän alle kommenttikenttään sähköpostiosoitteesi kera, niin osallistut arvontaan. Arvomme molemmat blogeissamme kolme kutsua tilaisuuteen sunnuntaina 23.4.
Unelmahommissa After Work, Helsingissä 27.4. kello 15–17, M.O.W (Pikku Roba 9). Puhumassa Laura Friman, Maaret Tukiainen, Riku Uski, Hanne Valtari ja minä. Kaikille tilaisuuteen osallistuville on varattu aika herkullinen goodie bag kirjoineen. Ja tarjoiluakin on. Tietysti. Hyvän duunin päälle kuuluu aina skoolata, mehulla tai vaikka ginillä. (No siinä jo tulikin ohje numero 9. Kerro sinä se kymmenes!)

75 Comments

 • Anonyymi

  10. Kehu kaveria aina kun voit. Anna siis positiivista palautetta toisille, kun siihen vain suinkin tarjoutuu mahdollisuus. Ei tietenkään turhasta vaan asiasta.

 • Ilona

  Puhu (ääneen)! Niin onnistumiset kuin harmitukset on paras puhua pois, jotteivät ne jää hiljaiseksi jupinaksi ruokkimaan sisäistä marttyyria ja mielensäpahoittajaa.

  -Ilona

  • Satu Rämö

   Näin on; suora palaute niin hyvistä kuin huonoistakin asioista on tärkeää. Se musta marttyyrimyrkky nimittäin leviää nopeasti jos sitä ei heti rusenna.

 • LaKani

  Anna myös negatiivinen palaute nopeasti ja rehellisesti. Älä verhoa sitä niin taitavasti "korjaavan" palautteen hampurilaisen korulauseisiin, ettei toinen edes ymmärrä saaneensa negatiivista palautetta.

 • Kati Rajala

  Jos mokaat, korjaa tilanne paremmin kuin alkuperäinen diili oli ja ota opiksesi! Älä jää hautomaan ja vatvomaan tilannetta, huolehdi vain että se ei toistu samanlaisena.

 • Ella Kivimäki

  Puhu, mutta muista myös kuunnella! Tämä liittyy ihan kaikkeen, mutta erityisesti tällä hetkellä mielessä työtilanteesta puhuminen ja muiden työtilanteiden kuunteleminen. Itse sain erään paikan kuuntelemalla ja kun jouduin paikasta luopumaan muiden työjuttujen takia kaveri osasi valittaa omaa huonoa työtilannettaan, jolloin pystyin ohjaamaan häntä hakemaan vanhaa paikkaani ja hänhän sen sai. Kaikille win-win-tilanne, kaveri sai töitä ja minä uskalsin jättää paikan ilman huonoa omatuntoa kun tiesin että saavat osaavan tyypin hommiin.

  • Satu Rämö

   Ai että miten hyvin meni!
   Kuuntelu on muuten todella tärkeää. Usein se vaan tuppaa unohtumaan (myös itseltä), jos on höpöttäjä luonteeltaan. Välillä mä pakotan itseni olemaan hiljaa, pidän suun kiinni enkä keskeytä kertojaa jollain pikkusanoilla, joita tekisi mieli koko ajan heitellä keskustelun sekaan.

 • Tarja

  Erinomainen kirjoitus!! Ja lista oli vahvaa asiaa. Voisin lisätä siihen vielä pari ajatusta: 10) opi virheistäsi mieluiten jo ensimmäisellä kerralla ja 11) pudota "vapaamatkustajat" kyydistä heti, kun sellaisen huomaat. Olis hienoa osallistua teidän tilaisuuteen, mutta aikataulut eivät anna myöten, joten en siis osallistu tällä kertaa arvontaan 🙂 Onnea muille osallistujille!

 • Annan

  Älä ala palavereissa sihteeriksi. Kirjaa muutama ranskalainen viiva itseäsi varten, jos ei asia muuten pysy muistissa. Näin olet vapaampi osallistumaan keskusteluun. Homma näyttää myös ulospäin huomattavasti aktiivisemmalta ja ammattitaitoisemmalta.

 • Matti

  Aika monen listalla jo valmiiksi olleen asian toteutumista helpottaa, kun aikatauluttaa töiden tekemiselle aikaa kalenterissa, ja mielellään arkisin 9-17 välillä!

 • Sanja

  Kerää ympärillesi ihmisiä, joiden kanssa on mukava tehdä töitä. On ihan turha tehdä yksin, jos ei ole pakko.

  Olisipa siistiä päästä teidän tilaisuuteen!

 • Anonyymi

  Jätä työpaikkakiusaajan puremiset sikseen. Hän on heikko, et sinä. Työpaikkakiusaaja on kivi tiellä, ei kallio jonka ylitse on mahdotonta päästä. Palaudut ja saat unelmaduunin kyllä

 • Anonyymi

  Mielipidettään saa, voi ja joskus joutuu muuttamaan, älä siis kalkkeudu mihinkään "näin on aina tehty" ajatuksiin.

  /Kikris

 • Emmi

  10) ole hyvällä tuulella. Ei tekopirteä eikä naminamipusipusi vaan normaali hyväntuulinen henkilö. Sellaisen kanssa halutaan tehdä töitä. Sellaiselle halutaan jakaa. Ankeuttajat ovat niin raskaita voima- ja intosyöppöjä. Älä juoruile mutta voit avata itsestäsi jotain. Se tekee sinusta ihmisen. Muitakin vinkkejä olisi mutta tämä yksi riittänee 😉 Terveisin Emilia Katajajuuri Emilia.mannisto@gmail.com

  • Satu Rämö

   Kiitos! Kyllä, tärkeää olla oma tavallinen oma itsensä. Osa meistä on puheliaita, osa hiljaisia, ja jokainen osaa halutessaan olla vittumainen, mutta onneksi myös mukava. Aina parempi valita tuo jälkimmäinen vaihtoehto 🙂

 • Anonyymi

  10) Uskalla kieltäytyä hommista, joita et pysty tai halua tehdä. 11) Vie silloin tällöin palavereihin pullaa, suklaata tai skumppaa 😀 -Sari-

  • Satu Rämö

   Siis nimenomaan; duuninteossa oli se sitten yrittäjänä tai palkkatyöntekijänä tehtyä on aina kyse ihmissuhteista. Ei kukaan halua puhua paperille, vaan tavalliselle, mukavalle ihmiselle.

   Mä oon jotenkin niin tottunut tähän islantilaiseen mutkattomuuteen että aloitan ennestään tuntemattomille henkilöille meilitkin sillä lailla Moi Pertti -henkisesti. Aina on kyllä tullut vastaus, joten kai se sitten toimii..

 • Annamari

  Uskalla avata suusi ja kertoa työstäsi, toiveistasi ja suunnitelmistasi, kun tapaat uusia ihmisiä. Koskaan ei tiedä, millaisia yhteistyökuvioita tapaamisista saattaa viritä.

  • Satu Rämö

   Oon huomannut että on parempi puhua alkuvaiheessakin olevista suunnitelmista avoimesti kuin hautoa niitä itsellään. Näin ne toteutuvat helpommin (eikä kukaan muu kehtaa enää pölliä niitä).

 • Anonyymi

  10) Älä puhu pahaa muista selän takana. Siitä ei koskaan seuraa mitään hyvää.

  – Niina

 • Sanna

  Pistä itsesi likoon! Joskus heittäytyminen vaatii rohkeutta paljastaa jotain itsestään, eikä aina tule vastakaikua, mutta jäät mieliin ja olet inhimillinen.

 • Anne

  Ota muutoksiin positiivinen asenne! Alussa on varmasti kankeaa, mutta omaa oloa helpottaa kun muutosvastarinnasta päästää reilusti irti.

  • Satu Rämö

   Kyllä! Ja oon huomannut omissakin hommissa, että ei se suunnan muuttaminen aina ole helppoa. Mutta kertaakaan siitä ei ole kyllä mitään kehnoa seurannut…

 • iituliina

  Muista ajatella myös itseäsi välillä, ja kertoa muille haluistasi ja toiveistasi. Etenkään ammatilliset toiveet harvoin toteutuvat vain hautomalla niitä sisällään.

  iaemus(a)utu.fi

  • Satu Rämö

   Mä haaveilen isosta puujalkavitsivarastosta. Niillä saisi niin helposti tilanteeseen kuin tilanteeseen sinne sopivaa pyrskähtelyä ja syvien vatsalihasten aktivointia 😀

 • Anonyymi

  Ole ajoissa! Mistään muusta en ole saanut niin paljon kiitosta ja kehuja fiksuudestani, täsmällisyydestäni tai viisaudestani, kuin siitä, että olen tullut paikalle sovittuna ajankohtana.

  Kiitos inspiroivasta postauksesta, jälleen kerran!

  • Satu Rämö

   Kiitos! Ja näitähän tulee kaikille, joten se kuuluu asiaan. On taito oppia ohittamaan kepeyttä vaativat asiat kepeästi. Joku poliittinen suurhenkilö totesi joskus, että olemme ihmisinä juuri niin suuria kuin ne asiat, jotka meitä ärsyttävät ja mielemme pahoittavat. 🙂

 • reettap

  Arvosta muita. Vaikka olisit täysin eri mieltä, niin muista silti arvostaa ja kunnioittaa toista. Jos et pysty arvostamaan, niin ole ainakin kiinnostunut ymmärtämään miksi toinen ajattelee niinkuin ajattelee. Arvostava asenne välittyy ja toinenkin osapuoli tulee helpommin vastaan.

 • Anonyymi

  Tunne omat rajasi. Älä ota harteillesi liikaa vastuuta, vaan keskity siihen omaan osaamiseen ja tee hyvin se, mitä osaat ja mistä nautit.

  Marja
  makato(a)utu.fi

 • Mieletön migreenikko

  Mä luulen että sellanen työ- ja arkiminän erottelu on aika kova juttu. Siis vaikka olis se unelmaduuni niin eihän siihenkään laiteta persoonan kaikkia puolia eikä siitä kaikille tutuille selitetä kaikkea vapaa-aikaa. Luulen että se on sama mitä vaikka muusikolla on että vaikka se homma tavallaan on läsnä 24/7 niin ei aina jaksa olla se "muusikkominä". Toki toimii myös ihan perusduunien kanssa, Suomessa on vähän hankalaa erottaa työtä identiteetistä ja joskus se vois olla ainakin jossain määrin ihan tervettä. Nykyaikana ja nettimaailmassa ehkä on se haaste että on joku siivu itseä ja elämää minkä pitää vain itsellään.

  Mulla ainakin helpottanut saksalaisessa vs suomalaisessa kulttuurissa että esim mun terveysasiat ei kuulu työnantajalle, mun siviilielämä ei kauheesti kuulu työkavereille ja sitte nettiminän olen valjastanu aika pitkälti musiikkiminän promoamiseen ja sitte lopputila on semmosta missä olen minä vaan ja mistä ei tarvi sen kummemmin meteliä pitää.

  Ps. En sijaintini takia ole myöskään arvonnassa, kunhan mielenkiinnosta kommentoin.

 • Tine

  Täällä on tosi paljon hyviä juttuja. Paras työpaikka on kun kukaan ei puhu kenestäkään pahaa seläntakana ja ollaan avoimia asioista. Viestintää ei voi olla korostamatta. Eli viestitä asiallisesti ja avoimesti asioista.

 • Jaspis

  Ole itsekäs! Oma yritys on sinun laivasi, jota sinä luotsaat. Voit olla ystävällinen ja positiivinen, mutta sinun ei tarvitse miellyttää kaikkia. Ja luota vaistoosi! Ja kun hommat kasaantuvat, tee lista ja aloita purku järjestyksessä, tekemätön homma vie vain energiaa.
  En myös osallistu arvontaan. Ja onnittelut uudesta kirjasta, pitää se haalia jostain tänne Lappiin.

 • Eveliina

  Arvosta omaa osaamistasi. Oman työn markkinoiminen on tuhat kertaa helpompaa kun ihan oikeasti kykenee ajattelemaan että oon muuten pirun hyvä! Tässä oma heikkouteni… kaipaan kauheasti kehuja jotta uskoisin itseeni, joten myöskin toisten kehuminen ja kannustaminen on hyvin tärkeää. Kuten sanoit, älä ole mulkku vaan mukava, kun ei valita paskoista asiakkaista ja yhteistöistä vaan jatkaa eteenpäin ja auttaa muita niin paljon kuin on mahdollista, vähitellen huomaa saavansa huippuja mahdollisuuksia ja arvostusta!

 • Anonyymi

  Hei satutko muuten tietämään verotuksesta Islannissa? Saatan päätyä sinne kesätöihin kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi tänä kesänä, ja rupesin miettimään, minkä verran tavallisesta matkailualan työstä jäisi tuolta ajalta käteen.

  Ihanaa kevättä ja kesää <3

 • anki

  Puhu kollegojen ja muiden työtuttavien kanssa myös "mukavia", jolloin tiedätte toisistanne hieman myös työmaailman ulkopuolelta. Monella on vaikkapa harrastusten kautta asiantuntemusta oman ydinosaamisalueen ulkopuoleltakin ja se jää turhaan pimentoon jos töissä puhutaan vain siitä ydinasiasta. Monenlaiseen kysymykseen voi löytyä asiantuntija ihan siitä sermin takaa, usein ei vain tajua kysyä.
  a.kivirinta gmail.com

 • Anonyymi

  Olis unelmahomma päästä mukaan! Jos vaikka saisi rohkeutta oman firman pystyttämiseen….

 • Heidi Harju

  Ideoi ja kehittele asioita eteenpäin yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. Erilaisten näkökulmien yhdistelmä voi synnyttää hienoimmat ideat.

  After Work kuulostaa tosi hyvälle! Autan työkseni nuoria löytämään oman unelmahommansa. Uskon että After workilta löytyisi inspiraatiota omaan työhön. Jos onni osuu kohdalle, minut tavoittaa heidiharju1@gmail.com

 • Asta Øjvind Nielsen

  10) Hymyile sillai aidosti ja katso silmiin. Käytä hampurilaisteoriaa, kerro ensin jotain positiivista ja sitten rakentavaa palautetta. Katso edelleen välittäen keskustelukumppania silmiin. Aloittelevan bloggarin terveiset Köpiksestä. Olen täysin unelmahomma kirjanne pauloissa, upea inspiroiva teos. kiitos. asta.ojvind@gmail.com

 • Anonyymi

  Hyväksy se, että myös itselläsi on joskus huonoja päiviä, jopa pidempiä tuottamattomampia aikoja, syystä tai toisesta – joskus kannattaa hyvällä omalla tunnolla levätä tai ainakin olla tuntematta syyllisyyttä siitä, että homma ei kulje. (taateli.kytola@gmail.com) 🙂

 • Maria

  10. Järjestä aikaa perheellesi, ystävillesi, harrastuksillesi, liikunnalle ja levolle, sillä "kokonainen elämä" on tärkeä vastapaino työlle. Uusia ideoita ja ratkaisuja työhaasteisiin pulpahtavat usein mieleen kun aivot saavat levätä ja touhuta muiden asioiden parissa. Ajattele vaikkapa, että elämä on kuin auringonkukka, ja työ on vain yksi kukan terälehdistä.
  maria.lainio(at)elisanet.fi

 • Anonyymi

  10) Älä selittele. Jos mokasit, pyydä anteeksi ja kerro, miten ja milloin aiot korjata mokan.
  Luin tuon kirjasi ja tykkäsin satasella. satukivisto(at)gmail.com

 • Arja

  Pysy uskollisena itsellesi ja unelmillesi, luota molempiin, ole sinnikäs. Älä lannistu, vaikka et saa työtä kymmenestä ensimmäisestä paikasta, joihin tarjoat osaamistasi. Tarjoa työpanostasi seuraavaan kymmeneen paikkaan, ja sitä seuraavaan, ja sitä…!

  Mieti, miten sinun työpanoksesi konkreettisesti auttaisi niitä, joille työtäsi tarjoat ja kerro tämä työnantajalle. Muokkaa osaamistasi tarvittaessa työnantajan tarpeiden mukaiseksi. Tee itsesi tarpeelliseksi!

  arja.kangasniemi@gmail.com

 • Katja - Tässä ja Nyt

  En voi osallistua, vaikka olisipa kyllä mukava liittyä seuraan 🙂 Mutta kommentiksi voisin heittää, että tehdessä jotain uutta, on uskallettava olla alkuun myös surkea. Kun tekee ja nauttii, niin siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Jos odottaa vain täydellistä, ei ehkä uskalla testata omia rajoja.

 • Heli

  Mieti asioita myös toisen näkökulmasta – tämän jälkeen jokin aluksi hassulta tai epäoleelliselta tuntunut seikka muuttukin usein ymmärrettäväksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *