Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Oho, loimme oman matkailumedian! Tripsterin verkko-opas, kirjasarja, sovellus

Kun näistä raha-asioista ja yrittämisestä on tässä tullut jaapateltua useampaankin otteeseen, on vielä ihan pakko ottaa esille yksi juttu. Tai ainakin, tämä yksi juttu. Nimittäin se, että kannattaako töitä tehdä ilmaiseksi? Tästä aiheesta on luvassa oma perusteellinen lukunsa pian ilmestyvässä Unelmahommissa-kirjassa, koska onhan oman työn hinnoittelu yksiä lempiaiheitani, mutta en malta olla heilauttamatta lasia vähäsen jo nyt.

Monille yksityisyrittäjille, ammatinharjoittajille ja freekuille tarjotaan välillä keikkaa saatesanoilla, että me ei tästä voida maksaa mitään, mutta saat näkyvyyttä ja jos tämä onnistuu, saat lisää duunia tulevaisuudessa. 
Yeah right. Eikä nämä pyytäjät usein edes ole niitä pieniä serkunkaiman kivijalkayrityksiä vaan myös isoja toimijoita. Ilmaista työtä ei kannata tehdä koskaan. Tai tarkennan: ainakaan melkein koskaan. On olemassa muutamia poikkeuksia. Yksi niistä on se, kun teet ilmaista työtä itsellesi. Kun nostatat omaa pullataikinaa, ei ihan joka vaivausliikkeestä saa alussa rahaa. Raaka-aineetkin pitää melkein aina maksaa itse. Kun pulla alkaa käydä kaupaksi, tulee aika rahastuksen. Ainahan ei pulla nouse tai sen suosion syrjäyttää joku kilpaileva viineri. Mutta ei voi tietää, jos ei kokeile.
Kerronpa kuvaavan esimerkin. Eli seuraavaksi erinomainen aasinsilta siihen, mitä kovasti haluan interwebsille nyt kertoa.
Perustimme pari vuotta sitten muutamien kokeneiden matkailutoimittajien kanssa osuuskunnan, joka pyörittää Tripsteri.fi matkailumediaa. Kirjoitin siitä täällä. Meitä oli aluksi kymmenkunta tekijää, ”Tripsteriä”, ja nettisivuilla matkaoppaat mm. Skotantiin, Barcelonaan, Prahaan, muutamaan muuhun eurooppalaiseen kohteeseen ja Islantiin. Minun hauska roolini on ollut luonnollisesti se Islannin-kirjeenvaihtaja ja matkailuneuvontapiste. 
Osa Tripstereistä (kuva taitaa olla matkamessuilta 2016).
Pikku hiljaa toimintamme on kasvanut: kohteita on nyt jo kolmisenkymmentä. Olemme ottaneet mukaan uusia tekijöitä vain harkiten. Pitää olla hyvä ja asiastaan kiinnostunut kirjoittaja ja oma kohde täytyy tuntea hyvin. Melkein kaikki meistä asuvat tai ovat asuneet maissa, joista he tekevät opasta. Yksi Tripsteriä tehneistä voitti muuten viimeksi Tieto Finlandian! Ei tosin Tripsteri-sivustollaan vaan erinomaisella Kiinaa käsittelevällä tietokirjallaan Yhden lapsen kansa (Mari Manninen).
Hyvän webmasterin ansiosta – sekin löytyy meidän omasta osuuskuntaporukasta – homma toimii ja sivuston bugit saadaan hoidettua kuosiin nopeasti. Mikään taho (iso meditalo, matkailualan firma tms.) ei maksa meille oppaidemme tekemisestä. Saamme rahaa myymällä sivustolle mainoksia ja blogimaailmastakin tutulla affiliate-mainonnalla. Tuloja kilahtaa opastekijän tilille esimerkiksi sivustomme kautta tehdyistä hotellivarauksista. (Kiitos siis ihan älyttömän paljon kaikille teille, jotka olette etsineet ja varailleet vuokra-autoja ja Islannin-loman majoituspaikkoja Tripsterin kautta. Se on mahdollistanut sen, että olen voinut tehdä Tripsteriä myös työajalla.)
Mutta eihän pelkkä verkkosivusto meille riitä. Me haluamme olla monikanavainan matkailumedia: haluamme myös ihmisten taskuihin, mobiiliin. Osa tripstereistä teki valtavan duunin tänä keväänä osallistuessan Helsingin Sanomain säätiön Uutisraivaaja-mediainnovaatiokilpailuun. Ja arvatkaa, mitä: me pääsimme finaaliin! Saimme kymppitonnin Tripsteri-sovelluksen kehitystyöhön ja pääsemme kilpailemaan muiden finalistien kanssa 250 000 euron pääpalkinnosta syksyllä. Aivan mahtavaa!
Vaikka iso osa matkailutiedosta on muodossa verkko ja kännykkä, on myös paljon heitä, jotka haluavat matkalle mukaan kirjan. Sellaisen, joka toimii vaikka ei ole sähköä tai mobiilidataa, wifiä tai laturia. Kirjaan voi tehdä omia muistiinpanoja, sitä voi lukea missä vain ja se ei mene rikki, jos se tipahtaa rinkasta jäätikölle tai riippumatosta uima-altaaseen. 
Tripsterin verkko-oppaan rinnalla kulkivatkin pitkän aikaa Mondon mainiot matkaopaskirjat, joita monet meistä tripsteriläisistä ovat aikanaan tehneet. Mainostimme oppaita sivustollamme ja vinkkasimme kohteista kiinnostuneita ostamaan verkko-opasta suurmpaan tiedonnälkään niitä. Kirjan kansien välistä löytyy taustoittavampia juttuja, kattavampia listauksia ja syvällisempiä tarinoita, jotka johdattelevat matkaajan kohteeseen hyvän ystävän lailla.
Mondon matkaoppaat, joita minulla itselläkin on kirjahyllyssä pitkälle toistakymmentä, olivat minun mielestäni ensimmäinen oikeasti laadukas suomalainen matkaopassarja. Kirjat olivat hirveän hyviä. Valitettavasti niitä ei kuitenkaan enää juuri saa kaupoista; kun painokset on myyty loppuun, niitä ei enää tehdä lisää. Islanti Mondo loppuunmyytiin viime vuonna, eikä sitä saa enää kuin kirjastoista ja hyvällä tuurilla divareista. 
Ja voi että sitä on kyselty. Saan tasaisin väliajoin Mondo-oppaaseen liittyvää viestiä Facebookissa. Meiliin kilahtaa tuon tuosta postia, jossa kysellään mistä sitä Islanti-opasta voisi vielä saada. Olen myynyt viime kuukaudet ei oota ja ohjannut ihmisiä kirjastoon.
Vaan kohtapa ei tarvitse myydä tyhjää. Me tripsteriläiset teimme nimittäin maaliskuussa sopimuksen omasta opaskirjasarjasta. Se kuulostaa juuri niin mahtavalta kuin se tuntuukin. BOOM! Osuuskuntamme alkaa julkaista Tripsteri-oppaita Bonnierin konserniin kuuluvan Readme-kustantamon kanssa. Sarjan ensimmäinen on Islanti ja se ilmestyy loppukesästä. Kirjoitin toissapäivänä oppaan markkinointitekstin, siitä tuli tällainen: 

Unelmien
luontokohde – vain kolmen tunnin päässä Helsingistä!
 Tripsteri Islanti -matkaopas auttaa tekemään täydellisen matkan unelmien
Islantiin.
 Islanti on yksi
maailman maagisimpia  paikkoja. Missään
muualla ei voi saman päivän aikana nähdä valaita, vaeltaa jäätiköllä, valokuvata tulivuoren ja kävellä laavapellolla. Ennen nukkumaanmenoa ehtii vielä
polskahtaa salaiseen lämpimään lähteeseen.
 Tämä opas kertoo,
miten unohtumaton Islannin-matka toteutetaan.
Oppaassa esitellään
saaren upeimmat luontokohteet ja vaellusreitit, käydään sukeltamassa ja
ratsastetaan islanninhevosella. Tripsteri Islanti kertoo asiantuntevat vinkit
parhaimpiin majapaikkoihin ja autovuokraamoihin. Se johdattelee Reykjavíkin kapeille
kaduille ja paikallisten suosimiin ravintoloihin. Käydään illallisella ainakin
siellä, minne Björk vie seuralaisiaan ulos syömään!
 Hyödyllisten
matkavinkkien lisäksi kirja kertoo islantilaisesta mielenmaisemasta. Tapaamme
menninkäisiä, kansanparantajan ja pankkiirin, joka ryhtyi lastentarhanopettajaksi.  Kirjan luettuasi tiedät myös sen, miksi tien
643 päähän kannattaa ehdottomasti ajaa.

Ai hittolainen, kuulostaapa hauskalta paikalta tuo Islanti. Melkein tekisi mieli lähteä käymään 😉
Kevään aikana omaan työkalenteriin on siis puskettu aika paljon Islanti-aiheista kirjoitustyötä. Ensi viikolla otetaan kansikuva ja kässäri valmistuu kevään aikana.
Kyllähän me silloin kaksi vuotta sitten jo uumoilimme Tripsteri-porukalla, että kun yhdistää osaavat tekijät ja innon tehdä, saattaa syntyä vaikka mitä. Ja joskus tosiaan kannattaa tehdä alusta asti itse. Ainakin se on paaaaljon parempi vaihtoehto kuin jättää kokonaan tekemättä. Kun tuotteensa omistaa itse, sen eteen kannattaa tehdä myös niitä ilmaisia töitä, joista ei ihan heti saa rahaa. Kun se tilipäivä, pieni tai iso, sitten joskus koittaa, se koittaa ennen kaikkea tekijöille itselleen. 
Jos ette ole vielä käyneet tutustumassa Tripsteri-matkasivustoon, käykää ihmeessä nyt! Siellä on vinkkejä Pekingistä Tukholmaan, hotelli-ideoita, listauksia parhaista vegaaniravintoloista ja vinkit siihen, miten lentokentiltä pääsee helpointa reittiä hotellille. Paljon reissaavan näkökulmasta Tripsterin yksi ominaisuus on ylitse monen muun matkailusivuston: Tripsteri.fi:ssä voi kysellä mitä tahansa matkustamiseen liittyvää ja me oppaiden tekijät olemme siellä itse vastailemassa kysymyksiin.
Islannin kielessä on muuten yksi mahtava jippo, joka paljastaa matkustamisen ja seikkailun tärkeyden. Islanninkielinen sana heima tarkoittaa suomeksi ”kotona”. Se juontaa sanasta heimskur, joka tarkoittaa tyhmää. Eli tyhmä se on, joka jää vaan kotiinsa kökkimään eikä kokeile siipiään turvallisten rajojen ulkopuolella.

Jepu jee! Kyllä se nyt vähän siltä näyttää, että Tripsteristä alkaa monta kivaa matkaa.


Kuvat (paitsi Tripsteri-ryhmäkuva ja logo): Björgvin Hilmarsson.

16 Comments

 • PaiviS

  Vau! Vai olisiko paremminkin: Hú! Joka tapauksessa, paljon onnea mahtavasta työstä! Jäämme odottelemaan malttamattomina kirjaasi:)

 • Katja S

  Ihan huikea uutinen! Onnea! Mun Mondo Islanti (vieläpä se vanhempi painos) on aivan koirankorvilla, koska aina ennen jokaista Islannin matkaa se pitää kaivaa esille ja lukea ainakin tulevaa matkakohdetta käsittelevä osio. Tosin usein lueskelen läpi melkein koko opuksen. Ja vaikka monen lukemiskerran jälkeen osaan jo osan tekstistä ulkoa, on kirja joka reissulla mukana. Mulla on hyllyssä monta muutakin Islanti opasta, mutta Mondo on niistä ehdottomasti paras. Ainoat miinukset ovat mustavalkokuvat sekä käyttöä huonosti kestävä pehmeä kansi ( tosin kirjastomuovi auttaa siihen ongelmaan). Olen tästä uudesta kirjasta aivan innoissani!! Ja jos se ilmestyy kesällä, ehtii se reppuuni ennen syksyistä Islannin matkaa. JES!

  • Satu Rämö

   Ihanaa kuulla! Tähän Tripsteri Islantiin tulee värikuvat (jee!) ja esitän toiveen että kansimatsku olisi vähän kestävämpi. Kirjan pitäisi ilmestyä elokuun alussa, eli pitäisi ehtiä ennen syksyn reissua. ju-huu!

 • Sanni Charlotta

  Pakko tunnustaa, että fanitan sua ihan valtavasti. Olen 26-vuotias 1-v. tytön äiti ja nyt muksun kasvaessa mietityttää, että mitä sitä oikeasti haluaisi tehdä "isona". Yrittäjyyteen on veri vetänyt aina, mutta uskallus uupuu, vaikka ideoita olisi… Blogisi on mielettömän inspiroivaa ja rohkaisevaa luettavaa.

  En malta odottaa, että saan hyppysiini teidän Unelmahommissa-kirjan. Sen ilmestyminen ei voisi enää parempaan saumaan ajoittua.

  • Satu Rämö

   Kiitos koko sydämestä, Sanni! Aivan mahtavaa kuulla ja olen otettu. KIITOS.
   Unelmahommissa-kirjassa saatiin kyllä Hannen kanssa hyvällä tavalla tiivistettyä se, miten voi tehdä omannäköistä hommaa. Ei sillä unelmahommalla välttämättä sikarikkaaksi tule (tai voi tullakin, mutta se ei ole se lähtökohta) mutta sen avulla voi tehdä elämästään sen näköistä ja sellaista työtä, mistä pitää.

   Tripsterin myötä on ollut ylä- ja alamäkiä. Kun vapaaehtoisvoimin tehdään eikä kukaan saa alussa palkkaa, ei tekeminen välttämättä ole helppoa kun sitä pitää käytännössä tehdä vapaaajalla. Sitten kun joku homma nykäisee vähän eteenpäin, siitä saa taas hurjasti energiaa ja hommaa saa puskettua eteenpäin.

  • Anonyymi

   Mä oon myös ihaillut sun työjuttuja ja asennetta jo kauan! Ja miettinyt, että haluisin susta mentorin omalle yksinyrittäjän tielleni. Oot super!

   Tiia

  • Satu Rämö

   Tiia, kiitos ihan kamalan paljon!! Musta tollainen mentori-toiminta ois ihan huisia! Vitsi jos asuisinkin Suomessa, ehtisi paljon enemmän kaikkea sellaista face2face-aktiviteettia…

 • Niina

  Mahtavaa Satu! Multakin löytyy Mondon Islannin matkaoppaasta se vanhempi painos, joten ihanaa saada päivitetty opas tulevia reissuja varten. 🙂

  • Satu Rämö

   Jeijj, ihanaa kuulla! Unohdin tuossa postauksessa sanoakin, että yritämme pitää myös hinnan mahdollisimman alhaisena, eli sitä pitäisi saada kaupoista reilusti alle 20 euron. Toivotaan, että se on mahdollista 🙂

  • Satu Rämö

   Kiitos, Saana! Sama juttu kun tuossa ylempänä jo sanoinkin. Ala- ja ylämäkiä Tripsterinkin kanssa ollut ainakin omalta osalta, kun ei aina ehdi päivittää ja kirjoittaa niin paljoa kuin haluaisi, koska on pakko tehdä ne rahaakin tuovat työt. Mutta sitten kun projekti vähän etenee ja näyttää kehittämisen merkkejä, siihen tekemiseen saa taas ihan kunnolla lisäenergiaa.

 • Marjaana

  Hei mahtavaa!!! Mulla on vaan hyvää sanottavaa tuosta ReadMe.fi -kustantajasta näin kirjaton sisäänostajan näkökulmasta. Ovat asiantuntevia, tarjoavat täsmäsuosituksia (tyyliiin tää saatais teillä mennä tai tää on ehkä vähän riski pienelle paikkakunnalle mutta kannattaa koittaa) joten myyntikin on yksilöllisissä ja hyvissä käsissä -sitten kun kirja ilmestyy.

  Onnea!!!

  • Satu Rämö

   Onpa mahtavaa kuulla, tämä kiitos! Mä en ole nimittäin aikaisemmin tehnyt Read.me:n kanssa yhteistyötä vaikka Bonnier on talona tuttu. Tosi kiva tietää, että siellä on myynti kunnossa 🙂 Koska niinhän se on, että parhaiten myy ne, jotka tietää mitä tuotteita asiakkaiden kannattaa ostaa ja mikä kenellekin asiakkaalle sopisi. Pörfekt.

 • Anonyymi

  Kiva kuulla uudesta kirjasta. Mä oon lainaillut kirjastosta Islanti Mondoa… se kävi muutama viikko sitten piipahtamassa meillä, kun haaveiltiin ensi kesän reissusta. Meillä salamatkustajaa lukee niin äiti kuin tytär (13v.). Ensi kesänä suuntana toista kertaa Islanti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *