Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Reykjavíkin tyttäret

Rock on! Kirjoitan tänne blogin puolelle muuten aivan anteeksiantamattoman vähän musiikista, vaikka Islannin vilkkaasta musiikkiskenestä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjasarjan ja silti jäisi jotain kertomatta. Niin hurjaan tahtiin täältä tulee uusia bändikokoonpanoja, uusia levyjä, mahtava määrä keikkoja. Meillä kotonakin kuunnellaan paljon musiikkia. Se musanörtimpi meistä kahdesta on puoliso. Aina kun hän on kotona, musiikki soi. Hän käy keikoilla, ostaa levyjä ja jaksaa hifistellä johtojen, vahvistimien ja kaijuttimien kanssa. Minulle jää miellyttävä rooli nauttia vapaamatkustajana hänen mielenkiinnonkohteistaan. Hyvä työnjako!

Kuva: Reykjavíkurdaetur

Jos yhden musiikkiasian tänä vuonna saan kirjoitetuksi, niin se olkoon tämä. On nimittäin pakko esitellä eräs bändi: Reykjavíkurdættur eli Reykjavíkin tyttäret. Viidentoista naisen huikea rap-kokoonpano ja aivan tajuton lavaenergia. Teksteistä ei islantia taitamaton mitään tajua, mutta ne ovat feministisiä ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia – ironiaa unohtamatta.Viesti paketoidaan provokatiivisiin videoihin ja mielikuvitukselliseen lavashowhun. Bändi on suosittu ja pidetty, mutta ei kai yllätä, että he saavat myös aika paljon vihapostia sanoituksistaan ja esiintymisistään. ”Vitun huora” on kuulemma se yleisin Youtube-kanavaan ilmestyvien kommenttien sisältö. Bändi kääntää kuitenkin kommenttiboksin kiukuttelijakuonan materiaaliksi ja tekee niistä uusia biisejä. Helmikuussa yhtyeeltä ilmestyi Kalla mig hvað?  (”Millaiseksi oikein kutsut mua?”)

Tästä allaolevasta musiikkivideosta saa vähän fiilistä musiikista ja Youtubesta löytyy tosiaan lisää. Jotta saisi ihan todella tietää, miten mahtavan shown nämä naiset saavat aikaan, on pakko mennä livekeikalle. Aivan pakko. Reykjavíkissa he esiintyvät silloin tällöin, ja ainakin Iceland Airwaves -festareilla, jotka järjestetään joka vuosi marraskuussa.

Reykjavikissa vaikuttavilla nuoremman polven muusikoilla on muuten ainakin yksi yhteinen tekijä. Tämän bändin jäsenet kuten kovin monet muutkin musa-alan tyypit ovat tutustuneet toisiinsa ja ”alkaneet soitella” keskustan peruskoulun eli Austurbaejarskólin musatunnilla. Siis sen saman peruskoulun, jota oma lapsemme käy. Koululla on todella hyvä, osallistava ja tekemiseen rohkaiseva musiikkiopetus, vaikka se ei profiloidukaan musiikkipainotteisena kouluna.

PS. Huomasitte ehkä, että vaihdoin blogini banneria? En enää kestänyt katsoa sitä epätarkkaa villapaitakuviota. Idea tuntui aluksi hyvältä, mutta aikani sitä tuijoteltuani aloin pitää siitä vähemmän ja vähemmän. Loputa oli pakko heivata se roskakoriin ja tehdä itse väliaikainen ratkaisu. Se lopullinen tosi hieno banneri on vielä tuloillaan. Jonain kauniina päivänä!

17 Comments

 • Omppu

  Salamatkustasa… 😉 Ps. Mainosvideot on alkaneet hyppiä aika ikävästi päälle kun selaa tekstiä ihan vain lukeakseen.

  • Satu Rämö

   Toi j on kieltämättä vähän epäselvä, mutta en saanut sitä vaihdettua. Tällä mennään väliaikaisesti 🙂

   Voi pee noita mainosvideoita. Mulla ne ei mene päälle tekstiä lukiessa, mutta eri selaimet ja päätelaitteet käyttäytyy vähän eri tavalla. Saanko kysyä millä laitteella luet blogia?

  • Omppu

   Puhelimella, Huawei honor 7 tjsp. Muutaman viikon sisällä on mainokset alkaneet hyppiä, myös muutamalla muulla Suomen blogimedian blogeista joita luen.

 • Anonyymi

  Hei lisää islantilaista musiikkia!!! Pall Oskar on jäänyt kaveriporukkamme ikihitiksi kesän 2007 reissulta. Sitten joskus tuli kuunneltua ihan vakavissaan jotain hevibändiä, josta tulee mieleen Suomen Mokoma. Mutta lisää tälläisiä vinkkejä!

  -Sup

  • Satu Rämö

   Pall Oskar on ihan kingi! Tekee ihan loistavaa musiikkia. Mä yritän kirjoittaa enemmän musiikista, koska islantilainen musiikki kyllä ansaitsee sen 🙂

  • Satu Rämö

   No eiks vaan, mustakin paljon freesimpi. Vaikka itse tein (!!). Mulla on haaveena saada sellainen ihan munnäköinen banneri, oikeasti sellainen joka iskee ja jota voisi käyttää vaikka käyntikorteissakin joltain osalta. Mutta se on vielä työn alla graafikolla, toivottavasti saan sen ilmoille joku päivä 😀

 • Anonyymi

  Voi ei, hitaudella on hintansa; tarkoitus oli laskea kuvasta villapaidan silmukat ruutupaperille, koska oli niin kaunis kuvio nutussa ja oivallinen yhdistelmä muutenkin niiden kynäpuikkojen kanssa. Sinällään ei logolla väliä, joten päivää vaan tuolle uudellekin tekstille!

  • Satu Rämö

   Mä voin laittaa sulle sen vanhan bannerin meilillä, jos haluat laskea silmukat 🙂 Laita mulle viestiä facessa tai meilillä, niin voin lähettää.

 • Anonyymi

  Solstafir! Islantilainen hieno bändi, oletteko siellä paljon kuunnelleet?
  Niillä on myös youtubessa hyviä videoita, mahtavia maisemia niissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *